hw
recenze
ASUS ProArt StudioBook 16 (H5600Q)

 ASUS ProArt StudioBook 16 (H5600Q) - recenze
 ASUS ProArt StudioBook 16 (H5600Q) - recenze
09:46, 04.07.2022

Produkty priamo určené kreatívnym tvorcom sú dnes akousi fúziou dvoch zdanlivo odlišných využití. Kedysi som sám zastával názor, že je lepšie investovať do výkonnostne lepšieho notebooku určeného na tvorbu obsahu než do o niečo slabšej, ale za to rýdzo hernej prenosnej mašinky. Dôvody sa v tomto ohľade viazali predovšetkým na určité a špecifické časové obdobie, kedy to po stránke praktickej jednoducho dávalo väčší zmysel, dnes však, samozrejme, v drvivej väčšine prípadov platí, že je vhodné si na hry kúpiť špecifický hardvér a na pracovné povinnosti zase iný stroj. Výnimku v tomto ohľade aktuálne tvorí napr. aj novinka z dielne spoločnosti ASUS, ktorá nám na trh prináša ProArt StudioBook, pričom tá je schopná ukojiť nielen kreatívne založených jedincov, čo sa tvorbou digitálneho obsahu živia, ale súčasne uspokojiť aj nároky ich hráčskej dušičky. Tento šestnásťpalcový krásavec v plne kovovom prevedení totiž zvláda vyrážať dych na všetkých frontoch, o čom sa teraz so mnou dozaista presvedčíte.

Koliesko šťastia

Klik pro zvětšení ( ASUS ProArt StudioBook 16 (H5600Q) - recenze)

Nami testovaný model H5600Q prináša konfiguráciu s procesorom AMD Ryzen 9, grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 3070 a 32 GB operačnou pamäťou – to všetko v cene balansujúcej na hranici 2700 eur. Asi je vám okamžite jasné, že čo sa týka čriev daného stroja, nemusíme sa tu ďalej rozprávať o viac ako dostačujúcom výkone na akúkoľvek kreatívnu tvorbu, avšak oveľa viac ma zaujímali ďalšie prednosti danej mašinky. Či už teraz narážam na špecifický dizajn, či mienim ukázať tým pomyselným prstom na rozmerovo ojedinelý OLED panel, alebo vás skúšam naviesť smerom k malej veľkej novinke v podobe fyzického ovládaču ASUS Dial. Sľubujem vám, že v tejto recenzii sa ešte dostaneme k všetkému vyššie vymenovanému, ale prednostne by som rád začal samotným dizajnom, resp. opisom proporcií. Keďže sa tu rozprávame o šestnásťpalcovom laptope vyrobenom z odolného kovu, asi vás nijako nešokuje jeho váha, atakujúca hranicu troch kilogramov (2,4 kg). Rozmerovo ide, pochopiteľne, o stredne veľký prístroj, ktorý vám počas transportu v rukách z dlhodobého hľadiska môže robiť menšie problémy, ale na druhej strane je jeho spracovanie tak luxusné, že by bolo priam hriechom strkať ho niekam do ruksaku a skrývať ho pred zrakom okolia. Robustná celokovová konštrukcia s oblými hranami prehovára jasným jazykom a čerešničkou na pomyselnej torte je gravírované logo ProArt, umiestnené priamo do stredu, ktoré musí každému napovedať, že jeho majiteľ je srdcom aj dušou kreatívny jedinec.

Jedným prstom

Klik pro zvětšení ( ASUS ProArt StudioBook 16 (H5600Q) - recenze)

Po odklopení vrchného veka, čo, mimochodom, zvládnete aj svojím najslabším prstom na ruke, vás osvieži ďalšia zmes minimalistickej moderny. Kompletná nízkoprofilová klávesnica aj s numerickým blokom sa musela na základe umiestnenia interaktívneho kolieska ASUS Dial posunúť trocha vyššie k hornej hrane, avšak v tomto smere nejde o nič, čo by z praktického hľadiska prekážalo počas používania, prípadne čo by nebodaj vyrábalo nejaké problémy. Povrchová úprava kovu zvládne eliminovať nechcené fľaky od potu, ale raz za čas bude nutné aj tohto krásavca trocha poutierať – verte, že si to zaslúži. V strede spodnej hrany, tam, kde dávate prsty počas odklápania veka, sa nachádza krásny minimalistický prvok, konkrétne je to svetelný indikátor stavu prístroja. Ide o tri prosté LED ikonky, čo však vo mne v kombinácii s celkovým dizajnom vzbudzuje priam ohromujúce pocity – ako keby som mal pred očami víziu budúcnosti, na ktorú sa nedá neusmievať.

Klik pro zvětšení ( ASUS ProArt StudioBook 16 (H5600Q) - recenze)

Ten úsmev, hneď ako ho naštartujete, ale nebude chcieť nikam odísť ani počas skúmania ďalších vizuálnych predností ProArt StudioBook 16. Spustením obrazovky sa rozsvieti jeden z najkrajšie spracovaných OLED panelov v 4K rozlíšení, aký som kedy videl, pričom už základné nastavenie je ohromujúce. Ide, pochopiteľne, o indíciu smerujúcu do sféry výroby animácií a grafických projektov, avšak na rovnakom paneli si budete schopný užívať aj bežnú produkciu od streamovacích spoločností vrátane videohier. Displej má už štandardne pomer strán 16:10 a s rozlíšením 3 840 x 2 400 pixelov pracuje efektívne aj vďaka svietivosti na hranici 550 nits. Povrchový filter panelu zabraňuje tvorbe odtlačkov, ale vďaka lesklosti je nutné si ho nastaviť do ideálnej pozície voči zrkadleniu priestoru za vami. Čo presne znamená to vyššie spomínané základné nastavenie? Ide o presnosť kalibrácie farieb dosiahnutú už priamo v továrni, ktorá zaručuje všetky certifikáty formátu Calman a Pantone. Presnosť farieb, presnejšie presnosť čiernej farby, docenia kreatívni jedinci o niečo viac než bežní spotrebitelia, v každom prípade to, čo zvláda OLED v tomto ohľade, sme už v našich článkoch vďaka výrobkom od ASUSu riešili viackrát.

Klik pro zvětšení ( ASUS ProArt StudioBook 16 (H5600Q) - recenze)

V súvislosti s dizajnom si teraz v rýchlosti prebehneme jednotlivé porty. Začnime pravou hranou, kde je toho trocha menej. V hornej časti sa nachádza kompletný LAN port (RJ-45), ktorý je nasledovaný USB 3.2 vstupom druhej generácie, audio vstupom a spoľahlivou čítačkou SD kariet. Práve podpora štandardných SD kariet je vec, ktorá v kreatívnej sfére nesmie chýbať. Preto je tento laptop vhodný aj pre fotografov na cestách, ktorí si vďaka jeho výkonu môžu pokojne vyriešiť postprodukciu ešte skôr, než dorazia do plnohodnotného štúdia. Na opačnej strane sa nachádza klasický bezpečnostný zámok, USB 3.2 druhej generácie, vstup pre DC nabíjačku (v balení nájdete nabíjačku s výkonom 240W), HDMI 2.1 a duo USB-C 3.2. V hornej hrane panelu, lemovaného tenkým rámikom, nájdete HD kameru s IR funkciou, ktorá zvláda rozpoznávať tváre aj po dodatočnom nasadení okuliarov a doplnená je o manuálnu zásterku.

Vždy po ruke

Klik pro zvětšení ( ASUS ProArt StudioBook 16 (H5600Q) - recenze)

Veľkou prednosťou testovanej vzorky sa stal fyzický ovládač ASUS Dial. Je to koliesko jemne zapustené pod ľavú hranu klávesnice, vďaka ktorému ste v základnom nastavení schopný okamžite regulovať hlasitosť reproduktorov, prípadne meniť jas OLED panelu. Toto sú však len také úvodné pozdravy smerom od strojcov notebooku, ktoré si kreatívna časť zákazníkov prispôsobí až v spojení so softvérom, ako je Photoshop či After Effects. Oba tieto programy vám cez ASUS Dial umožňujú regulovať všetky menšie či väčšie prvky v rámci svojej interakcie a zjednodušiť tak tvorbu videí a obrázkov priamo v teréne. Jednotlivé aplikácie s podporou tohto doplnku sú už vopred pripravené na jeho využitie, ale je, pochopiteľne, len a len na zákazníkovi, do akej miery ho bude chcieť využívať. Zámerne som ProArt StudioBook vložil do rúk svojho brata (umelca a tvorcu animovaných reklám) s cieľom zistiť, či by mu práve prítomnosť niečoho takto špecifického zjednodušila prácu. Po krátkom teste usúdil, že ak by bol mimo štúdia, vedel by si s notebookom predstaviť reálnu prípravu niektorých častí projektu, čo som tak nejak už vopred očakával. V tejto súvislosti navyše docenil kvalitu trackpadu, ktorý má vo svojej spodnej hrane trojicu fyzických tlačidiel, čo je pri kreatívnej tvorbe rovnako dôležitý doplnok.

Klik pro zvětšení ( ASUS ProArt StudioBook 16 (H5600Q) - recenze)

Čo sa týka výkonu, počas niekoľkých testov produktivity sa potvrdil papierový predpoklad pripravený na základe už vyššie vymenovaných komponentov. ASUS ProArt StudioBook 16 (H5600Q) v tomto smere zvláda bez výrazných ťažkostí obsluhovať viacero komplexných aplikácií súčasne. Nie je preto žiadnych pochýb o tom, že dané železo si právom zaslúži usadiť sa v rukách náročného spotrebiteľa, ktorého srdiečko môže pokojne búchať aj v rytme videohier. Pri tak vysokom výkone je logické pozrieť sa na kapacitu batérie a jej schopnosť podržať náročného kreatívca mimo elektrickej siete. Akumulátor s kapacitou 90WHrs je schopný pri strednom jase vykonávať bežné pracovné úkony necelých sedem hodín. Pri plnom vyťažení sa časová krivka výrazne skráti, avšak aj tak je schopná vás niekoľko hodín podržať. Počas veľkého zaťaženia doceníte rozumne spracované chladenie so zvýšeným prúdením vzduchu v najzraniteľnejších miestach. Napriek tomu všetkému som pri hraní hier nedokázal notebook nechať položený na svojich odhalených kolenách dlhšie než pár desiatok minút, keďže spodná strana začínala v tomto ohľade pripomínať povrch dobre rozžeravenej pece. Aj napriek tomu sa vysoká teplota udržiavala mimo miest, kde bežne pokladáte ruky a čo je ešte dôležitejšie, tak teplota ako taká nemala dopad na chod systému. Softvér tradične monitoruje samotnú záťaž a podľa toho prepína jednotlivé režimy tak, aby prinášal čo najtichšiu kulisu.

Štúdio na cestách

Klik pro zvětšení ( ASUS ProArt StudioBook 16 (H5600Q) - recenze)

Prepracovali sme sa na samotný záver recenzie prenosného štúdia pre kreatívnych ľudí od spoločnosti ASUS. Ten, kto aktuálne uvažuje o tom, že by investoval do výkonného notebooku a spojil tzv. príjemné s užitočným, by pri výbere ASUS ProArt StudioBook 16 nemal prečo urobiť chybu. ASUSu sa tu podarilo skĺbiť dizajnový minimalizmus s prémiovými prvkami a výsledkom je stroj hodný obdivu. Očarujúca 4K OLED obrazovka, ktorá je v rámci svojich palcov veľkou premiérou, ide ruka v ruke s výkonným procesorom a grafickou kartou, aby to celé uzatvoril unikátny a dobre riešený ovládač ASUS Dial. Jednou vetou - ideálny nástroj pre kreatívnych ľudí s presahom do hernej sféry.



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení ( ASUS ProArt StudioBook 16 (H5600Q) - recenze)


CGwillWin