recenze
reMarkable 2

reMarkable 2 - recenze
reMarkable 2 - recenze
12:59, 31.05.2023

Pokrok v oblasti technológií sa za poslednú dekádu dá prirovnať k prílivovej vlne s nejasným okrajom. Slnko presvitajúce za tou masou hardvérových noviniek je síce badať, avšak konzument si napriek tomu nemôže byť ani náhodou istý, či po dopade predmetnej vlny nebude už dávno všade navôkol tma a on tak nepríde o to, zoznámiť sa s množstvom zaujímavých elektronických hračiek. Napríklad mne, na základe práve tohto metaforického efektu prílivovej vlny, svojho času úplne unikla technológia e-ink, čiže elektronický papier. Prechod z bežne koncipovanej knihy na vstrebávanie textu pomocou čítačiek ma vôbec nezasiahol a keď už by som vám v tejto oblasti mal uviesť niečo konkrétne, asi by som spomenul segment audio kníh, než čokoľvek iné. Dnes sú však čítačky a vôbec skratka e-ink stále žiadaným artiklom a okrem bežného využívania sa táto špecifická technológia dostáva neraz aj do absurdných rovín - spomeňme si na nedávny koncept nemeckej automobilky BMW, ktorá na princípe elektronického papiera vytvorila auto s meniacim sa lakom vonkajšej karosérie. Pojem elektronický papier má však viac rovín a nereprezentuje vždy a vyložene len klasické obrazovky určené na čítanie textu, respektíve, nejde len o sféru biznisu vhodného pre Amazon a podobné nadnárodné firmy. Ja vám dnes s radosťou, o jej dôvodoch bude v tomto texte ešte reč, predstavím síce špecifické využitie konceptu e-ink, ale o to viac zaujímavejšie a vo výsledku atraktívnejšie. Mal som totižto tú vzácnu možnosť dlhodobo testovať druhú generáciu písacieho e-ink tabletu značky reMarkable, ktorý celú tú ideu ohľadom elektronického papiera posúva do síce okrajovej, ale rovnako relevantnej roviny.

Zbavte sa digitálneho smogu

Klik pro zvětšení (reMarkable 2 - recenze)

Klik pro zvětšení (reMarkable 2 - recenze)

Klik pro zvětšení (reMarkable 2 - recenze)

Žijeme v dobe, kedy virtuálna socializácia nahradila tú bežnú. Nepíšem to ako nejaký striktný problém, avšak, určite dobre viete, že ani v tomto prípade nie je nič čiernobiele a na desať pozitívnych aspektov sa vie skôr, či neskôr nabaliť často rovnaký počet negatívnych faktov. Uvediem exaktný príklad z mojej vlastnej praxe. Pri tvorbe článkov som logicky odkázaný na overovanie faktov a to znamená používať rôzne internetové zdroje a jeden overovať ďalším a pre istotu niekedy skočiť ešte aj na tretí. Preto mám na svojej veľrybej plutve (tak volám ten päťdesiat palcový monitor, čo si uzurpoval drvivú väčšinu priestoru na mojom pracovnom stole) otvorených súčasne päť až šesť webových záložiek a očami medzi nimi behám ako aktívny divák tenisového zápasu. Je úplne jedno, ako sústredný dokážem byť v momente tvorby textu, vždy sa musím vedieť vysporiadať s tou hromadou digitálneho smogu, čo sa viaže na všetky internetové domény. Áno, platíme si YouTube bez reklám, aby nám nikto s hlasom veveričky závislej na kofeíne neponúkal pasty na predĺženie penisov, či na zväčšenie poprsia, avšak, napriek tomu vám do periférneho videnia môže neraz brnknúť náhľadový obrázok na potenciálne zaujímavé video a vaše sústredenie na prácu sa razom rozpadne ako domček z karát. A presne proti tomuto brojí filozofia reMarkable. Ide totižto o hardvér odpojený od všetkých digitálnych ruchov, ktorý má za cieľ pripraviť pre vás ideálnu živnú pôdu pre písanie, kreslenie, editáciu, či tvorbu rôznorodých poznámok. Aby mohol reMarkable niečo takéto zvládať, musí byť fakticky orezaný o moderné vymoženosti, za ktorého ho, možno trochu paradoxne, sám konzument dokáže už na prvú dobrú zavrhnúť. Ja som sa však, keďže k testom pristupujem vždy poctivo, nechal postupne presviedčať reálnymi skúsenosťami s ním, až som dokázal väčšinu tých, pre mnohých nepochopiteľných nedostatkov, skutočne pochopiť a aj uznať. Chcete vedieť viac?

Nahryznuté jablko

Klik pro zvětšení (reMarkable 2 - recenze)

Klik pro zvětšení (reMarkable 2 - recenze)

Klik pro zvětšení (reMarkable 2 - recenze)

Druhá generácia reMarkable je na trhu už viac než dva roky, no napriek tomu ide stále o unikátne zariadenie, ktoré len nedávno dostalo aj dôležitý update v podobe samostatne predávanej klávesnice. Po dizajnovej stránke by sme sa mohli právom rozprávať o produkte, aký bežne predáva spoločnosť Apple a to aj napriek tomu, že autorom reMarkable je rovnomenný malý startup z Nórska. Značku a koncept tabletu vymyslel Magnus Wanberg a vďaka fúzii s taiwanskou firmou E Ink ju aj s úspechom dostal do povedomia miliónov platiacich zákazníkov. A prečo tá cielená zmienka o „nahryznutom jablku“? Druhá generácia reMarkable a všetky jej príslušné časti na mňa už od prvej minúty zoznamovania zapôsobili rovnakým dojmom ako hardvér spomínanej americkej spoločnosti. Dôvodov tu je hneď niekoľko. Predovšetkým je to už avizovaný dizajn, respektíve jeho minimalistická čistota, ktorú si len tak nezameníte so žiadnou konkurenciou v tomto segmente. Druhým dôvodom je pomerne striktne uzamknutý softvér v tablete a tretím aspektom je výrazne vysoká koncová cena. Výrobca ponúka dva druhy dotykového pera (129 eur a 79 eur), kde jedno disponuje gumou na mazanie napísaného alebo nakresleného obsahu v tablete a druhé, to lacnejšie, ju nemá – nezdá sa vám to divné? Rovnako tak ponúka obal na tablet za 69 eur, alebo už spomínanú klávesnicu súčasne s obalom za horibilných 199 eur. Suma sumárom, ak by ste chceli kúpiť kompletný set a priplatili si aj za reálnu kožu, chrániacu reMarkable 2, dostanete sa na celkovú hodnotu atakujúcu hranicu sedem stoviek. Avšak nezabudnime k tomu celému dodať ešte jeden dôležitý fakt, vďaka ktorému je koncept reMarkable tak unikátny. V danom pere sa nachádzajú špeciálne hroty, ktoré sa postupom času opotrebovávajú a ich cena je 39 eur za 25 kusov. Dôvod, prečo musíte časom tieto hroty v pere meniť, spočíva v skutočnosti, že dotykové pero v sebe neobsahuje žiadnu batériu a celý zážitok z písania/kreslenia je v simulovaní efektu brázdenia skutočného pera, či ceruzky, po špeciálnej obrazovke, kde je degradácia hrotu potrebná a nutná.

Prémiový produkt

Klik pro zvětšení (reMarkable 2 - recenze)

Zámerne som začal práve cenami, keďže pre niekoho budú vyššie uvedené cifry ekvivalentom upadania do mdlôb a chcel som to mať „z krku“. Faktom totižto je, že nech už si výrobca pýta čokoľvek, v prípade reMarkable môžete právom očakávať vysoko prémiové spracovanie. Tablet je vybavený 10,3 palcovým monochromatickým displejom, ktorý výrobca nazýva CANVAS a, v zmysle tenkosti, je ašpirantom na titul „najtenší tablet na svete“. Jeho hrúbka je totižto len 4,7 mm a v ruke, špeciálne bez obalu, pôsobí skutočne ako hrubší okraj knihy. Hmotnosť hliníkového šasi aj so zvyškom sa pohybuje tesne za hranicou 400 gramov a keď som tablet nosil len tak v ruke, s obalom bez klávesnice, po celom dni som nepociťoval žiadne fyzické problémy. Akonáhle som k tomu však pridal aj nízkoprofilovú klávesnicu s váhou 453 gramov, celkovo sa už produkt blížil k jednému kilogramu (takúto váhu dnes majú moderné kancelárske notebooky).

Na hrane tabletu sa nachádza jeden jediný spínač určený pre zapnutie a vypnutie - nájdete ho v ľavom hornom rohu. V ľavom dolnom je umiestnený USB-C vstup s funkciou nabíjania (batéria mi vydržala takmer 14 dní, čo potvrdzuje aj PR leták reMarkable, a to som s tabletom pracoval dennodenne). Dotykové pero sa magnetom dá pripevniť na pravú hranu a jeho váha je 19 gramov (verzia bez gumy je o 4 gramy ľahšia). Poďme sa teraz pozrieť na najväčšiu prednosť testovanej vzorky. Displej CANVAS síce nie je panelom, aký by ste možno od takto drahého produktu očakávali, avšak, to, k čomu bol navrhnutý, je diametrálne odlišné než to, čo od tabletu v hodnote šesť stoviek konzument normálne vyžaduje. reMarkable 2 je na čítanie, písanie a kreslenie. Nejde o tablet určený na prezeranie webových stránok a videí - to na ňom ostatne robiť ani nemôžete, aj keď spôsob internetového pripojenia cez Wi-Fi tu prítomný je. Spomínaná obrazovka ponúka rozlíšenie 1 862 na 1 404 px pri ich hustote na úrovni 226 DPI. Je krásne ostrá a na slnku z nej nemáte chuť vyškriabať si oči. Nie je nijako podsvietená, ale stačí spraviť len pár dotykov s tým predraženým perom a hneď budete vedieť, k čomu bola primárne stvorená.

PDF ti stačí?

Klik pro zvětšení (reMarkable 2 - recenze)

Klik pro zvětšení (reMarkable 2 - recenze)

Klik pro zvětšení (reMarkable 2 - recenze)

Interné rozhranie nazývané Codex vám dáva možnosť vytvárať klasické papierové poznámky (sú tu prítomné desiatky šablón, to-do listov, kariet, atď.) alebo si len tak kresliť, písať do rovných riadkov, či podpisovať dokumenty. Ja osobne som tablet využíval na tvorbu recenzií vyložene v tlačenej podobe, ale rovnako tak som si robil poznámky voľne písané rukou pri príprave podkladov na recenzie - oba varianty sú zlučiteľné a výhodou je možnosť využívať niekoľko druhov virtuálnej ceruzky, vrátane farebného odlíšenia, ktoré však uvidíte až pri prenose súboru mimo zariadenia. Keď som vôbec po prvýkrát začal niečo čarbať do reMarkable 2, vôbec som netušil, ako atrofovanú mám vlastne svoju myseľ a zápästie, keďže úhľadné písmo som nepoužíval od strednej školy. Bolo to ako učiť sa znovu chodiť. Systém zvláda rozpoznať až 33 jazykov a medzi nimi nájdete dokonca aj český/slovenský. Na čo je to dobré? Codex, v prípade, že budete písať rukou skutočne pekne a nie ako doktor nad hrobom, zvláda previesť písaný text to tlačenej podoby a z toho, čo som mal možnosť skúšať, sa mu to darí plniť bez väčších problémov. Tlak pera zariadenie registruje až do úrovne päťdesiat stupňového uhla a preto sa človek skutočne cíti, ako keby držal v ruke ceruzu a tlačil ňou na bežný papier. Obrazovka krásne registruje ťahy rukou a nie je vôbec badať nejaká latencia, ktorá by celkový zážitok kazila, nehovoriac o gume, čo sa v praxi správa takmer ako reálna guma len s tou výhodou, že vám po nej neostane na kolenách bordel. V momente ako si vytvoríte osobné konto cez reMarkable web, dostanete šancu využívať cloudové prepojenie do služieb Google Drive, OneDrive alebo Dropbox a všetky dokumenty zdieľať cez aplikácie v mobile, či vo vašom osobnom počítači. Samotné aplikácie sú maximálne prehľadné a synchronizácia s nimi prebieha automaticky, bez toho, aby ste sa museli o niečo starať. Ale aj tu prichádza onen Apple efekt, keďže po zakúpení tabletu máte danú službu dostupnú len na mesiac a každý ďalší mesiac je spoplatnený sumou 3 dolárov. Podpora súborov? Len PDF a súbory s elektronickými knihami, ktoré navyše do systému nemôžete priamo nakupovať (veď by to bolo proti filozofii tabletu). Všetko tým pádom stojí a padá na bežnom prenose.

Slušný procesor

Klik pro zvětšení (reMarkable 2 - recenze)

Klik pro zvětšení (reMarkable 2 - recenze)

Klik pro zvětšení (reMarkable 2 - recenze)

Do vnútra tenučkého kovového šasi sa podarilo dostať aj dvojjadrový ARM procesor s 1 GB SDRAM a doplniť ho o celých 8 GB internej pamäte. Vďaka tomu sa môžete pripraviť na svižné a rýchle reakcie na vaše príkazy. Čas strávený s reMarkable hodnotím s odstupom času ako maximálne produktívny a som presvedčený o tom, že tento kus špecifického hardvéru si vďaka svojej netradičnej filozofii zaslúži miesto na trhu. Pre koho je určený? Pre architektov, lekárov, maliarov, básnikov, novinárov, ale napríklad aj takých IT špecialistov. Akonáhle sa môj kamarát, živiaci sa písaním počítačových kódov, dozvedel, že testujem práve reMarkable 2, dobehol ku mne s tým, že si to jednoducho musí vyskúšať. Sám totižto v rámci svojej práce neustále čarbe poznámky a rôzne heslovité skratky do bežných skicárov a mesačne tak pripraví našu planétu o nemalú porciu vzduchu (nadnesene povedané). Práve mnou testovaný hardvér tieto problémy rieši jedným šmahom a druhým k tomu celému pridáva odrezanie sa od rušivých elementov súčasného sveta digitálnej socializácie. Ide o tablet, vďaka ktorému sa môžete sústrediť na svoju prácu, nech už je jej kreatívne gro akejkoľvek povahy, a o to viac v nej môžete byť úspešnejší. Bežný a cenovo výhodnejší tablet zvláda to isté a ešte vám k tomu pribalí aj pastu na väčší objem genitálií, ale to je presne tá pridaná hodnota, o akú tu s radosťou prichádzate.

Záverom som si nechal ešte krátky part pre zhodnotenie najnovšieho príslušenstva, nízkoprofilovej klávesnice s názvom Type Folio. Keďže reMarkable 2 je uzatvoreným hardvérom, nemôžete si k nemu pripojiť žiadne príslušenstvo tretích strán a ak chcete vlastniť fyzickú klávesnicu na písanie súvislých textových súborov, musíte investovať takmer 200 eur do Type Folio. Aby som bol fér, tak v tomto prípade si nekupujete len klávesnicu, ale súčasne aj odolný obal pre celý tablet, ktorý môžete mať aj v koženom vyhotovení. Pripojenie klávesnice je na báze magnetu a spoločne umocňujú vizuálne spodobnenie s knihou. Po otvorení máte tablet na ľavej strane, klávesnicu na pravej. Stačí len jemne zatiahnuť hranu obalu a razom sa klávesnica, súčasne so stojanom pre obrazovku, vysunie. Nejde síce o nejaký štandardný štýl vyklápania, aké bežne vidíme u iných tabletov, no napriek svojej unikátnosti je jednoduchý, čo vo finále len podtrháva pointu niektorých mojich myšlienok z úvodu tejto recenzie. Písanie na klávesnici je uspokojivé a po čase som sa naučil nerobiť takmer žiadne preklepy (odpor je výborne nastavený). V ponuke interakcie však chýba kláves pre mazanie, čo bolo pre mňa menším šokom.

reMarkable 2 odporúčam do rúk kreatívne zmýšľajúcich jedincov, čo sa pri práci dusia digitálnym smogom

Klik pro zvětšení (reMarkable 2 - recenze)

Klik pro zvětšení (reMarkable 2 - recenze)

Klik pro zvětšení (reMarkable 2 - recenze)

Dizajnovo čistý a svojou filozofiou vlastne unikátny kus hardvéru. Tak by som na úplný záver zhodnotil reMarkable 2. Je úplne jedno či vás odradí jeho cenovka, alebo naopak nadchne samotná myšlienka potláčať všetky vzruchy mimo tých kreatívnych, ktoré sa počas práce pripletú do cesty mnohým z nás. Podstatné je, že niečo takéto vôbec je na trhu a máme tú možnosť to reálne využiť a posunúť vlastné diela na novú, dúfajme lepšiu, úroveň.



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti reMarkable

Klik pro zvětšení (reMarkable 2 - recenze)


CGwillWin