hw
report
Samsung sa po roku opäť prehol

Samsung sa po roku opäť prehol
Samsung sa po roku opäť prehol
13:00, 26.07.2023

Spoločnosť Samsung sa z pozície inovátora v rámci technológií môže právom považovať za relevantného priekopníka na scéne so skladacími mobilnými telefónmi a toho dôkazom je aj ich aktuálne prichádzajúca piata generácia mobilov nesúcich názvy Flip a Fold. Je to len pár hodín, čo som mal možnosť si na vlastné oči, doslova prelomiť uvedený hardvér a znova tak pouvažovať nad budúcnosťou tejto, stále okrajovej, koncepcie komunikačných zariadení.

Z tohto vás chrbát bolieť nebude, maximálne tak peňaženka

Klik pro zvětšení (Samsung sa po roku opäť prehol)

Klik pro zvětšení (Samsung sa po roku opäť prehol)

Klik pro zvětšení (Samsung sa po roku opäť prehol)

Juhokórejský výrobca, akokoľvek si inovátor Carl Pei podľa vlastného vyjadrenia myslí opak, vidí zmysel v ročnom napredovaní skladacích mobilov a pre aktuálny kalendárny rok 2023 si pre nás pripravil opäť slušný posun vpred, priamo do náruče potencionálnych zákazníkov. Galaxy Z Flip5 a Galaxy Z Fold5 sa stávajú čoraz populárnejšími aj v tunajších vodách a toho dôkazom je informácia o štyridsať percentom medziročnom náraste predajov daných modelov práve na lokálnom trhu. Je preto evidentné, že nie len cenovo prívetivejší a z historického pohľadu aj overenejší Flip (narážam na tu už zakorenený tradičný Motorola V koncept), ale súčasne aj jeho veľký brat Fold, spoločne nachádzajú využitie v rôznych sférach.

Medzierka medzi zúbkami?

Klik pro zvětšení (Samsung sa po roku opäť prehol)

Klik pro zvětšení (Samsung sa po roku opäť prehol)

Klik pro zvětšení (Samsung sa po roku opäť prehol)

O dokonalosti ako takej môžeme mať isté predstavy a garantujem vám, že z väčšej časti budú širokou masou vnímané ako skreslené. Keď som pred viac než tromi rokmi testoval prvú verziu Foldu, tá Star Trek duša vo mne s prehľadom prekričala až na druhý breh všetky očividné nedokonalosti, ktoré daná skladačka ponúkala. Stačilo však mobil zaklapnúť a pozrieť sa na tú obrovskú medzeru nad pántom a okamžite vám bolo jasné, že tu Samsung bude mať ešte čo vylepšovať. S každým ďalším posunom vývoja sa však predmetné nedokonalosti darilo obrusovať až sme sa dočkali takmer úplného (opticky si dovolím povedať, že úplného) zmazania tej metaforickej medzierky medzi zubami. Keď som si dnes zobral nový Fold5 a Flip5 pred kameru, zložil ich, sotva by som vedel odmerať to miniatúrne vzduchoprázdno medzi ohnutým panelom. Viac o tom si samozrejme povieme v recenzii.

Luxusná elegancia

Klik pro zvětšení (Samsung sa po roku opäť prehol)

Klik pro zvětšení (Samsung sa po roku opäť prehol)

Klik pro zvětšení (Samsung sa po roku opäť prehol)

Galaxy Z Flip5 je zo strany Samsungu tou promovanejšou z dvojice ich skladačiek, čo môžete pripísať na vrub mnou už vyššie spomínanému aspektu V kultu, ale súčasne aj v rámci rôznych akcií, cenovo výhodnejšou voľbou. Piaty Flip je opäť v zmysle dizajnu bezkonkurenčný elegán s prímesou luxusu - tak na mňa pôsobil už od prvého momentu a jedinou vadou sa stáva jeho sklenený povrch, ktorý si bude vyžadovať (ak neaplikujete jeden z ponúkaných krytov) neustále leštenie. Apropo, ak už spomínam kryty, tak Samsung ponúka zaujímavý prvok, kedy sa konkrétna farba na kryte automaticky spáruje aj s digitálnym prechodom na prednom displeji a pri telefonovaní tak užívateľ vyzerá štýlovo. A to je presne ono. Galaxy Z Flip5 je mobil ktorý najlepšie vynikne v rukách štýlových a moderne zmýšľajúcich duší, vždy usmiatych tváričiek, čo od zariadenia tohto formátu očakávajú istý druh reprezentatívnej jedinečnosti prepojený s praktickým aspektom skladacieho konceptu.

Ekológia hrá stále prím

Klik pro zvětšení (Samsung sa po roku opäť prehol)

Galaxy Z Fold5 je naopak náradie vhodné do rúk kreatívnych introvertov, čo si svoju prácu radi kúskujú medzi rôzne formáty hardvéru a nemajú problém zbúchať životnej dôležitú prezentáciu počas päť minútovej cesty metrom. Jedná sa o mobil, ktorý môžete vidieť v rukách manažérov a rovnako tak tvorcov grafiky, načo Samsung náležite prihliada. Zmenšila sa váha mobilu, zlepšil sa pánt a celková odolnosť obrazovky (200 tisíc ohnutí), ale samozrejme sa oveľa viac prispôsobilo užívateľské rozhranie. Hlavný AMOLED displej s veľkosťou 7,6 palca pre väčšiu interakciu tu sekunduje prednému 6,2 palcovému panelu určenému pre bežné úkony a upraviť si na nich môžete takmer všetko. Po dlhodobom teste vám budem môcť povedať oveľa viacej, avšak nateraz vidím veľký pokrok v celkovom spracovaní daného prístroja a čo mňa potešilo, bolo navýšenie celkovej úrovne svietivosti (sme na 1 750 nits) a aj integrácia čipsetu Snapdragon 8 Gen 2 (ten istý nájdete aj pod kapotou Z Flip5, oba sú potom špeciálne prispôsobené pre Samsung). Už menej kvitujem papierovo identické foto snímače a rovnako tak ďalšie "vynovené" S Pen pero, ktoré musíte pripínať na špeciálny obal telefónu - je síce už tenšie a na obale nevytvára taký hrb, avšak za to sa oveľa horšie vyťahuje a zase zasúva, než to z predchádzajúceho modelu.

  • Galaxy Z Flip 5 (8 + 256 GB) 1 199 eur
  • Galaxy Z Fold5 (12 + 256 GB) 1 899 eur
  • Koľko je hodín a kde mám tablet?

    Klik pro zvětšení (Samsung sa po roku opäť prehol)

    Klik pro zvětšení (Samsung sa po roku opäť prehol)

    Klik pro zvětšení (Samsung sa po roku opäť prehol)

    Nechajme nateraz skladačky trocha vydýchnuť s tým, že akonáhle ich dostanem do rúk na dlhšie než pár hodín, ozvem sa vám s ďalšou várkou poznatkov a presuňme sa do druhej polovičky predstavenia noviniek z dielne Samsungu. Po ročnej pauze sa na scénu vracia tradičný model Galaxy Watch a to už s šiestou generáciou. Samsung plánuje v tomto smere dvojročný cyklus striedaný produkciou športovo ladených "Pro" hodiniek, čo znie úplne logicky. S Watch6 Classic sa tak na scéne opäť zjavuje toľko žiadaná otočná luneta, ktorá má s dvojnásobným navýšením operačnej pamäte o to väčší význam, keďže nedochádza ku žiadnej latencii a oneskoreným reakcám. Galaxy Watch6 a Galaxy Watch6 Classic myslia predovšetkým na zdravie tých čo sa rozhodnú ich aktívne nosiť a nezabúdajú ani na monitoring športového výkonu a patričnú sociálnu reprezentáciu. Bola vylepšená funkcia monitoringu spánku a následné nápady na zlepšenie vášho denného fungovania. Zdravie je v tomto prípade tak komplexná kategória, že o nej vlastne nechcem nateraz prezrádzať viacej až do momentu, než si to celé overím, ako sa povie, na vlastnej koži. Každopádne teším sa na vylepšenú sekciu tepovej frekvencie, meranie zloženia mojej slaninou obrastenej telesnej schránky a EKG obohatené o upozornenia na nepravidelný srdcový rytmus.

  • Galaxy Watch6 40 mm 319 eur (BT) 369 eur (LTE)
  • Galaxy Watch6 44 mm 349 eur (BT) 399 eur (LTE)
  • Galaxy Watch6 Classic 43 mm 419 eur (BT) 469 eur (LTE)
  • Galaxy Watch6 Classic 47 mm 449 eur (BT) 499 eur (LTE)

  • Klik pro zvětšení (Samsung sa po roku opäť prehol)

    Klik pro zvětšení (Samsung sa po roku opäť prehol)

    Klik pro zvětšení (Samsung sa po roku opäť prehol)

    Mimo zväčšenia obrazovky, kde sa teraz zmestí oveľa viacej informácií a navýšenia úrovne jasu až na 2 000 nits, mňa osobne zaujal nový systém odnímateľného remienku - myslím odnímateľného v bode uchytenia o šasi. Tentokrát by už malo stačiť len prstom zatlačiť na jeden veľký spínač a remienok zlezie sám bez toho, aby ste nechtom museli škrabkať jeho hranu. Pravdou však je, že akokoľvek to znie prakticky, počas niekoľkých pokusov priamo v praxi, sa mi vyššie opísaný postup vôbec nedarilo zrealizovať. Na samotný záver som si nechal už len skutočne skromnú zmienku ohľadom oznámenia Samsung Galaxy Tab S9. Pôjde o vôbec prvý Samsung tablet s IP68, čo znamená, že si tento hardvér budete môcť zobrať aj na pláž bez toho aby ste sa obávali jeho poškodenia. Tablety radu Galaxy Tab S9 od začiatku budú fungovať ako pevná súčasť širokého ekosystému Galaxy. Mnohé kreatívne nástroje tak ideálne fungujú pri prepojení tabletov s inými prístrojmi, čo má priamo súvis aj s podporou dotykové pera S Pen.

    Ako vidíte, Samsung sa po roku opäť prehol a ako štýlové prehnutie to bude po dlhodobej skúsenosti s jednotlivými produktami, kam samozrejme rátam aj nové hodinky či tablet, tak o tom vás budeme včas informovať.


    
    CGwillWin