hw
recenze
Sennheiser GSP 500

Sennheiser GSP 500 - recenze
Sennheiser GSP 500 - recenze
10:00, 18.01.2019

Keď som naposledy testoval nejaký ten drahší headset primárne určený pre nadšencov do hier, vnútorne som bol plne stotožnený s predstavou, že na pár rokov mám v tejto sfére viacmenej vystarané a nič už ma nemôže u produktu s cenovkou nad dvesto eur prekvapiť, respektíve zaskočiť. Totižto každý, kto dokáže vyhodiť vysokú sumu za klapky na uši, tak nejak už nepripúšťa žiadny kompromis a chce, aby každý jeden jeho drahocenný cent odrážal pocit zo zakúpeného produktu. Osobne som mal už za ten čas na stole zopár špičkových značiek a ich vlajkových lodí, avšak až s príchodom balíčku od firmy Sennheiser sa mi v oblasti markantných rozdielov z pohľadu herných slúchadiel otvorili oči.

Vhodne zvolené materiály a luxus pre vaše uši.

Klik pro zvětšení (Sennheiser GSP 500 - recenze)

Kolega Lukáš vás ešte koncom minulého roka potešil vlastným testom nižšej rady s označením 300, ktorá dokázala aj jeho dostať do tej správnej nálady a v zmysle kvality sa viacmenej nemal načo sťažovať, zvlášť ak sa budeme baviť o slušnej cene do 100 eur. Ako sa však známy nemecký výrobca dokázal dostať pod kožu, respektíve pod uši, mne samotnému, tak na to sa vám pokúsim dať dnes odpoveď. Nečakajte však samozrejme žiadny latentný text plný technických cifier ako pri autogramiáde pána Spocka, ktorý by sa dal spodobniť s akoukoľvek platenou reklamou, opäť som totižto k celej veci pristupoval svojsky (mám už na to ostatne za tie roky testovania všetkého možného aj nemožného akýsi osobný grif). Pokiaľ sa preto budeme všeobecne rozprávať o segmente herných slúchadiel, ktoré spadajú do vyššej cenovej klasifikácie, určite je nutné sa zamerať na tri hlavné body. Je to samozrejme čo najlepší zvuk smerujúci ako cez mikrofón, tak aj do vašich sluchovodov a celé to uzatvára čo najpríjemnejší pocit pri dlhom hraní/počúvaní. K tretiemu aspektu testovania som sa v prípade minulých rokov vyjadroval všeobecne veľmi kriticky, a preto ma u GSP 500 zaujímal vôbec zo všetkých najviac.

Zásadný rozdiel medzi GSP 300 a GSP 500 je v dizajne a použitých materiáloch.

Klik pro zvětšení (Sennheiser GSP 500 - recenze)

Na rozdiel teda od lacnejšej varianty headsetu od firmy Sennheiser sa u GSP 500 musíme zamerať na skutočnosť, že ide o slúchadlá s otvorenou konštrukciou. To znamená, že pokiaľ vám po dome denne pobehuje stádo slonov sprevádzané dobovým komparzom na rodinu McCallisterovcov, akékoľvek plnohodnotné herné vyžitie nečakajte. Tieto slúchadlá sú totižto primárne konštruované na čo najdlhší komfort pre vaše uši na úkor potláčania okolitých ruchov. A nutné podotknúť, že tento aspekt spĺňajú na sto percent. Počas niekoľkohodinového záťahu v kuse sa moje uši obklopené jemnými náušníkmi cítili ako v bavlnke a konečne som tak nemal pocit, že mi dve imaginárne ruky drvia hlavu ako vo zveráku. Práve samotné pohodlie ide v tomto prípade ruka v ruke s hygienou a dodatočným čistením najpoužívanejšej časti u GSP 500, respektíve u každého herného headsetu vôbec. Tu vás preto môžem potešiť faktom, že samotné náušníky si jednoduchým ťahom vyberiete a hodíte do najbližšej pračky na kompletnú voňavú údržbu. V tejto oblasti som teda musel k samotným tvorcom vyčarovať prvú veľkú imaginárnu poklonu aj s hviezdičkou v oku. Hneď tú druhú som si nechal pri hodnotení umne spojeného a tvrdeného plastu s hliníkom, ktorý už spomenutí dizajnéri dokázali využiť na podtrhnutie adekvátnosti cenovej relácie, v akej sa tento produkt pohybuje. Nemusíte sa teda obávať, že by každý, kto len tieto slúchadlá zbadá, neveril, že ste za ne dali takú peknú sumičku.

V balení na vás čaká, okrem hlavnej hviezdy, duo opletených káblov s rozdielnou dĺžkou (1,5 a 2,5 metra). Jeden je ideálny na pripojenie ku konzolám a druhý naopak k PC.

Klik pro zvětšení (Sennheiser GSP 500 - recenze)

Ostanem ešte u pohodlia a od uší sa presunieme k celkovému pocitu dlhšieho nosenia na hlave. Samotné slúchadlá sa pýšia slušnou váhou na hranici tristopäťdesiat gramov, čím si logicky na krk nenasadzujete žiadnu mučivú kovadlinu. Pomocou pamäťovej peny, ktorá sa opiera o vašu hornú časť hlavy, si môžete po vhodnom nastavení výšky samotných mušlí nájsť ten svoj ideálny moment pohodlia, ktorý vám vydrží pokojne aj celý deň, to všetko bez nejakých trvalých následkov. Aj keby vám náhle cez dvere preletela zásahová jednotka so psom cvičeným na čokoľvek nelegálne, stále máte dostatok času si pomocou jednoduchého pohybu vypnúť kábel priamo z mušle a vyskočiť cez najbližšie okno aj s headsetom na hlave. Čo viac si priať? Pohodlie sme teda myslím už charakterizovali dostatočne a je jasné, že v tomto smere na mňa päťstovka urobila vysoký dojem, dokonca si dovolím tvrdiť, že z toho všetkého, čo sa mi už premlelo za tie roky pod rukami, ide o vôbec najpohodlnejšie slúchadlá vôbec. Ako sme na tom však v zmysle ďalších nosných bodov spokojnosti? Ovládacie prvky sa rozhodol Sennheiser pojať skutočne minimalisticky, a preto nečakajte žiadne vesmírne centrum priskrutkované o vaše semenníky. Jediné, čo môžete nahmatať, je koliesko na regulovanie hlasitosti a samozrejme posun mikrofónu smerom hore alebo k puse (jedno ho vypína a druhé zase zapína). Žiadna mágia, ale rozhodne funkčná a nekomplikovaná elegantnosť.

Umiestnenie samotného mikrofónu je mimo úst, čo z pohľadu kvality snímaného hlasu nepredstavuje žiadny problém.

Klik pro zvětšení (Sennheiser GSP 500 - recenze)

Potláčanie šumu je tu na takej úrovni, že každá detská izba sa s príchodom GSP 500 premení na profesionálne nahrávacie štúdio a ideálnu štartovnú plochu pre každú budúcu hviezdu internetu. Ak si teraz myslíte, že opäť trocha preháňam, tak rozhodne nie. Testoval som päťstovku ako na PlayStation 4, tak aj na Xbox One a kvalita prenosu, nech už sa budeme točiť okolo snímania zvuku alebo počutého zvuku, bola úžasne čistá, neskreslená a bezchybná. Nič iné teda nemusíte očakávať ani u prípadného prepojenia so stolným počítačom, kde je to rovnako samozrejmosť. Ten, kto ma osobne už má nejaký ten piatok načítaného, tak z rôznych recenzií dobre vie, že moja odbornosť sluchu je na úrovni vietnamskej chrumkavej kačky, avšak tie zásadné rozdiely, ako sú údaje okolo výšok, basov a iných prvkov, dokážem pobrať a rozlíšiť. Sennheiser GSP 500 mi v tomto ohľade prišiel ako dobre vyladený priateľ, ktorý vám navyše po celom dni nemá chuť zodrať uši z kože a zavesiť si vaše pohodlie ako trofej na krk. Herný segment je tak bohatší o majstrovské dielo vo forme dokonalých slúchadiel, ktorým vyššia cena patrí a dokonca si myslím, že ak by boli ešte o niečo drahšie, vôbec by sa nikto hnevať nemohol. Apropo milovníci hudby ich pokojne môžu využívať aj mimo game scénu a rovnako by sa pri tom mali usmievať od ucha k uchu.

Hovorí sa, že dokonalosť musí obsahovať aj kus priestoru na kritiku. Ten som tu však ja nenašiel.

Klik pro zvětšení (Sennheiser GSP 500 - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Whispr

Klik pro zvětšení (Sennheiser GSP 500 - recenze)

Ceny pro Sennheiser GSP 500 srovnáte na Zboží.cz.

Klik pro zvětšení (Sennheiser GSP 500 - recenze)


CGwillWin