preview
Sleeping Dogs

Sleeping Dogs - preview
Sleeping Dogs - preview
21:30, 08.03.2012

Stalo se takhle loni v únoru, že Activision zrušil práce na hře True Crime: Hongkong. Určitě si všichni dobře vzpomínáte, oč v téhle novince mělo jít – opět o (patrně) neúspěšné snažení dosáhnout na laťku Grand Theft Auta nebo minimálně přidělat tomuhle free-form počinu pořádně vrásky. Ale ne. „Nezdálo se, že by to splnilo očekávání pro průmysl, kde uspějí jen ti nejlepší,“ zněla vyhýbavá odpověď šéfa Activisionu Erica Hirschberga na jednoduchou otázku: Proč jste to odpískali?

Je jasné, že hry, které to zkoušejí přes otevřený svět, kde si můžete dělat vše, co se vám zlíbí, to nebudou mít nikdy lehké. GTA s tím přišlo jako první, ten koncept se podařil, a tak se není co divit, když všechno ostatní už bude automaticky nálepkováno jako klon. True Crime navíc bylo vždycky známé tím, že na rozdíl od Saints Row si se svojí roli free-formové dvojky ani moc hlavu nedělá. Vystoupit ze stínu Rockstaru se zdá být nemožný úkol. Přesto se však ještě najdou tací, kteří se na něj hlásí dobrovolně.

Tím neohroženým bojovníkem, který letos vyzve GTA V, je Square-Enix. Londýnští hoši do sebe kopli plechovku špenátu a nebojácně prohlašují, že si věří. „S tvořením otevřených her máme hodně zkušeností, víme už jak na to – k takovým titulům musíte vždycky přistupovat trochu odlišně,“ říká Lee Singleton, šéf londýnské pobočky Square-Enix. Právě tohle studio hodlá vystavit na základech True Crime: Hongkong své Sleeping Dogs. Dočkáme se konečně počinu, který v rámci žánru pošle herní svět do kolen? Sebevědomí tvůrci jsou si tím téměř jistí, buďme jim tedy pro zbytek článku důstojným protipólem.

Příběhová linie se odehrává v čínské metropoli Hongkong, a že to nebude nic náročného, je patrně všem už teď jasné. Spíš než na dějové zvraty a propracované dialogy bude příběh bohatý na násilí, přestřelky, honičky a další prvky, které jsou pro policistu v utajení denním chlebem. Že prý také tvůrcům jde o to, aby jednotlivé mise co možná nejvíc odkazovali na „proslulou“ hongkongskou kinematografii. Ideálně tak všem natrhnete zádě ve stylu Bruce Leeho a pak prohodíte nějakou hlášku alá Jackie Chan. Vaše postava se jmenuje Wei Shen a vedení vás poslalo infiltrovat Triády. Smutné je, že nevíme, jakou zločineckou zápletku vlastně budete uvnitř mafie rozkrývat. Tak jako tak by vás kampaň mohla na několik hodin slušně zabavit.

Klik pro zvětšení (Sleeping Dogs - preview)Klik pro zvětšení (Sleeping Dogs - preview)

A když ne, pořád tu máte město a s ním i možnosti, které skýtá. Zatím to vypadá, že byste si mohli mezi hlavními misemi poměrně dost zařádit. Žádné originality a výstřednosti jako v případě Saints Row ale nečekejte. Můžete kdykoliv zkonfiskovat auto, nahánět se s policisty, převlékat se, skupovat nemovitosti a pak z toho všeho inkasovat peníze. Rovněž ale půjde plnit vedlejší mise. Škoda, že tvůrci nevypustili do světa ani rozlohu města, ani informace o případných lokalitách kolem něj. Ale v tak urbanizované oblasti, v jaké Hongkong leží, byste asi farmářský venkov hledali dlouho.

Úplně nejvíc ze všeho autoři sázejí na soubojový systém. Pyšní se, že spousta prvků pochází z Batmana a že se to pro účely Sleeping Dogs perfektně hodí. Něco podobného ale používá i nejnovější Assassin’s Creed a taky za to sklízí početné ovace, takže proč ne. Jednoduše – jakmile protivník vycítí šanci zaútočit, rozbliká se jeho health level a vy – když to stihnete -, můžete jeho útok efektně vykrýt a za pomoci široké škály komb ho definitivně zlikvidovat. Komb prý bude tolik, že se nemusíte bát, že by se hned začaly opakovat.

Klik pro zvětšení (Sleeping Dogs - preview)Klik pro zvětšení (Sleeping Dogs - preview)

Kromě toho si taky United Front a jejich vydavatel Square-Enix přichystali lákavou možnost používat k zabíjení prostředí. Jakmile padoucha chytnete, jen se rozhlédnete kolem sebe, a když něco září červeně, hned to můžete zkusit. Co takhle šarvátka někde na pánech? Když jí chcete zakončit něčím na oko pohledným, prostě nepřítele popadněte za hlavu a pořádně mu namlaťte záchodovým prkénkem. Takových možností má být tucty – a jako zpestření to je jisto jistě vítaná věc.

Drobné obavy však panují kolem umělé inteligence. Prakticky všechny otevřené hry na tohle hodně trpí a jen si vzpomeňte, jak za to recenzenti zlynčovali třetí Saints Row. Pravdou je, že THQ to hodně podcenili, AI v Saints Row: The Third bylo srovnatelné s inteligencí hadrového panáka. Toho se chtějí v United Front vyvarovat. Zatím se však zdá, že se jim to moc nedaří. Z toho, co novináři při předváděčce třičtvrtěhodinového dema viděli, lze usuzovat, že tady se ještě musí hodně makat. Přece jen, u ztřeštěného Saints Row jsme schopni jakž takž slevit z požadavků, u seriózního počinu jako je Sleeping Dogs už ale asi tak shovívaví nebudeme a ani nemůžeme být.

Klik pro zvětšení (Sleeping Dogs - preview)

Nezbývá než se teď jen ponořit do úvah, zda takový typ her má v dnešní době vůbec nějakou šanci. Určitě je fajn, že se ostatní vývojáři snaží vytvořit Rockstaru konkurenční prostředí, jenomže všichni čekají na páté Grand Theft Auto a všichni čekají, že nastane stejný scénář jako pokaždé: Že GTA všechny převálcuje. Sleeping Dogs nabízí alternativu. V tom by však nebyl první. Nabídne tedy něco, čím by dokázal zaujmout na delší dobu a zároveň být natolik jiný, aby si k němu hráči našli cestu?

Těžko říct. Pamatujme, že tahle hra už byla jednou zametená pod stůl. Že jí tam někdo našel a dal jí druhou šanci, je bezesporu skvělé. Nezbývá se jen modlit, aby Square-Enix dovedli svoje úsilí do konce a sňali konečně z True Crime tu nevábnou nálepku „GTA klon.“ Mají k tomu všechny předpoklady.

Klik pro zvětšení (Sleeping Dogs - preview)Klik pro zvětšení (Sleeping Dogs - preview)

True Crime: Hongkong, znovuzrozené coby Sleeping Dogs, se objeví na všech třech hlavních platformách (PC,X360 a PS3) 17. Srpna.


CGwillWin