akce
preview
Tom Clancy's The Division

Tom Clancy's The Division - preview
Tom Clancy's The Division - preview
14:58, 13.08.2014

Hned zkraje herního svátku v Německu jsme okamžitě zaběhli do haly, kde svoje stánky rozbalil Ubisoft. Ten letos láká na dva assassíny (po pravdě, jeden z nich je, jak jsme se nedávno dozvěděli, templář), Far Cry 4 a také na mimořádně lákavé MMO The Division od Massive Entertainment. Tahle hra na loni v létě způsobila nemalý rozruch a na něm se veze vlastně pořád. Ubisoft přivezl na Gamescom nové prostředí, ve kterém dvojice vývojářů s třetím člověkem u tabletu předvádí kooperační mód.

A vypadá to vskutku náramně. Určitě už víte nejen z Davidova preview, že hra se odehrává v nedaleké budoucnosti v New Yorku, v němž několik frakcí bojuje mezi sebou o přežití. Obyvatele tam totiž pár let předtím zkosil neznámý virus. Tahle zápletka pak slouží pro boje v městském prostředí, které tvůrci vymodelovali skutečně parádně.

Oproti dobře známému gameplayi z loňska tentokrát demo začínalo v newyorské podzemce, kde se všichni z týmu dali dohromady a vyšli ven do ulic. Jejich mise (quest, chcete-li) spočívala v obsazení nedaleké základny.

Cesta se samozřejmě neobešla bez zádrhele, protože hned po chvíli parta lokalizovala první nepřátele. Naplno nám tak mohli tvůrci ukázat, jak funguje soubojový systém. Okolními předměty a zdmi rázem prolétávají první náboje a plně zničitelné prostředí se rázem drolí.



Proto je nutné úkryty střídat a snažit se soupeře oběhnout, zatímco jiný druh ve zbrani vás kryje. Jelikož se hra odehrává v budoucnosti, dovoluje samozřejmě užít i různých vymoženosti jako naváděného granátu či omračujícího dronu. Tohle všechno vám má pomoci vypořádat se s masami nepřátel.

Uvidíme, jak budou souboje vypadat, až se spolu na jednom serveru sejdou „skuteční“ lidé a ne jen tvůrci, kteří znají každý centimetr mapy. Nicméně příslib je opravdu veliký a The Division rozhodně patří mezi největší taháky letošního Gamescomu.

Partě se samozřejmě povedlo dojít až k cíli a protože to stihli za docela krátkou dobu, měli pro nás ještě jeden gameplay. Ten se odehrával večer. Tady se plně ukáže, jak je důležité mít ve svém týmu někoho, kdo zrovna hraje na tabletu. Vidí totiž celou dobu nejen vaší polohu z ptačího pohledu, ale zároveň vám může dát dobré echo o tom, kde se zrovna nachází nepřítel. Vy se mu tak můžete buď vyhnout, nebo se ho pokusit za pomoci dronu nad vámi zničit.

Opět tvůrci ukázali něco z výbavy vašeho hrdiny. Ten disponuje docela širokou škálou věcí. A co zrovna nemáte, tak na to můžete snadno narazit na cestách. Buď to vypadne z mrtvých nepřátel, nebo to někde najdete. V tomto směru je The Division klasické MMO.

Tým vývojářů tedy opět dorazil na místo, tentokrát jím bylo skladiště a přeměnil ho na jedno ze svých.

Klik pro zvětšení (Tom Clancy's The Division - preview)

Teď se budou muset obávat akorát toho, že jim ho brzy zase někdo bude chtít ukrást. Zajímavě působila, co se detailů týče, kolonka „morálka mužstva“. O ní sice nikdo nic neprozradil, ale je patrné, že váš postup hrou bude tohle kritérium hodně ovlivňovat. Takže čím lépe se vám bude dařit, tím urputněji budou vaši NPC bojovat.

Byť neběželo demo The Division ani zdaleka na největší detaily, přesto představuje docela nemalou revoluci v online hraní. Kdo nevyhledává monstrózní fantasy onlinovky (prásknu na sebe, že mezi takové patřím), The Division bude představovat velice solidní alternativu. Navíc v sobě skrývá potenciál i proto, aby si ho zamilovali i zmínění hráči fantasy. A to je pro Ubisoft dobré, moc dobré. Jen škoda, že si na to celé nešáhneme dřív, než na konci příštího roku.


CGwillWin