hw
recenze
Nothing Phone (2a)

Nothing Phone (2a) - recenze
Nothing Phone (2a) - recenze
10:05, 28.03.2024

Pôvodne rodák z Číny, dnes už občan Švédska, to je Carl Pei. Carl je typickým príkladom technologického inovátora, ktorému sa z dlhodobého hľadiska úspešne darí plávať medzi žralokmi. Narážam, samozrejme, na jeho závratnú kariéru vo svete vývoja a predaja mobilných telefónov, špeciálne na značku OnePlus, ktorú pomáhal rozbiehať a ktorej neskorším predajom si zabezpečil kapitál na pôrod jeho súčasného decka. Sotva tridsaťpäťročný Carl si totižto len pred tromi rokmi začal raziť cestu naprieč trhom mobilov, a to pomocou ďalšej neznámej značky. Na originálnom slovíčku „Nothing“ dokázal, špeciálne pomocou dizajnovej jedinečnosti, vybudovať natoľko silné základy, že prvé dve verzie rovnomenného telefónu obleteli doslova celý svet. Akokoľvek mu mnohí, ostatne tak, ako svojho času pri premiére telefónu OnePlus, prorokovali neúspech, aktuálne je možné si zakúpiť v poradí už tretí Nothing Phone. Tentokrát ide o zástupcu nižšej strednej triedy, ktorý sa pod označením (2a) dostal aj k nám do redakcie na dlhodobé testovanie a o ktorom vám teraz poreferujem.

A stredná trieda sa otriasla v základoch

Klik pro zvětšení (Nothing Phone (2a) - recenze)

Klik pro zvětšení (Nothing Phone (2a) - recenze)

Klik pro zvětšení (Nothing Phone (2a) - recenze)

Stredobodom celej tej zmesi pocitov, ktoré vás rýchlosťou svetla zaplavia, len čo trhnete za papierovú pásku na obale, je vnímanie dizajnu. Je úplne jedno, či som otváral slúchadlá značky Nothing, prvú generáciu telefónov, alebo teraz jej aktuálnu, vo všetkých troch situáciách mi spodná sánka klesala práve pre tú mieru originality. Nemyslím teraz len mobil samotný, ale rovnako spracovanie jeho obalu, príhovor otca zakladateľa, spôsob spracovania kabeláže – všetko je to jedno štýlové divadelné predstavenie, ktorého súčasťou môžete byť vy, čoby investor do hardvérového umenia. Práve preto je Carl Pei vnímaný ako inovátor, keďže do svojich zariadení cielene vtláča pečiatku jedinečnosti seba a svojho tímu. Keď sa dnes pozriete na strednú triedu mobilných telefónov, na tú záplavu modelov nesúcich nezrozumiteľné kódové označovanie (narážam teraz špecificky na Xiaomi a ich, nadnesene povedané, modelový chaos bez konca), nedokážete sa zorientovať. Ja sám, a to sa, mimo iného, recenzovaním telefónov živím, mám s tým neraz problém. A do toho všetkého prichádza Nothing Phone (2a). Lacnejší variant oveľa drahšej dvojky, ktorý sa na prvú dobrú dokáže odlíšiť od všetkých vrátane svojej rodiny a ešte si pri tom v zmysle funkcií a kvality dokáže zachovať svoju jedinečnosť.

Svetielka

Klik pro zvětšení (Nothing Phone (2a) - recenze)

Klik pro zvětšení (Nothing Phone (2a) - recenze)

Klik pro zvětšení (Nothing Phone (2a) - recenze)

Nothing Phone (2a) sa u nás predáva v dvoch farebných verziách (čiernej a bielej), z čoho nám sa do redakcie dostal ten tmavší z nich. Model s 8 GB RAM a 128 GB úložiskom stojí 329 eur a kto by si chcel priplatiť za 16 GB RAM a 256 GB, bude musieť prihodiť na stôl ďalších štyridsať eur. Konštrukčné spracovanie je aj cez fakt, že ide výhradne o plastové šasi, na vysokej úrovni. Zadná strana je plne transparentná a ponúka toľko proklamovaný systém Glyph – trojicu decentných LED pásikov, ktoré obkolesujú atypicky umiestnené duo foto snímačov. Glyph nie je len nejakou marketingovou osobnosťou mobilu ako takého, ale ide o plnohodnotný a plne prispôsobiteľný nástroj na vnímanie notifikácií a vecí s nimi spojených. Nevýhodou plastového a súčasne priesvitného chrbta je, samozrejme, enormná náchylnosť na zbieranie odtlačkov a neskôr aj škrabancov. Akonáhle si preto majitelia nebudú pri používaní mobilu dávať väčší pozor a zamietnu akékoľvek puzdrá, už v priebehu niekoľkých dní začnú na povrchu zadnej strany pozorovať prvé vlasové škrabance. Je to logické a inak to nie je ani pri mobiloch s chrbtom zo skla, ostatne, prial by som vám teraz vidieť, ako vyzerá môj Galaxy Flip 5 po pol roku používania bez obalu, avšak spomenúť to musím. Glyph vás okrem informovania o prichádzajúcich hovoroch a notifikáciách celkovo môže vizuálne minimalistickým spôsobom upozorniť na stav batérie, odpočítavanie stopiek, čas do príchodu objednaného Ubera a podobne. V tomto sa výrobca opäť posúva ďalej a časom určite pribudnú ďalšie zaujímavosti v rámci prepojenia so špecifickými aplikáciami. Chcelo by to však ešte doladiť chybičky v zmysle inteligentného správania v špecifických situáciách – prečo sa napríklad osvetlenie nedeaktivuje pri prepojení mobilu s autom?

IP54

Klik pro zvětšení (Nothing Phone (2a) - recenze)

Klik pro zvětšení (Nothing Phone (2a) - recenze)

Klik pro zvětšení (Nothing Phone (2a) - recenze)

Ak by som mal vybrať zásadné negatívum pri hodnotení konštrukcie, určite vytiahnem slabšiu odolnosť voči vode a prachu. Nothing Phone (2a) totižto disponuje štandardom IP54, čo voči iným značkám v jeho cenovej kategórii môže dnes vyznievať ako nedostatočné krytie. Poďme však ďalej. Mobil sa perfektne drží v rukách a pri váhe 190 gramov vám nebude sťahovať nohavice ku členkom. Absentuje podpora pre pamäťové karty alebo eSIM, s tým, že do spodnej hrany môžete súčasne zasunúť dve nanoSIM. Tlieskam inžinierom Nothing Phone (2a) za rozumné umiestnenie fyzických tlačidiel, konečne sú totižto tam kde reálne užívateľ máva bežne položené prsty – čiže v strede hrany. Presuňme sa k ďalšej zásadnej prednosti, s ktorou sa testovaná vzorka v mojich očiach skutočne blysla, a to k zhodnoteniu displeja. Ide o 6,78-palcový AMOLED panel s rozlíšením 1,5 K (2412 × 1080 pxl/394 ppi), to všetko pri obnovovacej frekvencii 120 Hz. Displej má podporu HDR10+ v rámci farebnej hĺbky 10-bit a svietivosť až 1 300 nitov. Toto sú atribúty, s akými sa musí stotožniť akýkoľvek nákupca v rámci strednej a, dokonca si dovolím povedať, aj vyššej strednej triedy. Pomer panelu a zvyšku tela je úctyhodných 91,65 %, čo je v danej cenovej triede rovnako unikát, a spomínaná obnovovacia frekvencia je schopná sa automaticky pohybovať medzi úrovňou 30 až 120 Hz. A čo panel vlastne chráni? Tak ako aj u iných telefónov modelového radu Nothing Phone, ide o kvalitné sklo Gorilla Glass 5, opatrené predinštalovanou fóliou už z továrne. Apropo, osobne sledujem Carla Peia na jeho oficiálnom X účte a ešte pred vydaním svojho nového telefónu som preto zaznamenal jeho verejnú anketu s otázkou, kto po kúpe mobilu vybaveného ochrannou fóliou pristupuje k jej odstráneniu a k aplikácii vlastnej. Anketa skončila drvivou výhrou ľudí, čo si fóliu na svojich mobiloch nechávajú až do momentu, keď už je extrémne poškodená a oni ani nevidia koľko je hodín.

Čisté a jasne znejúce audio

Klik pro zvětšení (Nothing Phone (2a) - recenze)

Klik pro zvětšení (Nothing Phone (2a) - recenze)

Klik pro zvětšení (Nothing Phone (2a) - recenze)

Poďme na tie črevá, keďže pri cene jemne nad tristo eur konzument pri výbere telefónu logicky prihliada na plynulosť chodu celého systému viac než na nejakú náchylnosť zbierania škrabancov. Nothing Phone (2a) má pod kapotou typizovaný čip MediaTek Dimensity 7200 Pro. Ide o čip vyrobený procesom 4nm, vďaka čomu zvláda fungovať s relatívne chladnou hlavou aj pri náročných procesoch. Osobne som mal na test verziu s 8 GB operačnou pamäťou a cez to všetko som počas bežného vyťaženia, kde spadala aj kancelárska úprava textov, fotiek a dokonca strihanie nakrútených videí, nezaznamenal žiadne spomalenie. Základom je Android 14 s nadstavbou Nothing OS 2.5. Práve Nothing bonus prináša niekoľko z užitočných predinštalovaných aplikácií, ale jeho najväčším prínosom je dozaista originálna vizualizácia. Je tu prítomná pre Nothing charakteristická grafika, ktorá vám zjednoduší orientáciu a ponúkne oku lahodiace animácie. Výrobca garantuje tri roky softvérovej podpory a štyri roky bezpečnostných záplat, čo je, naopak v porovnaní s konkurenciou, dnes konkrétne o jeden kalendár menej výhodná ponuka. V inak celkovo tenkom tele sa skrýva aj batéria s kapacitou 5 000 mAh. Vďaka nej som bol schopný s testovanou vzorkou vydržať viac než tri dni pri vyššej frekvencii vyťaženia, a to si k tomu ešte pridajte možnosť dobíjania pri výkone 45 W – štatisticky vám tak stačí pol hodinka na to, aby ste do mobilu, motoristickou terminológiou povedané, natankovali viac než polovicu nádrže a mohli vyraziť na cesty. Trocha ma sklamala absencia bezdrôtového nabíjania, ktorú osobne najviac využívam počas cestovania v aute, ale tá v tejto cenovej kategórii dnes stále nie je nejakým štandardom.

Dve uhrančivé oči

Klik pro zvětšení (Nothing Phone (2a) - recenze)

Klik pro zvětšení (Nothing Phone (2a) - recenze)

Klik pro zvětšení (Nothing Phone (2a) - recenze)

Na samotný záver recenzie som si nechal onen pár očí zdobiacich zadný kryt Nothing Phone (2a), čiže fotoaparát. Ide o primárny snímač s 50 Mpx (f/1.9) a ultraširokouhlý snímač rovnako s 50 Mpx (f/2.2). Klasický priestrel v hornej hrane obrazovky ešte skrýva 32 Mpx (f/2.2) selfie kameru, avšak tá je z celej trojice skôr nutným zlom. Sotva by bolo na mieste spájať značku Nothing s nejakým konzervatívnym prístupom, každopádne všetky tri telefóny opatrené logom tejto spoločnosti využívajú v zásade identickú kombináciu zadných snímačov. Výsledkom sú na detaily pomerne bohaté snímky, ktoré sa v strednej triede mobilov nemusia za nič hanbiť a ktoré nielen za denného svetla dokážu potešiť aj náročnejšieho konzumenta. Keďže nám tu absentuje teleobjektív, kvalita obrazu upadá pri akomkoľvek pokuse o priblíženie a nič na tom nezmení ani softvérová snaha o korekciu. Prekvapilo ma však, aké dobré fotky vzišli z nočných momentiek a tiež ako dobre fungovala optická stabilizácia obrazu, eliminujúca nechcené rozmazania. Video viete zachytávať v 4K pri 30 FPS, kde funguje celkom slušne ostrenie a rovnako tak dobre aj už spomínané zastabilizovanie.



Suma sumárum? Carl Pei a špeciálne jeho Nothing vízia opäť uspeli. Dizajnom jedinečný Nothing (2a) je telefón, ktorý sa v strednej triede nielen že nestratí, ale ktorý v očiach mnohých potencionálnych záujemcov výrazne zamieša kartami. Iste, operuje so zopár kompromismi, ale ruku na srdce, pri uvedenej cene mu vyššie zadefinované mínusy dokážete ľahko odpustiť. Nothing jednoducho nestráca svoju tvár a opäť raz zvláda plávať medzi oveľa krvilačnejšou nadnárodnou konkurenciou a súčasne ju hrýzť do zadku. Nehryzká, doslova hryzie.

Dizajnom jedinečný, spoľahlivý a cenovo dostupný, taký je nový Nothing (2a)

Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Nothing

Klik pro zvětšení (Nothing Phone (2a) - recenze)


CGwillWin