hw
recenze
Sony Inzone H5

Sony Inzone H5 - recenze
Sony Inzone H5 - recenze
08:47, 08.11.2023

Minulý rok sa spoločnosť SONY rozhodla, že svoje bohaté skúsenosti v segmente audio a TV techniky začne zúročovať aj v rámci svojej hernej divízie PlayStation. Oznámila to prostredníctvom modelového radu INZONE. Súčasťou boli tri funkčne rozdielne headsety v rozličných cenových reláciách a duo monitorov s rozdielnou preferenciou v rámci rozlíšenia.

Ja som mal možnosť otestovať všetky spomínané headsety a dokonca som mal to šťastie dostať pod hodnotiacu lupu aj oba panely INZONE M. Ak by som mal teraz súhrnne zhodnotiť kvalitu predmetného hardvéru jedným slovom, tak by to bolo slovíčko ladené v maximálne pozitívnom duchu. Úprimne som však nečakal, že už po roku prídu Japonci s ďalším headsetom doplňujúcim stávajúce číslovanie (H3, H7, H9), avšak, realita je taká, že sa nám na trhu len nedávno objavil model H5 vyplňujúci akúsi medzierku, o ktorej kvalitách vás teraz porozprávam.

SONY a číslovanie

Klik pro zvětšení (Sony Inzone H5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Sony Inzone H5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Sony Inzone H5 - recenze)

Spoločnosť SONY má rada s označovaním svojich slúchadiel, či už štupľov do uší alebo klasických uzatvorených konštrukcií, priam čistý chaos. Ak ste sa niekedy snažili zorientovať v ich portfóliu, nepochybujem o tom, že sa vám už po niekoľkých minútach začali krížiť oči. Nateraz to však vyzerá, že v modelovom rade INZONE je ešte aký-taký poriadok a aj označenie slúchadiel H5 preto budem schopný rozumne zaradiť medzi vyššie spomínanú trojicu z minulého roka.

Najprv začnime cenou, ktorá je stanovená do výšky 150 eur. Aj na základe tejto indície tak vieme H5 zaradiť medzi H3 a H7, kde je cenový rozdiel priepastný a výrobca tak chce dostať do strednej triedy herných headsetov zopár nie úplne bežných funkcií. Konkrétne SONY tu stavuje na umelú inteligenciu, ktorá si v prípade H5 našla miesto v sekcii redukcia šumu v mikrofóne a dopĺňa to plne bezdrôtovým ako aj káblovým pripojením či 360-stupňovým priestorovým zvukom – len pripomínam, že značka INZONE bola síce dizajnovo spodobnená s konzolou PlayStation 5, no jej relevantné využitie je aj v PC vodách.

Bez ANC

Klik pro zvětšení (Sony Inzone H5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Sony Inzone H5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Sony Inzone H5 - recenze)

Aktívne potláčanie okolitých ruchov je u uzatvorených konštrukcií často niečo, do čoho sa výrobcom nechce ísť, pretože to automaticky a logicky navyšuje finálnu cenovku. Mohli by sme sa teraz rozprávať o tom, či si 150-eurové H5 nezaslúžia aspoň nejaké ANC, každopádne v tomto prípade sa SONY rozhodlo spoliehať na pasívne odhlučnenie a podporiť tak predaj H9, ktoré ANC majú (ich cena bola v čase písania článku cca 300 eur).

V balení headsetu sa nachádza všetka potrebná kabeláž určená či už na nabíjanie vstavanej batérie alebo prepojenie s PC lomenou konzolou. Okrem nálepiek a papierovej dokumentácie tam nájdete aj USB-A dongle s fyzickým prepínačom určeným na zadefinovanie zvukového zdroja. Dizajnovú filozofiu som naznačil už v úvode, SONY chcela, aby modelový rad INZONE ostal celistvý a vizuálne zapadol do rodiny PlayStation. Výsledkom sa tak stávajú dve farebné verzie (čierna a biela) poskladané z odolného plastu a v rámci náušníkov textilný poťah z priedušnej látky. Headset váži sotva 260 gramov a prítlak hlavového mostu je nastavený tak, aby ste aj pri jeho dlhodobom nosení zažívali čo najintenzívnejší pocit pohodlia. Iste, aj tu je možné viesť diskusiu o tom, že všetci ľudia na svete nemajú jeden model hlavy, ale s ohľadom na nejaké konzumné priemerovanie, sa SONY v tomto trafila do čierneho.

40 mm meniče

Klik pro zvětšení (Sony Inzone H5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Sony Inzone H5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Sony Inzone H5 - recenze)

Slúchadlá IZONE H7 vážia o celých šesťdesiatpäť gramov viac než H5, avšak, konkurencia v podobnej alebo ešte vyššej cenovej relácii ide s váhou výrazne vyššie než mnou testovaná vzorka, čo treba brať ako pozitívum. Produkt som testoval v drvivej väčšine času na počítači. Mnou spomínaná podpora konzol PlayStation aj starších naďalej platí. Na počítači má ale užívateľ možnosť oveľa komplexnejších nastavení prostredníctvom špecifického softvéru, ktorý u konzol nenájdete. Tu vidím jeden zásadný nedostatok, nad ktorým by sa v SONY mali do budúcna zamyslieť. Jedna vec je aktivovanie priestorového zvuku cez aplikáciu v telefóne, kde si užívateľ musí odfotografovať svoje uši, respektíve ich tvar, a softvér následne určí ideálny 360-stupňový priestorový zvuk (toto nie je u SONY nič nové).

Čo sa týka nastavenia cez ekvalizér, tu má PC scéna jednoducho navrch, keďže to, čo si nastavíte cez počítač, sa vám do konzoly neprenesie, a to mi príde ako strelenie sa do vlastnej nohy. Neviem, nakoľko sú potom fotografie mojich uší relevantnými vstupnými dátami pre spomínanú aplikáciu (už pri testoch klasických slúchadiel od SONY som to celé vnímal skôr ako vtip), avšak, kvalita priestorového zvuku servírovaného cez testovanú vzorku bola vo finále viac ako oslnivá.

Bez BT

Klik pro zvětšení (Sony Inzone H5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Sony Inzone H5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Sony Inzone H5 - recenze)

V koncepte, kde nemôžete fyzicky oddeliť mikrofón od tela slúchadiel, sa automaticky neočakáva integrácia technológie Bluetooth, keďže behať po vonku so sklopenou anténou by v očiach vašich spoluobčanov vyzeralo prinajmenšom čudne – jedným dychom však musím dodať, že model H9, BT sám o sebe mal, avšak, silne pochybujem o tom, že ho niekto reálne aj využíval. Tak či onak, celková kvalita audia je v prípade testovanej vzorky na vysokej úrovni.

Podpora 3D zvuku pri PlayStation 5 je samozrejmosťou a bolo o nej napísané už dostatok článkov, no mňa skôr fascinovala súhra jednotlivých audio liniek, kde sa basy nesnažili predbiehať ostatné vrstvy a celé to tak napomáhalo chuti pustiť si mimo hier do uší aj svoju obľúbenú muziku. Úplne rozumiem snahe podporovať ďalšie verzie headsetov radu INZONE, ktorú SONY potvrdzuje práve týmto piatym zárezom. Ide totižto o cielenie na percentuálne vysoký podiel majiteľov ich konzole PlayStation 5, ktorí sú súčasne aktívni aj v PC vodách. Práve tieto slúchadlá, schopné existovať v dvoch rovinách, sú pre nich ekonomicky výhodnejšie než by sa možno na prvý pohľad zdalo. Na záver som si ešte nechal niekoľko slov na margo výdrže batérie a kvality už spomínaného mikrofónu – spomínate na reči z úvodu o potláčaní šumu pomocou umelej inteligencie?

Viac než jeden deň v kuse by ste naozaj hrať nemali...

Klik pro zvětšení (Sony Inzone H5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Sony Inzone H5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Sony Inzone H5 - recenze)

Výrobcom udávaná cifra 28 hodín chodu sa pri teste ukázala byť takmer presná, keďže mi vo finále stopky ukázali dokonca o hodinku viac, ale tu zase platí aspekt používania – aktivita mikrofónu, úroveň hlasitosti atď. Pre vás je dôležité vedieť, že headset môžete mať na hlave viac než jeden deň v kuse, čo už nepovažujem za extra zdravé.

A teraz k mikrofónu. Otočný kĺb v rámci pozície automaticky prepína snímanie hlasu do pozície on alebo off, čo je rozhodne praktické rovnako ako u kolegov z rovnakého modelového radu. Čo sa týka obojsmerného potláčania okolitého ruchu v čase, keď hovoríte do snímaču, je tu skutočne poznať istý náskok oproti konkurencii v rámci strednej triedy herných headsetov. Môžeme sa rozprávať o čistote a minimálnej vrstve šumu. Apropo, v čase písania recenzie mi do redakcie pristáli aj INZONE Buds, ďalšia novinka v rámci identického radu, a ide o štuple do uší pre hráčov, ktoré sú vybavené rovnakou technológiou snímania hlasu (o nich vám budem referovať neskôr).



Ku koncu už len strohé zhrnutie. Nákup H5 odporúčam rozhodne každému hráčovi preskakujúcemu od PC k PlayStation 5 a naopak – v takomto nastavení sa jedná o maximálne rozumnú kúpu, ktorou si na hlavu zavesíte dizajnovo príjemné a súčasne konštrukčne pevné slúchadlá určené na celodenné nosenie vybavené výborným mikrofónom a nadpriemerným audiom. SONY by však do budúcna mala zapracovať na celkovej rovnosti softvéru tak, aby zotrela náskok PC pred PlayStationom. Či sa jej to podarí s ďalším modelom, to už ukáže len čas.

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Sony Czech.

Klik pro zvětšení (Sony Inzone H5 - recenze)


CGwillWin