hw
recenze
SONY INZONE Buds

SONY INZONE Buds - recenze
SONY INZONE Buds - recenze
08:46, 04.12.2023

Zas a znova sa budem opakovať, každopádne isté veci je treba pripomínať, špeciálne v kontexte chápania nie vždy zrejmých súvislostí, ktoré často uvádzam vo svojich textoch. Preto opäť pripomínam, že spoločnosť SONY má bohatú skúsenosť s produkciou bezdrôtových slúchadiel, či už štupľov alebo klasických klapiek, avšak paradoxne len pred rokom predstavili nový modelový rad INZONE, ktorý sa dizajnom a svojou filozofiou pripojenia radí medzi striktný herný segment.

Na trhu sa tak postupne ocitli cenovo odstupňované klasické headsety s rôznou výbavou a dokonca prišiel rad aj na monitory vhodné pre profesionálov z radov eSport líg. Vôbec posledný update nesúci značku INZONE však reprezentujú klasické štuple s prívlastkom Buds, ktoré sú predzvesťou rovnako ohlásených slúchadiel Pulse Explore, vytvorených v dizajne konzole PlayStation 5. O tejto konkrétnej novinke si však povieme viac až začiatkom budúceho roka, kedy sa dostane aj na náš trh. Teraz vám poreferujem o skúsenostiach s fazuľkami, ktoré som nazbieral počas mesačného testovania.

Herné slúchadlá bez extravagantného dizajnu

Klik pro zvětšení (SONY INZONE Buds - recenze)

Klik pro zvětšení (SONY INZONE Buds - recenze)

Klik pro zvětšení (SONY INZONE Buds - recenze)

Modelový rad INZONE sa svojím výzorom jasne hlási ku konzole PlayStation 5, aspoň tak to bolo v prípade doterajších headsetov a monitorov. INZONE Buds sú však v tomto jemne zdržanlivejšie a po dizajnovej stránke sa držia skôr v ústraní a nechcú provokovať. Môžeme preto pokojne hovoriť o neutrálnej vizáži, ktorá v prípade čierneho prevedenia (v ponuke nájdete aj biely variant) dokáže bez problémov splynúť s okolím. U herných slúchadiel je však viac než dizajn dôležitá celková ponuka funkcií, a v tomto aspekte sa testovaná vzorka dá charakterizovať ako bohato zásobená. Aby som však zachoval postupnosť, vymenujem vám predne tie najzásadnejšie body skúmania kvality vonkajšku.

Z proporčne malého a ekologicky prívetivého balenia vylezie nečakane mohutná dokovacia stanica na štýl krabičky do akej sa bežne dávajú snubné prstene. Prvé dotyky ma okamžite naviedli oveľa jasnejšie do vnímania recyklovaného plastu, čo je samozrejme úplne v poriadku a správne, avšak akonáhle som odklopil veko a odhalil obsah, objavil sa prvý problém. Pánt na truhličke drží veko pomerne neisto a celé to pôsobí nečakane lacným dojmom - aby ste tomu lepšie porozumeli, tak INZONE Buds stoja cca 200 eur, čo ich automaticky radí do segmentu prémiových štupľov do uší, kde sa na celistvosť a kvalitu komponentov prihliada s oveľa väčším dôrazom. Ak však dám bokom nie práve dobrý stav tuhosti pántu, magnetické vkladanie a vyberania slúchadiel, k čomu ešte treba pridať aj medzi ne zasunutý USB-C dongle pre prepojenie s PC/Mobil/PlayStation, tak ten je už na tom kvalitatívne oveľa lepšie.

Vysoký stupeň pohodlia

Klik pro zvětšení (SONY INZONE Buds - recenze)

Klik pro zvětšení (SONY INZONE Buds - recenze)

Klik pro zvětšení (SONY INZONE Buds - recenze)

V balení nájdete obrovské množstvo náhradných silikónových nadstavcov, každopádne mne už ten základný po zasunutí do ucha vytvoril ten správny efekt vákua, čo je presne to najideálnejšie pri koncepte fazuliek zatlačených v sluchovode. Ďalším dôležitým aspektom sa stáva pohodlie počas nosenia. Hráči si totižto sotva strkajú niečo do uší len na hodinku alebo dve a pre nich je prvoradé, aby predmetné slúchadlá mohli používať počas celého dňa a na konci im z uší nestriekala krv. Tento aspekt INZONE Buds s prehľadom zvládajú napĺňať a vôbec sa tomu nečudujem, s ohľadom na všetky tie skúsenosti výrobcu, o ktorých som písal už v úvode článku. Systém vkladania do ucha je pritom jednoduchý. Stačí si púčik najprv zasunúť do sluchovodu a potom len jemne pootočiť - po minúte už nebudete vôbec vedieť, že máte v ušiach cudzí predmet.

Obe strany púčikov majú dotykovú funkciu, kde ľavé slúchadlo ovláda ANC (aktívne potláčanie okolitých ruchov a vnímanie okolia), a to pravé zase reguluje hlasitosť a veci spojené s audio stopou. Zaujala ma lesklá povrchová úprava slúchadiel, čo síce vyzerá efektne, ale pri pravidelnom používaní sa povrch ľahko zaťapká od prstov. Nechajme teraz dizajn dizajnom a poďme konečne na to najdôležitejšie, čím je funkčnosť.

12 hodín výdrže

Klik pro zvětšení (SONY INZONE Buds - recenze)

Klik pro zvětšení (SONY INZONE Buds - recenze)

Klik pro zvětšení (SONY INZONE Buds - recenze)

Nároky hráčov na akýkoľvek headset sú jasne dané: rýchlosť a spoľahlivosť pripojenia, vysoká kvalita mikrofónu a rovnako tak verná reprodukcia zvukov bez latencie. V tomto smere je tu prítomný práve už spomínaný USB kľúč s 2,4 GHz pripojením, ktorý jednoducho zasuniete do PC alebo PlayStation 5 a po vložení do ucha už nečakáte ani sekundu naviac – pochopiteľne, to všetko v prípade, ak máte slúchadlá dostatočne nabité. Batéria pri spárovaní pomocou USB kľúča vydrží 12 hodín a rovnaká porcia času sa skrýva v rámci rýchleho dobytia aj v puzdre. Mimo uvedeného kľúča je ešte možné využiť párovanie cez Bluetooth LE, avšak pri tejto forme prepojenia je nutné rátať s vyšším stupňom latencie. Slúchadlá som skúšal spárovať s mobilnými telefónmi, laptopmi, desktopmi a dokonca aj s hybridnou konzolou Switch od Nintenda a vo všetkých prípadoch som uspel.

Každopádne, aplikáciu INZONE nájdete v podpore opäť a zase len v rámci PC ekosystému, a preto akékoľvek nastavovanie ekvalizéra, dotykového ovládania a podobne, sa dá realizovať len na počítačoch a nie na mobiloch alebo konzolách. SONY si tak zas a znova cielene strieľa do vlastnej nohy a podľa mňa súčasne odháňa nemalé percento potencionálnych zákazníkov. Tak či onak, kvalita zvuku pri 8,4 milimetrových meničoch je na vysokej úrovni, či už je reč o hraní videohier alebo počúvaní podcastov lomeno muziky a nesmiem zabudnúť na podporu 3D zvuku pre PS5.

Umelá inteligencia

Klik pro zvětšení (SONY INZONE Buds - recenze)

Klik pro zvětšení (SONY INZONE Buds - recenze)

Klik pro zvětšení (SONY INZONE Buds - recenze)

Japonská spoločnosť SONY začína vo svojom audio hardvéri čoraz viac využívať aj umelú inteligenciu. V prípade modelového radu INZONE a špeciálne slúchadiel Buds je AI konkrétne zamestnaná s cieľom zosilňovať audio linku počas komunikácie, tak aby sa z nej vytratil nechcený šum a akékoľvek ruchy v pozadí. Fungovalo to perfektne už pri mnou nedávno testovaných slúchadlách INZONE H5 a rovnako dobre to funguje aj pri Buds. Aktívne potláčanie okolitých ruchov je potom už len tou očakávanou čerešničkou na torte schopnej vás odrezať od akéhokoľvek silnejšieho hluku, ktorý pri hraní alebo počúvaní hudby ani náhodou nechcete vnímať. Čistota zvukovej linky je krásne vyvážená a napriek tomu, že basy vám z logických dôvodov nechcú vymlátiť ušní maz druhým koncom hlavy von, stále sú pevnou súčasťou audia ako takého.

Počas testovania pri hraní akčných projektov som sa zameral na ostrosť streľby a schopnosť odlíšiť kroky nepriateľov od bežných zvukov a aj tu sa testovaná vzorka ukázala byť jasným a relevantným pomocníkom. Preto som vlastne zvedavý, čo začiatkom budúceho roka prinesie už v úvode spomínaný model Pulse Explore, ktorý totižto bude o niečo drahší než Buds slúchadlá.



Pre každého, kto si chce do svojho PC/PlayStation ekosystému dotiahnuť spoľahlivé štuple do uší, ktoré je možné zobrať pokojne aj von do terénu, sa Buds z radu INZONE môžu právom stať horúcim kandidátom na kúpu.

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Sony Czech.

Klik pro zvětšení (SONY INZONE Buds - recenze)


CGwillWin