recenze
Fire Emblem Warriors (3DS)

Fire Emblem Warriors - recenze (3DS)
Fire Emblem Warriors - recenze (3DS)
13:20, 12.06.2018

Fúziou, v striktne taktickej sérii Fire Emblem, medzi firmou Koei Tecmo a Nintendo nám pred časom vznikla dosť netradičná, ale pre niekoho určite atraktívna, odbočka s podtitulom Warriors. Nikto z radov skalných fanúšikov pôvodných hier nemusí nakupovať žiadny spin-off a aj keď chápem menšiu zatrpknutosť u konzumentov, nikto nemôže povedať, že by Nintendo stále nepodporovalo základný a strategický koncept ich slávnej IP, ba naopak. Fire Emblem Warriors je však primárne akčnou sekačkou s pár RPG prvkami, ktoré ale nemajú razantný dopad na hrateľnosť. O tom si ale povieme viac v nasledujúcich riadkoch.

Skúsené spoločnosti Omega Force a Team Ninja spojili svoje sily a prinášajú nám zaujímavé rozšírenie dvoch slávnych sérií.

Klik pro zvětšení (Fire Emblem Warriors - recenze (3DS))

Nepotrebujete vysokú školu života, aby ste rozpoznali, kto v tomto prípade kope za žáner čistej akcie a kto sa zase drží toľko proklamovanej taktiky. Dynasty Warriors netreba predstavovať a ak sa povie práve tento názov, tak každý si predstaví letiaceho koňa so šípom v zadku a boľavé prsty od mlátenia do ovládaču. Naopak, značka Fire Emblem je reprezentant unikátnej taktiky, kde sa každé jedno úmrtie člena vášho teamu musí patrične oplakať. Protiklady sa vraj priťahujú a v duchu tohto hesla sa vývojári rozhodli nám namiešať koktail s príchuťou oboch týchto svetov. Mnou recenzovaná verzia spočinula na ramenách výkonu handheldu Nintendo 3DS, čím som sa ochudobnil o oveľa lepšiu technickú stránku, akú má základ z platformy Switch. A tak, ak nečítate vôbec text v recenziách, môže vás záverečné číslo jemne prekvapiť.

Budem teraz slušný a situácie, aké zažijete na bojisku v tejto hre, označím za jemne chaotické.

Klik pro zvětšení (Fire Emblem Warriors - recenze (3DS))

Veľa ľudí spochybnilo snahu Nintenda o dotovanie portov na výkonnostne slabší herný systém, kam 3DS musíme v porovnaní s konzolou Switch jasne zaradiť. Osobne sa k ich názoru z väčšej časti prikláňam a to nie preto, že by som nemal rád spomínaný handheld s dvoma obrazovkami, ale skôr preto, že aj Fire Emblem Warriors je dôkazom faktu, ako to 3DS už nezvláda. Nechápem preto, prečo veľké "N" radšej nevytvorilo ďalší klasický Fire Emblem, čím by potešili nielen skalných, ale aj nalákali nových zákazníkov. Miesto toho financovali vopred stratený projekt, ktorý sa po technickej stránke dá len s obtiažami označiť za uspokojivý. Nebudem chodiť okolo horúcej kaše a prejdem rovno k veci. Táto hra je jednoducho veľkou katastrofou v 3D efekte. Nechcem zhadzovať prácu autorov, pokiaľ patríte do skupinky nadšencov milujúcich Dynasty Warriors, určite si aj tu nájdete ten svoj piesoček zábavy, avšak prínos zo strany Fire Emblem je minimálne dôležitý a aby toho nebolo málo, tak spomínaná grafika a technické výkyvy vám prekrútia oči v stĺp.

Hudba potešila a určite ju môžeme radiť do toho lepšieho, čo v tomto vreci nezdaru nájdete.

Klik pro zvětšení (Fire Emblem Warriors - recenze (3DS))

Nemohol som sa ubrániť úsmevom po tom, ako sa do scenára umelo snažil niekto natlačiť známe postavy zo sveta FE a postaviť samotný príbeh na báze populárnych telenoviel, akých sme často svedkami u série Dynasty Warriors. Toto je ale logicky zase len môj subjektívny názor a tak poďme viac k vecným poznámkam. Verzia pre New Nintendo 3DS sa v prípade testovaného subjektu môže konečne pochváliť oveľa prepracovanejším ovládacím prvkom. Vďaka C-stick tlačidlu si môžete robiť prehľad, v dosť často chaotických momentoch z bojiska, a rovnako vám budú k službe aj horné tlačidlá ZL a ZR, ktoré zjednodušujú prepínanie vami zvolených parametrov. Vývoj okolo úspešného Hyrule Warriors Legends (WiiU/3DS) evidentne dodal odvahu aj vývojárom nezatracovať slabší hardware a možno aj to je dôvod, prečo sa reálne Fire Emblem Warriors dostalo do finálneho konca. Prečo ale deliť jednu a tú istú hru na dve, ak je reč o koncepčne totožných konzolách, pre ktoré je určená?

Obávam sa, že sme svedkami už tradične pojatého obchodného modelu spoločnosti Nintendo.

Klik pro zvětšení (Fire Emblem Warriors - recenze (3DS))

Existencia podobných portov bude práve so skúsenosťami z minulých rokov v mojich očiach asi stále zatracovaná. Nintendo jednoducho videlo stále slušnú popularitu handheldu 3DS a tak sa chcelo postarať o čo najväčší zisk z jednej a tej istej hry, len aby náhodou nejaký ten dukát neodplával preč z ich zorného poľa. Na tento prístup sme si z ich strany za tie roky zvykli, ale zase tu trpí hlavne koncový zákazník, ktorý dostane technicky zaostalú sekačku (nech už sa mu jej obsah pozdáva alebo nie) s nulovými RPG prvkami, ktorá má reprezentovať legendárnu sériu Fire Emblem, ale vo finále ju skôr strápňuje. Vrátim sa zase k technickej stránke. Paradoxne sa tu neplače u prepadu snímkovania, keďže tam beží hra v slušných 30 FPS. Alfou a omegou je však celková prezentácia a rozlíšenie. Nikto sa nesnažil zakryť fakt, že ide o surový Switch port bez dodatočných úprav. Jednotlivé prestrihové videá vyzerajú aj v menšom merítku odporne a sú len dôkazom apatie, či zámernej neschopnosti, vývojárov pritlačiť 3DS o stenu.

Testovanie tejto záležitosti mi neprinášalo žiadnu radosť a skôr som mal dojem, že moje 3DS už patrí do starého železa.

Asi ste vydedukovali, že nepatrím medzi fanúšikov podobných kolaborácií. Ich výsledkom je totižto často akýsi kočko-pes, ktorý kričí o pomoc. Hrateľnosť z pohľadu nejakej historickej bojovej hry opradenej mágiou a peknými účesmi má potenciál baviť pár vyvolených, ale bohužiaľ som v hre ako takej nenašiel ani jeden dôkaz o tom, že by snáď využívala nejaký relevantný RPG systém (nerátam do toho číselné údaje na profiloch hrdinov, ktoré majú výpovednú hodnotu na bode mrazu). Hrou môžete prejsť s jedným základným kombo ťahom a to je vec, ktorá nesvedčí menám aké sú pod Fire Emblem Warriors podpísané. Aj preto vyťahujem cifru, aká sa nebude zrovna páčiť každému.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti ConQuest entertainment a.s.

Klik pro zvětšení (Fire Emblem Warriors - recenze (3DS))

Recenzovaná verze: New Nintendo 3DS XL
PRŮMĚR
54%
CZECHGAMER
3DS nemá na hry tohto razenia dych a aby toho nebolo málo, tak aj hrateľnosť tu kríva na jednu nohu

CGwillWin