recenze
Pikmin 1 a Pikmin 2

Pikmin 1 a Pikmin 2 - recenze
Pikmin 1 a Pikmin 2 - recenze
08:54, 26.06.2023

Poznáte ten meme obrázok, kde človek s výzorom pokopaného od elektriny drží ruky v teatrálnom geste pred sebou, smeje sa a hovorí; ALIENS? Tak presne tento vtipný moment by sa dal jednoducho preniesť, takzvane jedna k jednej aj na slovo; NINTENDO. Dôvod? Predmetná, viac než sto rokov existujúca spoločnosť, je totižto žiarivým príkladom absolútne nepredvídateľného konglomerátu obchodujúceho s virtuálnymi snami, na ktorý milióny ich fanúšikov, vrátane mňa, nedajú dopustiť. Neustále sa snažia odlíšiť od zvyšku konkurencie, či už je reč o tvorbe hardvéru alebo softvéru, a na ich desať realizovaných projektov pripadne minimálne tretina zlyhaní. Tak to však vo svete inovátorov funguje a keď chcete posúvať hranice, musíte automaticky a často teatrálne padať na zadok. V roku 2001 sa napríklad Big „N“ rozhodlo, že je načase aby vytvorilo svoju vlastnú RTS videohru a ako už asi tušíte, ich pojatie konceptu stratégie v reálnom čase, nemohlo byť ani náhodou schopné porovnávať sa s akoukoľvek konkurenciou.

Príprava na štvorku

Klik pro zvětšení (Pikmin 1 a Pikmin 2 - recenze)

Zase raz u toho bol sám jediný a jedinečný, Shigeru Miyamoto, strojca ikonických svetov Super Mario, The Legend of Zelda, Donkey Kong a tak ďalej a tak podobne. Shigeru, tak ako napríklad aj jeho rovnako slávny kolega Satoshi Tajiri (autor Pokémonov), sa pri tvorbe svojej novej hry nechal inšpirovať prírodou. Presnejšie povedané, nechal sa očariť tajomstvami záhradkárstva, kde tvorivé ruky pestovateľov vrážajú pod hrubú vrstvu hliny cibuľky rôznych tvarov a farieb, aby sa z nich mohli neskôr tešiť nie len ľudské oči a nosy, ale aj pre náš život oveľa dôležitejšie bytosti, včielky. Sadenie je pointou hernej mechaniky série Pikmin, ktorú už čoskoro čaká vydanie štvrtého regulárneho dielu, ale keďže Nintendo je NINTENDO, ešte pred vydaním poslednej veľkej exkluzivity na Switch, stihlo pustiť do sveta aj HD edíciu prvých dvoch dielov. Nech už na ich politiku oprašovania starších hier máte akýkoľvek názor, mne osobne týmto krokom vytrhli tŕň z päty. V súvislosti s prípravou jedného retro článku som totižto tápal, čo nové si mám pripraviť a hľa, zrazu som narazil na starú známu GameCube produkciu, s ktorou som krátko po prelome tisícročia prežíval nezabudnuteľné momenty.

Je to tak prosté a geniálne zároveň

Klik pro zvětšení (Pikmin 1 a Pikmin 2 - recenze)

Konzola Nintendo GameCube síce komerčne neuspela, minimálne v porovnaní s oveľa populárnejším strojom PlayStation 2, avšak, cez to všetko nechala za sebou nemalé množstvo dnes už kultových videohier, kam spadá aj značka Pikmin. Na HD port oboch častí pre Switch som sa s radosťou vrhol aj z toho dôvodu, že nedávno vydaný Metroid Prime Remastered nám jasne ukázal, že Nintendo vie preklenúť predstavy o bežnom HD porte a dokáže svojim zákazníkom ponúknuť viac než len povrchovú úpravu textúr. Opäť sa tak vraciame do úlohy roztomilého kapitána Olimara, ktorý cestuje naprieč galaxiami vo svojej, rovnako roztomilej rakete, aby po nešťastnom zásahu asteroidom stroskotal na neznámej planéte. Plavidlo sa mu počas zrútenia rozpadne na niekoľko väčších a menších dielov (spolu ich je 30) a jeho jedinou nádejou na záchranu a odlet je ich opätovné poskladanie. Sám by to však nezvládol a preto využije podivných bytostí obývajúcich jeho dočasný domov – Pikminov. Pikmini by sa dali spodobniť s dýchajúcou koreňovou zeleninou, ktorá sa rodí v zemi a ktorá tancuje tak ako jej kapitán Olimar píska. Komandovanie húfu Pikminov pomocou píšťalky, kde jednotlivé farby definujú ich schopnosti je gro svojskej RTS mechaniky a keďže kapitán Olimar má na sebe skafander s kyslíkom len na 30 dní, je nutné aby ste sa ponáhľali.

Audiovizuálna jedinečnosť

Klik pro zvětšení (Pikmin 1 a Pikmin 2 - recenze)

Nebudem vám klamať, z počiatku je na vás vyvíjaný pomerne intenzívny časový pres, kde je nutné stíhať plniť denný plán – jeden deň sa rovná jednej súčiastke. Avšak, onen tlak sa postupne začne rozplývať spolu s čoraz väčším spoznaním terénu mimozemskej planéty. Hráč začne objavovať krásy hromadného pestovania Pikminov a súčasne bojovať proti obrovskému nebezpečenstvu v podobne rôznych bossov – alfou a omegou je matematická prevaha. Každý jeden predmet čo potrebujete zdvihnúť, každý jeden nepriateľ, ktorého potrebujete odstrániť, toto všetko má svoje riešenie v zmysle daného počtu Pikminov a je na vás aby ste predvídali a takticky manévrovali. Pýtate sa ako sa bojuje v niečom takomto? Olimar doslova hádže svojich kamarátov na protivníka a tí pomocou zeleného listu na hlave trieskajú všetko okolo seba. Zomieranie v húfoch je v sérii Pikmin bežné, stačí však len zasadiť cibuľky na vopred vybranom mieste a zakrátko už vyťahujete zo zeme nových bojovníkov. Séria Pikmin je RTS s dôrazom kladeným na logické myslenie, keďže získavanie súčiastok (v druhej časti je to naopak ťaženie nerastných surovín s cieľom splatenia dlhu spoločnosti pre ktorú Olimar pracuje), si vyžaduje pozvoľné prekonávanie čoraz väčších prekážok – niekedy ide o terénne rozdiely, inokedy doslova o vzburu flóry a fauny. Pointou je však nájsť správny recept na vyriešenie environmentálnej hádanky a Pikmini, respektíve správny počet a druh Pikminov, je kľúčom ku úspechu.

Zase tá kamera

Klik pro zvětšení (Pikmin 1 a Pikmin 2 - recenze)

Spomínam si ako mňa v prvej verzii na GameCube neraz hnevala neprehľadná situácia na bojisku, respektíve, nie zrovna dobre vyriešená kamera. Tento problém sa Nintendu podarilo neskôr trocha korigovať, či už príchodom nových častí série, alebo principiálnou zmenou hardvéru (port na Wii a teraz kvalitatívne zrovnateľný port na Switch), avšak, stále bolo a je možné naraziť na situácie, kedy vás kamera jednoducho potopí a Pikmini zomrú len kvôli nej. Uvidíme, ako to bude v prípade prichádzajúcej štvrtej časti, každopádne, ak niečím daná IP trpí stále, tak je to práve nie zrovna dokonalým systémom kamery. Na všetko sa dá pochopiteľne zvyknúť a minimalizovať prípadné riziká, avšak ako som teraz opätovne skúšal hranie Pikmin 1 a Pikmin 2 cez Nintendo Switch, neraz sa mi stávalo presne to isté, čo v pôvodných verziách na GameCube. A keď už spomínam tie vôbec najnovšie HD porty, určite by ste radi vedeli, či sa aj v tomto prípade Nintendu podaril taký husársky kúsok ako pri stále aktuálnom návrate Metroid Prime. Smutne musím konštatovať, že tu si vývojári nedali až tak záležať a skôr len jemne oprášili štrnásť rokov starý port z Wii. Cez to všetko vám, či už pamätníkom, alebo úplným Pikmin nováčikom, odporúčam si predmetnú a originálnu RTS nenechať ujsť, keďže jej jedinečnosť dokáže prekryť akékoľvek nedostatky.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti ConQuest entertainment a.s.

Klik pro zvětšení (Pikmin 1 a Pikmin 2 - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
SUPER
90%
CZECHGAMER
Jedinečná RTS aká v rámci svojej interakcie nepozná konkurenta

CGwillWin