recenze
Pure Farming 2018

Pure Farming 2018 - recenze
Pure Farming 2018 - recenze
20:51, 21.03.2018

Jste nadšenými virtuálními zemědělci, rádi byste vyzkoušeli něco jiného než klasiku v podobě Farming Simulatoru a nedávno vydaný titul Real Farm vás nenadchnul svým zpracováním? Inu, možná pro vás máme dobrou zprávu, jelikož se nyní společně podíváme pod kapotu ambiciózního konkurenta v podobě nové hry z dílny studia Ice Flames, kteří si pro nás nachystali záležitost s názvem Pure Farming 2018. Jestli se jedná o zdatného sekundanta zavedené sérii nebo jen o další chabý pokus, se již dočtete na následujících řádcích.

Klik pro zvětšení (Pure Farming 2018 - recenze)

Inspirace není vše

Je neoddiskutovatelným faktem, že se Pure Farming inspiruje svým slavnějším bratříčkem naprosto ve všem a tak by se dalo říci, že co se procesu zvykání týče, tak v této oblasti nebudete mít vůbec žádné problémy. Jenže stačí pouhé okopírování herních mechanik k tomu, aby se ze hry stal mezi hráči oblíbený titul? To zajisté ne, a tak je velice dobře, že se v Pure Farming setkáváme i s řadou pořádných vylepšení, které pravděpodobně i na letošní rok donutí vývojáře z Giants Software své dílko také alespoň zlehka posunout kvalitativně směrem vzhůru.

Klik pro zvětšení (Pure Farming 2018 - recenze)

Bacha, máš plnej!

Čeho si pravděpodobně všimnete ihned poté, co osedláte nějaký ten vehikl, je pravděpodobně fyzika, která na vaše vozidlo, případně připojená zařízení, působí vskutku parádně a musíte si tak dávat pozor s čím zrovna jedete, jelikož každá souprava se chová zcela jinak. Autoři neopomněli ani detaily jako je například skutečnost, že s prázdným návěsem se jede o poznání snadněji než s naplněným až po okraj plodinami. Počítejte tak s tím, že kopeček, který se samotným traktorem přejedete bez jakýchkoliv problémů, může nadělat vaší soupravě řádné problémy, jelikož zůstanete viset v polovině. Ne vždy se tak vyplácí volit co nejkratší trasu, ideálně vzdušnou čarou, jelikož silnice zde mají skutečně význam. Dalším příkladem může být jízda s pluhem, který se také chová jinak ve složeném a v rozloženém stavu, tak je nutné dbát jisté opatrnosti při manipulaci a příliš ostré jízdě. Celkově je jízda s vozidly velice zábavná a dá se říci, že rozhodně realističtější v porovnání se svými předchůdci.

Klik pro zvětšení (Pure Farming 2018 - recenze)

Není čas se flákat

Co by to bylo za zemědělskou simulaci, kdybyste se kromě samotné jízdy s traktory a kombajny nemuseli starat o všemožné farmářské činnosti. Na seznámení se všemi záludnostmi, které na vás ve vašem konání mohou číhat prakticky na každém kroku, bezvadně poslouží tutoriál, kterým si projdete po rozehrání nové hry. Do vínku dostanete po dědečkovi svoji vlastní farmu a je jen na vás udržet ji v chodu a hlavně prosperovat, klasika. Vše je vám krůček po krůčku perfektně vysvětleno, ba co víc, rovnou v naší mateřštině, takže je hra přístupná naprosto komukoliv. Samozřejmě, hrajícím předškolním potomkům budete sice sem tam muset něco přečíst, nicméně to zase není tak velký problém. Ovládání všech činností opět vychází ze schématu, který kdysi představil Farming Simulator, takže vězte, že ani na gamepadu se nejedná o žádné utrpení vzhledem k omezenému počtu tlačítek. Důležitou roli tak zastávají zadní triggery, díky kterým přepínáte funkce jednotlivých zařízení a jejich kombinace s klasickými tlačítky.

Klik pro zvětšení (Pure Farming 2018 - recenze)

Technika nade vše

Jelikož doba chtě nechtě pokročila i na venkově, tak se váš farmář vybavil i výdobytky moderních technologií. K dispozici tak máte tablet, sloužící jakožto dobrý parťák, poskytující všemožné informace včetně e-mailů, prostřednictvím kterých dostáváte úkoly, mapy s navigačním systémem, informacemi o výkupu jednotlivých plodin a mnoha dalších údajích, bez kterých by váš farmářský život nebyl zcela pohodlný. Vše tak naleznete na jednom místě a po počátečním chaosu v menu tabletu se již jednotlivými položkami budete prohánět naprosto komfortně. Jakmile přijedete k nějaké té orné půdě, automaticky dojde ke zobrazení všech důležitých údajů týkajících se konkrétního pole a je tak velmi snadné rozeznat, do čeho je nutné se pustit. Jak budete expandovat, rozhodně vezmete za vděk pomocníky, které si můžete najímat na jednotlivé pracovní činnosti. V jednu chvíli jich můžete mít až pět a kontrolovat je pomocí mapy, velmi užitečná funkce, podotkl bych. A pozor, k ruce vám bude i dron! Tato vychytávka je naprosto parádní, jelikož s dronem můžete rychle poletovat nad herním světem, sbírat informace o jednotlivých políčkách či plánovat další postupy.

Klik pro zvětšení (Pure Farming 2018 - recenze)

Aktivit tu není málo

Výhodou Farming Simulatoru byla, je a bude pracovitá komunita, která neustále zásobuje hru vlastním obsahem. V Pure Farming je obsahu již na počátku skutečně dost a než se prokoušete všemi nabízenými herními režimy, počítejte s tím, že si pár desítek hodin rozhodně budete muset připravit. Tím hlavním je samozřejmě již zmíněná dědečkova farma, která se odehrává na mapě inspirované americkou Montanou a poslouží jako klasická „kariéra“. Do té se vkrádají lehké RPG prvky a zkušenostní body, pomocí kterých „levelujete“ svého farmáře, takže kromě finanční situace si lze zlepšovat i svoje, ze začátku nepříliš bohaté farmářské zkušenosti. Herní svět je posetý nejen hlavními, ale i sekundárními úkoly, které jsou solidně placené a jejich jedinou nevýhodou je, že vám nikdo nepůjčí potřebné vybavení, takže občas je nutné zainvestovat do techniky, než se na úkol vrhnete. Každopádně se jedná o prima způsob, jak pokrýt „hluchá“ místa ve hře, když si obilíčko pěkně roste a vy byste jinak museli čekat. Kromě Ameriky se však v ostatních režimech podíváte i do jiných zemí, potažmo na jiné kontinenty, což je rozhodně pozitivní a hlavně, nejedná se pouze o kosmetické variace. V současné době se můžete vydat do Německa, Japonska, Kolumbie a Itálie. Samozřejmě, to by nebyla ještě taková bomba, nicméně až zjistíte, že v každé z oblastí budete muset farmařit trochu jinak, tak to je již něco, co jsme doposud neměli příliš možností vyzkoušet. V každé z lokalit roste něco jiného, takže zatímco v Itálii se vaší hlavní komoditou stanou olivy, v Kolumbii to bude slavná káva a v Japonsku zase rýže.

Klik pro zvětšení (Pure Farming 2018 - recenze)

Kávička či rýže?

Jestli máte raději kratší scénáře, můžete směle zamířit do režimu výzev, kdy jste postaveni před předem daný úkol, na který máte časový limit, takže se budete muset pořádně ohánět. Sami autoři v menu doporučují tyto zkoušky absolvovat až po zvládnutí základů, což mohu jen potvrdit. Výhodou tohoto módu je pak fakt, že si můžete v praxi osahat všechny nástroje a zařízení, která hra nabízí a také si oddychnout od klasik jako je pšenice či kukuřice. Připravte se na to, že zde utopíte skutečně mnoho hodin, což ovšem nevadí, jelikož je to prakticky neustále solidní zábava. No, a kdyby vám ani výzvy nestačily, lze se vrhnout do režimu volné hry, ve které si můžete dělat vše dle libosti, dokud na to budete mít peníze. Vaše království si tak můžete vybudovat čistě podle vašich představ a nic a nikdo vás nebude omezovat. Hra jako bonus disponuje editorem strojů, takže jsem velice zvědavý, jakých výtvorů se od komunity dočkáme.

Klik pro zvětšení (Pure Farming 2018 - recenze)

Pohledný to svět

Graficky je na tom kousek od Ice Flames vskutku dobře a úroveň detailů rozhodně potěší. Prostředí vypadá v rámci možností dobře, i když u vzdálenějších objektů to již taková sláva není. Svět navíc není úplně mrtvý. Po farmách a silnicích se prohání auta, občas v terénu narazíte na nějakého toho dalšího farmáře či zvířenu a budete si tak připadat, že na herní mapě rozhodně nejste sami. Efekty počasí jsou také skvěle udělány, takže když například přijde bouře, tak nejenom že obstojně vypadá, ale také dokáže na vašich políčkách nadělat řádnou paseku. Začne-li se zvedat vítr, všimnete si naklánějících se stromů, vlajících vlajek a spousty dalších detailů. Zvukově to také není žádná tragédie. Každé vozidlo má svůj specifický zvuk, a to jak při pohledu zvenčí tak i zevnitř. Co se hudebního podkresu týče, tak ten neruší, případně lze rádio, ze kterého se melodie linou, vypnout.

Klik pro zvětšení (Pure Farming 2018 - recenze)

Relax, bro'!

Na závěr bych titul Pure Farming shrnul asi takto. Konečně tu máme farmářskou hru, která zdatně konkuruje populárnímu Farming Simulatoru a v několika aspektech jej dokonce i převyšuje. Rozhodně se jedná o parádní relaxační titul, který bych doporučil i těm hráčům, kteří tomuto žánru zrovna neholdují. Jedním z důvodů je rozhodně přítomná čeština, díky které je tento kousek velice přístupný širšímu hernímu publiku. A tím druhým fakt, že není vůbec od věci odpočinout si od všudypřítomného střílení a adrenalinu a odpočinout si u kreativních činností, kterými setí, hnojení, sklízení, či péče o domácí zvířectvo rozhodně jsou. Nebo ne?



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Playman

Klik pro zvětšení (Pure Farming 2018 - recenze)

Recenzovaná verze: PS4 Pro

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (Pure Farming 2018 - recenze)

Ceny hry Pure Farming 2018 srovnáte na Zboží.cz.Klik pro zvětšení (Pure Farming 2018 - recenze)

SKVĚLÉ
85%
CZECHGAMER
Solidní zemědělský simulátor, který zabaví na hodně dlouhou dobu. Nebojte se vrhnout do víru zábavných farmářských činností v různých koutech světa!

CGwillWin