recenze
Super Mario Bros. Wonder

Super Mario Bros. Wonder - recenze
Super Mario Bros. Wonder - recenze
09:01, 01.11.2023

Spomienky na detstvo, teda čas kedy jediné starosti spočívali v tom ako ďaleko dokážem hodiť školskú tašku po príchode domov a zatiaľ čo sa chodbou niesol naliehavý hlas mojej mamičky v znení; čo bolo v škole? Ja som stíhal odpoveď so stoickou vážnosťou a jedným jediným citoslovcom. Každý jeden bežný deň mi po príchode domov spadol kameň zo srdca a tešil som sa len a len na hranie. Útek do svetov virtuálnej poézie lemuje moje spomienky do dnes, avšak s tým rozdielom, že samotnú lásku ku hrám (a je to viac než len o chuti zabíjať čas) začínam vídať aj v očiach mojej milovanej a nádhernej dcéry. Nelka dokáže už vo svojom rannom veku doceniť mnohé herné značky a určite vás neprekvapí výberom jej prvého srdcového esa. Tak ako bol pre mňa v ranných herných skúsenostiach Super Mario Bros. tou prvou interaktívnou láskou, pri ktorej som mohol reálne povedať niečo v tom zmysle; a teraz ju prejdem skrz na skrz, tak je presne tým istým pre moju dcéru aktuálne vydaný Super Mario Bros. Wonder. Je to priam symbolické, keďže z pohľadu hrateľnosti je Wonder, voči tradícii série Bros. ako takej, dielom ako z iného sveta. Treba však jedným dychom dodať, že aj keď sa tu rozprávame o produkcii často nástojčivo konzervatívneho Nintenda, tak jediným logickým krokom ako oddeliť rok 1985 od 2023, sú cielené zmeny a tie v Big "N" tentokrát dotiahli do obludných rozmerov.

Nový svet, nové nápady a nové problémy

Klik pro zvětšení (Super Mario Bros. Wonder - recenze)

Ono sa povie, a neraz som to vlastne vypustil z úst aj ja sám, že druhý rozmer v interaktívnej zábave je voči tomu tretiemu extrémne limitovaný v zmysle realizovania nových a ešte nevidených nápadov. Pre Nintendo je však evidentne stále aj 2D koncept živnou pôdou a v duchu vlastnej a bohatej histórie si berú za povinnosť, nenechať ikonické značky ako Bros. zaspať v dobách dávno minulých. Super Mario Bros. Wonder, vydaný exkluzívne na Switch, preto berte ako reštart celej IP, ktorý sa odohráva v novom svete plnom priam psychotických výjavov. Úprimne povedané, Nintendo mňa svojou vôbec poslednou veľkou AAA hrou na staručký Switch vlastne šokovalo. Očakával som, že vytvoria variáciu na Bros. z Wii U s tým, že gro noviniek postavia na možnosti premeniť Maria a jeho kohortu na vodu striekajúceho slona - tento prvok bol aj popri tancujúcich potrubiach vlastne hlavnou témou všetkých trailerov. Realita je však nakoniec úplne inde a slonia pieseň je, v zmysle akejsi invencie a noviniek, sotva tak výrazná ako ten zvyšok. Predne treba začať opisom už spomenutého sveta. Mario, jeho brat, milenky, domáci drak a pár kamarátov boli spoločne pozvaní do kráľovstva kvetov, kde ich privítal princ Florián. Ešte než sa však stihli patrične zvítať, do príjemnej atmosféry nabieha Bowser so svojou novou technológiou aby celé kráľovstvo tancujúcich kvetín ponoril do temnoty. Princ Florián prosí svojich nových kamarátov o pomoc a Mario, samozrejme, neváha ani sekundu a vyráža do akcie. Jej súčasťou chce však byť aj sám princ a v duchu stále posledného 3D dobrodružstva série s prívlastkom Super, sa strká pod čapicu nášho inštalatéra aby mu prostredníctvom unikátnych odznakov pomáhal v boji proti jeho úhlavnému sokovi.

Odznaky

Klik pro zvětšení (Super Mario Bros. Wonder - recenze)

Tou najzásadnejšou novinkou, o ktorej som už písal aj vyššie, sú odznaky. Systém postupného odkrývania týchto perkov umožňuje súčasne meniť pasívne a aktívne schopnosti vami vybraných hrdinov. Platí tu jedno jediné pravidlo; do levelu môžete vkročiť vždy len s jedným aktivovaným odznakom a ak vám nebude v riešení rôznych prekážok vyhovovať, je nutné úroveň ukončiť, zmeniť odznak a začať zase nanovo. Systém vás pomocou grafiky samozrejme informuje, ak to daný level vyžaduje, že pre tento svet je nutné siahnuť po tom alebo onom odznaku, avšak väčšinou si tieto indície nevšimnete a zistíte to až priamo v hre. A o aké odznaky vlastne ide? Máme tu funkciu vyššieho skákania, prevencii proti pádom, navýšený prísun peňazí, možnosti stavania vlastných plošín, robenie vývrtiek, plachtenie vo vzduchu a tak ďalej a tak podobne. Som presvedčený o tom, že vývojári ani len netušia, čo samotná sorta aktívne hrajúcich jedincov vlastne s celým systémom odznakov za pár mesiacov dokáže spraviť, avšak to je u komplexných hier od Nintenda vlastne bežnou praxou a ako príklad uvediem aktuálny diel série The Legend of Zelda. Nie všetko v predmetnej novinke je však z môjho pohľadu v poriadku. Plne rozumiem tomu, prečo autori siahli po takto zásadnej invencii, ale súčasne som vlastne na nich nahnevaný, že tou snahou o novinky v rámci 2D Maria defacto úplne potierajú atmosféru pôvodných dielov, čiže hier ktoré si ja spájam s nezabudnuteľným detstvom. Super Mario Bros. na NES a SNES boli hry, pri ktorých ste prežívali rôzne fázy zážitkov, čo je síce prítomné aj u Wonder, avšak ten je neraz nesmierne chaotický a nepredvídateľný aj pri druhom a tretom priechode, čo zabíja ten relaxačný point na aký si ja spomínam. To už sú však asi moje starecké nábehy na lamentovanie, ktoré súčasnej generácii asi nič nepovedia.

Tlieskam tej originalite a haním ten chaos

Klik pro zvětšení (Super Mario Bros. Wonder - recenze)

Ešte než sa vôbec dostanem k opisu multiplayeru, či už v online alebo offline forme, tak musím opäť raz vyzdvihnúť level dizajn. Áno, Nintendo to vie zo všetkých najlepšie a konkurencia v tomto smere smutne kľačí v kúte, každopádne je nutné to celé, aj z mojej strany, jasne podtrhnúť. Máme tu atmosférou pestré úrovne, kde musíte bežať šialeným tempom, zamračene pátrať po riešení puzzle hádaniek, alebo využívať klasické zbrane na prekonanie tmavých priestorov. Nintendo ukazuje, že druhý rozmer je síce limitom, ale nie až takým zásadným, ak si ho rozvrstvíte do troch liniek - pomocou potrubia tak naši hrdinovia môžu vchádzať do vzdialenej, strednej alebo prednej vrstvy a navyšovať si tak čas strávený v danej úrovni. Všetko je to prezentované hravou formou a hlavne vás to núti pátrať po bonusoch a skrytých oblastiach. Nie je preto možné, aby ste po prvom dohraní hlásili stopercentné objavenie všetkého, čo vývojári poskrývali kade tade a stupeň opakovania je tu o to vyšší, keďže v samotných leveloch máte vždy za úlohu pozbierať jeden alebo viacero vzácnych semien - tie majú následne svoju úlohu v zmysle postupného ničenia Bowsera. Ešte jedna dôležitá vec. Celý svet Wonder stojí aj na peňažnom systéme, kde si svoje konto neustále navyšujete zbieraním fialových mincí a za tie si kupujete rôzne užitočné a kozmetické predmety. Interakcia v úrovniach je v súvislosti s premenou na slona zábavná, aj keď niekedy to celé pôsobí skôr ako päť na oko, než čokoľvek, čo by ste si vo svete Super Maria vedeli predstaviť, minimálne v nejakej prirodzenej forme. A audiovizuálna stránka? Tá je jednoducho bezkonkurenčná a ja sa ešte stále čudujem, čo Big "N" dokáže z toho svojho starého tabletu vyžmýkať a aké zaujímavosti do obsahu natlačiť - krásne sa to hýbe a to bez technických nedostatkov a čerešničkou je aj menší dabing, ktorý lezie z úst všade prítomných tancujúcich kvetín.

Chaos a duchovia

Klik pro zvětšení (Super Mario Bros. Wonder - recenze)

Do posledného odstavca som si nechal síce už naznačovaný, ale nie vysvetlený chaos ohľadom multiplayeru. Začnem offline schémou. V nej máte možnosť tradične prizvať pred televíznu obrazovku ďalších troch hrdinov, s ktorými si viete súčasne prejsť akúkoľvek z hlavných úrovní (prejdenie ústrednou linkou vám zaberie sotva desať hodín) a užiť si tak potencionálne viac zábavy. Pravdou však je, že je to celé jednoducho chaos, zmätok a recept na vlastnú smrť. Videli sme to už u iných hier a videli sme to aj pri starších dieloch série Super Mario Bros. kde proste nie je možné nechať súčasne žiť štyri samostatné jednotky na expresívne rýchlo rolujúcom plátne bez toho, aby hráči dokázali dlhodobo zvládať ten vizuálny guláš. Naproti tomu je možnosť prepnúť na online, kde hráč pobehuje po úrovniach s duchmi, pomáha im a oni zase nemu, čo síce eliminuje celý ten offline chaos, ale súčasne to zase podráža nohy atmosfére - nie je nič lepšie, než keď svojho spoluhráča máte v jednej miestnosti, aby ste mu mohli patrične vynadať - druhý rozmer prosto na isté veci nie je a nikdy nebude ideálnym. Musím však uznať, že Nintendo tentokrát svoje online nápady dotiahlo do technicky slušného výsledku, čo je od firmy, ktorá ešte v minulej generácii svojho hardvéru nezvládla vytvoriť ani len priemerne fungujúcu eShop, skutočne progresom. Suma sumárom; Wonder je krásnou labuťou piesňou práve končiacej platformy Nintendo Switch a súčasne je akýmsi symbolom neutíchajúcej snahy spoločnosti Nintendo, prinášať do interaktívneho sveta balíčky invencií, ktoré si u konkurencie nemôžete rozbaliť a tešiť sa z nich v takej intenzite.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti ConQuest entertainment a.s.

Klik pro zvětšení (Super Mario Bros. Wonder - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
SUPER
90%
CZECHGAMER
Máte radi Super Maria aj v jeho plochej podobe a máte doma Switch? Tak neváhajte ani sekundu a investujte do jeho najnovšieho dobrodružstva, nebudete ľutovať

CGwillWin