hw
recenze
Logitech G PRO X TKL LIGHTSPEED

Logitech G PRO X TKL LIGHTSPEED - recenze
Logitech G PRO X TKL LIGHTSPEED - recenze
11:54, 24.09.2023

Svet bezdrôtových herných klávesníc by sa možno aj rád otriasol v základoch, avšak posledné roky je tých zásadných inovácií skôr pomenej a aj veľké spoločnosti formátu Logitech, v rámci nejakého progresu, našľapujú vpred s dosť zdržanlivým tempom. Cez to všetko vám dnes porozprávam o novej verzii TKL klaviatúr z modelového radu G Pro, na ktorom sa Švajčiarom podarilo jasne demonštrovať, čo sú vlastne tie ich interné priority pri vývoji sofistikovaného príslušenstva. Chcete vedieť viac?

Od športovcov a nie len pre športovcov

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X TKL LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X TKL LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X TKL LIGHTSPEED - recenze)

Predtým než začnem, určite sa hodí pripomenúť, že označenie TKL nemá symbolizovať skratku pre Tatranské kúpele Lučivná, ale ide o skrátený anglický prepis odrezania numerického bloku. Kúpou TKL klávesnice sa tak pri používaní kalkulačky odsudzujete na interakciu pomocou dvoch prstov súčasne, čo však netreba vnímať ako negatívum voči kalkulačkám. Veď ako nás naučil istý kultový anglický seriál, všetky kalkulačky idú do kremíkového neba.

Klávesnicu G PRO X TKL LIGHTSPEED som rozbaľoval s obrovským nadšením a už precíznosť, s akou sa výrobca stará o ekológiu v rámci balenia (starý dobrý papier, ktorý prekrýva hardvér v niekoľkých vrstvách, vo mne stále asociuje kupovanie tlačenky u mäsiara), je vec, ktorú nikdy nezabudnem oceniť. Čo sa týka ekológie, menej nadšenia sa nachádza pod papierom samotným. Napriek tomu, že dizajnovo sa nová Logitech G PRO X TKL LIGHTSPEED snaží odkazovať na úspešný model G915 TKL, šasi je tentokrát plne plastové – síce ide o čiastočne recyklovateľný materiál, ale nie každý je asi zvyknutý na to, že pri sume 220 eur ohmatáva plast. Zásadným rozdielom oproti G915 TKL je možnosť výberu z troch verzií klasicky vysokých mechanických spínačov, pričom mne sa do rúk dostal model s tými hnedými.

Nadšenie z prenosného puzdra

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X TKL LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X TKL LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X TKL LIGHTSPEED - recenze)

Aby ste to nevnímali nejako zle, napriek tomu, že táto presne 925 gramov ťažká klávesnica je plne z plastu, musím dodať, že celistvosť šasi je ohromná a ani pri mojom nemilosrdnom teste drvenia protichodným ťahom sa klávesnica neohýnala a nepraskala. Dostávame sa k prvej a už v úvode spomínanej priorite herného Logitech hardvéru. Ako aj nová myš PRO X SUPERLIGHT 2, tak aj testovaná klávesnica G PRO X TKL LIGHTSPEED boli spoločne vyvíjané na základe úzkej spolupráce Logitechu s poprednou e-športovou scénou, čoho výsledkom sú mnohé prednosti. V balení nájdete nádherné puzdro so zipsom, ktoré je určené nielen na prenos klávesnice, ale aj na kabeláž a malinký USB dongle. Ten, mimochodom, zvláda pripojiť aj vyššie spomínanú myšku. Keď už uvádzam spôsob pripojenia, tak okrem USB snímača môžete využiť aj Bluetooth a priame prepojenie s USB-C káblom. Zmenou prešli aj povrchové kryty spínačov, ktoré sú z dvojitej vrstvy PBT a ich povrchová textúra je príjemne drsná. Pocitovo mi tak ani pri intenzívnom písaní neskĺzavali brušká prstov bokom, čo sa môže brať ako výhoda aj priamo počas hrania..

Všetko pekne po ruke

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X TKL LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X TKL LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X TKL LIGHTSPEED - recenze)

Zadná strana klávesnice skrýva praktické úložisko pre USB dongle a hlavne osem a štvorstupňové nožičky pre náklon. Vstup pre nabíjanie batérie (papierová výdrž na hranici 50 hodín sa potvrdila a to dokonca v rámci USB kľúča, zo strany výrobcu teda nešlo o nejaké zavádzanie priemerovaním času v rámci BT párovania) sa nachádza na ľavom okraji klávesnice, čo niekto môže vnímať ako problém, najmä ak má prípojky na stole orientované skôr z opačnej strany. A čo by to bolo za hernú klávesnicu, ak by ste si na nej nemohli nastaviť poriadne RGB osvetlenie? Logitech G PRO X TKL LIGHTSPEED aj tu odvádza výbornú prácu a celistvosť svetla nenarúša žiadne prepúšťanie lúčov mimo spínače. Prostredníctvom dobre fungujúceho softvéru G HUB si môžete regulovať nielen RGB prvky, ale aj definovať skratky pre hornú lištu, premapovať všetky tlačidlá, jednoducho robiť to, čo bežne robí aj profesionálny e-šport hráč v upotenom drese. Malé plus dávam za rolovacie koliesko v pravej hornej hrane, ktoré nemá žiadnu zotrvačnosť a môže sa vďaka tomu reálne využívať aj na interakciu v strategických videohrách.

Na klávesnici som počas mesiaca testoval predovšetkým stabilitu bezdrôtového pripojenia, ktorá sa v rámci LIGHTSPEED konektivity skutočne vyznamenala, keďže nedochádzalo k žiadnej nechcenej latencii. S niečím však mám problém? Pôvodná klávesnica G PRO X TKL, ktorú som testoval ešte v roku 2019, pri spínačoch nebola nijako limitovaná triom výrobcom vybraných druhov – jej unikátnosť spočívala v možnosti jednoduchej výmeny celých spínačov a vlastného namiešania pre vás tej najideálnejšej kombinácie spínačov. Okrem tohto som od hernej klávesnice vyvíjanej v spolupráci s e-šport špičkou a v hodnote nad dvesto eur nejako očakával, že jej funkcie budú oveľa košatejšie. Konkurencia totiž v tej iste cene ponúka napríklad priestor pre nastavovanie aktivačných bodov a spínače s magnetickým Hall efektom. Razom sa nám tá v úvode spomínaná filozofia začína odosobňovať od nimi v minulosti preferovanej univerzálnosti, čo by sa Logitechu v ďalších rokoch nemuselo práve vyplatiť.

Verný značke

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X TKL LIGHTSPEED - recenze)

Nebudem si robiť ilúzie, ostatne toto isté pozorujem aj na sebe, že akékoľvek menšie negatívum, ktoré som v rámci recenzie na nové herné náradie od Logitechu uviedol vyššie, zabráni skalnej vetve fanúšikov kúpiť aj G PRO X TKL LIGHTSPEED – ak ju miluješ, nie je čo riešiť. S produktom som bol z pohľadu bežného konzumenta nadpriemerne spokojný a aj moje prvé pocity počas rozbaľovania boli nadmieru pozitívne, ak by som to však mal brať na základe hodnotenia z pozície znalostí výbavy, akú ponúka konkurencia, a súčasne do toho ešte primotal cenový aspekt, tak novinka od Švajčiarov z toho nevychádza práve úžasne. Verím však, že si do budúcna a ešte pred finálnou produkciou spravia oveľa lepší prieskum trhu a možno spôsobia to mnou spomínané otrasenie v jeho samotných základoch.



Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Logitech

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X TKL LIGHTSPEED - recenze)


CGwillWin