preview
Command & Conquer 4

Command & Conquer 4 - preview
Command & Conquer 4 - preview
20:11, 07.12.2009

Hráči slzí. Roní slzy štěstí i smutku. Command & Conquer uzavírá 14 let starou dějovou linii. Všichni čekají na její rozuzlení. Ještě než nahlédneme pod pokličku připravovaného díla, proveďme malou exkurzi do samého nitra velkolepé série, jenž kdysi odstartovala novou vlnu RTS her.

Klik pro zvětšení (Command & Conquer 4 - preview)

EA vyprodukovala první C&C titul v roce 1995. Získal přídomek Tiberian Dawn a nastínil situaci, kterou později rozvíjela jeho početná legie následovníků. V hlavních rolích se angažují dvě frakce – GDI a Bratrsvto NOD. Přetechnizovaný svět jim poskytuje ideální podmínky pro nesnášenlivost a časté válečné konflikty. Kromě tohoto příběhu sleduje série ještě jeden, jehož zabalila pod výstižné označení Red Alert. Nepříliš dávno vyšlo jeho třetí pokračování.

Klik pro zvětšení (Command & Conquer 4 - preview)Klik pro zvětšení (Command & Conquer 4 - preview)

Zpátky do současnosti. Ale jen naskok, jelikož celé Tiberium Twilight se odehrává v roce 2062. Země se ocitá na pokraji pohlcení Tiberiem, látkou, která jejím obyvatelům kdysi slibovala nedozírné bohatství a prosperitu. Ještě šest let a celá planeta Země vydechne definitivně naposledy. Lidstvo ukončilo věčné hádky mezi sebou a pokouší se nastalou blamáž zmírnit. Vzniká křehká aliance mezi úhlavními nepřáteli – takzvaná Tiberium Control Network. Kampaň vás však zavede do chvil, kdy se TCN zmítá na pokraji rozpadu a obě dvě frakce znovu zbrojí na poplach. Tvůrci slibují, že konečně odpoví na otázky, jež si skalní příznivci kladou už od samého prvopočátku celé série. Týkají se především hlavního záporáka Kanea a jeho nekalých úmyslů. Co zamýšlí učinit s Tiberiem dál? Příběh nastíní hrané sekvence, na něž si už série pomalu zvyknula (vzpomeňme např. Red Alert 3). Dále se autoři vychloubají nad epičností celého díla, jenž podtrhne atmosféru vážného děje. Kdysi odštěpená linie sledující hamižnost lidského druhu (a především padoucha Kanea), se tak dočká svého důstojného (?) završení.

Novinek se tentokrát sešlo jako máku. Prvotní změny lze odpozorovat už v jednotkách, s nimiž budeme své válečné tažení podnikat. Příliv nových útočných strojů krotí staří známí (Stealth & Flame tanky, Mammoth a Scorpion), byť i oni se představí v mírně přepracované verzi. Nejcitelnější zásah do bojových řad učinil mechanismus jménem Crawler, který vcelku významně nabourává dosavadní standardy C&C válčení. Hráč by jej měl vnímat jako jakousi mobilní základnu, v níž kdykoliv rozbije základní tábor a diriguje své vojáky do boje. Pakliže se cítíte ohroženi, jednoduše základnu zase sbalíte a vydáte se na ústup. Nebo naopak zkusíte štěstí a vypustíte Crawlera do boje.

Klik pro zvětšení (Command & Conquer 4 - preview)Klik pro zvětšení (Command & Conquer 4 - preview)

Trochu jsme už nakousli, že Tiberium Twilight nabídne kampaň za obě dvě válčící frakce. Mimozemská rasa Scrin se příběhem pouze mihne, a proto se tvůrci rozhodli hráče neobdařit možností hrát i za ni. Před tím, než vtrhnete na zpustošenou Zemi kosit příslušníky nepřátelské odnože, vyberete si ze tří stylu válčení. Taktiky, jež vás charakterizují v následujících hodinách bojů, se v C&C sešly v trojích variacích.

Ofenzivní strategie z vás vytvoří mistra v nájezdech pozemních vojsk a tankových soubojích. Obranná pro změnu zvýhodní vaše defenzivní schopnosti, tudíž se můžete účinně zabarikádovat v nějakém bunkru či se spolehnout na vojáky, kteří svou činnost podpoří zlepšenou bránící složkou. A konečně třetí a poslední bojová strategie nese označení Support. V ní se spolehnete především na vzdušnou podporu, jíž přivoláte vždy, cítíte-li že vám teče do bot. Ať už se rozhodnete kráčet ve šlépějích defenzivního mistra či razit heslo „Nejlepší obrana je útok!“, vězte, že kampaň dokončíte zdárně se všemi právě zmíněnými. Autoři se za to zaručili, tak jim důvěřujme.

Klik pro zvětšení (Command & Conquer 4 - preview)Klik pro zvětšení (Command & Conquer 4 - preview)

Za každý zkřivený vlásek, každou pošlapanou květinku, zkrátka za cokoli, co navždy pošlete hlavou k zemi, získáváte určité zkušenostní body. Jich pak snadno využijete k upgradu jednotek, nákupu nových anebo k výstavbě lepších budov. Takto nabyté body lehce směníte i v multiplayeru, odkud taktéž věrnostní body můžete přesívat. Nad online hraním Tiberium Twilight se vznášel jeden veliký otazník, neboť si nikdo netroufal odhadovat, jaké novinky nám vlastně Los Angelesská divize EA naservíruje.

Předně se objeví mnohými proklamovaný kooperační mód pět proti pěti. Jednotlivé mise si projdete buď s kamarády, nebo s kýmkoliv jiným právě se vyskytujícím ve světě C&C. Jistá evoluce zasáhla i tradiční skirmish, v němž se nováček rychleji začlení do kolektivu, označí-li předem svou neznalost nejnižším levelem. Internet vůbec protkal Tiberium Twilight dosti značnou měrou. Veřejností lynčovaný ochranný program SecuROM se ve hře (bohudík) neobjeví, zato se však setkáme se zcela novým typem boje proti pirátství.Autoři sází na permanentní připojení, díky němuž se hráč, ať už zrovna se pohybující v sólo kampani, ocitne online na serveru. Jeho data se obratem vysílají na internet. Tento krok zdůvodnili tvůrci poněkud bizarně (chceme zabránit nadměrnému chatování).

Klik pro zvětšení (Command & Conquer 4 - preview)Klik pro zvětšení (Command & Conquer 4 - preview)

Šablona, podle níž se vytvářely kulisy k oněm avizovaným velkolepým bitvám, si leccos propůjčila ze svých předchůdců. Jinými slovy engine lehce podlehne korozi, z čehož se logicky v očích mnoha hráčů rýsují obavy. Ale doufejme, že se vývojáři udrží stále stoupající laťky současného standardu.

Sága se uzavírá. Přestože se již odkudsi z hlubin herní branže odlamují střípky poukazující na další pokračování, většina milovníků RTS ví (a nejen oni), že moudrý král odchází vždy v nejlepším. Tiberium Twilight v sobě dle všeobecných názorů mísí to nejlepší, co série kdy nabídla a přikládá horké novinky navíc. Někdo možná namítne, že se až příliš připodobňuje k jiným velkým hráčům stejné ligy – StarCraftu či Warcraftu - ale jen finální hra ukáže, jak je moc toto tvrzení pravdivé. Titul vychází koncem března příštího roku. Jiné platformy než PC jím zřejmě zůstanou neposkvrněny.


CGwillWin