recenze
Star Wars: Empire at War

Star Wars: Empire at War
Star Wars: Empire at War
00:00, 09.05.2006

Her na téma slavné ságy Star Wars, neboli Hvězdné války, se na herních strojích protočilo již mnoho. Především to byly simulátory vesmírných stíhačů, nebo akční hra s Jediem či podobným individuem v hlavní roli. Nyní se ovšem před nás dostal unikátní počin vývojářů ze studia Pteroglyph, kteří nám naservírovali opravdu povedenou strategii z tohoto fiktivního vesmíru.

Kdysi dávno, v předaleké galaxii ...

Po zapnutí hry se ocitnete v menu, které se vestavěno do kokpitu jednoho ze stíhačů Impéria. V okolním vesmíru můžete vidět několik záběrů z vesmírných bojů Říše proti rebelům, vedoucím boj za svobodu celé galaxie. Pojďme se tedy podívat na všechny ty položky co menu nabízí.

První jsou výukové mise, neboli Tutorials. V nich se naučíte základní manipulaci s jednotkami jak na povrchu planet, tak i na orbitu. Druhou volbou jsou hry pro jednoho hráče, neboli dvě kampaně, mód Galctic Conquest, Skirmish. Pod třetí volbou se ukrývá multiplayer, neboli hra více hráčů a to jak po lokální síti, tak přes Internet. Čtvrtou volbou nahrajete hru, pátou si můžete změnit nastavení hry a šestou nakonec hru ukončíte.

Tři roviny vesmíru

Celá hra se odehrává na třech druzích map. První z nich je přehledová

mapa galaxie
. Na ní vidíte všechny planety, dělené na vaše, nepřátelské a pirátské. Na svých planetách můžete budovat různé produkční budovy, případně v nich pak vytvářet jednotky. Klik pro zvětšení (Star Wars: Empire at War)Například za Povstalce si ve vesmírné stanici vyrobíte známé X-Wingy, za Impérium zase v pozemních továrnách neméně známe chodící roboty s označením AT-ST. Na této mapě také rozmisťujete své jednotky na jednotlivých planetách, ať už jako pozemní posádku, nebo jako vesmírnou flotilu. Odtud také vysíláte své flotily na různé nepřátelské planety, aby obsadily její orbitu. Zajímavou, ale nepříliš užitečnou možností je nechat každý konflikt, ať už vesmírný, nebo pozemní, vyřešit automaticky. Hlavní nevýhodou je to, že i když máte značnou početní převahu, pár nepřátelských lodiček vám dá na frak. Jediné na co se tato volba nedá použít, jsou mise dležité pro příběh kampaně.

Boje na

orbitě
začínají efektivním příletem vašich kosmických lodí do oblasti. Naleznete zde lodě dělené na mnoho druhů, jako jsou například lehké útočné, nebo na druhé straně zase obrovské lodě vybavené mnoha zbraněmi a někdy i hangárem pro lehké lodě, které jí dokážou bránit proti náletům. Každá větší loď má vlastní generátor štítů, které je nutno zničit předtím než se začne ničit loď. Pokud tedy vezmete své bombardovací letky a zničíte generátory štítů, loď je již relativně snadným cílem. Další na řadě mohou být třeba motory či zbraňové systémy.

Když se vám podaří obsadit orbitu planety, můžete vyslat na

povrch
výsadky pěšáků a vozidel. Jako v každé strategii, zde mají jednotky své výhody a nevýhody. Například vznášedla vypráší kožich pěchotě, ale zase neobstojí proti chodícím robotům Impéria. Na ty zase platí vojáci s raketomety, kteří naopak neobstojí proti klasické pěchotě. Také se dostanete ke speciálním kanónům, které jsou schopny vysílat dalekonosné střely, které bez problémů zničí skupinu jednotek naráz.

Opravdovou „třešňičkou na dortu“ jsou hrdinové známí z filmu. Například Lord Vader dokáže pomocí vesmírné Síly zničit jakékoliv vozidlo, nebo okolo něj stojící vojáky. A pokud nemá v záloze žádný trik, začne se ohánět svým světelným mečem, kterým působí zkázu v řadách pěchoty. Na Povstalce máte k dispozi například nerozlučné roboty R2-D2 a C-3PO, kteří dokážou hacknout a deaktivovat nepřátelskou věž.

Klik pro zvětšení (Star Wars: Empire at War)Klik pro zvětšení (Star Wars: Empire at War)

Choose your destiny …

Tato věta se ukáže při zvolení nové kampaně. Na výběr máte Alianci povstalců (Rebellion), nebo galaktickou Říši (Empire). Ať už si vyberete cokoliv, začne vaše první mise. V každé kampani máte vždy sérii několika úkolů. Za Klik pro zvětšení (Star Wars: Empire at War)Rebely například musíte dopravit R2-D2 k velícímu středisku Impéria, kde „mírně“ poupraví kódy, které by bránily Povstalcům proniknout na planetu, kde jsou vyvíjeny stíhače X-Wing. V roli Lorda Vadera pak musíte ovládnout planetu Geanosis, kde má být zahájena stavba mocné Hvězdy Smrti, zbraně, která zničí Rebelské hnutí jednou provždy. Pokud budete opět vyznávat světlou stranu vesmírné Síly, budete muset tuto vražednou kosmickou stanici zničit jednou provždy. Všechny úkoly jsou zadávány pomocí běžného komunikačního systému Hvězdných Válek, holografického přenosu. Všechna tato sdělení se vám zobrazí nad levou stranou vašeho ovládacího interfacu, který je graficky upravený pro každou bojující stranu.

Zlodějina a šmelina

Jako všude, i v Hvězdných Válkách se krade a pašuje různé zboží. K tomuto účelu si můžete najmout jednotku zvanou Smuggler, která pro přistání na planetě začne přeposílat menší množství kreditů na vaše konto. To trvá tak dlouho, dokud nepřítel na planetu nepošle Lovce odměn, který vašeho Smugglera bez milosti popraví. Rebelové zachází s kradením i na pole výzkumu. Na rozdíl od Impéria nemohou budovat žádná výzkumná centra, takže musí posílat droidy R2-D2 a C-3PO na nepřátelské planety, kde mohou přenést jednu technologii do vašich výrobních plánů. Jakmile je transfer dokončen, potřebují roboti nějaký čas na „nabití“ před dalším použitím. Jejich nespornou výhodou je to, že je nepřítel nedokáže odhalit, a proto vás nemusí vůbec trápit, jestli přežijí.

Provázej tě Síla!

Jak jsem se zmínil výše, hru mohou ovlivňovat jednotlivý hrdinové známí z filmů. Kromě Lorda Vadera a partičky robotů se na poli vyskytují i například samotný Imperátor, schopný usmažit nepřátele svými blesky, kterými zabil nejednoho dobrého Jedie. Za dobrou stranu samozřejmě nesmí chybět Han Solo, schopný pomocí EMP Klik pro zvětšení (Star Wars: Empire at War)na krátkou dobu vyřadit mechanické jednotky, nebo jeho přítel, Wookie jménem Chewbacca, který dokáže přepadnout nepřátelské vozidlo a začít s nim kosit jeho původní vlastníky. Dále pak figurují někteří méně známí hrdinové, jako Mon Motha, velitelka Povstání, nebo Kapitán Antilles, velitel Rebelské flotily. Hrdiny v podstatě můžeme dělit nejen podle strany, které přísluší, ale také podle jejich možností projevovat se v bojích. Někteří hrdinové dokáží zasáhnout pouze v orbitě, jiný dokáží pouze vylodění na planetě a následné pomáhání vašim jednotkám, a nakonec někteří zvládnou obojí. K „orbitálním“ hrdinům patří například výše zmíněný kapitán Antilles, operující ve své kosmické lodi Sundred Heart. Z druhé skupiny je to například Chewbacca, a ke třetí skupině lze přiřadit třeba Lorda Vadera, který na orbitě nasedá do své jednotky stíhačů TIE Fighter.

Ovládnutí vesmíru

Speciálním módem v Star Wars: Empire at war je takzvaný Glactic Conquest. Jak již název napovídá, vaším úkolem bude ovládnout všechny dostupnéKlik pro zvětšení (Star Wars: Empire at War) planety. Před spuštěním samotné hry si vyberete svou stranu a mapu, na které chcete hrát. Všechny mapy se liší v podstatě pouze počtem planet a výší začínajících kreditů. Poté co ukončíte nastavování, se přenesete na galaktickou mapu, kde vám budou sděleny základní instrukce, jak jinak než pomocí holografického přenosu. Celkový princip se podobá kampani, akorát zde nejste svazování žádnými úkoly. Prostě si pokojně vyrábíte jednotky, stavíte budovy a samozřejmě dobýváte planety. Tam zase opakujete celý postup, tedy vybudovat, vyrobit a táhnout na nepřítele. Starý známý způsob, který před mnoha lety nasadila strategie Dune, se opakuje až do dnešní doby, ač v různých grafických kabátcích.

Multiplayer, aneb paříme po síti.

Poslední zajímavou možností je hra více hráčů. Máte na výběr, zda chcete hrát po internetu, nebo po lokální LAN síti. Po zvolení se přenesete do Multiplayer Lobby, kde máte zobrazeny všechny dostupné hry, případně možnost vytvořit vlastní hru. Pokud si Klik pro zvětšení (Star Wars: Empire at War)zvolíte tuto druhou možnost, budete dotázáni na jméno hry a přístupové heslo, které musí všichni zadat, aby se mohli připojit. Dále musíte vybrat jednu ze čtyř variant hry. Na výběr máte Campaign, což je jak název napovídá kampaň, ve které proti sobě ovšem budete mít živého protivníka, a ne umělou inteligenci. Není nad to zahrát si s kamarádem například boj u Hvězdy smrti, přičemž jeden jí má zničit a druhý ubránit. Druhou možností je Land, ve kterém musíte obsadit důležité startegické body a ubránit svou základnu. Třetí možnost, Space, je téměř stejná jako předchozí, akorát s nepatrným rozdílem, a to, že se odehrává na orbitě. No a poslední možností je Land Control, ve kterém musíte obsadit důležité kontrolní body, jinak nepřítel vyhraje.

Povznést, či potopit?

Hodnotit hru Star Wars, Empire at War, není vůbec jednoduché. Na jedné straně tu máme zajímavou strategii z neméně zajímavého prostředí, ale na straně druhé zase pořád dokola se opakující stereotyp „postavit-vyrobit-dobýt“. Pro fanoušky série Hvězdných Válek, kteří spí s replikou světelného meče pod polštářem, je hra téměř nutností. Pro nás ostatní je otázka, zda investovat nemalý finanční obnos do hry, která vás jednou začne nudit.

DOBRÉ
79%
CZECHGAMER
Zábavná hra, ale po čase omrzí

CGwillWin