hw
recenze
Logitech Yeti GX

Logitech Yeti GX - recenze
Logitech Yeti GX - recenze
19:29, 25.04.2024

Logitech si vlastníctvo značky Blue Microphones síce vyložene „nesyslí“, aktuálne však prináša na lokálny trh ďalšiu verziu modelového radu Yeti stvoreného pôvodne práve pod samostatnou ikonkou Blue. Avšak jedným dychom treba dodať, že na rozdiel od konkurencie sa svoje portfólio mikrofónov Švajčiari nesnažia žmýkať na pravidelnej báze a jednotlivé produkty tak prichádzajú s nepravidelným časovým odstupom. Ja osobne som mal možnosť vidieť Logitech Yeti GX naživo ešte minulý rok, keď nám Logitech za zatvorenými dverami prezentoval svoje hardvérové plány pre aktuálny kalendárny rok a už vtedy ma na predmetnom mikrofóne zaujala jedna zásadná vec. Po dizajnovej stránke vo mne nový Yeti, doslova lusknutím prstov potiacich sa v latexovej rukavici, vyvolal vlnu spomienok na kultovú Nintendo adaptáciu Tetrisu, projekt Dr. Mario. Živo si spomínam, že som krátko na to hľadajúc tému do retro sekcie magazínu Generation, musel okamžite napísať spomienkový článok práve na zaprášenú NES klasiku z roku 1990. Dnes, po mesiaci podrobného testovania samotného Logitech Yeti GX, zatiaľ čo si mikrofón už viete zakúpiť aj u lokálnych predajcov, som vám konečne schopný povedať trocha viac než len to, že mi pripomína zväčšeninu klasickej pilulky.

Dizajn, ten im ide...

Klik pro zvětšení (Logitech Yeti GX - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech Yeti GX - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech Yeti GX - recenze)

Pôvodné štúdiové Yeti mikrofóny sa z čias, kedy ich ešte nevlastnil Logitech, dali v zmysle vizuálnej stránky spodobniť s rádiovou retro kultúrou. Išlo o ťažké kovové základne nesúce váhou nemenej skromné snímače, ktoré však pod ťarchou dnešného dizajnérstva už nemajú šancu uspieť. Naproti tomu sa vizuál Yeti GX dá vnímať ako svieži, modernistický a hlavne kompaktnejší. Cenou 170 eur sa Švajčiari cielene snažia konkurovať lokálne rovnako populárnym značkám ako Endorfy a SteelSeries s tým, že u svojho produktu vsádzajú práve na cenenú históriu značky Blue. Nový Yeti je elegantným spodobnením už uvedenej kapsuly, s ktorým si zákazník kupuje dostatočne dlhú USB-C kabeláž, kovový stojan a redukciu určenú na uchytenie do flexibilných ramien. Výrobca, na rozdiel od svojich aktuálnych klávesníc, pri výbere materiálu vsádza výhradne na kov. Kapsula skrývajúca superkardioidný snímač priamo pod hliníkovou mriežkou je kompletne kovová, až na malé koliesko z transparentného plastu a logo výrobcu, ktoré slúžia na nutnú prezentáciu RGB linky. Pripájanie zariadenia sa realizuje cez USB-C, čiže žiadne XLR konektory sa nekonajú, a tým si Logitech výrazne kráti cestu k tej sorte zákazníkov, ktorá nechce riešiť nič viac, než len jednoduché zapojenie a okamžité používanie. Ja osobne som produkt testoval nie len v rámci pribaleného stojanu v tvare rozkvitnutého listu, v tomto momente tá elegancia z celého zariadenia len a len srší, ale rovnako tak som ho umiestnil aj na rameno, čo používam v kancelárii. Vďaka nízkej váhe samotného tela si viem predstaviť situáciu, kedy si tento konkrétny mikrofón vkladáte do vrecka bundy a vyrážate na cesty bez toho, aby ste sa cítili nejako nekomfortne.

Jednoduchá obsluha

Klik pro zvětšení (Logitech Yeti GX - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech Yeti GX - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech Yeti GX - recenze)

Vrchný pop filter kopíruje tvar toľko spomínanej pilulky a môžete si ho kedykoľvek bez námahy dať dole. V strede zadnej časti, čiže tej, kde nie je podsvietené logo výrobcu, sa nachádza multifunkčné koliesko a tesne pod ním spínač na rýchle stlmenie snímaného zvuku. Koliesko má dôležitú funkciu nastavovania citlivosti zbernice, ale čo je zaujímavé, tak jeho stredom sa tiahne tenký a nesmierne dôležitý LED pásik. Funkcia tohto pásiku spočíva vo vizuálnom hlásení ideálneho snímania hovoreného slova a v momente, kedy máte správne nastavenú citlivosť, pásik svieti na zeleno. Akonáhle ste však takzvane prepálený a výstupná kvalita audia by bola odsúdená na postprodukciu, pásik začne svietiť na červeno. Veľmi užitočná funkcia, ktorú ocení nejeden podcaster – nastavenú polohu ideálneho zvuku je možné jednoducho zamknúť stlačením kolieska. Mnou uvedená konektivita cez jeden jediný USB kábel logicky musí lákať každého, kto sa pri nastavovaní zvuku nechce trápiť s dodatočným softvérom. Napriek všetkému si myslím, že kvalita každého Logitech mikrofónu vybaveného Blue technológiou si tak nejako automaticky pýta nastavovanie cez aplikáciu. V tomto momente nastupuje na scénu známy G HUB softvér, prostredníctvom ktorého si, okrem regulovania RGB podsvietenia (vrátane jeho úplného vypnutia), môže užívateľ prepínať medzi nekonečným množstvom Blue Voice profilov. Chcete mať výstupné audio prehnané cez filter pridávajúci zvuku rádiový nádych alebo chcete svoj hlas premeniť na hovoriaceho robota? Každý jeden profil má v rámci softvéru svoj vlastný ekvalizér, v ktorom sa skúsenejší majstri zvuku môžu patrične špárať. Pre úplných začiatočníkov odporúčam ostať v medziach stanovených odborníkmi z Blue – apropo, súčasťou G HUB je aj jednoduché testovacie okienko, kde si viete názorne overiť, ako bude znieť výstup vašej krátkej nahrávky.

RGB s podporou Lightsync má dvanásť regulovateľných efektov

Klik pro zvětšení (Logitech Yeti GX - recenze)

Do poslednej časti recenzie som si nechal, ako inak, kvalitu zvuku nahrávaného prostredníctvom Logitech Yeti GX. Celý čas sme sa rozprávali o vizuálne príťažlivom a na obsluhu jednoduchom plug-and-play mikrofóne schopnom fungovať pomocou jedného USB kábla. Produkt je určený do rúk herných streamerov, YouTuberov ale rovnako tak dokáže nájsť svoje uplatnenie pri nahrávaní podcastov – superkardioidný znamená, že nejde o mikrofón s viacsmerovým snímaním, preto nie je určený pre rozhovory medzi dvoma a viacerými osobami. Testovaná vzorka bežiaca na frekvencii 96 kHz pri 24 bitoch, sa počas skúšobných nahrávok starala neomylne o dobre odladené výstupné audio. Ide o tú formu plochosti, ktorú si bez nutnej postprodukcie zamilujú práve hráči streamujúci svoje interaktívne umenie live a naprieč celým svetom. Rozumne umiestnený snímač dokázal celkom slušne potláčať aj cielené bubnovanie prstov po hrane stola, avšak osobne odporúčam využiť už spomínané rameno, ktoré akýkoľvek nechcený ruch počas pohybov okamžite eliminuje. Páčilo sa mi, že mikrofón okrem nežiadúcich ruchov a šumov rovnako dobre zvládal filtrovať aj zvuky z mechanickej klávesnice a klikanie myši. Keď to teraz zoberiem vyložene retrospektívne a vytiahnem si vlastné skúsenosti nadobudnuté z testovania cenovo podobných mikrofónov, ktorých som realizoval za posledný rok, tak Logitech Yeti GX sa v tomto smere posúva na popredné priečky medzi konkurenciu chrliacu inak jeden model mikrofónu za druhým. Patríte medzi tých, čo aktuálne pátrajú po všestrannom USB mikrofóne s perfektnou softvérovou podporou a kompaktným dizajnom? Sotva vám môžem odporučiť iný než Logitech Yeti GX.



Klik pro zvětšení (Logitech Yeti GX - recenze)

Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Logitech

Klik pro zvětšení (Logitech Yeti GX - recenze)


CGwillWin