hw
recenze
Nothing Ear (stick)

Nothing Ear (stick) - recenze
Nothing Ear (stick) - recenze
13:23, 26.02.2023

Príbeh dnes už 33-ročného pána menom Carl Pei by sa dal právom označiť za inšpiratívny. Tento rodák z čínskeho Pekingu vo svete technológií zanechal obrovskú stopu, aj keď možno poznáte viac jeho produkty než jeho iniciály. Tak či onak, Carl Pei bol jedným zo zakladateľov úspešnej značky mobilných telefónov OnePlus, ktorá sa za pomerne krátku dobu dokázala presadiť na celosvetovom trhu. A v momente, keď spomínanú spoločnosť opustil, aby si založil nový brand, bolo okamžite jasné, že ani ten sa len tak nestratí. V súčasnosti je vo svete jeho vlastná značka Nothing takmer rovnako rešpektovaná ako OnePlus a stačil jej na to len jeden jediný model telefónu. Sám vlastním Nothing Phone mobil a aktuálne ho považujem za to najoriginálnejšie, čo si v súčasnosti na trhu v rámci strednej a vyššej triedy telefónov môžete kúpiť. Aj preto som bol nesmierne zvedavý, aké sú v rámci Nothing portfólia kvalitné ich druhé bezdrôtové slúchadlá s príznačným názvom Nothing Ear (stick). Tie nám do redakcie na test zaslal priamo Nothing, začo mu už vopred ďakujem.

Inakosť

Klik pro zvětšení (Nothing Ear (stick) - recenze)

V tomto momente vlastne ani neviem, kde začať. Za tie roky, čo recenzujem hardvér a audio techniku, viac-menej na pravidelnej báze, som v rámci dizajnu a celkového spracovania nikdy nemal možnosť otestovať niečo také ako Nothing Ear (stick). Bezdrôtové štuple do uší, nech už to budete familiárne nazývať akokoľvek, sú často terčom výsmechu. Práve pre ich špeciálny efekt pokriveného zrkadlového dizajnu – ako keby všetko vzniklo z jednej autorskej skice a sotva sa niekto pokúša do nej vniesť svieži vietor. Iste, poviete si, načo nasilu meniť veci, ktoré majú byť predovšetkým funkčné a pohodlné, hlavne ak to funguje a zákazníci si to kupujú na pravidelnej báze. Dizajnérom zo spoločnosti Nothing bolo zdôraznené, ako aj pri tvorbe originálneho konceptu ich telefónu, aby prišli s niečím novým, čo si vyslovene pýta svoj vlastný patent. Samsung podobným spôsobom prešiel od bežných štupľov k akejsi podobe fazuliek, naopak SONY ešte nedávno skúšalo do našich uší natlačiť proporčne čo najväčšie basy a Apple? Apple sa posledné roky drží akejsi formy zlomených tyčiniek bez káblu. Veľkí hráči si jednoducho ustálili spomínanú skicu a nemajú dôvod ju meniť. Ak ste však nováčik na scéne, automaticky musíte šokovať a skúsiť zaujať na prvú dobrú. Spoločnosti Nothing sa to s ich druhou verziou bezkáblových štupľov do uší rozhodne podarilo.

Podmanivý dizajn od krabičky až po kábel

Klik pro zvětšení (Nothing Ear (stick) - recenze)

Ústredným motívom je trubica s otočným systémom vyklápania – taká malá vitrínka. Tá vám príde v papierovom obale, ktorý po roztvorení s radosťou zrecyklujete (pretože sa s ním nič iné nedá robiť) a už prvý kontakt s hlavnou hviezdou balenia – dokovacou stanicou – vo vás bude vyvolávať nečakane veľa otázok. Jednou z nich je: Dokážem niečo také veľké nosiť vo vrecku a budem vôbec schopný si tú obrovskú fazuľu natlačiť do ucha? Našťastie, odpoveď na seba nenechá dlho čakať. Áno, 4,4 gramové vážiace slúchadlá svojím rozmerom trhajú akékoľvek neoficiálne štatistiky a po vložení do ucha nastane lotéria – buď vám slúchadlá budú sedieť, alebo ich budete musieť reklamovať, pretože vás budú tlačiť, alebo vám budú vypadávať. Štuple totižto nemajú žiadne silikónové redukcie rôznych veľkostí a práve ich výrazný priestorový objem má čo najlepšie vyplniť ušný otvor. V mojom prípade sa táto čiastočná lotéria pretavila v úspech, takže som bol schopný pokračovať v testovaní. Ak hľadáte bezdrôtové slúchadlá ideálne na šport a chceli by ste s niečím takýmto bežať po dráhe či skákať cez švihadlo, tak Nothing Ear (stick) pre vás nebude ideálny kus elektroniky – v uchu síce držia, ale beh ani iná fyzická aktivita im zrovna nesvedčí. Ale kráčanie cez mesto dopadlo zakaždým bez akýchkoľvek problémov a ani raz sa mi nestalo, že by som čo i len jedno slúchadlo musel naháňať po ulici.

Chýba bezdrôtové nabíjanie

Klik pro zvětšení (Nothing Ear (stick) - recenze)

Unikátne puzdro sa nedá nabíjať inak než prostredníctvom USB-C káblu (ten je súčasťou balenia) a mne osobne tu chýbala možnosť posadiť tento vizuálny skvost na bezdrôtovú nabíjačku. Produkt som testoval počas zimy a nosenie vo vrecku veľkej bundy mi nijako zásadne neprekážalo, čo však už môže byť problém s nástupom letných dní – tesnejšie oblečenie a menšie vrecká. Druhým problémom môže byť častá potreba čistenia vnútornej časti puzdra, do ktorého sa mi dostával prach a malé kúsky nitiek. Teraz dajme bokom dôvody, pre ktoré by ste mali tieto slúchadlá ignorovať a presuňme sa k dôležitejším veciam. Nothing Ear (stick) disponujú ochranou voči vode a prachu (IP54) a dokážu úspešne rozoznať, či ich máte práve zasunuté v uchu alebo nie. Veľkým nedostatkom je absencia pasívneho potláčania ruchu, keďže bez silikónovej redukcie neviete dosiahnuť čiastočné vákuum a výrobca rovnako odignoroval aj aktívne potláčanie okolitého ruchu – v súčasnosti to je pre mnohých dôležitá funkcia. Pripomínam, že testovaná vzorka stojí cca 120 eur a v tejto cenovej kategórii sa už bežne predávajú slúchadlá s ANC.

Uspokojivý zvuk

Klik pro zvětšení (Nothing Ear (stick) - recenze)

Vo vnútri konštrukcie slúchadiel sa skrývajú 12,6 milimetrové dynamické meniče, ktoré na papieri odvádzajú viac ako dobrú prácu, avšak je nesmierne dôležité, kam s nimi vyrazíte a aký druh audia si pustíte. V exteriéri mesta, kde sú na pozadí známe a typické echá, si nie je možné vychutnať hudbu, tak aby ste dokázali vnímať všetky jej úrovne. Ale hneď ako sa zavriete do interiéru, pokojne aj do stredne zaplnenej kaviarne, kvalita audia ide automaticky hore. Preto som si testovanie Nothing Ear (stick) vonku užíval viac pri podcastoch a naopak v tichej kancelárii som prepínal na obľúbený hudobný výber. Slúchadlá môžete spárovať s akýmkoľvek telefónom či počítačom, a to cez rozhranie Bluetooth 5.2. Prenos je stabilný a bez výpadkov. Veľkou výhodou je zrýchlené párovanie bez nutnosti komplikovaného nastavovania naprieč zariadeniami, samozrejme, najintuitívnejšie je rozhranie cez Nothing telefón (v jeden moment je možné však mať slúchadlá pripojené len k jednému zariadeniu). Ak daný mobil nemáte, stačí si stiahnuť aplikáciu Nothing X, kde je ponuka nastavení identická ako u rozhrania v Nothing mobile. Softvér od vás nebude chcieť žiadne otravné registrácie, prehnane zložité postupy párovania ani nič podobné. Stačí len slúchadlá vložiť do ucha a pustiť to čo si chcete pustiť. Ak vám nebudú výšky, stredy a basy vyhovovať, prepnete na ekvalizér a všetko si prispôsobíte svojim potrebám.

Podpora kodekov AAC a SBC

Klik pro zvětšení (Nothing Ear (stick) - recenze)

A ako je na tom batéria? Samotné slúchadlá pri plnom výkone dokázali neustále fungovať zhruba šesť hodín, čo je rozhodne menej, než vám vie ponúknuť cenovo podobná konkurencia – a to pripomínam absenciu ANC. Našťastie, je tu samotné puzdro, ktoré dokáže dobiť slúchadlá. Je tu však stále niekoľko premenných a zvlášť pri scenári, v ktorom budete často vybavovať telefónne hovory. Telefonovanie v hlučnom prostredí dokázalo prekonať aspekt počúvania hudby v hlučnom prostredí, keďže mikrofón zvládol filtrovať takmer všetko, mimo môjho hlasu, čo je určite pozitívum. V tejto súvislosti je dôležité vedieť zvládať aj gestá pri interakcii so slúchadlami, ktoré si môžete prispôsobovať cez už spomínanú aplikáciu. Na rozdiel od iných podobne koncipovaných štupľov do uší si Nothing Ear (stick) vyžaduje trocha drsnejšie stlačenie, čo osobne vnímam pozitívne, keďže sa nemôže stať, že by ste si nechcenou úpravou pozície slúchadla v uchu spustili napríklad pesničku v momente, keď to vôbec nepotrebujete. Takýmto spôsobom je možné zadávať príkazy cez obe slúchadlá a celkovo získať dvanásť interakčných bodov. Trocha ma zarazila absencia HD kodekov. V tomto ohľade tu máme podporu AAC a SBC, čo bežnému užívateľovi asi bude stačiť, ale ak už dnes vyložene požadujete aptX kodeky, je nutné skúsiť už spomínané SONY alebo inú firmu.

Vďaka modusu s nízkou odozvou viete slúchadlá použiť aj na hranie hier a sledovanie filmov/seriálov

Klik pro zvětšení (Nothing Ear (stick) - recenze)

Spoločnosť Nothing je novým hráčom na trhu a jeho druhá generácia bezdrôtových slúchadiel právom vzbudzuje pozornosť. Z dizajnovej stránky ide o dominujúce slúchadlá s dobre znejúcou audio kulisou. Problém môže nastať pri proporciách, ktoré nemusia vyhovovať úplne každému, ale ak vám sadnú, je vysoko pravdepodobné, že si ich okamžite zamilujete. Už teraz sa teším až táto firma v budúcnosti príde so svojou druhou verziou mobilného telefónu a rovnako aj s ďalšími štupľami do uší, keďže presne tento druh osvieženia bol na stagnujúcom, ba až sterilnom trhu potrebný.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Nothing

Klik pro zvětšení (Nothing Ear (stick) - recenze)


CGwillWin