Tento týždeň ohlásili svoj zánik hneď dve významné štúdiá, paradoxne...

Tento týždeň ohlásili svoj zánik hneď dve významné štúdiá, paradoxne...
09:05, 03.09.2023

Uplynulý týždeň skončili hneď dve významné liahne nezabudnuteľných videoherných projektov a paradoxne, každé jedno malo svoj špecifický dôvod zatvorenia brán. Na jednej stráne ohlásilo zánik nemecké Mimimi Games, ktoré si môžete pamätať predovšetkým vďaka ich nezabudnuteľnej trojici taktických TBS projektov Shadow Tactics: Blades of the Shogun (rok 2016), Desperados III ( rok 2020), a Shadow Gambit: The Cursed Crew (aktuálny rok 2023). Je to v celku vtipné, keďže poslednej menovanej hre bola venovaná výborná odozva zo strany odborníkov ako aj hráčov samotných, cez to všetko, však Mimimi končí. Dôvod? Prepracovanosť, vyčerpanosť a nechuť opakovaného uviaznutia v ďalšom komplikovanom vývoji ešte neohlásenej hry s nejasnou vidinou úspechu. Mimimi po dvanástich rokoch úspešnej existencie nadobro končí a jeho členovia si začnú hľadať nové, mimo herné pracovné zaradenie.

Klik pro zvětšení (Tento týždeň ohlásili svoj zánik hneď dve významné štúdiá, paradoxne...)

Príklad vyššie, ktorý nám ukazuje súčasnú neľahkú atmosféru vo svete vývoja hier, si teraz preložíme opačným pólom. Po nemeckom Mimimi tu máme americké štúdio Volition, ktoré paradoxne len nedávno oslávilo 30 rokov svojej existencie, končiacej však nedobrovoľným zatvorením a fakticky zrušením štúdia ako takého.

Volition zatvára brány na základe reštrukturalizácie ich vlastníka (Embracer Group/THQ Nordic), ktorý po rokoch nezmyselného nakupovania štúdií a jedného nevydareného obchodu so Saudskou Arábiou (išlo tam o 2 miliardy dolárov a Emracer si bol podpisom zmluvy natoľko istý, že následná opačná reakcia Saudov na poslednú chvíľu im doslova podlomila nohy), zatvára jedno štúdio za druhým. Je smutné, že si to odniesli práve autori kultových značiek ako Descent, FreeSpace, Summoner, Red Faction a Saints Row, každopádne realita je daná a Volition jednoducho svojou poslednou dvojicou hier nezarobil dostatok dolárov.

V roku 2017 vydaný akčný projekt Agents of Mayhem síce u kritikov uspel, avšak po komerčnej stránke sa jednalo o prepadák. Nasledoval posledný veľký pokus o návrat v podobe reštartu IP Saints Row a ten im definitívne zlomil väz. Dôvod? Koncepciou sa jednalo o poctu prvým dvom dielom niekdajšej konkurencie sérii GTA a cez to všetko, že výsledok bol, minimálne podľa časti kritikov uspokojivý, zafungovala nerozhodnosť valnej časti konzumentov, ktorým sa zrazu idea reštartu šialenej mestskej akcie vôbec nepozdávala. Výsledkom je, že Volition končí a jeho zamestnanci si musia hľadať nové pôsobisko. Paradoxne, aktuálny Saints Row sa ocitá aj v rámci "free" hier v sekcii PlayStation Plus, kde si ho pre tento mesiac budete môcť pridať do knižnice. Takže ak ste daný reštart nehrali a chceli by ste si overiť jeho kvalitu, máte rozviazané ruky.


DALŠÍ

CGwillWin