hw
recenze
iiyama GB2870UHSU-B1

iiyama GB2870UHSU-B1 - recenze
iiyama GB2870UHSU-B1 - recenze
11:37, 29.04.2023

Japonská elektronika je už desaťročia synonymom vysokej kvality, aj napriek tomu, že ju v zmysle kvantity pochopiteľne dávno prevalcoval čínsky trh. Stále sú tu však spoločnosti schopné presadiť sa aj pod vlajkou krajiny vychádzajúceho slnka. Žiarivým potvrdením týchto slov je značka iiyama. Bola založená v roku 1972 a drvivú väčšinu svojho portfólia profiluje na zobrazovaciu techniku a špeciálne kancelárske a herné monitory. Samozrejme, nedávno sme vám ponúkli test jedného z ich bezdrôtových komunikátorov, avšak to sú skôr len také okrajové spestrenia než primárny cieľ vývojovej sekcie iiyama. Dnes vás preto určite nešokujem avizovaným testom ďalšieho monitora danej značky, tentokrát s cieľom uspokojiť výhradne hráčsku komunitu. Viac než štyri týždne som mal možnosť testovať cenovo dostupný a výkonom nadpriemerný model GB2870UHSU-B1, o ktorom vám teraz budem môcť povedať viac. Bez ďalšieho zdržovania preto prijmite moje formálne pozvanie a poďme na vec.

Krajina vychádzajúcich monitorov

Klik pro zvětšení (iiyama GB2870UHSU-B1 - recenze)

Klik pro zvětšení (iiyama GB2870UHSU-B1 - recenze)

Klik pro zvětšení (iiyama GB2870UHSU-B1 - recenze)

Znalcom segmentu zobrazovacej technológie môže pohľad na vyššie špecifikovaný model spôsobiť menší návrat do minulosti, napokon, vizuálne podobných monitorov má iiyama v ponuke viacero, avšak verzia GB2870UHSU-B1 je jednou z tých novších a súčasne prémiovejších. Máme tu teda dvadsaťosem palcový IPS displej s Red Eagle 4K (3840 × 2160) rozlíšením a podporou obnovovacej frekvencie 150 Hz. Výrobca navyše udáva odozvu 1 ms, s ktorou by sa daný panel vedel bez problémov uživiť aj v eSport prostredí. Cenovka sa aktuálne pohybuje na hranici sedemsto eur, čo podporuje moje tvrdenie o prémiovom produkte. Po rozbalení krabice, ktorú už tradične zdobí robot, maskot značky iiyama, som z nej postupne povyťahoval samotné rameno skladajúce sa z dvoch častí, monitor dobre chránený fóliou pred prípadným poškodením počas transportu, napájací kábel, HDMI kábel a nechýbala ani DP kabeláž. Jednoducho všetko to, čo hráč potrebuje pri prepojení monitoru s desktopom, laptopom alebo pokojne aj konzolou. Trojramenná základňa, ostatne, tak ako aj monitor sám, je plne obalená do matného plastu - jeho povrch nezbiera odtlačky prstov, čo hodnotím ako jasnú prednosť. Stojan dokážete postaviť pomerne jednoducho aj bez skrutkovača (krížová skrutka má manuálne zapustenie s rotačným kĺbom), avšak panel naň už musíte pripevniť pomocou štyroch skrutiek. Aby ste si hardvér mohli postaviť kamkoľvek na tvrdý povrch, potrebujete aspoň tridsať centimetrov miesta.

Doplnok alebo hlavný panel?

Klik pro zvětšení (iiyama GB2870UHSU-B1 - recenze)

Klik pro zvětšení (iiyama GB2870UHSU-B1 - recenze)

Klik pro zvětšení (iiyama GB2870UHSU-B1 - recenze)

Po dizajnovej stránke asi nie je dôvod sa v tomto prípade púšťať do nejakých hlbokých úvah. Nenájdete tu žiadne RGB osvetlenie ani výrazný odkaz na hernú kultúru, keďže výrobca zvolil ostré hrany a monitor je akýmsi zlepencom dvoch hrubších dosiek s fyzickými výstupmi pod zadnou hranou - máte tu konkrétne trojicu USB-A vstupov, jeden HDMI (2.1 s podporou 150 Hz), DisplayPort (1.4 s podporou 150 Hz) a audio vstup. Práve USB sloty sú všetky klasifikované ako 3.0 a nesmiem vynechať ani podporu VRR, čiže variabilnej obnovovacej frekvencie, vďaka čomu je daný panel vhodným kandidátom na prepojenie s next-gen konzolami ako PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Súčasťou plastového šasi sú aj vstavané reproduktory, ktoré však zo seba nevedia vytlačiť viac než zle utlmenú audio linku a osobne vám odporúčam sa na tento doplnok úplne vykašlať a využiť práve vyššie spomínaný vstup pre headset. Nastavenie stojana dáva užívateľovi možnosť zdvihnúť monitor o trinásť centimetrov vyššie alebo si nastaviť uhol sklonu, ale čo je podstatnejšie, panel dokážete obrátiť aj na biznis štýl a skombinovať ho tak s iným monitorom. Teraz je otázkou, či takto výkonnú zobrazovaciu techniku chcete využívať ako doplnok, alebo mu naložíte oveľa dôležitejšiu funkciu. Čo ma tu však vyložene štvalo? OSD sa ovláda pomocou pätice dotykových spínačov na dolnej pravej hrane a ich reakcie sú jednak spomalené, ale čo je ešte horšie, časové zotrvanie pokynov žalostne krátke. Oveľa viac by som tu docenil štandardné fyzické tlačidlá, no pri tejto cene si japonský výrobca mohol pokojne dovoliť pribaliť aj diaľkové ovládanie.

Nie len na hry

Klik pro zvětšení (iiyama GB2870UHSU-B1 - recenze)

Klik pro zvětšení (iiyama GB2870UHSU-B1 - recenze)

Klik pro zvětšení (iiyama GB2870UHSU-B1 - recenze)

Vysoké rozlíšenie a dostatočný počet pixelov na palec umožňuje tejto zobrazovacej technike aj pádne využitie v postprodukcii - či už pri úprave fotografií alebo videí. Úroveň detailov je viac než len uspokojivá a sám som počas testovania iiyama GB2870UHSU-B1 stihol zrealizovať niekoľko video projektov. Dosiahnuť ostrejšieho obrazu na menšej uhlopriečke, samozrejme, nie je až taký zásadný problém, avšak práve pri spárovaní so spomínanými konzolami a počas aktívnej podpory vyššieho snímkovania, dokážu niektoré hry na tomto paneli doslova vyniknúť. Veľkým plusom je rovnako skutočnosť, že panel stačí len vybrať z krabice, prepojiť so zdrojom a nie sú nutné žiadne separátne kalibrácie - obraz je takmer dokonalo nastavený už z továrne, začo dávam veľký palec hore. Všetko je super až do momentu, keď vedľa IPS technológie posadíte OLED a začnete ich tak nejako porovnávať - IPS má dnes jednoducho zásadné nedostatky v zmysle komplexnosti kontrastu a nezachráni to ani priemerné HDR 400, ktoré testovaná vzorka podporuje. Napriek tomu, ak preferujete menšie uhlopriečky, čiže práve niečo okolo dvadsaťosem palcov, tak OLED je pre vás dnes stále mimo a IPS je tou ideálnou voľbou.

Malý a kompaktný monitor s obrovským výkonom

Klik pro zvětšení (iiyama GB2870UHSU-B1 - recenze)

Klik pro zvětšení (iiyama GB2870UHSU-B1 - recenze)

Klik pro zvětšení (iiyama GB2870UHSU-B1 - recenze)

V prípade japonského modelu iiyama GB2870UHSU-B1 si kupujete prémiovú kvalitu obrazu, minimálne čo do možností danej technológie, natívnu frekvenciu 150 Hz, dostatočný počet relevantných vstupov, kompatibilitu s modernými grafickými kartami a slušnú variabilitu nosného stojana. Je to pre vás dostatočná motivácia, zvlášť pri danej cene? Rozhodnutie je na vás.



Za poskytnutie produktu na recenziu ďakujeme spoločnosti iiyama

Klik pro zvětšení (iiyama GB2870UHSU-B1 - recenze)


CGwillWin