recenze
SAND LAND

SAND LAND - recenze
SAND LAND - recenze
17:20, 16.05.2024

Je to len pár mesiacov, čo náš svet nečakane a vo veku šesťdesiatosem rokov opustil legendárny Akira Toriyama. Japonský umelec so zameraním na mangu, ktorého najslávnejším celoživotným dielom bol a navždy už aj bude ikonický Dragon Ball, po sebe zanechal hromadu, v našich končinách menej známej produkcie. Ak sa pochopiteľne zaujímate o vizuálnu kultúru z krajiny vychádzajúceho slnka, bude vám z pera tohto autora známych viacero značiek, každopádne, v súvislosti s jeho smutným skonom sa v hernom svete začali primárne pripomínať projekty ako Dragon Quest, Chrono Trigger a Blue Dragon. Práve pre tieto kultové značky a série Akira totižto vytvoril hromadu nezabudnuteľných charakterov a ešte než od nás odišiel, stihol požehnať ďalšej adaptácii svojej manga značky. Sand Land sa tak stáva jeho labuťou piesňou a keďže ja sám som k jeho tvorbe vzhliadal už od čias spomínaného Chrono Triggeru, nemohol som si nechať ujsť príležitosť zrecenzovať práve túto akčnú RPG a súčasne mu aspoň takouto formou vzdať hold.

Démon so zlatým srdcom?

Klik pro zvětšení (SAND LAND - recenze)

Sand Land, čoby predloha, pozostáva len z jedného jediného zväzku a to znamená, že vývojári z štúdia ILCA dostali možnosť rozširovať pôvodnú ideu spomínaného autora. Dejiskom príbehovej linky je v istom smere drsný postapokalyptický svet, v ktorom sa posledné zvyšky ľudskej rasy snažia prežiť tak ako im to len okolnosti dovoľujú. Na rozdiel od iných klasických príbehov odohrávajúcich sa v podobných JRPG kulisách, kde sa všetko krúti okolo vzostupu pozitívne motivovaného hrdinu, hlavnou hviezdou Sand Land je naopak namyslený démonický šľachtic s večne arogantným úsmevom na perách. Jeho meno je Beelzebub a akokoľvek má už z povahy svojej temnej duše chuť likvidovať všetko živé, jeho motivácia pomáhať nevinným je v istom ohľade silnejšia a špeciálne v momente, čo si v zaprášenej krajine nájde verných druhov a nových kamarátov. Po boku šerifa s prešedivenou bradou (Rao) sa Beelzebub snaží nájsť zdroje pitnej vody, čím by zvrátil kruté podmienky panujúce v krajine piesku. Hlavná dejová linka vám mimo bonusov môže, v pozitívnom slova zmysle, ukradnúť celých dvadsať hodín života a ak sa do Sand Landu zamilujete ešte o pár zrniek piesku viacej, určite budete chcieť splniť všetky postranné misie a prihodiť tak na hromadu ďalších štrnásť hodín navyše.

Zmysel pre detail

Klik pro zvětšení (SAND LAND - recenze)

Už behom prvého oboznamovania sa s otvorenou mapou púšte a špeciálne sledovania prepracovaných prestrihových anime scén vám bude jasné, že tu si vývojári dali skutočne záležať na detailoch. Na krátkej ploche vám dokážu vysvetliť tie najpodstatnejšie veci ohľadom deja a než si stihnete utrieť spotené čelo, už sa budete usmievať smerom ku jednotlivým postavám - sympatické a často bizarne sa prezentujúce osobnosti, ktoré síce Akira Toriyama stvoril svojho času len na papieri, ale ktorým spoločnosť ILCA dokázala vdýchnuť ešte o kus svojskejšiu osobnosť. Sand Land je v skratke jedna obrovská nehostinná krajina popretkávaná cestičkami vhodnými pre mechanické vozidlá, kde sem tam vyskakujú väčšie či menšie mestečká. Skupinka hrdinov okolo Beelzebuba sa s cieľom naraziť prameň čistej vody a nájsť niečo, čo volajú legendárna jar, presúvajú medzi týmito oblasťami s tým, že každý hrdina má svoje vlastné vozidlo - upravený tank, obrnená motorka alebo obrovský mechanický robot. Robotizácia je jedným z pilierov hrateľnosti, keďže si hráči na základe zbierania súčiastok neskôr budú chcieť poskladať kvalitnejšie vozidlá na prepravu, než je napríklad spomalený tank. Čím viac hodín ukrojíte o to lepšie mašinky sa vám dostanú do rúk a aj v tom tkvie motivácia rabovať v okolí viac než len priamočiaro utekať vpred.

Akčný boj plný rachotu

Klik pro zvětšení (SAND LAND - recenze)

Beelzebub je síce démon mnohých bojových schopností, avšak proti nemu sa v hre Sand Land bude stavať tak početná presila, že ani on sám to len holými rukami nedokáže vždy zvládnuť. Z tohto dôvodu sa súboje sústredia okolo používania vyššie spomínanej mechanizácie. Počas bojov si tak takticky prepínate medzi jednotlivými robotmi a strojmi, ktoré sú spojené s vašou posádkou, a určujete tak s kým je vhodné sa stretnúť v tej či onej plechovke. Samotný priebeh boja je potom prostý ako facka. Vaši protivníci svoje silnejšie útoky dokážu avizovať pohybom vlastného tela (ak hovorím o tele, tak tým myslím kontúry robotov) a vašou úlohou je jemne predvídať a úskokmi získavať čas pre spustenie protiútoku. Je zaujímavé, že z mecha zariadení môžete kedykoľvek vyskočiť a skúsiť boj klasickou formou, avšak niečo takéto vám odporúčam len pri stretoch s menej skúsenými protivníkmi alebo v momente, kedy vám ide o splnenie hrou predpísaných postupov boja a získaniu dôležitých materiálov. Čo naopak v praxi funguje horšie, sú niektoré stealth momenty, ktoré vývojári evidentne použili skôr ako vatu na odbúranie nastupujúceho stereotypu, čo nie je zlé, avšak už nevenovali toľkú pozornosť kvalite spracovania. Osobne by som bol radšej, ak by sa na plazenie okolo nepriateľov úplne vykašlali, keďže tým rozbíjajú inak svižnú atmosféru a rovnako tak nútia démona aby si zbytočne ušpinil kolená.

Krásne to vyzerá a rovnako tak dobre to znie

Je toho veľa, čo sa dá na hernej adaptácii manga príbehu Sand Land obdivovať. Ja osobne som si obľúbil nie len ústredných hrdinov a chémiu, ktorá medzi nimi buble už od prológu, ale rovnako tak sa mi pod kožu dostala nádherne vyšperkovaná audiovizuálna stránka - grafika je niečo, s čím by Akira musel jasne súhlasiť. Hold musím vzdať, mimo hlavnej dejovej linky, aj postupnému zveľaďovaniu mesta s názvom Spino. Do jeho centra sa plnením postranným úloh začne, práve vaším pričinením, vracať život. Môžete doslova z ruiny spraviť mesto plné smiechu a ešte sa pri tom náramne pobaviť. Sand land je krásnym príkladom japonskej akčnej RPG s dušou, ktorá sa nesnaží objavovať koleso, ale ktorá berie všetko to pozitívne z predlohy, na základe ktorej jej bol vdýchnutý život, a pridáva k tomu jemnú štipku originality. Funguje to ako celok a čo je ešte dôležitejšie, dokáže vás to na dlhé hodiny hodiť do módu maximálneho relaxu.

Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (SAND LAND - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 5
SKVĚLÉ
84%
CZECHGAMER
Perfektná herná adaptácia už tak výbornej manga predlohy

CGwillWin