hw
recenze
Logitech MX Brio

Logitech MX Brio - recenze
Logitech MX Brio - recenze
15:40, 11.04.2024

Segment webových kamier je presne tým okrajovým hardvérom, ktorý môžeme v posledných rokoch spokojne označiť za vývojovo stagnujúci. Osobne to pozorujem predovšetkým vďaka opakovanému recenzovaniu laptopov, kde je úplne jedno, v akej cenovej relácii sa daný počítač pohybuje, vo finále má v sebe zabudovanú prinajlepšom priemernú Full HD kameru. Výrobcovia si s webovými kamerami jednoducho príliš nelámu hlavu, a preto je dnes fakticky obrovská trhová priepasť medzi kamerou v notebooku a ako tak schopnou kamerou určenou na stream. Existujú pochopiteľne rôzne výnimky ako napríklad nedávno predstavené novinky v rámci telekomunikačného portfólia ThinkSmart od Lenova, avšak pri nich logicky cena letí až k stropu a ide skôro náradie určené do veľkých kancelárií. Jednou z tých aktívnejších liahní webových kamier je rozhodne naďalej aj Logitech, ktorý aktuálne inovuje svoje špičkové kancelárske náradie MX a prináša na trh 200-eurovú kameru MX Brio. Poďme o jej kvalitách poreferovať trocha bližšie.

Na okraji záujmu

Klik pro zvětšení (Logitech MX Brio - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech MX Brio - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech MX Brio - recenze)

MX Brio svojím dizajnom a konštrukciou nevybočuje zo zásuvky skôr ompaktnejších kamier. Kovové telo oválneho tvaru s ostro rezanými hranami na oboch koncoch je široké sotva 10 centimetrov. Keďže výška a hĺbka osciluje na hranici šiestich centimetrov, akonáhle si kameru umiestnite na vhodné miesto, má tendenciu splynúť so svojím okolím. Minimalistický dizajn a grafitová farba jednoducho robia svoje. Hlavnú časť pozornosti logicky zaberá predný 4K snímač (f/2,0) so širokým okrúhlym lemom – lem má mechanickú uzávierku a kameru tak môžete kedykoľvek deaktivovať fyzickým otočením. Samotný akt uzatvorenia je sprevádzaný uspokojivým zvukom zaklapnutia. V priebehu mesiaca aktívneho testovania na mňa v istom ohľade pôsobil až terapeutickým spôsobom. Na zadnej hrane sa nachádza vstup pre USB-C. Súčasťou balenia je mimo kamery aj kvalitný, ale na môj vkus trocha kratší kábel s USB-C koncovkami na oboch stranách. Kábel má dĺžku 1,5 metra a keďže si v práci pravidelne zdvíham stôl a počítač ostáva pod ním, osobne by som ešte 50 centimetrov pridal. Avšak, to je už len detail, kabeláž si viete nahradiť aj svojou vlastnou.

Výborný stojan

Klik pro zvětšení (Logitech MX Brio - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech MX Brio - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech MX Brio - recenze)

Magnety sú stále jednoducho super vynález. Aj preto nájdete jeden dostatočne silný na dolnej časti kamery a druhý vo variabilnom stojane. Spodná základňa drží kameru v pevnej pozícii a môžete s ňou hýbať do strán, no kto by stojan nepotreboval, spomínaný magnet na kamere má v strede ešte štandardný otvor pre skrutku. Kameru si tak viete namontovať napríklad na iný statív alebo prípadne rameno od mikrofónu. Umiestnenie je možné klasicky na hornej hrane monitora, ale rovnako si viem kameru predstaviť pod obrazovkou za predpokladu, že mávate variabilnú výšku vášho pracovného stola (ten scenár som už spomínal vyššie). Poďme sa teraz pozrieť na samotný snímač a kvalitu prenosu. Švajčiari siahli po 8.5 Mpx snímači od SONY (Starvis), ktorý by podľa ich slov mal svojou kvalitou preskakovať starší model Brio 4K a to takmer dvojnásobne. Dnes už je pri tomto type produktov – viac než skratka 4K – dôležitejšia adaptácia v rámci nepriaznivých svetelných podmienok. V tomto aspekte sa testovaná vzorka ukázala byť nekompromisne dokonalou minimálne v rámci cenovej relácie, v akej sa pohybuje akákoľvek konkurencia.

Nastavovanie cez app

Klik pro zvětšení (Logitech MX Brio - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech MX Brio - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech MX Brio - recenze)

Užívateľ má možnosť pomerne jednoducho vstupovať do nastavení kamery cez softvér (napríklad Option+; rovnako je možné využívať Logi Tune alebo herný G Hub) a keďže tá v základnom moduse používa 90-stupňové zorné pole, určite sa nájde nejeden z vás, ktorý ho bude chcieť trocha zúžiť – k dispozícii je ďalej 78 a 65-stupňový uhol. Vďaka širokej clone (f/2.0) zvláda Brio hlbokú ohniskovú vzdialenosť a výsledkom sú scény, v ktorých je výborne zaostrené na udalosti priamo pred kamerou a súčasne aj za ňou. Samozrejme, komplexný a ostrý záber môže niekomu vyhovovať viac než inému, čo sa však dá dodatočne riešiť cez rozmazanie pozadia v rámci mnohých komunikačných aplikácií. Apropo, filozofia testovaného hardvéru hovorí o zameraní na jednotlivca sediaceho/stojaceho pred monitorom v kancelárii alebo prípadne streamera pracujúceho v pohodlí domova. Práve pre tento formát platiaceho zákazníka poskytuje síce skromnú, ale vo finále dostatočnú porciu nastavení. S kamerou môžete manipulovať nie len fyzicky, ale aj digitálne a meniť si tak – mimo už uvádzaného zorného poľa – aj zoom, pozíciu záberu, spôsob ostrenia, HDR, vyváženie bielej, teplotu farieb, potláčanie šumu atď. Kto by mal obavy, že nebude schopný nič z toho naladiť tak, aby to správne fungovalo, môže sa vždy spoľahnúť na osvedčený automatický režim.

Pod lampou

Klik pro zvětšení (Logitech MX Brio - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech MX Brio - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech MX Brio - recenze)

Počas testovania som sa primárne sústredil na kvalitu obrazu snímaného práve v automatickom režime. Či už som presvetľoval miestnosť externým zdrojom, alebo to nechal čisto na prírode a nočnej hodine, vo všetkých scenároch bolo jasne poznať, že Logitech MX Brio zvláda udržovať práve snímaný objekt v ostrom rozlíšení a bez zásadného šumu (šum pochopiteľne čiastočne nastáva až pri vyložene tmavej kulise). Zaujímavou funkciou je Show Mode, pomocou ktorého pri manuálnom naklonení kamery smerom na stôl viete zobraziť svoje dokumenty alebo rozpracovanú grafiku ostatným účastníkom komunikácie. Daný modus jednoducho virtuálne otočí obraz tak, aby druhá strana videla zaberaný objekt prirodzene. Nápad ako taký je super, avšak pri automatickom obraze kamera nezvládala dostatočne potlačiť jas monitora a zaostriť na dokument, aby vyzeral čitateľne. Dá sa to riešiť manuálnou korekciou, ale je otázne, či sa bežnému človeku bude chcieť s týmto „naťahovať“. Na záver som si nechal hodnotenie kvality mikrofónu. Nové Brio má v sebe vstavené mikrofóny snímajúce vzdialenosť zvuku až do 1,2 metra. Čistota hovoreného slova sa dá označiť ako výborná, no problém nastáva s nechceným echom na pozadí. Osobne odporúčam zadovážiť si headset (dnes už je to v rámci kvality zanedbateľná položka) a nebudete sa musieť naťahovať s pribíjaním ruských kobercov na steny.

Nič lepšie nenájdete

Klik pro zvětšení (Logitech MX Brio - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech MX Brio - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech MX Brio - recenze)

Na margo kvality Logitech MX Brio nemôžem nájsť žiadnu negatívnu páku. Aj keď by sa v tej sotva početnej konkurencii podobne koncipovaných kamier dalo skĺznuť ku konštatovaniu, že medzi jednookými je ľahké byť kráľom, opak je pravdou. Logitech neprichádza s nutným minimom, ba naopak, prináša na trh cenovo správne ohodnotenú 4K kameru schopnú uspokojiť aj náročnejších užívateľov. Snímač kamery sa dokáže etablovať na nepriaznivé svetlené podmienky a poskytnúť ostrý a farebne vierohodný obraz. Softvér vie obsluhovať aj začiatočník a ak sa do neho náhodou zavŕta niekto náročnejšie zmýšľajúci, rovnako dostane priestor na sebarealizáciu. Jediná priemernosť tak nakoniec padá na ramená uspokojivého prenosu audia, čo je už sotva pádny argument na hanenie.



Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Logitech

Klik pro zvětšení (Logitech MX Brio - recenze)


CGwillWin