speciál
Konec nelegálních Lineage 2 serverů?

Konec nelegálních Lineage 2 serverů?
Konec nelegálních Lineage 2 serverů?
00:00, 28.11.2006

S rozmachem internetu se začala herní zábava pomalu přepínat do online režimu, až dosáhla do své finální fáze zvané MMORPG. Herní světy obývané tisícovkami dalších hráčů nabízejí zábavy na několik let, ovšem za předpokladu, že budete pravidelně platit. Ale proč platit? Hra se dá přeci vypálit a free serverů je všude habaděj … a víte co? Myšlenka je to vskutku dokonalá – když mě nikdo nevidí krást, tak to přeci není krádež a navíc, dneska to dělá každý.

Samozřejmě, minulá věta není výsledkem sladění názorů redakce, nýbrž odrazem poměrů v dnešní společnosti. Dnes pálí každý, málokdo si uvědomuje že se vlastně dopouští krádeže a co hůř, kdo nekrade, není in. Korunu všemu tomuto počínání pak nasazují nelegální herní servery, které se snaží vytvořit hráčům herní podmínky srovnatelné s těmi na oficiálních serverech a žel bohu, některým se to celkem daří. To se pochopitelně nelíbilo Ncsoftu, provozovateli jedné z nejúspěšnějších her tohoto druhu – Lineage 2. Ve spolupráci s FBI začal Ncsoft před nedávnem likvidovat nelegální konkurenci a nutno podotknout, že poprask který tím způsobili nemá ve světě obdoby. Ale pěkně od začátku.

Historie

Jak to všechno začalo? Parta odvážlivců se kdysi pustila do vývoje platformy, na které by běžel emulovaný Lineage 2 server a ke kterému by se po menší úpravě klienta mohli připojovat hráči, aniž by zaplatili byť jen jediný haléř. Tento praotec všech pirátských serverů byl pojmenován L2J a vlastně od doby svého vzniku si užívá slávy v podobě stovek serverů po celém světě. Samozřejmě, Ncsoftu se už tehdá tato banda podnikavců moc nezdála a tak začaly padat žaloby a co nevidět vyšel na světlo světa verdikt soudu – L2J je legální a Ncsoft si může víte co. Autoři L2J totiž postavili svou obhajobu na základě skutečnosti, že v té době (mluvíme o Lineage 2 Chronicle 1) nebyla v eule jediná zmínka o nelegálnosti či zákazu emulace herního serveru. Jediný problém byl tedy u hráčů, protože k připojení k free serveru bylo nutné upravit klienta o čemž už v eule zmíňka byla. Po této události nastal obrovský boom free serverů, které sice svou kvalitou oficiálu nesahaly ani po kotníky, ale měly obrovskou výhodu bezplatnosti. Jenže člověk je tvor zvídavý a tak admini začali hledat cestičky jak že to udělat aby tohle fungovalo jak má, aby se dalo přidat tohle a tohle a tak se postupem času začalo přecházet na stále lepší a lepší platformy (a Ncsoft mohl jen nevěřícně zírat), až se jednoho krásného dne přešlo na platformu, která s L2J neměla společného zhola nic. A to byl den D, den zůčtování, kdy Ncsoft konečně mohl zasadit smrtelnou ránu organizacím, jež jej po několik let okrádaly o peníze a defacto z nich dělaly úplné pitomce (každý z vás jistě slyšel zvěsti o tom jak jsou free servery legální a jak to Ncsoft podporuje).

Klik pro zvětšení (Konec nelegálních Lineage 2 serverů?)Klik pro zvětšení (Konec nelegálních Lineage 2 serverů?)

Fakta – hlava první

Ncsoft se vyjádřil v tom smyslu, že velmi kvalitní platforma, která se objevila poměrně nedávno a kterou dnes využívá každý kvalitnější server, není legální. Jednak je kradená a jednak téměř kompletně podporuje Chronicle 4, což už dnes sice není nejnovější „datadisk“, ale má v eule přísně zakázané jakékoli emulování serveru. FBI tedy nic nebránilo začít stínat hlavy a jako první to odnesl dlouhodobý trn v oku, Lineage Extreme. Tito svou úroveň dotáhli téměř až na úroveň ofiku – božské serverové mašiny, půl miliónu registrovaných hráčů a 50 000 aktivně hrajících. Admini dokonce vybírali dotace na provoz serveru, které jim pravděpodobně zajistily dost slušné kapesné. Na adrese www.l2extreme.com dnes již visí všeříkající rudá vývěska se známým logem informující navíc o možných postizích. To mi připadá jako velice zajímavý údaj a pro provozovatele ostatních serverů asi dobrý argument proč neprovozovat. Dle mého názoru je 5 let vězení a pokuta čtvrt milionu dolarů celkem přesvědčivá výhrůžka. Protože se jedná o první případ, hlavní admin Shmee se svojí partičkou pirátů do vězení pravděpodobně nepůjde, ale jeho minulé aktivity jej vyjdou celkem draho. Jako zajímavost je někde v okolí přiložen screenshot (nemůžem bohužel potvrdit jeho pravdivost) se záznamem rozhovoru, který krásně ilustruje, jak kvalitní asi tak bývá technická podpora nelegálních serverů.

Fakta – hlavy padají dál

Pravda, případ L2X měl posloužit asi jako varovný výstřel, zato ale z pořádného kanónu. Jen hlupec by na něco takového nezareagoval a tak samovolně začaly zanikat všechny velké servery. Kompletní seznam vypisovat nebudu, protože zase tak moc se v nelegálních serverech neorientuji (Hindemith rulez) a navíc se dá předpokládat jeho rozšíření, nicméně s čistým svědomím můžu prohlásit, že free Lineage scéna se přes noc doslova zhroutila, respektive byla zhroucena. Někteří admini po sobě dokonce zanechali vyjádření aby snad na ně jejich věrní hráči nebyli naštvaní. Pravda, přijít o postavičku na sedmdesátce je docela děsivá představa, nicméně po přečtení oněch řádků musí mít jasno i ten nejzapřísáhlejší odpůrce jakýchkoli poplatků. Víte, když za vámi přijde maminka s telefonem a říká že s vámi chce mluvit někdo z FBI, tomu se vyrovná jedině kaktus v trenýrkách. Podle diskusních fór existuje snad jen jediný server, který si z toho nevzal ponaučení a svoje aktivity jen skryl a snaží se vypadat nefunkčně a dokonce se spekuluje o tom, že jejich databáze s herními účty bude zazálohována a společně se stroji přesunuta do Ruska. Neuvěřitelné, nicméně počkejme si jak to dopadne. Nerad bych vynášel předčasné rozsudky, i když musím přiznat, že bych měl tip.

Fakta – hlavy padat ještě budou

A co do budoucnosti? Kybernetické zločiny nejsou jen malým přestupkem a zejména pirátství se čím dál častěji stává tématem dne a proto bychom jej neměli opomíjet. Ncsoftu teď asi nějakou dobu zaberou soudy a FBI vyšetřování také nějaký čas zabere, navíc po hromové výhrůžce asi budou jen pozorovat, jestli se scéna zhroutí kompletně i bez jejich pomoci. Nějaká další aktivita se ale do budoucna dá určitě očekávat. Nejsem studovaný právník ani expert přes zahraniční politiku a tak nemohu zcela zodpovědně prohlásit, jak velké nebezpečí hrozí například Českým nelegálním serverům (které se mimochodem nikdy nezapomenou na webu zmínit o tom že jsou plně legální), myslím však, že žádná drzost neprojde bez povšimnutí. Podle neoficiálních ohlasů je do záležitosti zapojen už i Interpol a tak se může dost dobře stát, že válčit se bude i u nás. Koneckonců, už teď dochází k vyklízení, jen s tím rozdílem, že ty největší servery stále zůstávají. Admini se hájí tím že jsme malá země a že FBI zde nic nezmůže …

Klik pro zvětšení (Konec nelegálních Lineage 2 serverů?)Klik pro zvětšení (Konec nelegálních Lineage 2 serverů?)

Verdikt

Jistě, názor si každý udělejte sám, ale snad je poslední dění dost dobrým důkazem, že pirátit není jen tak. Abych byl upřímný, mám z konce těchto serverů jakousi zvrhlou radost a většina lidí, kteří také hrají/hráli na oficiálních serverech se mnou bude souhlasit. Ten kdo software nekrade totiž většinou bývá považován za duševně chorého nebo v lepším případě za mimozemšťana.

Na závěr ještě přikládám nášup zajímavých odkazů:

Co na to NCsoft?

Vyjádření Admina L2 paradise

Totéž v jiném podání

Důkaz


CGwillWin