hw
recenze
Logitech G815

Logitech G815 - recenze
Logitech G815 - recenze
12:00, 08.10.2019

Švajčiarska spoločnosť Logitech (áno, krajinu som si skutočne nezmýlil) sa už cez tridsaťsedem rokov snaží prináša závan inovácie a technologických schodov k akémusi funkčnému pohodliu každého z nás. Nech už sa budeme rozprávať o zvukovej lomeno obrazovej technike, alebo prejdeme do sekcie pre nich oveľa ziskovejších počítačových periférií, veľké písmeno "L" patrí dozaista k hrubému koncu lyžice, ktorá mieša milióny investícií z vašich peňaženiek, ktoré rok čo rok vyhadzujete za spotrebnú elektroniku. Pre mňa osobne sa však táto firma stala akýmsi dôležitým veľkým hráčom až v posledných zhruba piatich rokoch, kedy sa ich produkty dajú všeobecne považovať za niečo viac, než len kus tuctovej hromady plastu. Ak by som chcel byť ešte špecifickejší, tak posledné mesiace sú v ich podaní priam nabité kvalitou.

Nízko profilové tlačidlá zasadené do trocha viac hlučnejších GL spínačov. Tak to aspoň bolo v mojom prípade. Logitech však dodáva tieto klávesnice na troch rôznych spínačoch, z čoho tie klikacie padli rovno na moju hlavu. Treba si to teda ešte pred kúpou konkrétneho kusu overiť.

Klik pro zvětšení (Logitech G815 - recenze)

Po tom, ako mi na ušiach pristál vôbec najlepší headset zo série G, teda G PRO X, som si len pred pár týždňami musel zase raz utrieť slastnú slinu padajúcu rovno na novú myšku G604. Aj jej spracovanie ako keby priam cielilo na potreby drsných a odhodlaných konzumentov, čo nepotrebujú doma rumunskú RGB diskotéku a neboja sa priznať, že myš často využívajú aj na niečo iné než len na videohry. V tomto tempe, ktoré Logitech rozbehol ako dokonale namazaný stroj, nám do redakcie navyše dorazila aj ďalšia aktualizácia G divízie, a to v zmysle herných klávesníc. Logitech G815, ktorá je dvesto dolárovou kolegyňou pre G915. Jediný rozdiel medzi týmito dvoma plne kovovými kráskami je jednak stopäťdesiat dolárov a potom fakt, že jednu musíte prepojiť s PC pomocou hrubo pleteného káblu a druhá (teda pochopiteľne tá drahšia) využíva podporu bezdrôtovej technológie. Inak sú si vo všetkom podobné ako vajce vajcu.

Telo klávesnice je vyrobené zo zliatiny hliníku a dizajnom sa snaží navodiť dojem celistvosti a tenkosti.

Klik pro zvětšení (Logitech G815 - recenze)

Iste, v tomto svete sa často kovový efekt môže utopiť v nesprávne zvolenom povrchovom prevedení, čo ale našťastie nie je prípad G815/G915. Klávesnica je dostatočne ťažká na to, aby vám neputovala po stole ani pri intenzívnejších úderoch do jej tela a navyše samotný čierny hliník odpudzuje odtlačky prstov. Teraz vás nechcem nijako nabádať k tomu, aby ste zahodili hygienu niekam za chrbát, zjedli hrniec segedínskeho gulášu holými rukami a išli si zahrať svoju obľúbenú partiu nejakej online hry. Táto klávesnica vás od špiny nijako neochráni, avšak je príjemné zistiť, že na nejaké bežné odtlačky prstov je pripravená a nemusíte jej hrany pravidelne leštiť. Ostatne tlačidlá sú samo o sebe z tvrdeného plastu, a tak svoju porciu údržby vyžadujú rovnako ako akákoľvek konkurencia. Je tu ale istá špecifická odlišnosť. Tá tkvie v celkovej výške. Nejedná sa totižto o klasické štuple do uší, ako to ja často volám, ale ide skôr o nízko profilové gombíky osadené do trocha hlučnejšej sady GL spínačov. Nejde však o nejakú zásadnú prekážku v užívaní, len je asi dobré vás o nej informovať. G815/G915 teda nepatrí k tichším klávesniciam.

Po dlhej dobe som si počas testovania tejto klávesnice spomenul na staršiu radu HyperX Alloy, ktorej zvuk by nadránom dokázal prebudiť celý dom.

Klik pro zvětšení (Logitech G815 - recenze)

Je pekné vidieť, že Logitech si konečne a za každú cenu nepresadzuje ortodoxne vysoké klávesnice, ktoré na stole trčia až niekam po strop. V tomto smere sa ich novinka skĺbila s pekným dizajnom, ktorý môže (ak patríte medzi milovníkov RGB) pozdvihnúť aj regulovateľné farebné podsvietenie. Výška je skutočne malá a akonáhle si potrpíte na celkovom zladení svojej zostavy, od farby odpadkového koša až po plyšovú hračku zavesenú za monitorom, G815, prípadne G915, sa stane vaším ideálnym a hlavne funkčným herným doplnkom. Apropo funkčnosť a kontrast využitia materiálov, kde je deväťdesiat percent tlačidiel plastových a zvyšok gumových, mne osobne do nôty vôbec nepadol. Našťastie tu sa to sústredí len na prepínanie nastaviteľných profilov, herných či svetelných, a z môjho pohľadu absolútne zbytočnú mediálnu časť. Reguláciu zvuku pomocou podlhovastého slide padu z tvrdeného plastu ešte ako tak chápem, ale retro tlačidlá na prehrávanie "VHS" videa by som osobne už do takýchto výrobkov ani neinštaloval. Príde mi to totálne zbytočné a navyše to kazí pocit z inak vyvedeného dizajnu. Vďaka nemu sa však na G815/G915 krásne píše ako aj hrá a to je v konečnom dôsledku asi to najdôležitejšie.

G HUB, teda softvérová podpora od Logitechu, vám vašu investíciu spríjemní rozumným užívateľským rozhraním a desiatkou zaujímavých možností nastavenia.

Klik pro zvětšení (Logitech G815 - recenze)

Málokedy sa ja osobne zastavujem práve u možností svetelných efektov akejkoľvek spotrebnej elektroniky, ale keďže nedávno, konkrétne pri testovaní konkurenčnej klávesnice od HyperX, som tento fakt naštrbil, určite musím aj G815/G915 kategorizovať ako úžasný nástroj na pôsobivé blikajúce kaskády, zložené z miliónov farieb. Pomocou G HUB a za predpokladu, že sa budete doma nudiť, ste schopní docieliť očarujúcich RGB kulís a prípadne tak ohúriť aj nezvané návštevy. Dosť bolo však spomínania fakticky nepotrebných zbytočností, ktoré u hernej klávesnice vyžaduje dnes málokto. Najdôležitejšie je, že Logitech vám servíruje dve cenovo dostupné novinky, ktoré sú kvalitou schopné uspokojiť aj najnáročnejších hráčov, nech už by ste ich plne zapriahli len do game sféry, alebo na nich predvádzali aj nejaký ten striktne kancelársky výkon. Počas testovania som skúšal zotrvať niekoľko hodín v oboch týchto "svetoch" a musím konštatovať, že pohodlie sa u G815/G915 stretlo s pozitívnym výsledkom. Hráčom síce môže prekážať nízky profil tlačidiel, zvlášť ak očakávajú poriadnu spätnú väzbu, avšak ak si môžem zase dovoliť svoj názor, podobné veci spadajú skôr do kategórie predsudkov a nie reálnych faktov. V nich by som G815/G915 postavil bez váhania do prvej rady s nápisom; kupuj!

Som očarený progresom dizajnu u posledných Logitech produktov!

Klik pro zvětšení (Logitech G815 - recenze)

Za poskytnutie produktu na recenziu ďakujeme spoločnosti Logitech

Klik pro zvětšení (Logitech G815 - recenze)

Ceny produktu Logitech G815 srovnáte na Zboží.cz.

Klik pro zvětšení (Logitech G815 - recenze)


CGwillWin