recenze
FIA European Truck Racing Championship

FIA European Truck Racing Championship - recenze
FIA European Truck Racing Championship - recenze
12:00, 22.10.2019

Nie je to len u nás dobre známe štúdio SCS Software, ktoré sa hrá na piesku v zásade stále len okrajového žánru jazdenia s kamiónmi, čo pochopiteľne na trhu vytvára jednu obrovskú dieru nepodobnú hladným ústam milovníkov vysokého počtu kolies. Pokiaľ milujete interaktívne kamióny a nepotrebujete nutne prevážať cez Rumunsko pokazené jogurty na zle upevnených paletách, práve vám je určený projekt FIA European Truck Racing Championship od spoločností N-Racing a BigBen.

Plne licencované vozidlá robia svoje...

Klik pro zvětšení (FIA European Truck Racing Championship - recenze)

Je to práve Bigben Interactive, ktoré sa rozhodlo takzvane "pustiť chlp" a nakúpiť plnohodnotnú licenciu na reálny šampionát v ťahačoch, to všetko pod skratkou FIA. Majú k tomu ostatne veľmi blízko, keďže z ich rúk už vzišli projekty WRC, V-Rally či FlatOut. Práve na engine rally závodov beží aj FIA European Truck Racing Championship a musím povedať, už takto v úvode, že jazdný model tu patrí k tomu lepšiemu v zmysle akéhokoľvek hodnotenia. Ešte než sa však pustíme do podrobnejšieho rozboru, určite stojí za zmienku akási minulosť belgických autorov (N-Racing), ktorá sa paradoxne vôbec nespája so závodnou produkciou. Na ich konte by ste totižto našli len poľovnícky simulátor, čo má s pretekaním kamiónov pramálo čo spoločné (aj keď s kamiónom sa neloví vôbec zle). Ako sa im teda vo výsledku podarilo zvládnuť tento koncept?

Zrejmý kompromis medzi arkádou a simuláciou.

Klik pro zvětšení (FIA European Truck Racing Championship - recenze)

Vo všeobecnosti vlastne dobre. Ich víziou nebolo zrejme púšťať sa do brutálne náročných simulovaní správania sa ťahačov priamo na trati a rovnako tak nechceli, pod nie práve lacnou licenciou IFA, vytvoriť nejaký Mario Kart. Zvolili teda kompromis a ten pekne sadne do ruky, nech už si do nej zoberiete klasický gamepad alebo vytiahnete svoj volant aj s pedálmi a pákou. V oboch scenároch sa hrateľnosť a pocit z jazdy dá označiť za viac ako slušný, čo by u závodnej hry malo zavážiť. Správanie ťažkotonážnych kolosov s nálepkami sponzorov na trati je príkladné a verné predlohe, či už sa budeme rozprávať o nutnosti chladenia bŕzd pomocou tekutiny, alebo onoho typického zvuku vzduchovej sústavy. Ak by ste chceli jazdiť maximálnu dĺžku jednotlivých podujatí, je nutné kalkulovať s míňaním vody na brzdenie a preto sa dá povedať, že do istej miery sa simulácia ťahačov dá čo do taktiky zrovnať s akoukoľvek konkurenciou.

Máme tu však pár problémov, o ktorých je nutné vedieť.

Klik pro zvětšení (FIA European Truck Racing Championship - recenze)

Prvým dosť zásadným problémom je minimálny deštrukčný model. Pokiaľ by som nechcel riešiť nejakú vizuálnu stránku, aj tak si môžete pohľad pri jazde prepnúť priamo do kabíny a odreté fľaky na karosérii ignorovať, v zásade sa deštrukcia s hrateľnosťou spája len okrajovo. Pri navonok fatálnych zrážkach sa vám maximálne začne vozidlo horšie ovládať, alebo prípadne stratíte výkon motora. Toto sú dve zásadné veci, ktoré dosť rapídne znižujú inak dobre nastavenú atmosféru počas závodov. Ďalším "olejom na ceste" je neznesiteľne otravný systém kvalifikácie spätý s modusom kariéry. Tu si jednoducho vytvoríte vlastného jazdca, spravíte skúšky zo základných princípov pretekania a následne už stačí len podpísať zmluvu s renomovaným tímom a ide sa na vec. Náročnosť je však regulovaná len na tri stupne a o nejakej variabilite nemôže byť ani reč. Na trati sa pohybuje maximálne 12 jazdcov, z čoho tréning a kvalifikácia vychádzajú ako úplná hlúposť. Túto hlúposť navyše nemáte vôbec možnosť zrušiť, a tak musíte minimálne jedno kolo odjazdiť, aj keby to malo byť so zatiahnutou ručnou brzdou.

Nefungujúca AI a nelogické penalizácie.

Klik pro zvětšení (FIA European Truck Racing Championship - recenze)

Iste, aktivita v samotnom šampionáte sa počas víkendu nemusí páčiť úplne každému. Je tu štvorica hlavných závodov, ktorým predchádza už spomínaná a zbytočná kvalifikácia. Dá sa to však ako tak prežiť a skúsiť sa ponoriť do plnohodnotného pretekania. Tu je ale nutné sa obrniť pred nie práve dobre prevedenou umelou inteligenciou, a to vrátane traťových komisárov. Nejaký ten kontakt spätného zrkadla a nárazov do boku áut je tu síce tolerovaný, avšak spravodlivosti sa nedočkáte ani náhodou. Niekedy vám komisár kopne takú penaltu za totálne banálny ťuk o spoluhráča, aby následne bez mihnutia oka ignoroval brutálny náraz do vašej zadnej nápravy. Väčšinu šampionátu sa tak musíte naťahovať skôr mimo trate než priamo na nej a to nie je práve ideálna vizitka hry samotnej. Z časti by to mohol zachrániť online multiplayer, avšak ten akosi nikto nehrá (v čase recenzovania a ani v čase vydania recenzie), a tak nám ostáva len možno trocha prekvapivý split-screen pre dvoch kamionistov. Ten je určite príjemnou zábavkou na pár kôl, ale vo výsledku to zase len ostane na vašich preferenciách.

Licencia bola drahá, a tak na nejaké srandy naokolo už peniaze neostali.

Ak sa nad akýmsi nepomerom kvality ešte lepšie zamyslím, je jasné, že autori chceli spraviť čo najviac muziky za minimum peňazí. Dostali reálne autá, reálnych jazdcov (teda ich mená, keďže ani na stupňoch víťazov si helmu nikto dole nedá) a kvalitný jazdný model. Vo finále je to teda zábavne okresaná simulácia, ktorá ide ruka v ruke s peknou grafickou stránkou (v daždi pod rúškou noci je to zrovnateľné s AAA produkciou), navyše pocit z rýchlosti či brzdenia je viac ako slušný. Akonáhle sa ale začnete starať o súperov na trati, nepochopiteľné verdikty komisárov a iné veci, uvedomíte si dosť zásadné prekážky, ktoré vám v pôvodne dobrom pocite možno začnú škaredo prerážať.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Comgad

Klik pro zvětšení (FIA European Truck Racing Championship - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO
PRŮMĚR
50%
CZECHGAMER
Nejedná sa vôbec o totálnu katastrofu, avšak pred kúpou si treba ujasniť pár zásadných faktov

CGwillWin