preview
Sly Cooper: Thieves in Time

Sly Cooper: Thieves in Time - preview
Sly Cooper: Thieves in Time - preview
15:21, 16.08.2011

Když mezi začínajícím trendem HD kolekcí vyšla sbírka všech třech dílů série se Sly Cooprem v hlavní roli, nikdo nepochyboval o tom, že Sony v nadcházejících letech tuto sérii obživí a nevrátí ji právoplatnou slávu jako v minulé generaci na PS2. Po dohrání všech třech dílů se navíc odemknul bonusový teaser na čtvrtý, nastal konec spekulací a fanoušci se začali připravovat na oficiální oznámení. S tím se Sony vytasila na letošní E3, přičemž odhalila několik málo detailů, trailer a taktéž příští rok jakožto datum vydání. Zda bude Sly Cooper: Thieves in Time tak zdařilý, jako býval kdysi například druhý díl, to vám v tuto chvíli říct nemůžeme. Zatím to ale vypadá na návrat všech starých hrdinů v té nejlepší možné formě.

Čím se liší Sly Cooper: Thieves in Time od ostatních dílů, je hlavně fakt, že na něm dělá poprvé jiné studio. Sucker Punch měl doposud moc práce se sérií inFamous a na Slye jednoduše nezbyl čas. Studio ho tedy muselo předat někomu jinému, někomu, kdo by měl ty správné ambice pro vytvoření důstojného pokračování. Tím jsou právě lidi ze Sanzaru Games, vedle portovaného Secret Agent Clank pro PS2 totiž vytvořili i Slyovu kolekci. I když by většina hráčů raději viděla Thieves in Time v rukou Sucker Punch, Sanzaru má také předpoklady na úspěch a podle doposud vydaných záběrů ze hry to opět vypadá na skvělou plošinovku. Sony navíc údajně pověřilo Sucker Punch k vývoji nové, doposud neoznámené, značky pro Playstation 3. I v nadcházejících letech by tedy na Slye nepřišla řada.

Klik pro zvětšení (Sly Cooper: Thieves in Time - preview)Klik pro zvětšení (Sly Cooper: Thieves in Time - preview)

Třetí a jakožto původně finální a završující díl celé série byl Honor Among Thieves. Tímto dílem skončila celá trilogie v dobách druhého Playstationu, přičemž Sanzaru naváže právě na něj. Thievius Raccoonus, knihu uchovávající rodinné děditství, techniky, chvaty a historii celého rodokmenu Cooperů nyní drží a chrání Bentley, jak ostatně ještě třetí díl ukázal. Bohužel, po vytvoření stroje času se stránky z knihy začaly ztrácet v čase po celém světě a historii, Bentley musí tedy znovu svolat starou partu, společně se Slyem v čele a zabránit případnému zneužití. Nikoho snad ani nepřekvapí návrat postav ze třetího dílu, kdy se k samotnému Sly gangu přidá opět i například Dimitri. Ostatní postavy by se také měly objevit, nově společně s nedávno oznámeným padouchem a revolucionářem El Jeffem. Bohužel Sanzaru zatím drží zbytek v tajnosti, snad se tedy dočkáme odhalení i dalších charakterů dřív než se hra příští rok objeví v obchodech.

Klik pro zvětšení (Sly Cooper: Thieves in Time - preview)

Sly se tentokrát navíc vrací starší, moudřejší a zkušenější než kdy dřív. Co hlavně potěšilo fanoušky série je to, že jak Sly, tak i zbytek se vrátí se stejným vizuálním stylem a stejnými hlasy. Vše navíc bude vypadat a snad se bude i hrát lépe než kdy dřív. Sanzaru i přes modernizaci série zůstávají věrní originálu, což je pochopitelně skvělá zpráva. Stejně tak se hráči opět dočkají puzzlů, hádanek, kooperace s týmem a nebo prostě klasického Slyovského ovládání. Vedle těchto zaběhnutých prvků se noví tvůrci vytasili i s úplnou novinkou. Převleky, které dříve sloužily jako součást stealth misí se ve čtvrtém díle vrátí jako součást individuálních schopností. Doposud byly představeny pouze dva – prvním je brnění pro boj, kdy oblek zpomalí pohyb Slye, za to je ale hlavní hrdina více odolnější proti ohni. Druhým je obyčejný zlodějský oblek, který se zase bude hodit pro řešení puzzlů se svou funkcí zpomalení času. Pokud se chcete přesvědčit, jak tento systém bude fungovat, doporučujeme se podívat na hraní z E3, kde Sly několikrát využije už prvně zmíněné brnění, stejně tak svůj hák a nové bojové chvaty.

Pokud už je řeč o demu, to zastihuje El Jeffeho zápasícího se Slyem ve feudálním Japonsku. Bohužel, co už video neukazuje je část, kdy Sly skvěle kooperuje se svým parťákem Murrayem a bez žádného zaváhání si sním dokonce může vyměnit i role s vlastním usouzením. Takových to pasáží by mělo být ve hře nespočet, stejně tak i v případě Bentleyho a ostatních postav. Opět budeme tedy moct naplno využívat individuálních schopnosti postav v právě jim určených situacích a misích.

Klik pro zvětšení (Sly Cooper: Thieves in Time - preview)Klik pro zvětšení (Sly Cooper: Thieves in Time - preview)

Vývojáři slibují s výkonem PS3 zatím největší dobrodružství v celé sérii. Prostředí bude o mnoho více reálnější, nepřátelé budou více reagovat na vaše akce a svět bude dvakrát tak velký jako v minulých dílech. Mohlo by to být i lepší? Fanouškům série ani nemusíme říkat, že je tento díl povinností. Pro člověka, kdo o této hře slyší poprvé a i přesto uvažuje o koupi, rozhodně doporučujeme si nejdřív pořídit Sly Collection obsahující všechny doposud vydané díly ve vysokém rozlišení. Nakonec už jen sluší říct napsat, že držíme palce vývojářskému studiu a doufáme, že už tak kvalitní hru vylepší. Proč by je taky Sony jinak pověřovalo, že?

Sly Cooper: Thivies in Time je ohlášen na příští rok exklusivně pro Playstation 3.


CGwillWin