hw
recenze
Endorfy Viro Plus USB

Endorfy Viro Plus USB - recenze
Endorfy Viro Plus USB - recenze
13:14, 23.04.2024

Moje prvé zoznámenie sa s poľskou značkou Endorfy bolo svojho času lemované veľkým a dozaista aj nečakaným prekvapením. Skutočne som od tejto pôvodne hernej divízie spoločnosti SilentiumPC neočakával žiadne zázraky, avšak minimálne v prípade ich hernej myši LIX Plus som sa ich nakoniec vlastne dočkal. Aj preto mňa zaujímalo či samotnú kvalitu (kvalitu v pomere cena a výkon) budú schopný potvrdiť aj v súvislosti s ďalším produktom tróniacim na našom redakčnom stole. Ide o herné slúchadlá Endorfy Viro Plus USB, ktoré tak ako v prípade už spomínanej myši LIX ponúkajú fakticky dve cenovo rozdielne verzie. Za prívlastkom plus sa v tomto prevedení skrýva USB karta zvládajúca virtuálny 7.1 zvuk a samotná cena sa u nás momentálne pohybuje na hranici šesťdesiat euro. Než sa však pustíme do presnejších technických detailov daného herného headsetu, začnime tradične, ako sa povie, od Adama.

Dobré pasívne odhlučnenie

Klik pro zvětšení (Endorfy Viro Plus USB - recenze)

V rámci portfólia produktov nesúcich insígnie Endorfy je zrovna herný headset Viro doteraz jediným výrobkom reprezentujúcim koncepciu slúchadiel s uzatvorenou konštrukciou. Po stránke dizajnu sa tu v prípade náušníkov rozprávame o nenápadnom ba v istom slova zmysle až obyčajnom tvare imitujúcom oválne proporcie vajíčka. Strojcovia pri výbere materiálov siahli po kombinácii kovu a plastu. Celému šasi slúchadiel tak dominuje dostatočne hrubý a už na prvý dotyk aj odolný hliníkový most prechádzajúci do čiastočne plastových polohovateľných náušníkov vybavených pamäťovou penou a potiahnutých príjemne pôsobiacou koženkou. Páči sa mi rovnako hliníková aplikácia na oboch stranách headsetu nesúca logo výrobcu, ktorá má navodzovať istý pocit prémiového zariadenia, cez to všetko že vlastne len kryje prevažne plastovú kostru zvyšku. Do ľavej časti spadá odnímateľný mikrofón s výbornou pružnosťou a ten sa v zmysle spracovania môže pokojne rovnať s oveľa drahšími konkurentmi – pozor, reč je zatiaľ len o materiálovom vyhotovení a nie o kvalite prenosu hlasu. Apropo v tejto súvislosti ďalej oceňujem detail v podobe malej plastovej zátky, ktorou môžete po odstránení mikrofónu zaceliť dierku určenú pre jeho vstup, čím opticky premeníte headset na klasické slúchadlá.

Bohatá výbava

Klik pro zvětšení (Endorfy Viro Plus USB - recenze)

Keď už spomínam balenie, určite nemôžem opomenúť všetky tie káble, ktoré nájdete tentokrát v plne papierovom obale. Kompletná kabeláž je potiahnutá textilnými vláknami tak aby imitovala efekt šnúrok do topánok a určite ide o oveľa atraktívnejšie riešenie než keby výrobca siahol po bežnej gume. V zozname príslušenstva nájdete duo hlavných káblov s 3,5 mm jack koncovkami na oboch stranách a tie sa od seba odlišujú len dĺžkou – jeden má 120 cm a druhý zase 270 cm. Musím povedať, že aj v tomto sa výrobca snaží ponúkať nadštandard a dávať svojím zákazníkom na výber z dvoch praktických riešení používania. Oba spomínané káble obsahujú malú plastovú krabičku vďaka čomu ste schopný regulovať hlasitosť idúcu do slúchadiel ako aj zapnutie a vypnutie mikrofónu. Ďalším káblom v poradí je prepojenie mini jack vstupu s dvojitým mini jack adaptérom a aby toho nebolo málo, okrem už spomínanej zvukovej USB karty (mimochodom aj tá má na sebe malú kovovú aplikáciu, čo je skutočne nečakane efektné) nájdete v balení druhú sadu náušníkov vyrobených z oveľa priedušnejšieho materiálu – na zimu by som ostal u tých základných z eko kože a naopak počas horúcich dní by bolo vhodné prehodiť na tie priedušnejšie a eliminovať tak prípadné potenie a pri dlhodobom používaní headsetu aj nepríjemný pocit z lepenia sa hardvéru na telo. V krátkosti sa ešte vrátim späť ku hlavovému mostu. Ten zo svojej spodnej strany ponúka dostatočne hrubú vrstvu pamäťovej peny, to všetko aby headset minimalizoval tlak vyvíjaný na vrchnú časť hlavy a sám o sebe pôsobí celistvo aj vďaka prešívaným detailom na hranách. Endorfy Viro Plus USB váži odhadom 307 gramov čo je z pohľadu konkurencie trocha viac než je bežné a preto ak máte vyložene problém nosiť na hlave počas niekoľkých hodín niečo práve s takouto váhou, odporúčam vám pri výbere nového headsetu skúsiť inú značku. Mne osobne váha aj v kombinácii s dobre nastaveným tlakom náušníkov však nespôsobovala žiadne fyzické problémy a to som Viro Plus dokázal nosiť viac než šesť hodín v kuse. Celkové vyhotovenie ostáva nadštandardne dobré. V cenovej hladine kde pláva práve tento headset by sme totižto našli niekoľko funkčne oveľa zaostalejších výrobkov, ktoré navyše idú cestou nesympatického a plne plastového tela – stačí aby ste takýto hardvér hodili pár razy na stôl a skôr či neskôr vám nejaká časť odletí. Dizajnom síce Viro Plus nemusí niekoho posadiť na zadok, ale samotné prevedenie a konštrukčné riešenie presahuje škatuľku nižšej strednej triedy, čo by ste mali brať ako veľké pozitívum.

Odolná konštrukcia

Klik pro zvětšení (Endorfy Viro Plus USB - recenze)

Poďme sa konečne pozrieť na kvalitu zvuku ako takého a začnime rovno mikrofónom. Ten dokáže prenášať váš hlas v takmer dokonalo čistom prevedení a cez to všetko že je v pozadí možné badať minimálny statický šum (v prípade ak nebudete používať USB zvukovú kartu), nejde o žiadnu fatálnu prekážku. Výška celkovej hlasitosti je na moje pomery trocha nižšia (štatisticky niekde okolo stredu) avšak všetko to vynahradzuje už v základe rozumne nastavená basová linka. Na bežné vypočutie nejakej tej skladby, nehovoriac o audio prezentácii v hrách, je tento headset vybavený výborne a to si k tomu prihoďme môj pozitívny dojem zo stredov ako aj výšok. Stredné pásmo dáva do popredia hlasový fond a naopak výšky dokážu doplniť pravú časť spektra. Logicky sa samozrejme nedá hovoriť o nejakej komplexnej hĺbke detailov aká zdobí elektroniku v oveľa vyšších cenových kategóriách, ale v rámci svojej triedy zvláda Endorfy headset viac než by ste očakávali. Plus verzia navyše prichádza so zvukovou USB kartou vybavenou vlastným softvérom – stiahnete si ho z oficiálnej stránky výrobcu. Vďaka danej aplikácii ste schopný si dodatočne konfigurovať parametre ekvalizéra ako aj spúšťať virtuálny 7.1 zvuk či 3D efekt. Samotná zvuková karta je určite viac než len zbytočným vyplnením základného balenia keďže s jej použitím sa môžete prepracovať ku oveľa sofistikovanejšiemu zvukovému zážitku.



Záverom som sa chcel vlastne vyvarovať nejakému porovnávaniu s inými u nás už testovanými slúchadlami, ale nakoniec mi to predsa len nedá. Nech už si akokoľvek vážim všetky spoločnosti snažiace sa prinášať na scénu plnohodnotný a hlavne spoľahlivý hardvér, miestami je z výsledku badať hromadu nedostatkov. Ak sa takéto nedostatky opakujú model za modelom, stávajú sa z nich niečo ako očakávané negatíva a sami o seba sa štandardizujú a konzumenti ich časom už neberú ako významnú prekážku a vlastne ani recenzenti ich už v zmysle hodnotenia neberú do úvahy. Toto je však podľa môjho názoru chyba a o to väčšia ak máte v rukách dva cenovo výrazne rozdielne produkty a ten lacnejší sa celkovou kvalitou vyrovná tomu drahšiemu a v istých bodoch ho navyše dokonca prekoná. Presne to sa stalo aj s vyššie spomínanou vzorkou Viro Plus, ktorá takýmto spôsobom s prehľadom preskočila napríklad legendárne HyperX Cloud Alpha, a to tak až sa z toho začervenali.

Výborne nastavené a odolné herné slúchadlá s bohatým príslušenstvom s ktorými budete schopný fungovať aj mimo game scény

Klik pro zvětšení (Endorfy Viro Plus USB - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Endorfy

Klik pro zvětšení (Endorfy Viro Plus USB - recenze)


CGwillWin