preview
Need for Speed: Hot Pursuit

Need for Speed: Hot Pursuit - preview
Need for Speed: Hot Pursuit - preview
13:55, 07.09.2010

V poslední době se Need for Speed tvářilo, jako by mu propadla technická. Od dob, kdy jsme se proháněli nočním městem v řádně poladěné káře a kličkovali mezi slabochy v sériových sedanech už uteklo hodně vody. Na éru Undergroundu EA nedokázala adekvátně navázat. Carbon s Undercoverem se o to sice vehementně snažili, ale neuspěli, a tak kdosi v Electronic Arts – zřejmě pod tlakem krátících se zisků – zešílel. Dostal nápad vyzvednout závody z ilegálních kruhů na oficiální tratě.

Kde jsou ty časy, kdy jsme honili svoje žluté Lamborghini napříč úzkými uličkami s hejnem policajtů v patách? Zněly nářky zhrzených hráčů, kteří se tak nějak nedokázali smířit s tím, že se Need for Speed stane obyčejnou hrou z prostředí závodních stadionů. Vývojáři jako by s každým novým dílem přitloukli další hřebík do rakve celého NfS. No zkrátka nevypadalo to vůbec dobře.

Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit - preview)Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit - preview)

Proto bylo třeba učinit radikální krok. Oprášit zašlou slávu prvních dílů a pokusit se jí nabídnout hráčům znovu, jen v moderním pojetí. To by mohlo fungovat. Dokonce i název odkazuje na doby, kdy se Need for Speed prohánělo na špici všech závodních her. Pumpovalo hráči do žil adrenalin v koňských dávkách a nemínilo s tím přestat dřív, než se závěrečnými titulky.

A světe div se, tyhle časy se mají v listopadu vrátit. EA ke slovu povolala tým znalý věci a zodpovědný třeba za úspěšnou závodní řežbu Burnout. Přesně tak, tvorba nového Need for Speed padla na anglický Criterion. Na jejich ramenech nyní leží břemeno vpravdě nelehké – pozvednout sérii zpět mezi videoherní elitu. Kolik studií už se pokoušelo o totéž. Kolikrát už tahle fráze zazněla ve spojení s přeměnou Need for Speed. Nesčetněkrát. Ale Criterion umí. Umí jako nikdy jiný. A v tom co dělá, se setsakramentsky vyzná.

Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit - preview)Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit - preview)

Předně se nebojí zariskovat. A umístit hráče do 160 kilometrů čtverečních herního světa, který překypuje životem. To přímo volá po nekonečných projížďkách a provokaci místní policie. Počasí se mění, a tak si deštěm zkrápěných vozovek užijeme stejně jako prosluněných výpadovek linoucích se podél mořské hladiny. Kromě toho vývojáři zakomponují do prostředí i dobře známá místa z let minulých. Uveďme kupříkladu Oakmont Valley, tolik to známá oblast z šestnáct let starého předchůdce.

Tvůrci hráčům přichystají hned na začátek zajímavou možnost. Díky nim nejenže můžete sklouznout po šikmé dráze a vydat se směrem nepoučitelného piráta silnic, ale můžete také navléct uniformu, osedlat jeden z policejních bouráků a silniční zlosyny sám nahánět. Vítané zpestření. Každá strana má pak své úkoly a svoje cíle, jež se snaží plnit.

Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit - preview)Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit - preview)

Zatímco pouliční závodník na předpisy příliš nehledí a snaží se vyhrávat v ilegálních závodech, policista má na jemu podobné týpky spadeno. Jenže nic není tak jednoduché, jak se zdá. Závodník je totiž před svým pronásledovatelem vždy o krok napřed. Má malý náskok a v záloze pár hraček. Například EMP bomby nebo rušičky radarů. Takové věci perfektně zužitkuje třeba v módu Blacklisted, kdy se musí dostat z jednoho místa do druhého, aniž by ho sílící zvuk houkaček nějak víc rozhodil. Prostě se nesmí nechat lapit.

Aby těchto serepetiček mohl využít, musí si je však nejdřív zasloužit. Nejlépe za pomoci bounty bodů, které získáváte za různé efektní skoky, těsné průjezdy a řízení v protisměru. Čím víc bounty, tím větší level. Klasický formát známý z mnoha her a nejen těch závodních.

Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit - preview)Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit - preview)

Na stejném systému je závislý i policista. Jeho práce spočívá v totálním zničení auta protivníka. Jenže myš je vždycky o něco rychlejší než kočka a tak si sem tam musí i on vypomoci speciálními dovednostmi. Třeba přivoláním posil (to, pravda, zase tak speciální není), vystavěním zátarasu nebo využije služeb helikoptéry. V téhle naháněné dřímá poměrně slušný multiplayerový potenciál a byl by hřích, kdyby jej tvůrci patřičně nevyužili.

A využili. Nebo alespoň to tak z dosud známých informací vypadá. Hráči se v jednom z módů rozdělí na „benga“ a závodníky a nekonečná honička může začít. Sběrači bounty bodů si užijí širokého levelování a ani ostatní by neměli zakopávat o nudu. Hot Pursuit se tím pokusí navázat na Need for Speed World, které vyšlo o prázdninách a které seskupuje hráče do jednotlivých závodů. Jinými slovy jedna velká MMO hra z prostředí rychlých aut a spálených brzd.

Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit - preview)Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit - preview)

Kromě toho ještě vývojáři následují dnešní trendy a vytvořili vlastní sociální síť. Nese název Autolog. Hráči skrze ní poměřují své schopnosti a předhánějí se ve virtuálním žebříčku. Autolog navíc umí jednu zajímavou věc. Pokaždé, když váš rekord někdo jiný pokoří, okamžitě dostanete možnost znovu se vrátit na výsluní a prvenství získat zpět. Díky tomu musí být každý z hráčů ve střehu a počítat s tím, že sláva je pomíjivá a kdykoli jej kdokoli může z trůnu sesadit. Pomocí Autologu také půjde sdílet všemožný multimediální materiál – například screenshoty či videa.

Nezapomeňme vypíchnout to nejzajímavější, co se sešlo ve vozovém parku hry. Need for Speed, ať už se potýkalo se sebevětší krizí, si na výběru aut vždy dalo patřičně záležet. A výjimka se nekoná ani tentokrát. V novém Hot Pursuit osedláme takové hřebce jako Lamborghini Gallardo LP 560-4 Spyder, Nissan GTR Spec V, Porsche Boxster, Alfa Romeo 8C Competizione, Audi TT RS Coupé, Pagandi Zonda nebo „oldskůlový“ Chevrolet Camaro SS. Většinu z nich nalezneme i v policejní garáži, samozřejmě ale s majáčkem na střeše.

Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit - preview)Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit - preview)

Hot Pursuit má obrovskou šanci vzkřísit celou sérii Need for Speed. Ta, přiznejme si, v posledních letech dost chátrala. Zdá se, že Criterion je konečně ta správná volba. Snad se nelehkého úkolu zhostili se stejným zápalem jako při vyrábění úspěšného Burnoutu. Nabušený multiplayer, tisícero možností v sólo kampani, návrat k arkádovému ovládání. To vše a mnohem víc hovoří ve prospěch hry, na kterou upírá zrak pomalu celá herní branže. Naplní velká očekávání?

To je otázka, na níž se dozvíme odpověď nejdřív 16. listopadu. Tehdy Hot Pursuit sjíždí z lisoven a zaparkuje v severoamerických regálech. Do těch evropských dojede se třídenním zpožděním. Užijí si jak majitelé PC, tak i konzolisti na X360 a PS3.


CGwillWin