recenze
Splašené obvody

Splašené obvody - recenze
Splašené obvody - recenze
08:00, 14.05.2022

Pán Boh, ten tam hore, ten, čo drží prst na tepe našich existencií alebo zjednodušene povedané; osud maskujúci sa v plášti chaosu. Je úplne jedno, ako si veci, čo sa okolo nás dejú, pomenujete, keďže vo finálne s ich kolobehom málokedy dokážete nejako relevantne zamávať. Ja osobne, akokoľvek som v prípade náboženstva rýdzi skeptik, zvaľujem veci práve dosť často na slovíčko osud a čím viac sa snažím ho nejako logicky pochopiť, o to viac sa do toho celého len zamotávam. Uvediem jeden z posledných príkladov, ktorý má samozrejme súvislosť s recenziou ďalšej stolovej hry od Blackfire. Pred pár týždňami, po tom, čo som zrecenzoval niekoľko autonómnych vysávačov, som sa rozhodol jedného takéhoto pomocníka kúpiť aj k nám do rodiny. Výberu toho správneho pochopiteľne predchádzal dialosiahly výskum kombinovaný s vlastnými dojmami nadobudnutými počas testovania rôznych značiek a v momente, kedy som už mal v košíku hodený výsledok môjho pátrania, som sa pred finálnym kliknutím jemne zarazil. Vyššia cena za vysávač, na ktorom sa môžu voziť mačky, mňa trocha zabrzdila a v duchu som si povedal niečo v tom zmysle, že ak to mám kúpiť, bolo by ideálne, ak by to celé schválil sám osud - chcel som prosté a jasné znamenie.

Osud rozhodol

Klik pro zvětšení (Splašené obvody - recenze)

Ako už asi dobre tušíte, tak ešte než som na celé to vzývanie osudu zabudol, z letargie ma vytrhol zvonček a následné prepadnutie kuriérom. Zatiaľ čo som preberal ďalšiu stredne veľkú kartónovú krabicu s nevalnou váhou, v duchu som si hovoril, že pôjde o nové testovacie vzorky herného hardvéru. O to väčšie prekvapenie mňa však vyfackalo v momente, kedy som na dne krabice našiel spoločenskú hru Splašené obvody. Jednak bolo okamžite jasné, že musím dokončiť vyššie opisovaný nákup vysávača (mačka sediaca na čistiacom robotovi nepotrebuje v tomto smere ďalší komentár), ale súčasne bolo tak isto dané, že nasledujúce dni nás, mňa a rodinku, čaká testovanie zaujímavej a už od pohľadu roztomilo vyzerajúcej značky. Splašené obvody, či v anglickom znení Quirky Circuits, koncepčne ťažia z prvej verzie vydanej v roku 2019. U tej aktuálnej formy ide samozrejme o totožný koncept, avšak v trocha zjednodušenej forme tak, aby sa do hry mohli pridať aj menej skúsení jedinci. Princíp však ostáva nezmenený. Ide o kooperačnú hru pre dvoch až štyroch ľudí, ktorých úlohou je vykladať karty pohybu s cieľom donútiť robotov vyčistiť mapu od špeciálnych žetónov - má to však jeden háčik, účastníci sa medzi sebou nesmú radiť.

Intuícia

Klik pro zvětšení (Splašené obvody - recenze)

Všetko teda stojí a padá na intuícii účastníkov a na ich schopnosti čo najlepšie predvídať kroky svojich kolegov. Herná doska je prehľadná a desať ponúkaných scenárov disponuje pomerne vtipným dejovým pozadím, aké môže potešiť nielen deti, ale aj dospelejšie publikum (u nás rozhodne vyhral hneď ten prvý scenár s robotickým vysávačom voziacim mačku po znečistenom byte, ani neviem prečo). Každý jeden robot v hre má svoju unikátnu schopnosť, vďaka ktorej sa dokáže odlíšiť v postupnosti cez prekážky, čo hráči môžu, ale aj nemusia, využívať. Tá najväčšia zábava sa však dostaví v momente, kedy sa na základe nie úplne presných príkazov (je tu celkovo 8 pohybov a robot môže vykonávať otáčky, putovať do všetkých smerov alebo sa skĺznuť z kopca) daný robot doslova zamotá a začne sa krútiť okolo vlastnej osi. Vtedy naplno pochopíte názov Splašené obvody. Jednotlivé karty vykladajú účastníci bez určeného poradia a na ich vrchnej časti je vždy malá indícia s tým, že ostatní účastníci aspoň vedia, či ste vyložili kartu pohybu alebo kartu otáčania. Všetko ostatné sa však dozvedia až po súhrnom otočení kariet. Každý scenár má limit dvanástich kôl, čo dostatočne symbolizuje ikonografia batérie, ktorá sa kolo za kolom vybíja - veď to sami dobre poznáte.

Náročnosť sa stupňuje

Klik pro zvětšení (Splašené obvody - recenze)

Čím viac scenárov pokoríte, o to väčší stupeň náročnosti sa dostaví. Aj z tohto dôvodu je ťažšie odhadnúť priemerný čas jednej partie, keďže tie prvé mapy ste schopní bez problémov zvládnuť behom štvrť hodinky a naopak, tie neskoršie vám pokojne môžu zabrať dvakrát toľko času. Aj keď tu nenájdete príliš veľký stupeň znovuhrateľnosti a po pretočení celého zošitu s jednotlivými scenármi vás už nebude lákať skúsiť to v rovnakom osadenstve znova, minimálne to prvé prejdenie v okruhu najbližších je dozaista veľkou zábavou. Napomáha k tomu aj výborná kvalita jednotlivých komponentov, kde asi najviac dominujú samotné figúrky plné roztomilých výrazov a rovnako prínosné sú úplne prosté pravidlá. Niečo takéto dokáže s prehľadom vstrebať aj päťročné dieťa, a preto sa u splašených obvodov môžete zastaviť kedykoľvek k vám dorazí návšteva plná džavotajúcich detičiek. Stačí ich len nalákať na vetu; kto z vás si chce naprogramovať svoj vlastný osud?


Koupit hru

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Blackfire

Klik pro zvětšení (Splašené obvody - recenze)

DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Určovať osud robotom môže byť veľká sranda

CGwillWin