retro
Heroes of Might and Magic 2: Gold

Heroes of Might and Magic 2: Gold
Heroes of Might and Magic 2: Gold
00:00, 17.04.2006

Série HOMAM počala svůj první přírůstek již v roce 1995. V době, kdy ještě mnozí z nás chodili s palcem v puse, se už počítače a obzvláště hry dostávali do těch správných obrátek. První hírouz pobudil obrovský poprask. Přišlo rozhodování mezi zlaťáky a zkušenostmi, boje hrdinů o hrady a spousta příšerek, se kterýma hrajeme dodnes. Prostě kvanta zajímavých a vůbec originálních prvků skloubená do všestranně propracovaného TBS-RPGčka si lehce našla své příznivce a tak New World Computing a 3DO měly do budoucna celkem jasno, s čím na pulty. Dvojka vyšla ty tam zhruba po roce a že za tu chvilku stihl výrobce pořádně zamáknout bylo vidět na první pohled. Krátká doba vývoje se možná malinko poznamenala na grafice, pozorné oko si může všimnout některých prvků, které byly doslova jen “přetaženy“ z prvního dílu (např. truhličky, artefakty, atd.), ale na originalitě hry to nic zásadního nezměnilo. Dopodrobna vypiplaná grafika opět z dob rytířů a mágů, spousta vylepšení a novinek. Hra se začala pařit doslova jak kulový blesk. Výrobce zaznamenával veliký úspěch ze hry a než bys kamenem dohodil, na světě byl další přírůstek - datadisk Price of loyalty. Posledním projektem v řadě HOMAM 2 se stala Gold verze, která obsahuje jak původní díl Succesion Wars, tak již zmíněný datadisk Price of loyalty a právě na Gold verzi se bude vztahovat taktéž tato retro recenze.Tedy, vzhůru do boje!

Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 2: Gold)
DubyDu_11-04-2006-19-54-48_screenshot_heroes_of_might_and_magic_2_gold_01.jpgTomuhle říkám BATTLE!
Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 2: Gold)
DubyDu_11-04-2006-19-54-48_screenshot_heroes_of_might_and_magic_2_gold_02.jpgJednotky jsou klasika: Kráva v modrým tričku, zmutovanej had, králíček azurit, oškubaný kuře a nahej dědek...

Království bez krále

Smrtí (nebo spíše vraždou?) Lorda Ironfista začíná příběh Heroes 2. Král po sobě zanechal dva syny - Rolanda a Archibalda, kteří nyní bojují o trůn a je pouze na vás, na čí stranu se přikloníte. Tím začíná vaše strastiplná pouť v kampani o celkovém počtu 20 misí, přičemž 10 za každou stranu jednoho ze synů. Hry ze série HOMAM nemají na pultech velké konkurenty co se týče obdobného duchu hry a jejich hraní může být zpočátku pro někoho dosti obtížné. Pokud nějak shrneme to, o co vám v Heroes 2 vlastně jde, tak je to - vybudovat obrany schopný a vámi prosperující hrad, postavit si útoku schopnou armádu, zajistit si dostatečný přísun surovin a zlata, vytvořit si minimálně jednoho silného hrdinu (nebo více slabších) a s ním pak řešit všechny boje, ať už pro suroviny, artefakty, hrady nebo s jinými hrdiny.

Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 2: Gold)
DubyDu_11-04-2006-19-54-48_screenshot_heroes_of_might_and_magic_2_gold_03.jpgKampaň začíná intrem...
Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 2: Gold)
DubyDu_11-04-2006-19-54-48_screenshot_heroes_of_might_and_magic_2_gold_04.jpgVe zkratce - máte fůru práce před sebou...

Můj dům, můj hrad

V Heroes 2 je na výběr 6 ras a to mezi Knight, Barbarian, Warlock, Wizzard, Sorcerres a Nekromant. Podle toho jakou rasu si vyberete se vám daným směrem zaměří váš hrdina, armáda a také hrad. Téměř každou mapu začínáte buď s vesnicí nebo spíše s hradem (a nebo bez ničeho a musíte si rychle něco dobít). Vesnice je malá osada, ve které jen těžko můžete vybudovat jiné budovy a tak nejlepší cesta, kterou můžete udělat, je vylepšit ji na hrad, což vás stojí sice něco málo surovin a taky peněz, ale poté už můžete snadno rozvíjet váš hrad v nedobytnou pevnost v kombinaci se silnou armádou a také hrdinou. V království se vám zpočátku nachází velmi málo budov, mezi ty nejvýznamnější patří hrad, ve kterém zle zakoupit nové budovy. Hrady oplývají vždy šesti budovami na jednotky a zbytkem pro zlepšení hradu (věže, most,...), či hrdiny (mage guild,...).

Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 2: Gold)
DubyDu_11-04-2006-19-54-48_screenshot_heroes_of_might_and_magic_2_gold_05.jpgDobro, grrrrr, pryč s ním!
Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 2: Gold)
DubyDu_11-04-2006-19-54-48_screenshot_heroes_of_might_and_magic_2_gold_06.jpgZato tihle indiání, ty maj aspoň štávu!

Dobrý hrdina – půlka vítězství

Ať už si vyberete hrát za jakéhokoliv z šesti různých hrdinů, věřte, že neuděláte špatně. Všechny rasy jsou v něčem unikátní, některé možná lepší, jiné horší, ale vyhrát jde s každou a o to tu jde. Heroes 2 je tak perfektně vybalancovaná hra, s tak velkým množstvím taktik, že každý hráč této hry, ať už v náklonnosti k dobré nebo špatné straně, si tu najde své. Podívejte se na Pána prstenů. Vzpomeňte si, jak podstatnou roli tam měli hrdinové (Jó, když Šmajdalf madžikoval to bylo něco...). U této hry tomu nebude jinak. Prostě a jednoduše - hrdinové zde hrají důležitou roli, tak jako piercing u puberťačky. Jakmile počnete novou hru, na obrazovce shledáte svého vyspělého zástupce vašeho království. S ním můžete cválat každý den několik málo políček, sbírat suroviny, obsazovat doly, budovy, verbovat armádu a hlavně útočit na enemies. Hrdinové jsou obdařeni několika cennými schopnosti, díky nimž zlepšují buď sebe nebo i svoji armádu. Ve hře se projevují i jednoduché RPG prvky u hrdiny, který hrabe za boje experience a tím se posouvá na další level. Každým levelem vylepšuje jednu svoji schopností (logistics, necromancy, archery,...) a dostává bodík k jedné ze svých čtyř vlastností (attack, defence, spell power a knowledge), jenž mají zásadní vliv na úspěch vašich jednotek. Pokud hovoříme o úspěchu, tak k němu musíte mít i trochu toho štěstí a morálky. Ty lze ovlivňovat mnoha faktory (zda mícháte jednotky z různých hradů, prozkoumáním krypty nebo studánky, schopností morale, luck) a v boji mají veliký význam, neboť pokud máte dobrou morálku, tak vaše příšery mají o tahy navíc, se štěstím pak dávají rány jak od kováře.

Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 2: Gold)
DubyDu_11-04-2006-19-54-48_screenshot_heroes_of_might_and_magic_2_gold_07.jpgfandím zlodějům
Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 2: Gold)
DubyDu_11-04-2006-19-54-48_screenshot_heroes_of_might_and_magic_2_gold_08.jpgKarlštejn z ptačího pohledu

Zlato, dřevo, kámen = základ

Všechny budovy a jednotky něco stojí a tak je třeba si už od začátku hraní zajistit dobrý přísun, pokud možno, co nejvíce surovin a zlata. Čím dřív budete mít všeho více, tím dřív si budete moci dovolit kupovat stále důležitější budovy a nákladnější jednotky. V počátku hry si vystačíte se zásobou zlata, dřeva a kamení, které potřebujete na postavení základních budov. V průběhy hry se náklady na výstavbu lepších budov zvyšují a tak nesmíte lenit a jít obsazovat doly.

Boje – zábava na hodiny

Až se poprvé ponoříte do bojů Heroes 2, zjistíte, jak zajímavě propracované TBSko to je. Jak již bylo zmíněno, je mnoho věcí, které boje ovlivňují, přesto největší vliv na výsledek bitvy má dobře použitelná taktika. Úspěch totiž nevězí jen v síle armády, ale i hrdiny, tazích jednotek a také sesílání kouzel. Kouzla jsou zde začleněná do čtyř magií (oblíbené elementy voda, oheň, vzduch, země), přičemž jedny magie jsou zaměřeny spíše na obranu a vylepšování vlastností jednotek v průběhu boje nebo naopak na hromadnou likvidaci nepřátel. Rozdílné také je, pokud budete útočit se slabou jednotkou na podstatně silnější nebo na silově rovnocenou (příšery zle rozdělit do šesti levelů).

Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 2: Gold)
DubyDu_11-04-2006-19-54-48_screenshot_heroes_of_might_and_magic_2_gold_09.jpgTaky vás baví pétanque?
Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 2: Gold)
DubyDu_11-04-2006-19-54-48_screenshot_heroes_of_might_and_magic_2_gold_10.jpgNext level je tady

The Final Countdown

Možná si Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 2: Gold)kladete otázku, zda v dnešní době, kdy se na obrazovkách prohánějí koníčci (kamarádovo označení hírouzů) z novější trojky, čtyřky a přicházející pětky, má cenu šáhnout po starší dvojce? Ač to tak na první pohled možná nevypadá, Heroes 2 je i v dnešní době hratelností na skvělé úrovni a jeho propracovanost a rozsáhlost nikterak nezaostává za novějšími díly. K této hře se velmi rád vracím a v nedávné době, když se mi konečně podařilo sehnat datadisk Price of loyalty v podobě Heroes of Might & Magic 2: Gold jsem si její hraní opět pořádně vychutnal. Je to bezva hra a tou také zůstane...


CGwillWin