recenze
Mothmen 1966

Mothmen 1966 - recenze
Mothmen 1966 - recenze
16:14, 29.07.2022

Kryptozoológia je pseudoveda zaoberajúca sa existenciou podivuhodných zvierat žijúcich vo voľnej prírode, ktoré reálne nebolo možné objaviť, avšak folklór okolo ich údajnej existencie im vďaka rôznym príbehom vdýchol život. Do zoznamu takýchto bytostí spadá legendárna Lochnesská príšera, Chupacabra, Bigfoot, Yeti a ďalšie tvory známe z rozmazaných fotografií. Od roku 1966 sa na spomínanom zozname nachádza aj humanoidná kreatúra menom Mothman, ktorá svojím výzorom má pripomínať obrovského vtáka vo veľkosti človeka. Túto temnú bytosť s červenými očami spopularizoval spisovateľ John Keel v knihe The Mothman Prophecies a rovnako tak v roku 2002 rovnomenná filmová adaptácia, v ktorej hlavnú úlohu stvárnil Richard Gere. Až dnes, dve dekády od filmu, tu máme konečne vôbec prvú plnohodnotnú hernú adaptáciu preberajúcu predmetnú príšeru ako ústredný bod a musím povedať, že danú úlohu Mothmen 1966 zvláda na výbornú.

Stará škola

Klik pro zvětšení (Mothmen 1966 - recenze)

Dielo začínajúceho štúdia LCB Game sa ku mne dostalo vo verzii pre hybridný systém Nintendo Switch (vyšlo však na PC) a strávil som s ním prevažne príjemné dve hodinky. Vývojári sa v tomto prípade rozhodli využiť koncept 2D grafickej novely doplnenej o jemné prvky textovej adventúry, v ktorej sledujeme osudy niekoľkých hrdinov žijúcich v roku 1966. Zalesnená oblasť amerického malomesta je svedkom zvláštnych pozorovaní a hráčovi, na pomerne malom priestore, umožňuje prežiť nečakané point-and-click dobrodružstvo. Ako dokážete vyčítať už z priloženej dokumentácie, tak v tomto prípade sa rozprávame o starej škole plnej špecifického pixelartu. Prevažuje v ňom modrá a zelená farba pripomínajúc dávno zabudnuté časy prvých herných počítačov, ktorú si jednoducho musíte zamilovať už na prvý pohľad, inak nemá cenu aby ste v hre pokračovali ďalej.

Viacero osudov

Klik pro zvětšení (Mothmen 1966 - recenze)

Dejová linka je rozdelená do niekoľkých kapitol, kde každá jedna opisuje tajomné udalosti spojené s pozorovaním UFO a rovnako tak aj útokov už uvedeného Mothmena. Hráč je z jednej časti akýsi pozorovateľ ich osudov, avšak postup vpred stojí a padá na riešení stredne náročných až jednoduchých hádaniek. Máme tu muža pracujúceho na pumpe so záľubou v kartách, ktorého nečakane prepadnú podivný muži v oblekoch. Sledujeme pár tínedžerov na rande (typická idyla s kinom a americkým vozom), ktorých prepadnú vlci a v neposlednej rade snaživého reportéra s chuťou zaznamenať všetky tie bizarné udalosti naokolo. Výprava sa počas prvých partov hrania snaží všetko rozkúskovať a nechať prehovoriť atypickú atmosféru, ale ako dej postupuje vpred, jednotlivé linky sa preplietajú do jedného celku. Je síce trocha náročné opisovať akciu tam kde je všetko brané len z pozície textu a minimalistických animácií, avšak verte, že aj takto štylizovaná retro záležitosť dokáže vyvolať mrazenie a údiv.

Pokus a omyl

Klik pro zvětšení (Mothmen 1966 - recenze)

Autorom musím zatlieskať za inovatívny prístup, respektíve za pripomenutie starých herných čias, čo už však menej kvitujem s pochopením, sú momenty, kedy je Mothmen 1966 bežnou hrou. Áno, aj tu totižto môžete reálne zomrieť. Stane sa tak vždy keď nezopakujete ten správny postup riešenia prekážok - ak už v úvode počas spomínaného rande nezaženiete dotieravé vlky v správnom poradí, zožerú náš zamilovaný pár ešte skôr, než stihnete povedať: tehotná šestnásťročná roztlieskavačka. Keď niečo takéto zažijete raz alebo dvakrát, dá sa to ešte pochopiť, avšak ak narazíte na situácie, kedy onen postup nie je vôbec podložený logikou, opakované klikanie a čítanie toho istého textu vás začne vyložene iritovať. V takomto spracovaní, kedy len sledujete strohú 2D grafiku, sú vám náznaky ako pokračovať už v princípe zatajené a aj preto Mothmen 1966 zlyháva tam, kde moderné hry nemajú ako zlyhať.

Trápny humor

Klik pro zvětšení (Mothmen 1966 - recenze)

Humor je samozrejme vec ošemetná, ale väčšina akože vtipných situácií, ktoré v tomto diele prežijete, mne do noty rozhodne nebrnkla. Chýba tomu celému navyše väčšia konzistentnosť, ktorá by inak nečakane mrazivú atmosféru na pozadí, dokázala viac povzniesť. Mothmen 1966 nie je rozhodne priamočiarou textovou adventúrou, akú by ste po prvom prejdení mohli s pokojným svedomím zmazať a ísť ďalej. Mimo niekoľkých napevno daných rozhodnutí, kedy jednoducho musíte problém vyriešiť jedným spôsobom, tu je veľa variabilných vetvení scenára a to vás núti skúsiť rozohrať minimálne druhú partiu - chcete jednoducho zistiť, čo sa stane ak sa rozhodnete tak alebo onak. Práve preto je kratšia hracia doba vlastne vítaná a ja osobne som Mothmen 1966 hral vždy večer tesne pred spaním a v posteli (na toto je Switch alebo Steam Deck priam ideálnym nástrojom). Čo viac dodať? Ak ste pamätník prvých adventúr z deväťdesiatych rokov a máte chuť zažiť zaujímavo poskladanú dejovú linku s nadväznosťou na bytosť menom Mothem, rozhodne vám projekt od LCB Game Studio odporúčam. Ostatne hra samotná stojí necelých osem eur, čo zase nie je žiadna veľká položka.

Jednoduchá ale správne zvolená hudba



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti LCB Game Studio

Klik pro zvětšení (Mothmen 1966 - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
DOBRÉ
68%
CZECHGAMER
Zaujímavé interaktívne dobrodružstvo, aké si v súčasnosti zaslúži punc istej retrospektívnej jedinečnosti

CGwillWin