recenze
EA Sports FC 24

EA Sports FC 24 - recenze
EA Sports FC 24 - recenze
07:20, 01.10.2023

Tak co, fotbaloví fanoušci série FIFA... Už jste zamáčkli slzu kvůli přejmenování vaší oblíbené sportovní videoherní série a s napětím vyhlížíte budoucnost dnes již bývalé značky FIFA? Nový fotbálek ze stáje EA letos již nese jméno EA Sports FC 24 a my nemůžeme jinak, než se této záležitosti podívat na zoubek. Samozřejmě nebudu lhát, že i pro mě si bude na nový název pravděpodobně ještě chvilku trvat, než si zcela zvyknu, však jsem s touto sérií začal již v roce 1993, kdy spatřila světlo světa hra FIFA International Soccer, ale myslím si, že se to nakonec v klidu poddá. Ptáte se proč? Inu, to se již dozvíte na následujících řádcích.

Klik pro zvětšení (EA Sports FC 24 - recenze)

Mladší brácha

Předchozí větu jsem mínil tak, že i přes nový název naleznete ve hře přesně to, co byste pravděpodobně očekávali od nástupce předchozího ročníku. Ano, změny jsou tím hlavním parametrem, ke kterému se pokaždé upírají zraky hráčů a vězte, že na první pohled nemusíte některé menší vůbec zaregistrovat. Ovšem na ten druhý, to už je jiná. Samozřejmě že tu nějaké jsou, ani EA by si pravděpodobně nedovolila vydat dvě totožné hry s odstupem jednoho roku, avšak je nutno zabřednout trochu pod povrch a na zkoumání jednotlivých vylepšení a úprav se více zaměřit. Co se týče herních režimů či soupisek jednotlivých týmů, na to jsme si již tak nějak zvykli, že v podání EA se jedná prakticky o bezproblémovou záležitost a patrně o tu nejlepší volbu pro fanoušky reálných dat.

Klik pro zvětšení (EA Sports FC 24 - recenze)

Trocha pohybu!

Když se však vydáte vyzkoušet první zápasy, nějaké ty drobné změny přeci jenom začnou prosakovat na povrch. Čeho jsem si při hraní všiml asi úplně nejdříve, byl rozdíl v animacích pohybu a fyziky jako takové. V rámci marketingových materiálů byla v tomto případě vyzdvihována nová technologie s názvem HypermotionV, která nahradila původní klasický motion capture a je nutno říci, že rozdíly jsou skutečně patrné. Jak píši každý rok, že v této oblasti se stále technologie zdokonalují a vše kolem pohybů a animací je vždy tak nějak uvěřitelnější, tak ani letos tomu nebude jinak. Je to zkrátka zase o něco lepší a sami autoři vyzdvihují novou technologii především díky detailům, které byli schopni do hry implementovat na základě stovek záznamů skutečných zápasů, nasnímaných z mnoha úhlů. Kromě toho se ke slovu dostala i umělá inteligence, která při hraní zpracovává data o rychlosti a stylu pohybu daného hráče. To zní jako pohádka, nebo snad ne? Věřte zkrátka, že EA Sports FC 24 musíte zažít "v pohybu".

Klik pro zvětšení (EA Sports FC 24 - recenze)

Zpomalit nemusí být na škodu

Celkově na mě titul působí pomalejším dojmem, což rozhodně není na škodu a o dost lépe se mi tak hraje napříč různými režimy. Ano, pravdou je, že stále se můžete s vaším sprinterem hecnout a prokličkovat polovinou hřiště, nicméně mnohem více si užívám kombinační hru a pořádná zamotání hlav soupeřových hráčů. Spokojen jsem i se zpracováním střel, přičemž i v této oblasti autoři upozorňovali na reálnější chování pohybu míče, takže prozatím mohu s klidným srdcem prohlásit, že góly padají skutečně z rozličných vzdáleností či úhlů, což je fajn.

Klik pro zvětšení (EA Sports FC 24 - recenze)

Staré známé módy, kartičky a spol.

Co se na druhou stranu, jak jsem již zmínil, nezměnilo v podstatě vůbec, jsou herní režimy. Opět se tak můžete těšit na licencovanou Ligu mistrů, Evropskou ligu či Konferenční ligu, tak také na obligátní Ultimate Team, pouliční zápasy Volta, rychlý výkop, režim kariéry, sestavení si vlastního turnaje a tak dále. Pakliže byste v těchto režimech hledali nějaké markantní úpravy či změny, budete patrně zklamáni, nicméně nějaké se tu přeci jenom nachází. Z těch větších bych pak určitě vypíchl především zakomponování ženských hráček do režimu Ultimate Team, ve kterém si nyní můžete svoji cestu ke slávě razit s týmy složených jak z mužů, tak i žen dohromady. Jestli je to ten správný prvek, oživující hratelnost, nechám na vás, každopádně změna to bezesporu je. V režimu kariéry pak přibyla například možnost najímat trenéry na jednotlivé hráčské pozice, čímž se také o něco více blížíme reálné situaci. I režim hry za vámi vytvořeného hráče se dočkal menších úprav, přičemž tou hlavní je nejspíše skutečnost, že si lze pro vašeho svěřence stanovit konkrétní cíle, kam by se chtěl kariérně posunout a prostřednictvím konkrétních výzev se tomuto cíli snažit v rámci odehraných zápasů co nejvíce přiblížit.

Klik pro zvětšení (EA Sports FC 24 - recenze)

Parádní podívaná

Co se technického zpracování týče, tak zde mohu potvrdit, že celkově hra vypadá zase o něco reálněji a ač lze stále odlišit od reality poměrně jasně, moc velká vzdálenost jí v tomhle již příliš nezbývá. Na zápasy, opakovačky, opotřebení trávníku a celkové dění na hřišti se zkrátka kouká zase o něco lépe a jinak tomu není ani v oblasti ozvučení. Kromě klasiky v podobě komentáře se lze opět i letos těšit na všelijaké pokřiky a skandování fanoušků, případně konzultací rozhodčích a v pořádně "osolených" sluchátkách si zcela jistě někteří hráči budou připadat jako na stadionu. Co mě vysloveně potěšilo, byl pohled z očí rozhodčího při fasování nějaké té karty za příliš povedený zákrok na hráče soupeře (když ony ty skluzy tak lákají). Změnou prošlo i zpracování jednotlivých herních nabídek, na což jsem si ze začátku musel lehce zvykat, nicméně po nějakém čase vše působí tak nějak logičtěji a uspořádaněji, takže by vám nalezení toho správného menu nemělo zabrat nikterak dlouhou dobu. Co se týče úvodů zápasů, tak zde je vše v naprostém pořádku a tyto dokáží atmosféru nadcházejícího utkání vždy solidně nakopnout i přesto, že je po pár odehraných zápasech pravděpodobně začnete přeskakovat.

Klik pro zvětšení (EA Sports FC 24 - recenze)

Klik pro zvětšení (EA Sports FC 24 - recenze)

Stará dobrá "FIFA"

Na závěr si dovolím položit řečnickou otázku, na kterou se samo sebou neodpovídá. Šel tento titul vylepšit více než se skutečně stalo? I když by se zcela jistě našli mezi hráči zastánci obou táborů, jak toho hlasujícího pro "ano" i "ne", je nutno říci, že ač se to na první pohled nemusí zdát, změny tu opět nějaké jsou a EA tak pokračují v nastoleném trendu posledních let. Chcete-li tedy jen jít s dobou nebo kupujete každý ročník, zklamáni určitě nebudete a v případě naprostých nováčků se odvážím tvrdit to samé. Hraje se to zkrátka dobře a i když jsme se ani letos nedočkali vytoužené české ligy, týmů na výběr je stále dost. Alespoň že ty české titulky nám nikdo nesebral (i když v případě PS5 verze bylo dosti komplikované zvolit ke stažení tu správnou, která je obsahovala :)).



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Electronic Arts

Klik pro zvětšení (EA Sports FC 24 - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 5
SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Ač již bez ikonického názvu FIFA nám EA servíruje stále dobře hratelný fotbal, těžící z populárních režimů.

CGwillWin