hw
recenze
Razer Blackshark V2 HyperSpeed

Razer Blackshark V2 HyperSpeed - recenze
Razer Blackshark V2 HyperSpeed - recenze
11:20, 27.09.2023

Posledný Razer produkt, čo som dlhodobo recenzoval, bolo to snáď ešte pred necelými tromi rokmi a konkrétne išlo ich prémiovú klávesnicu Blackwidow V3 PRO, sa stihol pokaziť ešte počas testu a preto mi nemôžete mať za zlé, že na predmetnú, vo svete stále nesmierne populárnu značku hardvéru, nazerám s istou rezervou. Cez to všetko som na oslovenie lokálneho distribútora v rámci ponuky testovania nového bezdrôtového headsetu Razer Blackshark V2 HyperSpeed kývol s nadšením. Prečo? Osobne si myslím, že robiť plošný úsudok na základe jednej situácie je jednak neprofesionálne, dáme teraz bokom celosvetovú štatistiku poruchovosti herných periférií naprieč celým spektrom značiek, a hlavne, každý si zaslúži druhú šancu, nech už bliká ako Rumunský kolotoč alebo len tak nenápadne pulzuje tam niekde v kúte.

Milo prekvapený

Klik pro zvětšení (Razer Blackshark V2 HyperSpeed - recenze)

Klik pro zvětšení (Razer Blackshark V2 HyperSpeed - recenze)

Klik pro zvětšení (Razer Blackshark V2 HyperSpeed - recenze)

Je tomu tak, že súčasná scéna s bezdrôtovými headsetmi sa potáca v akejsi letargii opakujúceho sa kolobehu života, kde výrobcovia nemajú veľa priestoru pre zásadné novinky a preto sa snažia ladiť čiastkové prednosti toho či onoho hardvéru. Prvé čo mňa pri rozbaľovaní Blackshark V2 HyperSpeed v tejto súvislosti zaujalo (odporúčam vám pustiť si na konci recenzie aj príslušný video unboxing), bola dozaista váha. S hmotnosťou 280 gramov pri kategorizácii jemne prémiového herného náradia je totižto skutočne možnosť preskakovať konkurenciu aj bez zásadného rozbehu a keď si k tomu navyše pridáme solídne spracované šasi, či už hlavového mostu s koženkou lomeno pamäťovou penou, alebo krytov mušlí, razom je dôvod na zdvihnuté obočie. Z počiatku som síce v rámci hodnotenia konštrukcie mal trocha strach z tenkých kovových vodiacich drôtikov, ktoré sú mimo transparentného prepojenia meničov, jedinou spojnicou celistvosti daného headsetu, ale nakoniec sa moje obavy nepotvrdili a testovaná vzorka zvládla aj drsnejšiu manipuláciu - hádzanie o stôl, krútenie do protismeru a podobné veci aké so slúchadlami za 150 Euro asi robiť bežne aj tak nebudete. Na margo kvality spracovania celého šasi preto nemám dôvod vznášať žiadne negatívne poznámky a bol som headsetom v tomto smere milo prekvapený.

BT alebo HyperSpeed

Klik pro zvětšení (Razer Blackshark V2 HyperSpeed - recenze)

Klik pro zvětšení (Razer Blackshark V2 HyperSpeed - recenze)

Klik pro zvětšení (Razer Blackshark V2 HyperSpeed - recenze)

Na ľavej strane mušle s drsnejšou povrchovou textúrou sa nachádza hlavná hviezda tejto súpravy. Nádherné retro koliesko s dokonale nastaveným odporom a jemným sekvenčným delením počtu otočení si mňa získalo už na prvý dotyk. Aj preto mňa trocha mrzí, že mikrofón od tela neoddelíte a nemôžete so slúchadlami, v režime Bluetooth 5.2, vyraziť von užívať si kvalitu Razer zvuku - či už za účelom počúvania podcastov alebo hudby ako takej. Mimo BT spárovania je ďalšou voľbou, a tu už sa dostávame vyložene do sveta videohier, využitie USB donglu a napojenie sa na bezdrôtovú technológiu HyperSpeed s nulovou latenciou prenosu (ešte je tu logicky ja možnosť priameho prepojenia káblom). V balení tak, mimo samotných slúchadiel a kabeláže určenej pre nabíjanie batérie, nájdete aj dizajnovo futuristický dongle s malou LED kontrolkou v rámci indikácie pripojenia. Počas mesiac trvajúceho testovania som nemal ani raz problém s vypadávaním zvuku, nemožnosťou spárovania slúchadiel s PC/notebookom alebo nič v tomto smere. Jediné čo mi prekážalo, bolo obmedzenie konektivity na jedno jediné zariadenie - jednoducho, nemôžete mať slúchadlá pripojené súčasne ku dvom zdrojom. Apropo je to trocha divné, každopádne toto je Razer hardvér bez jediného RGB svetielka.

Pohodlné slúchadlá

Klik pro zvětšení (Razer Blackshark V2 HyperSpeed - recenze)

Klik pro zvětšení (Razer Blackshark V2 HyperSpeed - recenze)

Klik pro zvětšení (Razer Blackshark V2 HyperSpeed - recenze)

Vďaka nízkej váhe a dobre nastavenému odporu prítlaku mušlí som nemal problém nosiť Razer Blackshark V2 HyperSpeed pokojne na hlave aj pól dňa. Interná batéria s papierovou výdržou 70 hodín mi to umožnila (pri meraní pripojenia cez BT som sa dokonca dostal ešte na vyššiu cifru) a vďaka rýchlemu spôsobu tankovania energie, vám stačí kompletne vyšťavený headset nechať zapojený do siete len 15 minút a pokojne môžete hrať/počúvať ďalších šesť hodín v kuse. Poďme však k tomu v zásade najdôležitejšiemu, kam spadá hodnotenie kvality poskytovaného audia a rovnako tak prenosu vášho hlasu. Začnem tým horším z oboch aspektov a to mikrofónom. Skutočnosť, že je mikrofón na pevno spojený s ľavou mušľou som už spomínal, ale horšie na tom je jeho schopnosť potláčať ruchy v pozadí, čo ide na úkor inak dobre zvládnutého prenosu vášho hlasu. Preto ak často hrávate v hlučnejšom prostredí alebo máte chladenie u PC spravené na štýl V8 motoru závodného auta, pripravte sa na uštipačné poznámky vašich spoluhráčov.

Razer v tomto produkte využíva membrány potiahnuté tenkou vrstvou titánu a deklaruje patenty pre dokonalé ladenie výšok, hĺbok a stredu. V praxi sa mi potvrdilo, a to teraz padá na hlavu aj iným firmám vyrábajúcim prémiové headsety, že PR fráza často predbehne kvalitu výsledku a pre hráčov nie je ani tak dôležité vedieť, či ten alebo onen headset zvláda dokonalo reprodukovať Mozarta (pri 150 Eurách aj tak väčšinou nie), ale ako je to s ním priamo vo víre online hier. V tomto smere môžem s pokojným svedomím povedať, že kúpou testovaného headsetu ako hráč neurobíte chybu a dostanete presne to čo od hernej náhlavnej súpravy očakávate - spoľahlivosť pripojenia, čistý a na efekty dostatočne pestrý zvuk so slušným pasívnym odhlučnením, pohodlie aj pri dlhom nosení, jednoduché ovládanie, kde hlavné otočné koliesko v mojom osobnom rebríčku čoby technologického recenzenta predbehlo všetku konkurenciu a príjemný dizajn bez blikajúcich žiaroviek.

Razer má moje sympatie

Som osobne rád, že som sa počas testu nenechal nejako zásadne ovplyvniť predchádzajúcou negatívnou skúsenosťou so značkou Razer a že ich nový headset Blackshark V2 HyperSpeed môžem označiť za nadpriemerne kvalitné herné náradie s jemným presahom aj do štandardného využitia.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Razer

Klik pro zvětšení (Razer Blackshark V2 HyperSpeed - recenze)


CGwillWin