preview
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat - preview
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat - preview
07:16, 27.08.2009

Potřetí do Zóny! Popravdě, přemýšlím, kolikrát se tam ještě podíváme, než tvůrci konečně vymyslí koncept pro plnohodnotný druhý díl. Každopádně naší poslední návštěvou by měl být S.T.A.L.K.E.R. s podtitulem Call of Pripyat. Je načase oprášit výbavu, otřít hlaveň lovecké pušky a nezapomeňte si vzít flašku vodky, jelikož radiace bude opět všude.

Zatímco předchozí Clear Sky se odehrával nějakou tu dobu před Shadow of Chernobyl, Call of Pripyat nás posouvá naopak za události z původní hry. Poté co Střelec otevřel cestu ostatním, přímo do centra Zóny, vláda na nic nečekala a spustila operaci Fairway. Do Zóny jsou vyslány průzkumné vrtulníky, které mají za úkol zmapovat oblast a zajistit přesné označení anomálií. Velmi nečekaně, jak tomu už v herních zápletkách bývá, helikoptéry padají jedna za druhou a operace se nezdařila. Jelikož nikdo z pilotů se neozývá a není objasněn pád letounů, vláda vyšle do středu Zóny jednoho ze svých agentů - Alexandra Degritěva. Nyní začíná hra. Zatím příběh působí jako klišé, ale právě tato série má často ve zvyku odhalit vám kompletní příběh až ve finálních dvaceti minutách.

Klik pro zvětšení (S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat - preview)Klik pro zvětšení (S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat - preview)

Vzhledem k názvu se samozřejmě podíváte znovu do města duchů, a to do Pripyati. Tentokrát bychom měli lépe prozkoumat jeho východní část. Zatím není zcela jasné, zda příběh bude ukončen jako tradičně v elektrárně Černobyl, ale právě díky ní se ve Stalkerovi podařilo vyvolat tu tajemnou atmosféru, která ze samotného centra Zóny přímo čišela. Právě díky atmosféře ponechával Stalker hráče v nejistotě a strachu z okolí a všeho neznámého. Dalšími místy, která navštívíte, jsou vesnička Kopachi, železniční stanice Yanov a průmyslový komplex Jupiter. Z těchto míst je zřejmě nejzajímavějším první zmíněné, tedy vesnička Kopachi, a to vzhledem k bezprostřední blízkosti k elektrárně, jež byla absolutně zničena a dnes jsou tam pouze trosky. Nikdy ale nemůžete vědět co samotné trosky ukrývají.

Lokace by prý měly být rozlehlejší, volnější a přístupnější. Tentokrát, oproti Clear Sky, se nesetkáte s jinými frakcemi, nýbrž jedete sólo sami za sebe. Spíše budete potkávat pouze menší skupinky Stalkerů, či samotné, ostřílené vlky. Více lidí pohromadě zřejmě naleznete v nějakých barech či putykách. Velkou novinkou by měly být lépe vedené dialogy a také by se měla rozšířit jejích nabídka. Nyní budete mít spoustu možností, na co se budete chtít zeptat, případně odpovědět. Rozšířenější by měl být i sortiment u obchodníků, inu, nechme se překvapit. Doufejme, že bylo vyřešeno cestování, protože v předchozích dvou titulech bylo chození sem tam úmorné a frustrující. Kromě hlavních misí, které musíte splnit, abyste završili příběh, budete plnit i spousty submisí. Vedlejšáky by se měli nyní hodně lišit a hlavně by se neměl dostavovat stereotyp. Tvůrci slibují i vyřazení misí na čas a takzvaných aportovacích úkolů.

Klik pro zvětšení (S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat - preview)Klik pro zvětšení (S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat - preview)

Samozřejmě se v Zóně nepohybují pouze lidé, ale i staří známí mutanti. Kromě dobře známých Snorků, Pseudopsů, Zombií, Bloodsuckerů a jiné havěti se potkáte si dvěmi novými prototypy, a to s Chimérami a Trpaslíky. Pokud si někdo vzpomene na info, které vypouštěli tvůrci ještě před vydáním původního Stalkera, tak jistě ví, že Trpaslíci měli být již v původní hře, stejně jako vozidla, ale z technických důvodů nakonec byli vyřazeni. Uvidíme jak si s nimi tentokrát tvůrci poradili. Na vašich toulkách také narazíte na všelijaké anomálie, ale pravda, žádné nové. Údajně by ale se měli objevovat častěji a na různých místech.



Pokud jde o celkové zpracování hry, tak by mělo být o něco lepší než v Clear Sky, jelikož tvůrci opět lehce upravovali engine. Bohužel víme dobře z předchozích zkušeností, že právě XRay engine vykazoval spousty chyb a až po nepřeberném množství patchů se povedlo celkový chod hry vyladit. Právě z tohoto faktoru jde největší strach a už dopředu se dá předpokládat, že až hra vyjde bude plná bugů, na starších strojích se bude hýbat horko těžko. Doufejme, že na to autoři dali pozor a do třetice všeho dobrého to už vyjde. Samozřejmě hra bude střídat den a noc, zároveň počasí se bude střídat podle příkazů programu.

Třetí pouť do Zóny zatím působí náramně a pokud se podaří vychytat veškeré neduhy a dodržet datum, nyní již s novým distributorem, konkrétně třetím. Od THQ Stalker odchází a vyjde tentokrát pod křídly Deep Silver. Zda se podaří třetí a doufejme i poslední návrat do Zóny zjistíme již na podzim tohoto roku. Stalker: Call of Pripyat vyjde exkluzivně na PC, konzolový port se neplánuje, snad až u druhého dílu.


CGwillWin