recenze
The Sims 3: Povolání snů

The Sims 3: Povolání snů - recenze
The Sims 3: Povolání snů - recenze
12:58, 01.07.2010

Někdy si říkám, kde se asi v Maxisu rodí nápady a náměty na obsahy datadisků, jimiž pravidelně udržují trvanlivost svého Sims univerza. Celkem už jich zplodili jen něco málo pod dvacet. Poměrně úctyhodné, a to ještě záměrně vynecháváme „stuff packs“, které simácký svět rozšiřuje čistě jen o specifický druh nábytku. Skalní příznivec nebo v tomto případě spíše příznivkyně ale ví, že témata použitá v rozšířeních se už od prvního dílu více či méně periodicky opakují. Není proto tajemstvím, že kupříkladu datadisk Vacation pro první The Sims pojí s rozšířením Bon Voyage pro dvojku a Cestovní horečkou pro trojku užší vazby, než by se na první pohled zdálo.

Klik pro zvětšení (The Sims 3: Povolání snů - recenze)Klik pro zvětšení (The Sims 3: Povolání snů - recenze)

Ještě než vám oddaně vylíčím hlavní klady a zápory nejnovějšího dodatku, nevyhnu se krátkému odstavci na téma fenomén The Sims. Pokaždé, diriguji-li vytvořenou postavičku napříč jejím životem, nevycházím z údivu. Jak je možné, že se ještě nenašel nikdo, kdo by triumfálnímu počinu od Maxisu nezplodil důstojnou konkurenci? A jak se mohlo stát, že se tahle originální série potkala s takovým ohlasem u hráčů/hráček? Nejen tyto otazníky se nad Simy vznáší stejně vytrvale jako charakteristický zelený dvojhranol. Navíc, Simové už hezkou řádku let budují v herní branži svůj vlastní žánr. Žánr, v němž kralují, a do kterého jiné hry pronikají jen s velkými obtížemi.

Klik pro zvětšení (The Sims 3: Povolání snů - recenze)Klik pro zvětšení (The Sims 3: Povolání snů - recenze)

Zkušený simolog datadisk Povolání snů nepřehlédne. To je jisté. Ale zaujme i nováčka natolik, že se odváží k nákupu plné verze, mimochodem ke spuštění přídavku nepostradatelné, a naplno jej vtáhne do světa, který se snaží v ledasčem kopírovat reálný život? Poté, co jsme procestovali neznámé kraje a objevili tajemství skrývající se uvnitř historických památek se vracíme zpátky do práce. Přesně tak, hráč ovládne Sima i v jeho povolání, věc to na první pohled originální a jedinečná. Ale nezapomínejme na The Sims 2: Open for Business.

Klik pro zvětšení (The Sims 3: Povolání snů - recenze)Klik pro zvětšení (The Sims 3: Povolání snů - recenze)

První změny vylezou na povrch už na začátku. Simíka totiž můžete nastěhovat do nového sousedství. Rovněž se objevilo cosi jako editor terénu, díky kterému lze upravovat prostředí, jejž osídlíte. Onen editor je velmi těsně spjat s novým systémem nákupu a správy nemovitostí, o kterém si povíme později. Pakliže by někdy došlo na srovnání obsahu Cestovní horečky a Povolání snů, druhý jmenovaný vítězí na plné čáře. Ale jinak…

Asi nejpodstatnější část datadisku tvoří skupina nových profesí. Sim v nich pěstuje úspěšnou kariéru podobně jako ve standardních zaměstnání, která ve hře zůstávají. V rámci profese tedy žijete se svou postavou i přes pracovní dobu. Během ní většinou řešíte různé úkoly, které jsou nutné pro kariérní posun. Ať už se vydáte na dráhu profesionálního sochaře, tatéra (tetováním lze Simovo tělo zkrášlit už při jeho tvorbě na začátku hry) nebo třeba návrháře interiérů, bez plnění připravených misí, dá-li se to tak nazvat, si na chleba nevyděláte.

Klik pro zvětšení (The Sims 3: Povolání snů - recenze)Klik pro zvětšení (The Sims 3: Povolání snů - recenze)

Určité vybočení ze stereotypu představuje práce soukromého očka. Většinou spočívá v pobíhání po městě a vyptávání se lidí do té doby, než nakonec hledanou věc či osobu někde objevíte. Umělecky založení jedinci pak rádi uvítají možnost pracovat jako nezávislý spisovatel, malíř či vynálezce. S poslední jmenovanou profesí se úzce váže i nová schopnost vynalézání. V poměrně pestré škále profesí si asi vybere každý. Trochu zamrzí, že se časem vydrápe na povrch stereotyp, který vás neustále posílá řešit opakující se úkoly nebo případy. Přesto jsem se ale poměrně dobře bavil vyděláváním si jako vyšetřovatel a lovec duchů. Do nejvyšší desáté úrovně profese však vede vždy značně trnitá a zdlouhavá cesta. Proto se vyplatí obrnit se trpělivostí.

Klik pro zvětšení (The Sims 3: Povolání snů - recenze)Klik pro zvětšení (The Sims 3: Povolání snů - recenze)

Že se The Sims stále přibližuje téměř dokonalé simulaci života, potvrzuje i přítomnost zcela nové funkce praní a sušení špinavého prádla. Každá čistotná domácnost v simáckém světě tak od nynějška vlastní pračku a prádelní šňůru, na níž nepřetržitě schne vyvoněné oblečení. Jistou satisfakcí za tuto nepříjemnou činnost budiž několik plusových bodů do ukazatele nálady, neboť Sim v blyštivě čistém obleku se cítí mnohem lépe než jakýkoli jiný.

Další citelná změna přichází, jak už padlo výš, do oblasti realit. Bohatý a úspěšný Sim s dostatkem financí v kapse může skoupit prakticky všechny podniky ve městě. Do nich pak najímá personál a stará se o jejich mzdy. Děsíte se: Snad do světa The Sims neproniká nějakou tajnou štěrbinou proud mechanismů z budovatelských strategií? Bez obav, to nehrozí. Nicméně když už netušíte, kam vrazit lehce vydělaný peníz, jeví se náhle vlastní pozemkový monopol jako ideální investice.

Klik pro zvětšení (The Sims 3: Povolání snů - recenze)Klik pro zvětšení (The Sims 3: Povolání snů - recenze)

Každý datadisk v sobě nese určité zpestření. Inovaci, jež udrží plnou hru o něco déle při životě. The Sims si na této strategii vystavěli renomé. Jenomže nárokovat si bezmála osm stovek za obsah, bez nějž by se leckterý hráč Simsů v pohodě obešel je do nebe volající. Profese sice v prvních chvílích účelně zabaví, posléze z nich ale do jedné vyprchá veškerý půvab a jen se tak nějak malátně potácejí nad propastí stereotypu. Zůstává tak na vás, jak se s nastalou situací popasujete. To v Cestovní horečce neexistovalo. Navíc srovnání s Open for Business vychází také chtě nechtě ve prospěch datadisku pro druhý díl. Zhruba za čtyři měsíce vychází balíček nábytku pojmenovaný Fast Lane (nová auta a předměty pro životní styl), za osm měsíců bychom se podle všeho měli setkat se zbrusu novým datadiskem. Snad si povede lépe.

DOBRÉ
60%
CZECHGAMER
Slabý odvar předchozího datadisku, který úspěšně baví jen do té doby, než hráče zatopí vlna stereotypu. Pro věrného příznivce povinnost, pro příležitostného fanouška nejdokonalejší simulace života jen výdaj navíc.

CGwillWin