hw
recenze
Lenovo Smart Paper

Lenovo Smart Paper - recenze
Lenovo Smart Paper - recenze
20:44, 11.08.2023

Akokoľvek nás valec moderných trendov núti posúvať mieru interakcie do čoraz hlbšej digitálnej formy, stále existuje niekoľko bočných chodníčkov, kadiaľ sa môže vybrať úzka skupinka, nadnesene povedané, spiatočníkov a necítiť sa vyložene na okraji spoločnosti. Dnes je štandardom tvoriť text pomocou klávesnice, či už tej virtuálnej, alebo fyzickej, ale posledné roky sa na trhu objavujú akési skratky do minulosti využívajúce technológiu e-ink. Prvé, čo vám v súvislosti s e-ink napadne, sú klasické čítačky kníh, avšak druhotným a nemenej dôležitým využitím elektronického papiera sa stávajú tablety, do ktorých je možné priamo zapisovať rukou poznámky (prevod na tlačený text je samozrejmosťou). Poviete si – veď to dokáže aj klasický tablet s LCD obrazovkou a ešte si na ňom môžem prezerať webové stránky. Pointou týchto špecifických tabletov je však snaha o navodenie pocitu, že reálne tvoríte text tak, ako keby ste ceruzou ryli do čistého papiera – cítite to fyzické trenie, ktoré bežné dotykové pero nedokáže napodobniť, a máte zo svojej práce lepší pocit. Je to pár mesiacov, čo som sám mal možnosť testovať unikátny produkt značky reMarkable a akokoľvek som bol ešte pred rozbalením tohto hardvéru skeptický, nakoniec sa ukázalo, že ona filozofia odrezania sa od digitálneho smogu, ktorú uvedený startup prezentuje, má vysoký stupeň relevancie a navyše úroveň pocitu z písania po jeho povrchu by sa dala naozaj prirovnať k procesu písania bežným perom/bežnou ceruzou po klasickom papieri. Ideu reMarkable sa dnes snažia kopírovať mnohé spoločnosti, napríklad Huawei s ich MatePad papierom alebo Amazon s ich Kindle Scribe, avšak vôbec najnovším, takto profilovaným produktom sa stáva Smart Paper od Lenova. Poďme si teraz o jeho kvalitách povedať trochu viac.

Ide o ten pocit

Klik pro zvětšení (Lenovo Smart Paper - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Smart Paper - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Smart Paper - recenze)

Vopred avizujem, že sa sem-tam neubránim porovnávaniu s vyššie uvedenou konkurenciou a špeciálne s druhou generáciou reMarkable, ktorú osobne považujem v rámci tohto okrajového segmentu za akýsi pomyselný strop, avšak myslím, že to v zmysle záverečného hodnotenia bude mať pre vás jasnú pointu. Spoločnosť Lenovo si pre svoj elektronický papier vybrala cestu bohatého príslušenstva a okrem samotnej čítačky/samotného zápisníku vám do krabice nezabudla pridať odolné puzdro, dotykové pero a adaptér s kabelážou. Cenovo vás tento balíček vyjde na cca 500 eur, čo sa v porovnaní s reMarkable fakticky dá označiť za identické ohodnotenie, avšak keďže konkurencia ponúka istý nadštandard (klávesnica, dotykové pero s funkciou gumy, platenú aplikáciu v mobile a PC), nebude vhodné v tomto prípade vynášať nejaké konečné verdikty. Začnime preto dizajnom, ktorý Lenovo vždy zvládalo na výbornú, a inak to nie je ani u ich hybridného tabletu. Celokovové šasi s hrúbkou sotva 6 milimetrov pôsobí naživo maximálne prémiovým dojmom a s váhou na hranici 400 gramov nebudete mať problém sa premávať kade-tade po svete. Bočný USB-C vstup nabíja batériu s kapacitou 3 625 mAh, čo vám v praxi ponúka dostatočne dlhú dobu na interakciu – je tu veľa premenných, hlavne v spôsobe používania intenzity podsvietenia, každopádne ak by sme to celé pretavili na efekt čítania kníh, tak plne nabitý akumulátor vám dá viac než päťdesiattisíc zobrazených stránok, a to je viac ako dosť.

Všetko v jednom balení

Klik pro zvětšení (Lenovo Smart Paper - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Smart Paper - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Smart Paper - recenze)

V balení nájdete aj päticu vymeniteľných hrotov so špeciálnym vyťahovačom, za čo výrobcu chválim. A prečo sa musia meniť hroty? Samotné dotykové pero sa totižto nijako nenabíja a navodenie čo najsilnejšieho efektu písania je tu prepojené s degradáciou predmetných hrotov. Po nejakom čase, záleží na tlaku, aký budete často na hrot vytvárať, sa jeho špička zoderie a nejde ani tak o to, že by ste na obrazovku už nemohli prenášať svoje výtvory, ale skôr sa onen pocit z interakcie zníži na jalovú a nezábavnú úroveň. Na tomto istom princípe funguje aj mnou spomínaný reMarkable 2 a počas testu jeho konkurencie od Lenova som zistil, že onen pocit z písania je na oboch zariadeniach takmer identický.

Píše sa po 10,3-palcovej e-ink obrazovke s rozlíšením 1872 x 1404 pxl, ktorej kvalita je na vysokej úrovni, aj keď platí, že prehliadanie webových stránok (čo mimochodom reMarkable svojou filozofiou kompletne zakazuje a neumožňuje), je skôr bolestivým zážitkom – čiernobiele prostredie, akokoľvek si ho podsvietite, internetu vôbec nesvedčí a pozerať na niečo takomto videá je doslova šialenosť zrovnateľná s opustením vlaku v plnej rýchlosti. Menu skúšaného Lenovo tabletu môžem označiť za prehľadné a vďaka jeho minimalistickým ikonkám sa v ňom dokážete rýchlo zorientovať – celé to beží na Android jedenástke. Prístroj poháňa čipset SoC RK3566 za pomoci 4 GB operačnej pamäte (čo je výrazne viac než má reMarkable 2), cez to všetko sú reakcie oboch zariadení fakticky identické – limity displeja.

Prispôsobovanie

Klik pro zvětšení (Lenovo Smart Paper - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Smart Paper - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Smart Paper - recenze)

Čo sa mi na displeji Lenovo Smart Paper, mimo príjemného pocitu z písania naň, vyložene páčilo? Možnosť nastaviť si v ňom viac ako dvadsať stupňov teploty farieb a rovnako tak aj úložisko s kapacitou 64 GB – do takejto virtuálnej kapsy ste už schopný natlačiť obrovské množstvo kníh a dokumentov. Dotykové pero má na tele tabletu vyhradený svoj vlastný žľab a pomocou magnetického prichytenia tam okamžite zapadne. Samotné puzdro je na daný prvok prispôsobené, a preto sa pri prenose tabletu nemusíte obávať, že by ste pero mohli stratiť. Konkurencia v podobe reMarkable 2 to má riešené podstatne horšie a tam sa mi neraz stalo, že som musel po pere pátrať v batohu plnom iných vecí. Interné rozhranie vám dáva možnosť spárovať hardvér som svojím Google účtom, čím automaticky získate prístup do mailovej schránky – asi jediné praktické využitie online pripojenia mimo sťahovania kníh a prenášania dokumentov.

V menu absentuje odkaz na Google obchod, a tak nie je možné rozšírenie o nové aplikácie – ja osobne to neberiem ako nejakú chybu, ba naopak. Konzument kupujúci si koncept elektronického papiera na to, aby si doň robil poznámky alebo aby vypĺňal zmluvy a tvoril skice, nepotrebuje mať žiadnu formu ďalšieho rozptyľovania – na digitálny smog máme mobilné telefóny a klasické tablety. Cez to všetko Lenovo v tomto smere cez svoj elektronický papier ponúka viac možností, ako sa dostať na sieť, a to aj v noci, keďže obrazovka je plne podsvietená (podsvietenie je na slušnej úrovni), čo paradoxne niekto môže vnímať ako negatívum.

Nájde si svoje miesto

Klik pro zvětšení (Lenovo Smart Paper - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Smart Paper - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Smart Paper - recenze)

Ak ste sa doteraz tak trocha škrabali na hlave a súčasne dumali nad tým, pre koho je vlastne niečo takéto určené (špeciálne pri tej vysokej cene), tak by som v závere rád naznačil niekoľko funkčných scenárov, kde sa aj Lenovo Smart Paper dokáže uplatniť. Ide o sofistikovanú elektroniku postavenú na pomerne spiatočníckom displeji, ktorú docenia novinári, publicisti, architekti, lekári, IT pracovníci, kreatívna sorta, umelci, matematici, terapeuti, fyzici, jednoducho všetci tí, čo si dnes a denne potrebujú robiť kvantum poznámok a už ich nebaví ničiť našu planétu a nakupovať skutočný papier. Pokiaľ nie ste ani náhodou jedinec, čo si stále niečo a niekam čarbe, nemá pre vás ani Smart Paper, ani reMarkable 2 a vlastne ani nič v ich koncepčnom duchu relevantné využitie – špeciálne ak sa domnievate, že ide o prenosnú elektroniku určenú na nejakú socializáciu.

Ba naopak, toto je hardvér zostrojený viac na izolovanie sa od bežného digitálneho sveta a už vôbec by som o ňom neuvažoval výhradne v súvislosti s možnosťou čítania kníh, keďže na také niečo existujú oveľa lacnejšie zariadenia, než je práve Smart Paper od Lenova. Osobne by som bol asi radšej, ak by Lenovo po vzore reMarkable svoj tablet úplne uzatvorilo, čím by v tomto článku už toľkokrát opakovanú filozofiu potierania digitálneho smogu jasne deklarovali, ale cez to všetko ich produkt beriem ako jeden z možných a hlavne funkčných variant, ktorý je schopný nájsť si miesto aj medzi pestrou konkurenciou.

Prevod písaného textu na tlačený funguje obstojne

Klik pro zvětšení (Lenovo Smart Paper - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Smart Paper - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Smart Paper - recenze)



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Lenovo

Klik pro zvětšení (Lenovo Smart Paper - recenze)


CGwillWin