speciál
Quake Live - průvodce hrou 2. část

Quake Live - průvodce hrou 2. část
Quake Live - průvodce hrou 2. část
23:41, 07.03.2009

Jak zvládnout první krůčky v revolučním Quake Live (od registrace až po výběr správného serveru) jsem už podrobně popsal v 1. části tohoto průvodce, a tak nezbývá nic jiného, než se vrhnout na samotné hraní.

Konečně jste ve hře. Spawn a… jste mrtvý; přinejmenším v první hře určitě. Jak už bylo řečeno, beta Quake Live přilákala spoustu věrných fandů celé série Quake. A že to kluci s kvérem v ruce umí jako nikdo jiný, to se musí uznat. Příchodem open bety se situace lehce zlepšila, stále je však notně frustrující, že jakožto nováček ani díky SPM na některých serverech nemáte vůbec šanci. Teď se jen modleme, aby nad touto skutečností autoři ještě trochu popřemýšleli a na nápravě zapracovali. Jakmile dohrajete, vaše skóre a řada dalších údajů je pečlivě uložena ve vašem profilu a ve vysoce detailně zpracovaných online statistikách. Z nich se dozvíte nejenom informace o úspěších pouze jednoho hráče jako počet odehraných her na jednotlivých módech, nejoblíbenější zbraň, typ hry a aréna a získané medaile za splněné úkoly (například za 2500 vítězství nebo 2000 odehraných hodin), ale i o výkonech všech registrovaných hráčů, a to díky rozsáhlým webovým žebříčkům. Velmi propracovaně se jeví i systém přátel, které si můžete dle libosti přidávat, bavit se s nimi, připojovat se za nimi do hry, sdílet všelijaké pitomůstky atp.

Klik pro zvětšení (Quake Live - průvodce hrou 2. část)Klik pro zvětšení (Quake Live - průvodce hrou 2. část)

Teď je na místě něco si povědět o šíři zbrojního arzenálu, abyste pak po mapě jen slepě neběhali se základním Gauntletem (na blízkost však zabiják) a Machinegunem (nic moc mašinka) a nemysleli si, jak je to výhodná kombinace. Zbraní je na mapách k dispozici celkem 12, přičemž na každé z nich všechny nenajdete. V hojné míře se ale setkáte s brokovnicí (velmi účinná na blízkost), Rocket Launcherem (velmi silná zbraň střílející jak jinak než rakety), Lightning (perfektní na střední vzdálenosti) a Plasma zbraní (pulzní klasika). Z těch obvyklejších lze zmínit ještě Grenade Launcher (vystřelování časových granátů se v bouřlivé atmosféře Quake Live moc neosvědčilo) a Railgun (něco jako odstřelovačka, tedy velmi účinná na velké vzdálenosti). S rotačním kulometem, vylepšenou plazmou BFG 10K, Nailgunem (vystřelující mrak smrtících, egh… kovaných železničních hřebů) a králem všech Quake Live zbraní Proxy Launcherem se setkáte bohužel velmi zřídka.



Už samozřejmou součásti hry jsou armory (chcete-li brnění), které se starají o vaši větší odolnost vůči všem potenciálním zraněním. Druhy jsou tři: Armor Shard (miniarmor zvyšující váš armor rating o 5 bodíků), Yellow Armor (zvyšující armor rating o 50 bodíků) a nejúčinnější Red Armor, který váš armor rating navýší o rovných 100 points. V případě nízkých HP také není vůbec na škodu regenerovat je sesbíráním nějakých těch health regenerátorů. Zelený křížek vaše zdraví navýší o 5 HP, žlutý o 25 HP, zlatý o 50 HP a MegaHealth o rovných 100 HP. Neměl bych taky zapomenout na velmi užitečné Power-ups, které účinkují přesně 30 vteřin po jejich sebrání. Jedná se o kompletní shield Battle Suit, Flight pack (klasický jet pack), Haste (zahrávání si s časem je skvělá záležitost), neviditelnost, Quad Damage (4x navýšený damage vašich zbraní) a regeneraci. K dispozici jsou i tzv. týmové Powe-ups (Armor Regen, Doubler, Guard, Scout), jež určují vaše další týmové kroky v daném zápase. Velmi zajímavá je funkce itemů, které se ihned po sebrání neaktivují, jejich aktivace je totiž manuální, tedy na vás. Jde o zmrazující Invulnerability, hromadně destrukční Kamikaze, regenerující Medkit a náhodně teleportující Personal Teleporter. Quake Live toho nabízí opravdu spoustu.

Klik pro zvětšení (Quake Live - průvodce hrou 2. část)Klik pro zvětšení (Quake Live - průvodce hrou 2. část)

I každá ze zhruba 40 map se může pochlubit v leckterých případech už pro Quake typickými vymoženostmi. Počínaje smrtícími místy (Fog of Death nebo třeba Lava) a naopak velmi užitečnou vodu (pokud pod ní nezůstanete moc dlouho, dokážete se různými kanály proplavat za velmi krátkou dobu na ty nejpodstatnější části mapy), konče všelijakými jump a acceleration paddy, průchody, výtahy a teleporty. Vůči zmíněným smrtícím místům se můžete chránit sebráním Battle Suitu a ve vodě díky němu vydržíte podstatně déle než bez něj. Jump a acceleration paddy vám umožní pohybovat se po mapě mnohem rychleji a zdolávat tak velké vzdálenosti stejně jako úspěšněji uhýbat nepřítelově palbě. Důležité je mapu pořádně prozkoumat a strategická místa si pečlivě zapamatovat, abyste se na mapě později dobře orientovali a překvapili tak z dobré pozice nepřítele.

Klik pro zvětšení (Quake Live - průvodce hrou 2. část)Klik pro zvětšení (Quake Live - průvodce hrou 2. část)

Převedením do internetového browseru Quake 3: Arena nijak neztratila na své atraktivní frenetičnosti, ba právě naopak, díky možnosti hraní přímo v prohlížeči se plno oldschool Quakerů ke skvostu id Software opět vrátili a servery už teď v open betě přetékají (jak už bylo zmíněno, v betě uzavřené servery značkovaly nápisy „Waiting for Players“) a očekává se, že po oficiálním vydání hry se bude momentální kapacita ještě navyšovat. Co se týče změn oproti původní Quake 3: Areně, je jich minimum. Poupravený HUD, integrované ingame reklamy (Quake Live je kompletně zadarmo, ale servery se nějakým tím finančním obnosem udržovat musejí) umírněná brutalita a mapy po perfektně provedené rhytidektomii, to jest to jediné (hlavní), co se od konce roku 1999 změnilo. V tuto chvíli vývojáři usilovně pracují na posledních drobnostech a netřeba pochybovat o tom, že se jim za jejich námahu hráči vzorně odvděčí, a to jak jinak než věrným hraním.

(www.quakelive.com)

CGwillWin