hw
recenze
Logitech G PRO X SUPERLIGHT

Logitech G PRO X SUPERLIGHT - recenze
Logitech G PRO X SUPERLIGHT - recenze
12:00, 21.11.2020

Myslím to vážně, zavřete okna, jinak vám myš za 150 Euro vyletí ven a už ji nikdy nespatříte. Švýcarská továrna na toto profesionální herní nářadí opět posunula hranice a vývoj eSportu posunula vpřed sestavením G PRO X Superlight. Prakticky se jedná o další skok vpřed, po kterém konečně dojde k nahrazení úspěšný několik let starý model Logitech F Pro Wireless. Novinka je o celých 17 gramů lehčí, byť to zdaleka není jediný důvod, proč byste měli o trochu vyšší investici velmi vážně uvažovat. Logitech už dlouho spolupracuje s předními týmy z celého světa profesionálního e-sportu, proto disponují informacemi z kompetitivní scény okamžitě a z první ruky. Odráží se to i na PR, přičemž bychom se dlouho mohli dohadovat, kde končí účelová reklama a začíná samotná kvalita produktu. Za ty roky působení na všech úrovních trhu je však pro firmu Logitech tato debata zbytečná a jejich schopnosti tedy považujme za lety prověřené. Za následujícími řádky pak nehledejte žádnou marketingovou konspiraci, ale opravdu hodnocení kvality tohoto produktu. Máte zavřené okno? Jdeme na to.

Zavřete okna

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X SUPERLIGHT - recenze)

Výrobci novinky z herní rodiny G pokračují na vlně odstraňování nepotřebných a překážejících zbytečností, čímž vyhovují požadavkům profesionálů. G PRO X Superlight je zkrouhnutá až na kost, pro hraní obsahuje jen to nejpotřebnější. Hned po rozbalení a prvním ohmatu získáte pocit, že držíte v ruce atrapu do výkladní skříně, se kterou se nedá nic uhrát. Je to dané naprosto šíleně nízkou váhou. 63 gramů i s botama. Pochopitelně že v tomto ohledu to není prvenství, dobře známe mnou tak „oblíbené“ Honeycomb koncepty, které tolik váží i s kabelem. G PRO X Superlight je po designové stránce plně uzavřeným nástrojem, gramáží se tak chlubí bezdrátovým chodem s baterií, která vydrží i vaše nejdelší herní sezení – až 70 hodin. V průběhu následujícího roku se na trhu objeví dvě barevné varianty – černá a bílá – z nichž se mi do ruky dostala první zmíněná. A podle mě hezčí. Pokud jste někdy vidli nebo drželi předchůdce této myši, může vám její konstrukce přijít povědomá. Rozmístění tlačítek je totožné, stejně tak odlehčené pogumované kolečko. Zmizelo jen podsvícení loga a indikátor stavu baterie. Když ji ale otočíte na záda, začnou se dít věci.

Krásně klouže

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X SUPERLIGHT - recenze)

První, co upoutá vaši pozornost, je odstranění úrovně DPI a větší rozměry teflonových podložek. Myš na podložce jezdí jak zběsilá a byť nemám jak ověřit, zda jsou mezi ní a předchůdcem nějaké diametrální rozdíly, větší podložky nikdy nebyly na škodu. Společnost Logitech se zodpovědně zapojuje do boje za životní prostředí a celý hardware je tak pyšně vyroben bez uhlíkové stopy. Ke konstrukci byly použity ekologické materiály, za což si společnost jistě vyslouží minimálně slovní pochvalu samotné Grety. Ale do této diskuse se kvůli její nezajímavé náplni pouštět nebudeme, přestože společnost chválím a tleskám za její snahy v tomto odvětví. Přesuňme se k obsahu samotného balení. Kromě myši o váze ani ne dvou čerstvě vylíhnutých kuřat, se zde nachází dlouhý kabel (zastaralé micro USB je asi lehčí než USB-C), manuál, náhradní teflonové kolečko, USB klíč pro připojení k PC i s nástavcem, hadřík na čištění a jedno překvapení. Logitech vám totiž díky speciálním nálepkám dává možnost upravit si myš podle svých vlastních představ, aby se vám co nejlépe držela. Já osobně jsem je ani nevyužil, protože samotná myš je z hlediska držení dokonalá ve všech směrech. Povrch myši není prvním ani posledním plodem spolupráce mezi profesionálním eSportem a společností. Všem se sice zavděčit nemohli, ale jsem přesvědčen, že zrovna tato myš bude vyhovovat drtivé většina hráčů na světě.

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X SUPERLIGHT - recenze)

O designu se ani nemá smysl bavit. Myš zapadá do neutrální kategorie a padne do levé i pravé ruky, byť si levoruký hráč (nebo i obyčejný člověk-levák) musí zvyknout na dvě boční tlačítka. Velikostí 5,91 cm x 12,42 cm x 4,96 cm se řadí do střední třídy bez nějaké zbytečné extravagance. Veškerá nastavení profilů se automaticky přesunou do softwaru G HUB. Ten si díky své jednoduchosti a uživatelské přívětivosti dává konkurenci k snídani, obědu a zbytky k večeři. Symetricky je myš pěkná, perfektně sedí do dlaně. Spolehlivost HERO senzoru (který atakuje šílenou hranici 2600), který Logitech dává do všech G myší, mi evokuje jen jedno – dokonalost. Pevná opora i v nejvyhrocenějších situacích a bojích. Nulová odezva. Myslíte snad, že eSportové legendy vytahují z batohu myši od Logitechu jen proto, že se chtějí znevýhodnit, aby soupeři dali šanci na výhru? Těžko. Stále existuje až fanatický řád hráčů, kteří odmítají kabelové a bezdrátové myši vůbec srovnávat, tyto předsudky už naštěstí pomalu ale jistě mizí. Jediná nevýhoda může být v samotné výdrži baterie, i když bych řekl, že zrovna u G PRO X Superlight se nemáte čeho bát. 70 hodin jsem ještě o nějakou minutu překonal, a to jsem myš využíval jak k práci, tak intenzivnímu hraní.

Zaslouží si medaili

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X SUPERLIGHT - recenze)

Kdybych chtěl být přehnaně kritický, vyčtu jen nepodstatnou absenci nabíjení přes USB-C, ale taková banalita ani nemá smysl řešit. G PRO X Superlight je v technologický zázrak současnosti, který byl připraven s myšlenkou na hráče, kteří to se svým uměním myslí skutečně vážně, čemuž logicky odpovídá i vyšší cena. I tady platí, že profesionální nástroje stojí profesionální ceny, ať je na nich logo Logitech nebo Fiskars.



Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Logitech

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X SUPERLIGHT - recenze)


CGwillWin