hw
recenze
Endorfy Solum Voice S

Endorfy Solum Voice S - recenze
Endorfy Solum Voice S - recenze
13:09, 07.02.2024

Poľská spoločnosť Endorfy, ktorú ako určite dobre viete ja osobne nemám problém adorovať v každom review texte týkajúcom sa jej bohatého hardvérového portfólia, má vo svojej ponuke aktuálne úplne nový model stolového mikrofónu. V minulom roku som vám v zmysle zariadení určených pre zbieranie hlasu, ponúkol pod značkou Endorfy hneď dve recenzie a to na Solum Broadcast a Solum Studio. V obidvoch prípadoch sme sa rozprávali o prémiovej kvalite a vlastne akomsi vrchole v segmente mikrofónov s jednoduchou obsluhou a ešte jednoduchšou inštaláciou. Obe značky disponovali praktickým ramenom a obe ste si mohli pomocou USB-C káblu prosto spárovať s notebookom alebo desktopom - žiadne XLR koncovky. Tretím a vôbec najnovším zárezom do rodiny Endorfy mikrofónov sa stáva Solum Voice S zariadenie, s ktorým som mal možnosť nahrávať hovorené slovo posledné mesiace a preto je načase, aby som vám o jeho kvalitách povedal trocha viac.

Cielenie na začiatočníkov?

Klik pro zvětšení (Endorfy Solum Voice S - recenze)

Klik pro zvětšení (Endorfy Solum Voice S - recenze)

Klik pro zvětšení (Endorfy Solum Voice S - recenze)

Začnime tým, čo je dnes vo svete stále aktuálnou témou a teda ekológiou. Firma Endorfy sa fakticky od svojho rebrandingu, kedy za vznikom stálo spojenie SPC Gear a SilentiumPC, začala striktne profilovať ako ekologicky prijateľná liaheň počítačového príslušenstva. Preto vám aj sotva šesťdesiat eurový Solum Voice S príde v plne papierovom balení bez jediného náznaku plastu - neviem ako to máte u seba v hlave, ale ja jednoducho milujem, keď je samotný hardvér vo finále zabalený do papieru pripomínajúceho presne ten voskový papier, čo sa voľakedy používal v mäsiarstvach. Plná ekológia tu samozrejme nebráni v, z hľadiska bezpečnosti, dobre chránenom puzdre pre mikrofón a mimo neho tak v pevnej krabičke z kartónu nájdete aj možno až prehnane dlhý (2m) kábel s USB-A / USB-C koncovkami, kovovú základňu s bežným závitom, penový pop filter a praktickú redukciu z USB-C na USB-A (ak by váš desktop alebo laptop nemal voľný C slot, vďaka Endorfy nemusíte pátrať po redukciách, keďže jednu nájdete priamo v balení). Keď sa na vyššie vymenované prvky obsahu balenia pozriete s odstupom, okamžite je vám jasné, že sa tu skutočne cieli na "Plug and Play" a teda na maximálnu možnú jednoduchosť. Mikrofón stačí len strčiť na kábel, vybrať si ideálne miesto položenia a môžete začať do sveta šíriť svoje múdrosti, či už v dnes toľko populárnych podcastoch alebo video blogoch.

Príjemný dizajn

Klik pro zvětšení (Endorfy Solum Voice S - recenze)

Vizuálny aspekt, na ktorom si vyššie toľko proklamovaný výrobca vždy dával dostatočne záležať, opäť nesklamal ani pri Pri Solum Voice S. Testovaná vzorka si mňa získala minimalistickým prístupom v rámci proporcií (170 × 74 × 74 mm, 229 gramov) a keďže pre svoju prácu využívam Solum Broadcast, bolo pre mňa samozrejmé mikrofón automaticky zbaviť klasického stojančeku a nakrútiť ho na dokonalé Endorfy rameno. Apropo stojanček ako aj zvyšok mechanických častí v dizajne Solum Voice S lemuje čierny plast a jediný zásah kovu pri dotyku tu predstavuje dierkovaná mriežka chrániaca kardioidný snímač v strede. Stojan sám o sebe poskytuje výbornú stabilitu a nie je preto možné, aby ste mikrofón v prípade nechceného zavadenia rukou, zhodili na bok. Ideálnu polohu navyše zabezpečujú dve postranné matice, ktoré si užívateľ môže utiahnuť podľa vlastnej preferencie. Ako som už spomínal vyššie, tak pre chod mikrofónu je nutné ho prepojiť USB káblom (vstup je na jeho zadnej strane hneď vedľa konektoru určeného pre pripojenie slúchadiel) a celkovú interakciu tu predstavuje spínač vypnutia snímania hlasu (na vrchnej hrane) a dominantné interaktívne koliesko opatrené podsvietením (kúsok pod stredom). RGB má päť farieb a viete si ich jednoducho prepínať stlačením.

Pre ideálny audio výstup treba dodržať pár zásad

Klik pro zvětšení (Endorfy Solum Voice S - recenze)

Klik pro zvětšení (Endorfy Solum Voice S - recenze)

Klik pro zvětšení (Endorfy Solum Voice S - recenze)

Budem teraz hovoriť primárne k prípadným začiatočníkom v zmysle nahrávania audia pre ktorých je počiatočná investícia do vybavenia logicky alfou a omegou. Spomínaných šesťdesiat euro je rozhodne rozumne nastavený budget pre nákup solídneho štartovného mikrofónu a v prípade ak sa rozhodnete ísť do tohto modelu, solídnosť dozaista dostanete. Je tu však niekoľko vecí, ktoré pre dosiahnutie optimálneho audio výstupu musíte dodržať. Prvou dôležitou vecou je nájdenie ideálnej vzdialenosti medzi mikrofónom a vašimi ústami - s penovým filtrom alebo bez neho, rozdiel je v tomto ohľade sotva badať a ak explicitne pri rozprávaní neprskáte ako záhradná hadica, môžete sa filtra vzdať úplne. Z toho čom som vypozoroval počas desiatok nahrávok realizovaných cez Solum Voice S, tak pre dosiahnutie čistoty a prirodzenosti zvuku je nechať ústa dvadsať centimetrov pred jeho zbernicou. Moja rada vás však automaticky predurčuje k dvom scenárom. Buď mikrofón pripnete na už spomínané rameno, nemusí byť logicky priamo od firmy Endorfy a budete tak schopný si zbernicu dostať pred ústa za každých okolností, alebo sa nad mikrofónom položeným na stole začnete hrbiť, čo už však nie je vôbec pohodlné. Rozhodne neodporúčam ho brať do ruky, keďže by to malo za následok nechcené pazvuky v nahrávkach.

Pri maximálnom zosilnení čakajte šum

Klik pro zvětšení (Endorfy Solum Voice S - recenze)

Vyššie konkretizovaná vzdialenosť pre dosiahnutie ideálneho výstupu sa spája aj s intenzitou citlivosti mikrofónu, ktorú si užívateľ nastavuje otočným kolieskom na prednej časti mikrofónu. Rozhodne vám neodporúčam mechanické koliesko otočiť úplne doprava, keďže sa tým jednak odsúdite na zachytenie aj najmenších záchvevov na stole a súčasne na nahrávke dosiahnete badateľný šum na pozadí. Chce to jednoducho nájsť presne tú mieru citlivosti aká bude vyhovovať intenzite vášho hlasu, čo je do istej miery proces klasického systému pokusu a omylu. Akonáhle to však celé absolvujete a nájdete konsenzus s hardvérom, môžete sa začať pomaly ale isto usmievať. Negatíva? Solum Voice S nie je možné regulovať cez dodatočný softvér a mikrofón sám o sebe nemá funkciu deaktivovania RGB podsvietenia. Rovnako tak Endorfy zabudlo tvar pop filtra ideálne prispôsobiť kontúram mikrofónu ako celku a ak by som chcel byť vyložene prehnane kritický, tak vďaka slabšej intenzite podsvietenia hlavného spínaču, môžete mať v tme problém identifikovať pozíciu citlivosti zbernice. Cez to všetko tu pozitíva jasne valcujú spomenuté nedostatky a za v tomto texte už niekoľkokrát spomenutú cifru, si domov dotiahnete priam ideálny štartovný mikrofón, ktorý vás navyše poteší oku lahodiacim dizajnom.

Vypočujte si teraz zvukovú nahrávku realizovanú cez testovaciu vzorku



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Endorfy

Klik pro zvětšení (Endorfy Solum Voice S - recenze)


CGwillWin