hw
recenze
SteelSeries Arctis 9

SteelSeries Arctis 9 - recenze
SteelSeries Arctis 9 - recenze
12:00, 18.12.2020

Je velmi zajímavé sledovat uživatelský přesah ze sféry mobilních telefonů, které se jako mávnutím kouzelného proutku ztratily fyzické připojení do herního světa, kde právě bezdrátový přístup nese na bedrech pokrok a modernu. Na scéně je dnes mnoho produktů snažící se tyto břehy spojit kvalitním mostem, ne vždy se však zadaří a obzvlášť z dlouhodobého hlediska tyto produkty selhávají. Co se týče dánské továrny na herní hardware SteelSeries, na kvalitu jejich výrobků jsme zvyklí od nepaměti, pročež jsem k této recenzi přistupoval s velkým očekáváním. Vždyť je to právě Arctis 9, který je tím mostem vhodným pro náročnější spotřebitele, schopným uspokojit hned několik jejich tužeb.

Dva vstupy a jeden headset

Klik pro zvětšení (SteelSeries Arctis 9 - recenze)

Dnes odstartujeme stručným nahlédnutím do krabice. Balení obsahuje kromě manuálu, headsetu samotného a dobíjecího kabelu (proč výrobce nezvolil USB-C nepochopím asi nikdy) také vysílač pro bezdrátový přenos. Primární účel zařízení je pro stolní počítače a PlayStation konzole, ale to neznamená, že jej díky přibalenému 3,5 mm kabelu nepřipojíte spojit se zařízením jako Nintendo Switch nebo Xbox One. Osobně jsem headset testoval výhradně na nově vydané next-gen platformě PlayStation 5. Pokud nedůvěřujete sluchátkům přímo od SONY, Arctis 9 mohu hned v úvodu doporučit jako ideálního partnera na online hraní a komunikaci s ním spojenou.

Po designové stránce se nic nezměnilo, takže pokud jste na hlavě měli některou z předchozích řad, bude vám devítka sedět naprosto stejně, jako ty předešlé. Kovový a flexibilní most spojuje pohodlné mušle z plně vzdušné tkaniny Airweave pomocí elegantně řešených kloubů. celé sluchátka si můžete klidně hodit na hruď, aniž by vás nějak výrazně omezovala. Pružení textilní části zastupuje opět typicky vzorovaná guma skrývající kovový plát neboli most, jehož délku můžete pomocí suchého zipu přizpůsobit svým potřebám. Jednoduché a atraktivní řešení, které už je pro Arctis tak typické. Když se podíváme na rozložení tlačítek, drtivá většina je umístěná na pravou zadní hranu mušle, včetně vstupů na kabel. Jsou tu dvě oddělená tlačítka pro zapnutí a spuštění BT párování (po vypnutí díky barevné diodě víte přesně, kolik baterie zbývá), kolečko pro regulaci hlasitosti a tlačítko pro deaktivaci mikrofonu. Tento přetlak možností vám bude ze začátku činit trochu problémy, než si do svalové paměti uložíte, kde co je a půjdete na jisto. Levé mušli tak zůstalo jenom ovládání hlasitosti zvuků ze hry současně se zvukem připojeného komunikačního zařízení (telefon, tablet nebo plně certifikovaný Discord). A co ještě se na levé straně skrývá? Výsuvný a plně flexibilní mikrofon s další vestavěnou diodou pro indikaci zapnutí a vypnutí snímání zvuku. Suma sumárum je podle mě Arctis 9 decentní, ale stále elegantní kousek hardwaru, se kterým bych se nebál vyrazit do víru města, aby zvuky aut a hulákání kolemjdoucích překryla nějaká pěkná hudba.

Ideální pro PlayStation 5

Klik pro zvětšení (SteelSeries Arctis 9 - recenze)

Ještě vám dlužím tradiční hodnocení pohodlíčka při celodenním používání. Sám jsem měl tuto soupravu nasazenou téměř 9 hodin v kuse a ani při takové časové porci jsem necítil žádné nepohodlí či neblahý dopad na své slechy. Jemný textil obepínající paměťovou pěnu se v kombinaci se sklonem hlavového mostu stará spíš o příjemné překrytí než nějaký výrazný tlak, proto můžete Arctis 9 nosit klidně i půl dne v kuse a ani to nepoznáte. Pohodlí máme za sebou a jak je na tom další důležitý aspekt – zvuk? Vrátím se do úvodu recenze, kde jsem prakticky glorifikoval schopnosti dánských výrobců SteelSeries, a rovnou na to navážu. Jeden z jejich nejnovějších počinů je po stránce zvuku z videoher na tak vysoké úrovni, že moje schopnosti rozpoznat jakékoliv jemné nedostatky naráží na stěnu plnou pozitivních dojmů. Testovaný vzorek prošel nejnovějším sítem her jako Spider-Man Miles Morales a remake Demon’s Souls, kde jsem se při pozorném snímání okolních zvuků vyžíval v jejich sytosti a pro mě okouzlující výraznosti. I proto pevně stojím za už vyřčeným argumentem: Pokud hledáte pro svou novou next-gen mašinku od SONY pořádný a všestranný headset, není momentálně nic lepšího než předmět dnešní recenze.

Klik pro zvětšení (SteelSeries Arctis 9 - recenze)

Vypadá dokonale, je pohodlný, umí mixovat zvuk z dvou aktivních kanálů a navíc nabízí ohromující zvukovou kulisu. Co víc byste chtěli vědět? Sice se nejedná o čistě bezdrátový headset, ale i tak by vás mohla zajímat také výdrž baterie. Podle výrobce je to až dvacet hodin, což tak zhruba odpovídalo mé zkušenosti, ale samozřejmě také záleží na vytížení a jednotlivých nastaveních, jež provádíte pomocí známého a vždy spolehlivého SteelSeries softwaru. Kvalita prezentovaného zvuku přes mikrofon dá považovat za hodně nadprůměrnou, ale to se dá také očekávat, když mluvíme o vybavení za skoro 200 eur. Velkou výhodou je dobře fungující míchání komunikace se zvuky z her, kterou jsem ověřil pomocí připojení přes mobilní telefon. Premiéra Bluetooth v řadě Arctis s sebou přinesla prostor k fúzi dvou současně aktivních kanálů (2,4GHz a BT), které se dají regulovat pomocí speciálního kolečka na levé mušli. Představte si, že hrajete svou oblíbenou hru, zatímco současně telefonujete s kurýrem, který vám vehementně tvrdí, že je za pět minut před domem. To je jen jeden z mnoha scénářů, ve kterém se paleta možností SteelSeries Arctis 9 ukazuje být více než užitečným pomocníkem, obzvlášť v současné světové atmosféře.

Jeden z nejlepších herních headsetů současnosti

Klik pro zvětšení (SteelSeries Arctis 9 - recenze)

Ano, mohli bychom polemizovat a porovnávat s cenově podobnou konkurencí, ale při pohledu na vyložené karty a přednosti Arctis 9 nevidím důvod, proč by měla být jeho cena nějakou zásadní překážkou. V tomto případě si kupujete něco, co vám vydrží celý šestiletý cyklus, aniž byste museli do peněženky.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti SteelSeries

Klik pro zvětšení (SteelSeries Arctis 9 - recenze)


CGwillWin