retro
Raptor

Raptor
Raptor
00:00, 11.10.2006

Raptor, hra mého dětství. Doteď si vzpomínám když jsem přišel domu ze základní školy, odhodil tašku s uklidňujícím dojmem, že se budu učit večer a zapnul svojí 386DX 40Mhz. Příkazový řádek tehdejšího MS – DOS 6.22 odkazoval vždy na C:\Games\Raptor\rap.exe a tak začínaly dlouhé hodiny položené do virtuální zábavy. Jsem moc rád, že jsem nyní opět sehnal hru Raptor z roku 1994 a mohu vám jí trochu blížeji představit. A jen tak mimochodem, těšte se, opět začnu psát více retra. Snad tím nepotěším jen pět old school čtenářů .

Klik pro zvětšení (Raptor)Klik pro zvětšení (Raptor)

Takže jak na to? Stručně by se dal Raptor charakterizovat jako klasická automatová střílečka s raketkou co ničí další raketky. Když myslím automatová, tak si představte zapadlý kout nějaké tržnice, kde děti brutálně kymácejí joysticky, utrácejí své pěti a desetikoruny a za doprovodu křiklavé hudby jsou šťastné, že jsou za školou . No doufám, že jsem nenarušil budoucí vývin našich mladých mozků a že všichni samozřejmě do školy chodí a učí se. No asi utopie ale znáte to že? Ale zpět ke hře.

Raptor nebyl jen bezduché střílení nepřátelských cílů, Raptor se svým způsobem snažil podat i nějaký ten děj, což na tu dobu bylo ve hrách tohoto typu poměrně nezvyklé. No když už jsem nakousl děj, tak on to vlastně ani děj není (ne nebojte neklamu vás scestnými informacemi), prostě je hra rozdělená na jakési tři epizody, kde v každé z nich je finální nepřítel. Každá epizoda obsahuje osm úrovní a devátou vždy jako finále. Po dokončení finálního kola dané epizody na vás čeká překrásná VGA kostičkovaná animace. Co více si přát? Jo to čím se ty nepřátele zabíjejí. Ehm. Jak se to jmenuje? Aha, díky Robine za nápovědu, jsou to zbraně!

Klik pro zvětšení (Raptor)
HiddenKiller_14-08-2006-23-39-02_raptor_3.jpg
Klik pro zvětšení (Raptor)
HiddenKiller_14-08-2006-23-39-02_raptor_4.jpg

Samozřejmě v Raptoru, nenajdete jen zbraně ale také nějaká ta vylepšení vaší lodi, jakými jsou například štíty nebo detekce větších lodí včetně jejich zbývajícího zdraví. Obchod, který se nalézá ve vašem hangáru je sympaticky řešen jako počítač s dvěmi hlavními možnostmi BUY / SELL (nakoupit / prodat). Zboží, které vněm naleznete si popíšeme níže. Takže ale odkud začít, no zbraní jsou dva typy a to podzemní, nadzemní a obojetné (zvláštní to slovo). Samozřejmě je tím myšleno jaký typ nepřátel z vašeho kokpitu ničíte . Zde jako v klasických automatovkách platí pravidlo nejdražší – nejlepší, takže šetřete dolárky a kupte si dvojitý laser, se kterým budete mít už navždy vystaráno. Jako bonus se vám hodí pár nukleárních bomb (celkem 5) a zásoba štítů (také 5). Snadné viďte? Také proto byl Raptor na svou dobu tolik oblíbený a já sám jsem ho hrával snad dva roky.

Co si říci předtím než nastartuje svojí vlastní raketku a půjdete ničit nepřátele? No snad jen aby jste počítali s tím, že Raptor je opravdu závislácká hra, která jen tak nepustí.

Specifikace hry přímo od výrobce:
Ultra detailní scrolující VGA grafika
Možnost až 16 vylepšeních pro vaší loď
Explozivní animace
27 úrovní (na konci každé boss)
Čtyři typy obtížnosti (čím vyšší tím více nepřátel)
Mnoho zajímavých úrovní, zvuků a grafiky
Kvalitní dostupná nápověda
Zabíjením nepřátel získáváte peníze (kredity)

Více infa o hře a možnost stažení dema ZDE.


CGwillWin