hw
recenze
Govee TV Backlight 3 Lite

Govee TV Backlight 3 Lite - recenze
Govee TV Backlight 3 Lite - recenze
19:13, 10.05.2024

V priebehu siedmich rokov sa čínska spoločnosť Govee dokázala hrubým písmom zapísať do segmentu smart home elektroniky a dnes je pod jej názvom registrovaných viac než štyristo patentov približujúcich ľudí k idei o plne inteligentnej domácnosti. Predmetnú firmu osobne registrujem od doby, čo som pred niekoľkými rokmi recenzoval ešte aj dnes stále unikátny televízor od spoločnosti Philips, ktorého jedinečnosť spočívala v integrovanom LED pásiku na zadnej strane šasi. Spomínam si, že som k testovaniu tomuto televízoru pristupoval pomerne skepticky a nevidel som význam nechať si na stenu za panelom premietať ambientnú diskotéku. Vravel som si, že je to aj tak hlúposť, ktorú človek po niekoľkých hodinách vypne. Nakoniec sa však práve táto nenápadná funkcia stala v záverečnom hodnotení suverénnou prednosťou produktu samotného. Prečo spomínam Govee v súvislosti s úplne inou firmou, tou, čo vymyslela skrutky a vlastní viac než päťdesiattisíc iných patentov? Keď sa dnes pozrieme na aktuálnu ponuku televíznej techniky, vyložene len zopár modelov, a nie je náhodou, že sú všetky od spomínanej holandskej značky, pracuje s ideou Ambilight svietenia a teda je logické, že odborníci špecializujúci sa na ambientné svetielka musia celú tú dieru patrične sanovať. Pri príležitosti vstupu značky Govee na náš trh som dostal možnosť dlhodobo testovať niekoľko ich cenovo dostupných zariadení a práve model Govee TV Backlight 3 Lite, ktorý fakticky nahrádza spomínanú prednosť niekoľkých Philips televízorov, vám teraz predstavím formou recenzie.

Čo oči nevidia, to srdce nebolí

Klik pro zvětšení (Govee TV Backlight 3 Lite - recenze)

Klik pro zvětšení (Govee TV Backlight 3 Lite - recenze)

Klik pro zvětšení (Govee TV Backlight 3 Lite - recenze)

Na trhu by ste dnes pochopiteľne našli už viacero podobne koncipovaných LED pásikov. Je to práve firma Govee, ktorá má s týmto špecifickým segmentom vizuálnych doplnkov natoľko bohaté skúsenosti, že si u nich môžete byť istí viac ako solídnym výsledkom. Ich model Backlight 3, ktorý prichádza s vylepšenou funkciou Envisual, čiže presnejšieho zrkadlenia obrazu z prednej strany TV na zadnú, je už niekoľkým v poradí a pri tomto modelovom rade preto môžeme hovoriť o cielenej evolúcii. Než sa však dostanem ku konkrétnym situáciám, kedy sa sila takto koncipovanej RGB diskotéky ukazuje najlepšie, poďme si spoločne prebehnúť niekoľko zásadných a pred kúpou dozaista dôležitých faktov. V predaji sú dve veľkostne rozdielne verzie Backlight 3 Lite, ktoré zvládajú pokryť uhlopriečky od päťdesiatpäť palcov a vyššie. Ak máte doma na stene televízor s rozmermi pingpongového stola (osemdesiatpäť palcov), nemusíte smútiť, aj na vás v Govee mysleli. Štandardné veľkosti sa cenovo pohybujú okolo sto eur a súčasťou balenia je, mimo LED pásu s prechodmi do rohov, kamery a rozbočovaču, aj kompletná kabeláž. Inštalácia samotná nie je žiadnou vedou. Svetelný pás má na spodnej strane lepiacu plochu, ktorá drží na akomkoľvek odmastenom povrchu. V prípade, ak sa ho rozhodnete dať neskôr dole, neponičí šasi televízoru. V balení sa ešte nachádzajú aj malé svorky, ktorými si celú svetelnú šou poistíte proti prípadnému odlepeniu (ak by ste ho však mali pri bazéne alebo v saune, neručím za svoje uistenie o schopnosti lepidla, ako určite dobre viete, vlhkosť je sviňa).

Kalibrácia je dôležitá

Klik pro zvětšení (Govee TV Backlight 3 Lite - recenze)

Klik pro zvětšení (Govee TV Backlight 3 Lite - recenze)

Klik pro zvětšení (Govee TV Backlight 3 Lite - recenze)

Pre dosiahnutie ideálneho výsledku, kedy sa svetelná kulisa naplno stáva súčasťou diania na panely televízora, nech už sledujete akýkoľvek program, počúvate hudbu alebo hráte hry, je nutné kameru uloženú v strede hornej hrany TV patrične nakalibrovať. V tomto bode nastáva asi jediný teoretický problém, zvlášť u konzumentov, pre ktorých je otravné tomu obetovať desať a viac minút svojho života. Každopádne, akonáhle máte LED pás umiestnený po okrajoch zadnej strany obrazovky s tým, že rohy sú prerušované čiernym ohybným káblom a v strede nalepený rozbočovač, stačí len všetko medzi sebou prepojiť USB káblom a jednotku zapojiť do siete. Kamera má svoje ťažisko na zadnej strane a na štýl webových kamier ju jednoducho pokladáte na hranu televízora. Samozrejme, ak vám doma poletujú šialené deti, môže sa stať, že do nej časom niekto brnkne. Na takéto situácie je v balení prítomná lepiaca podložka, ktorou viete kameru ako tak zastabilizovať. A ako prebieha spomínané kalibrovanie? Prostredníctvom free aplikácie Govee Home si cez BT spárujete Backlight 3 Lite a pripojíte ju na Wi-Fi, to všetko s cieľom natiahnuť najnovší firmware a súčasne dodatočne získavať rôzne nové svetelné motívy. Jedna celá sekcia v uvedenej app sa venuje čisto kalibrovaniu kamery. Jej snímač pracuje ako rybie oko a preto dokáže zaznamenávať vzdialené rohy obrazovky nad ktorou je zavesený. Aby ste však z pohľadu „pani rybovej“ dokázali identifikovať správne rohy TV, pred kalibráciou je nutné na ňu prilepiť špeciálne oranžové kocky, ktoré sú súčasťou balenia. Následne pomocou prostej interakcie vymedzíte snímaciu plochu kamery tak, aby zaberala čisto len panel televízora a tým ste dosiahli korektnosť prenosu ambientného podsvietenia.

Treba sa zorientovať

Klik pro zvětšení (Govee TV Backlight 3 Lite - recenze)

Govee Home pod sebou dnes združuje kompletné a početne bohaté portfólio rôznych inteligentných svetiel, a preto sa môže pri prvom spustení tejto aplikácie zdať, že je tam jednoducho chaos. Stačí si však uvedomiť, že v zásade je interakcia s Backlight 3 Lite naviazaná na dve hlavné sekcie (plné ambientné zrkadlenie obsahu na obrazovke a adaptívne, čiže čiastkové zrkadlenie podľa diania na TV). Prvá menovaná voľba permanentne zapája kompletný pás svetla podľa toho, čo kamera vidí a druhá voľba pulzujúcim efektom a vypínaním hluchých miest (ak kamera zaznamená tmu) navodzuje efekt rozťahovania scény mimo obrazu. Užívateľ má následne možnosť v pod sekcii prepínať medzi prezentovaným obsahom a vybrať si hudobný, herný alebo filmový profil. Akokoľvek sú možnosti vyberania konkrétnej farby alebo špeciálnych efektov v týchto režimoch (Vianoce, narodeniny, atď.) zábavné, nakoniec aj tak zistíte, že tou najväčšou pridanou hodnotnou je práve symbióza RGB svetielok s filmami a seriálmi. To je ten primárny argument, prečo do Govee TV Backlight 3 Lite investujete svoje peniaze a jediné, čo ho v budúcnosti môže zmeniť, je kúpa ďalších produktov v rámci identického portfólia. Už teraz vás môžem navnadiť na recenziu ďalšieho relevantného doplnku k TV a to modelu Govee RGBIC, ktorú v čase písania tohto textu už bedlivo pripravujem. Ešte než sa presuniem ďalej, nemôžem neokomentovať bohatú sekciu športov, ktoré sa nachádzajú v možnostiach výberu konkrétnych farieb. Prečo to spomínam? Je tu totižto ponuka všetkých NFL klubov a ja som si jednoducho nemohol odpustiť rozsvietiť stenu za TV farbami milovaných Ravens.

Govee tak miluje červenú?

Klik pro zvětšení (Govee TV Backlight 3 Lite - recenze)

Klik pro zvětšení (Govee TV Backlight 3 Lite - recenze)

Klik pro zvětšení (Govee TV Backlight 3 Lite - recenze)

Pre dosiahnutie dokonalosti sa treba pohrať s nastavením. Moje prvotné kalibrovanie kamery som neskôr považoval za chybné a kalibráciu preto opakoval viackrát. Ukázalo sa, že zbytočne. Do okrajov obrazu sa mi totižto až prehnane tlačila červená farba napriek tomu, že premietaný video-materiál vôbec nepreferoval uvedenú farbu. Aby som dosiahol ideálnu a vernú paletu, stačilo sa pohrať s intenzitou jasu obrazovky televízora a razom sa tento „bug“ podarilo odstrániť. Čo s filmami, ktoré majú cielene hornú a dolnú hranu opatrenú čiernym pásom? Medzi nové funkcie tretej generácie Govee TV Backlight spadá možnosť prikázať kamere,aby ich cielene ignorovala a zrkadlila primárne to, čo je za nimi. V aplikácii si môžete mimo toho navoliť presné časové okná, kedy má byť LED pás aktívny a kedy sa naopak kompletne vypnúť. Ako som spomínal vyššie, možností interakcie s ním je tu dostatok a rozhodne odporúčam ich otestovať na svojich deťoch, pretože sú to práve naše ratolesti, ktoré nastavovanie jasne žiarových farbičiek jednoducho milujú.

Stojí to za to?

Klik pro zvětšení (Govee TV Backlight 3 Lite - recenze)

Osobne vnímam preniknutie spoločnosti Govee na lokálny trh ako výbornú správu, keďže testom TV Backlight 3 Lite som si potvrdil ich cielenú snahu neustále vylepšovať vlastnú technológiu inteligentného osvetlenia a prepájať ju s možnosťami smart home ako takého. V prípade, ak ste už dávnejšie uvažovali nad kúpou nejakého RGB pásiku čoby doplnku pre svoju TV, sotva vám viem odporučiť niečo rozumnejšie než práve Govee TV Backlight 3 Lite. Dizajnovo rozumne vyriešená kamera, ktorá dokáže s takmer dokonalou presnosťou rozširovať prezentovaný TV obsah, sa okamžite stane predĺženou rukou vášho filmového a seriálového zážitku. Jediné negatívum vidím v nutnosti sa pohrať s nastavením, a to nie len samotnej jednotky, ale rovnako tak aj televízora. Za prípadnú námahu to však rozhodne stojí.

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti TygoTec

Klik pro zvětšení (Govee TV Backlight 3 Lite - recenze)


CGwillWin