hw
recenze
ROG Phone 8 Pro

ROG Phone 8 Pro - recenze
ROG Phone 8 Pro - recenze
08:45, 18.04.2024

Keď sa v minulom roku začal bez varovania internetom niesť neoficiálny šum o možnom ukončení produkcie mobilných telefónov od renomovanej značky ASUS, dostal som neopakovateľnú chuť začať nadávať ako rumunský podlahár. Oba modelové rady vychádzajúce z duálneho užívateľského prostredia (čiže ROG za videohry a Zenfone za bežné používanie) totižto v mojich očiach kopírovali krivku rastúcej kvality a bolo by preto nesmiernou škodou, ak by sa ich vývojová niť náhle pretrhla. Našťastie sa tento šum rozplynul pomerne rýchlo a v momente, kedy mi v rukách pristála pozvánka na novinárske predstavenie ROG Phone 8, bolo jasné, že aj v roku 2024 bude možné investovať do najnovších smartfónov z dielne vždy novátorského ASUSu. Je to práve tá magická osmička, čoby had ohrýzajúci svoj chvost, ktorú som mal možnosť nosiť po kapsách neustále viac než mesiac a zistiť tak, ktorým smerom sa spomínaná krivka kvality vybrala tentokrát. Pohybujeme sa stále v striktne okrajovom segmente herného mobilu pre náročných? Alebo nám ROG tentokrát skúša predať hardvér s oveľa výraznejšou fúziou do sveta tradičných telefónov? Samé otázky, na ktoré vám teraz pochopiteľne a s radosťou odpoviem.

Vyberie si aj ten najnáročnejší z vás

Klik pro zvětšení (ROG Phone 8 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Phone 8 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Phone 8 Pro - recenze)

Najnovší ROG Phone prichádza na trh v niekoľkých verziách, z čoho mne sa do rúk dostala tá v rámci pamäte najvýkonnejšia a to verzia s 32 GB RAM a 1 TB úložiskom. Výrobca ju označuje jasne identifikovateľným prívlastkom PRO, za ktorým sa skrýva príslušenstvo v podobe odnímateľného chladenia, ale aj modifikovateľný mini-LED panel na zadnej strane. Cenovka v našich končinách atakuje hranicu 1 500 eur, čo nás obratom vracia k minulému modelu ROG Phone 7. Z komplexného pohľadu sa sedmička dala jasne charakterizovať ako nemilosrdne výkonný herný mobil, ktorý však napríklad trpel nedostatočnou kvalitou fotoaparátov a v neposlednom rade aj slabou výdržou batérie. Za predpokladu, že ste vášnivým milovníkom interaktívnej kultúry, určite by ste o ROG Phone 7 toho času dokázali uvažovať, avšak sotva sa tento mobil dal charakterizovať ako telefón na každodenné využívanie. ASUS preto cielene zakročil a osmičku už oveľa výraznejšie priblížil definícii toho bežného mobilu. Stále sa však pri maximálnej pamäti rozprávame o problematickej cene, ktorú nedokáže zachrániť ani dizajnovo krásny a prakticky využiteľný vetráčik. AeroActive Cooler X má však voči minulej verzii len dva namiesto pôvodne štyroch fyzických spínačov, čo môžeme vnímať ako menšie negatívum, avšak kompenzáciou je určite jeho schopnosť odvádzať lepšie teplo, keďže ASUS v tomto prípade výrazne navýšil veľkosť plochy určenej pre chladenie. Okrem tohto príslušenstva nájdete, v opäť tematicky motivovanom balení, aj nabíjací adaptér s výkonom 65W.

Prémiový dizajn

Klik pro zvětšení (ROG Phone 8 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Phone 8 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Phone 8 Pro - recenze)

Opakovať vám tú mantru o tom, ako ASUS u svojho hardvéru opakovane zvláda aspekt dizajnu je predpokladám už bezpredmetné. Preto začnem rovno tým, že nový ROG Phone označím za jeden z vizuálne najkrajších prémiových mobilov súčasnosti, na ktorý sa budete radi pozerať a súčasne ho s láskou pretáčať v rukách. Voči sedmičke prišlo na rad zrazenie proporcií, a to vrátane váhy. Zariadenie má hrúbku 9 milimetrov pri dĺžke 164 mm, šírke 77 mm a jeho váha je prijateľných 225 gramov – ide o desať milimetrov kratšie telo než v predchádzajúcej generácii. Ak si teraz odmyslím používanie prídavného chladenia, tak mobil je perfektne vyvážený, či už ho držíte na dĺžku alebo na šírku, zmestí sa vám do vrecka bez toho, aby vám tam prekážal a ak náhodou zmoknete, o ochranu sa postará stupeň krytia IP68 – chcená a aj potrebná novinka. Osmička voči sedmičke nepôsobí takým okázalým dojmom a je skôr nenápadnejšia. Rámiky okolo 6,78 palcov veľkého AMOLED displeju sa zmenšili a obrazovku tentoraz chráni Corning Gorilla Glass Victus 2. Daný kompromis padá na krk selfie kamere v tradičnom priestrele v rámci hornej hrany a rovnako tak absencii predných reproduktorov, čo však osobne nevnímam ako zásadný problém. Výrobca dokázal zachovať pre lepší zážitok z hrania ultrazvukové senzory AirTrigger umiestnené na širšej strane kovového šasi a rovnako dôležitý sekundárny USB-C port (k nemu sa pripája už spomínané chladenie, ale môžete ho počas hrania využívať aj na dobíjanie zariadenia).

Kto potrebuje RGB?

Klik pro zvětšení (ROG Phone 8 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Phone 8 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Phone 8 Pro - recenze)

Je zaujímavé, že mnou už spomínaná investícia do PRO modelu tohto herného telefónu neprináša žiadnu možnosť aktivácie RGB osvetlenia. Naopak tu máte striktne farebne sterilný mini-LED panel s 341 bodmi, pomocou ktorého si môžete nechať zobrazovať notifikácie, aktuálny čas alebo prípadne stopky, prichádzajúce hovory a podobne. Nastavovanie tohto praktického pomocníka, ktorý je umiestnený na zadnej matnej strane bez akýchkoľvek ambícií na zbieranie odtlačkov a špiny, sa realizuje pochopiteľne cez komplexnú softvérovú nadstavbu Armory Crate, o ktorej však ešte bude reč neskôr. Napriek tomu, že uvedený herný mobil disponuje krytím IP68 a v hĺbke jedného metra tak dokáže prežiť bez poškodenia až tridsať minút, sa v jeho spodnej hrane nachádza stále cenený fyzický audio vstup (3,5mm). Presuňme sa teraz k, pre hráčsku základňu, rovnako dôležitému prvku, čiže displeju. ASUS siahol po rozlíšení FHD+ na AMOLED obrazovke od Samsungu, poskytujúcej 107,37 % pokrytie farebného gamutu DCI-P3, 145,65 % pokrytie sRGB a 103,16 % NTSC. Pri HDR môžeme hovoriť o jase na hranici 2 500 nitov, čo je skutočne predimenzovaná úroveň a v klasickom režime vysokého jasu o 1 600 nitoch. Ide o LTPO panel, čiže užívateľ ocení nastavovanie obnovovacej frekvencie v rozsahu 1 až 120 Hz – aj vďaka tomu sa výdrž batérie okamžite predlžuje. Keďže sa však rozprávame o hernom mobile, tých 120 Hz by bolo predsa len málo a preto ROG v gaming moduse ponúka až 165 Hz, obnovovaciu frekvenciu, akú dnes poznáme výhradne z herných monitorov. Na displej sa potom krásne pozerá v rámci všetkých jeho aktívnych režimov zobrazovania a spadá medzi suverénne klady zariadenia ako takého.

Na hry a postprodukciu

Klik pro zvětšení (ROG Phone 8 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Phone 8 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Phone 8 Pro - recenze)

Všetky verzie ROG Phone 8 sú vybavené čipsetom Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, kde v prípade PRO verzie využívate pre niekoho až zbytočnú 32 GB veľkú operačnú pamäť a 1 TB úložisko. Najnovší Snapdragon je pochopiteľne takzvaný strop a nič lepšie by ste si pri kúpe mobilu bežiaceho na Androide nemohli priať. Akékoľvek procesy, či už išlo o hranie alebo strihanie videí, dokázal motor poháňajúci testovanú vzorku bez problémov pochrúmať a ani sa u toho nezapotil. Softvérová nadstavba sa pri uprednostnení hrania videohier na najvyššej kvalitatívnej úrovni automaticky vykašle na batériu, avšak užívateľské rozhranie je natoľko pestré, že si môžete väčšinu vecí korigovať pomocou dodatočného nastavenia. Batériu s kapacitou 5 500 mAh, rozdelenú do dvoch článkov, môžete tankovať maximálne pod výkonom 65 W káblovo alebo (a to je ďalšia novinka) bezdrôtovo pri 15 W. Papierovo sa ASUS postaral o zrazenie kapacity voči sedmičke, ale keďže zaúradovalo zmenšenie panelu a rovnako tak pokročilosť softvéru, vo finále je údaj výdrže vlastne identický. Rozprávame sa o jednodňovom telefóne pri vysokých nárokoch ohľadom výkonu, čo je uspokojivé. Nabitie z nuly na maximum trvá necelú hodinku, avšak musíte na to použiť pribalený adaptér s vyššie špecifikovaným výkonom. Opisovať prácu s operačným systémom Android 14 by bolo zbytočné, v predchádzajúcich recenziách na iné telefóny som sa tomu sám viackrát venoval a preto prejdem rovno k ROG nadstavbe. V nej sa nachádza veľa užitočných funkcií, či už je reč o nastavovaní herného alebo bežného užívateľského rozhrania, avšak čo mňa vyslovene zamrzelo, bolo potvrdenie len dvojročných veľkých aktualizácií a štyroch rokoch bezpečnostných záplat – v tomto prípade konkurencia jasne valcuje ASUS, keďže minimom sú dnes už aspoň tri roky podpory.



Armory Crate je pre vášnivých hráčov a súčasne majiteľov nového ROG telefónu alfou a omegou. Prehľadnosť aplikácie je perfektná a užívateľ má vždy všetko podstatné po ruke, či už ide o mapovanie jednotlivých spínačov, nastavovanie intenzity chladenia alebo zásahy do výkonu. Treba však myslieť na fakt, že nie všetky hry, čo si do mobilu stiahnete, automaticky podporujú softvér X Sense 2.0 využívajúci napríklad strojové učenie a AI ako takú. Našťastie mohol výrobca zužitkovať bohaté skúsenosti z ich PC handheldu Ally a prehľadnosť rozhrania tak čo najlepšie prispôsobiť aj oku menej skúsených užívateľov. Ešte než sa presuniem k poslednému a záverečnému bodu hodnotiacej tabuľky, dlhujem vám pár dôležitých údajov ohľadom konektivity a audia – čo si budeme hovoriť, tie veľké objemy dát treba mať čo najrýchlejšie na disku, nech už sa nachádzate doma alebo vonku. ROG Phone 8 Pro preto ponúka najnovší štandard Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3, NFC a zvyšok očakávaných komunikačných skratiek. Zlyháva však v absencii eSIM, ktorú sotva vykompenzuje duo nanoSIM slotov. Na margo kvality zvuku však nemám dôvod vyťahovať nič negatívne, keďže v tele zariadenia sa nachádza dvojica extrémne hlasných, ale napriek všetkému čisto a komplexne hrajúcich reproduktorov. Nie je sa čomu čudovať, keďže zvuk ladila známa spoločnosť Dirac, ktorá nezabudla na integráciu v rámci nastavení hutného ekvalizéra a v neposlednom rade podporu celej palety kodekov.

Najväčšia zmena

Klik pro zvětšení (ROG Phone 8 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Phone 8 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Phone 8 Pro - recenze)

Modelový rad ROG Phone nikdy nemal kvalitnejšie spracovaný fotoaparát. ASUS, tak ako pri integrácii vysokého stupňa IP ochrany a bezdrôtového nabíjania, išiel na ruku pôvodne nespokojným zákazníkom, a preto siahol po konkurencii schopnej sade foto snímačov. Futuristicky tvarovaný ostrovček s dvojitým schodom v sebe skrýva hlavný 50 Mpx (f/1.9) snímač využívajúci 6 osí hybridný stabilizátor pre dosiahnutie kvalitného ostrenia aj počas priblíženia. Ďalej je prítomný 32 Mpx teleobjektív s trojnásobným optickým zoomom a ultraširokouhlý 13 Mpx objektív (rozsah 120 stupňov). Z „cvakania“ lezú všeobecne krásne obrázky a to aj za zhoršeného osvetlenia, za čo môžeme pridať kredit softvérovej postprodukcii. Tá, aj cez výrazné zásahy, nijako zásadne nekazí výsledné podanie snímkou. Predná selfie kamera má 32 Mpx snímač so širším zorným polom voči sedmičke (konkrétne ide o 90 stupňov) a pri ideálnom svetle sa ním dokážete pekne zvečniť, avšak zásadne len na rozmazanom pozadí. Je zaujímavé, že Bokeh efekt nie je možné pri selfie záberoch nijako korigovať alebo priamo vypnúť. Za predpokladu, že ste sedmičku pred rokom zavrhli na základe jej chabej výbavy fotoaparátov, tak ako vidíte, pri novej generácii sa už nemusíte ničoho obávať. Teda, ak sa rozprávame o fotografiách vytvorených z hlavného snímača, keďže čo sa týka kvality videí, tak tu ku zmenám nedošlo fakticky vôbec. Máte možnosť nakrúcať 8K pri 30 FPS, avšak výsledok je skôr priemernej povahy a pri cenovej kategórii, kde sa tento mobil pohybuje, sa môžeme rozprávať o negatíve.

ROG Phone opäť prichádza s ambíciou stať sa najlepších herným telefónom na trhu, čo sa mu v rámci výkonu rozhodne darí. Jednako je osmička, v zmysle modelovej rady, premiérovo tlačená do niekoľkých úrovní kompromisu, len aby sa z nej mohol stať klasický telefón na každodenné využívanie. Z tohto automaticky pramení aj niekoľko negatív. ASUS pridal to, po čom sme tak kričali v minulom roku, čiže IP68, bezdrôtové nabíjanie a kvalitnú sadu fotoaparátov. Avšak pozabudol, trocha nelogicky, na eSIM, dlhšiu softvérovú podporu a kvalitu nakrúcania videí. Pre milovníkov mobilných videohier je však na našom trhu sotva lepšia alternatíva, do ktorej by ste mohli vložiť svoje ťažko zarobené peniaze.

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ROG Phone 8 Pro - recenze)


CGwillWin