Cyberpunk 2077 nenaplnil očakávania investorov

Cyberpunk 2077 nenaplnil očakávania investorov
09:19, 17.12.2021

Poľský projekt Cyberpunk 2077 od spoločnosti CD Projekt RED je rok na trhu a tak je vhodné si spraviť aj malú bilanciu jeho prieraznosti do peňaženiek konzumentov. Nutné podotknúť, že rok to bol plný očakávaní z náprav pôvodných chýb (či už na úrovni PR komunikácie alebo technického stavu hry samotnej) a len malá časť zo sľubov aké padali z úst vedenia CDPR sa nakoniec podarila aj naplniť.

Dnes preto poliaci stále stoja jednou nohou v hnoji, keďže nadchádzajúci rok ich čaká toľko odkladaný update pre next-gen a rovnako tak aj ďalšie vlny technických korekcií + DLC. Nebudeme sa tu teraz rozprávať o kvalite hry samotnej, to už máme za sebou dlhé mesiace, ale skôr sa pozrieme na predajnosť - aj keď nie podporenú samotným CDPR. Investori a všetci čo tlačili akcie CD Projektu pred vydaním Cyberpunku umelo hore majú dnes hlavu v smútku, keďže z očakávaných 30 miliónov predaných kusov hry za plnú cenu sa podarilo do dnes predať niečo okolo 17 miliónov a to už nie dávno za plnú AAA cenu (aktuálne hru kúpite pokojne aj za 10 dolárov, záleží od platformy a akcie). Problém je, že drvivá väčšina z celkového predaja bola podchytená ešte pred prevalením celej technickej koláže ohľadom old-gen verzií a tak sa za onen rok podarilo predať len niečo málo cez 4 milióny kusov.

Akcie CD Projektu klesli za rok o šialených 54% a pokles bude podľa všetkého pokračovať až do momentu, kedy poliaci opäť ohlásia novú časť ich zlatého esa v rukáve, čiže Zaklínača (to môže nastať teoreticky v roku 2023-24). Ich cieľom je preto pokračovať vo vývoji opráv Cyberpunku a súčasne pracovať aj na už rozpracovaných dielach a dúfať, že investori si k nim zase časom nájdu cestu. Apropo pýtate sa ako dopadla ona toľko proklamovaná žaloba práve zo strany investorov? CDPR to celé stálo len 1 850 000 dolárov, keš, čím sa žalujúca strana vzdala nárokov na ďalšie prípadné právne kroky - myslím že tých 1,8 milióna CDPR zaplatil len z predaju ponožiek s logom Cyberpunku a v tomto ohľade si mohol poriadne vydýchnuť.


DALŠÍ

CGwillWin