hw
recenze
iiyama G-Master GB3466WQSU

iiyama G-Master GB3466WQSU - recenze
iiyama G-Master GB3466WQSU - recenze
11:20, 08.03.2021

Žádný učený z nebe nespadl, přestože si to o sobě velká část populace myslí, což můžeme doložit tolika facebookovými diskusemi zaplavenými absolventy vysoké školy života, ze kterých se naopak zdá, že nás čeká další doba temna. Nicméně se já sám považuji za znalce odvětví, ve kterém už roky rozsévám své názory na základě testů nejrůznějšího všeho, i když nemám problém přiznat, že něco nevím, neznám nebo neumím. K tomu, o čem moc nevím, se donedávna řadila japonská společnost iiyama, která sice na trhu působí už 50 let, ale já její logo zaregistroval teprve před nějakou dobou. Díky testu zakřiveného herního monitoru řady G-Master se mi otevřely oči hned na několika úrovních. Pokud jste o této firmě věděli dřív, dovolím vám se cítit alespoň na chvilku nadřazeně.

Dárek poznání

Klik pro zvětšení (iiyama G-Master GB3466WQSU - recenze)

I přes skutečnost, že ultrawide efekt se pomalu ale jistě vytrácí z prostředí televizní techniky, herní průmysl se ho vzdát nechce, což je podle mě hodně dobře. Dnes si představíme vlajkovou loď proslulé japonské značky, disponující 34 palcovým VA panelem a rozlišením QHD (3440 x 1440), za podpory 1400 Hz s odezvou 1 ms. Vysoká obnovovací frekvence spojená s velikostí panelu by mohla vyvolat dojem, že se budeme bavit o monitoru za víc jak tisíc Eur, ale to v žádném případě není pravda. Provedl jsem menší soukromý průzkum, a je-li něco pro značku iiyama charakteristické, tak je to cenová dostupnost. Dnes, v době, kdy společnosti typu Xiaomi dobývají svět spotřební elektroniky, se právě nízká cenovka může zdát důvodem pro zvolení toho či onoho hardwaru. Ale platí to i pro iiyama G-Master GB3466WQSU, který stojí jenom pětistovku?

Kam ho zavěsit?

Klik pro zvětšení (iiyama G-Master GB3466WQSU - recenze)

Za dříve zmíněnou sumu se jedná o jeden z nejlevnějších herních monitorů v dané konfiguraci, pyšnící se vysokou obnovovací frekvencí stejně jako slušným designovým provedením. U designu bych se teď zastavil. Výrobci monitoru se během tvorby kovového stojanu umně inspirovali všemi mnou dodnes viděnými verzemi z dílny konkurence a přináší klasické písmeno V s posuvným ramenem. Citelně chybí jakýkoliv management kabeláže a prostor pro odložení headsetu. Připojené kabely vám proto budou trčet na všechny strany. Headset můžete zkusit zavěsit mezi panel a rameno, ale při manipulaci s monitorem může dojít k poškození zadní strany obrazovky stejně jako sluchátek. Je mi jasné, že nižší cenová relace vyžaduje řadu kompromisů (proto vůbec nekomentuju nemožnost změny bočního sklonu), ale přece mi nebudete tvrdit, že plastový háček umístěný někde na rameno, by výslednou cenu posunul o nějak závratnou hodnotu. Je to herní nástroj a jako takový by měl poskytnout pohodlnou možnost potřebného příslušenství.

Klik pro zvětšení (iiyama G-Master GB3466WQSU - recenze)

Stabilita víc jak desetikilového kusu hardwaru je na stole uspokojivá, i když kvůli nemožnosti naklonění panelu vám nedoporučuju pokládat monitor na ubrus. Tím riskujete otravné komplikace spojené s posouváním všeho okolo. Pojďme se podívat na nabídku konektivity, která je mnohem uspokojivější. K dispozicí máte duo HDMI 2.0 vstupů, ve stejném počtu jsou zastoupené i DisplayPort 1.2 a USB 3.2. Nedávno jsem kritizoval novinku z dílny HP OMEN, která má jedno z nejhorších schémat ovládání monitoru, a to pomocí malých tlačítek na zadní straně zařízení. U iiyama G-Master nic takového není a dobře fungující a intuitivní joystick najdete na spodní hraně. Tím regulujete veškeré nastavení včetně eliminace loga při vypnutí a zapnutí stroje. Trochu mě zamrzelo, že monitor nedokáže automaticky přepnout na právě spuštěný vstup a člověk musí všechno dělat manuálně, ale ovládání je dost uspokojivé na to, abyste si to bez nějakých komplikací v pohodě zařídili sami.

HDR 400

Klik pro zvětšení (iiyama G-Master GB3466WQSU - recenze)

Výrobce se pyšní certifikátem HDR 400, což ale pro vás v praxi neznamená moc důležitého. Jediné, čeho si možná všimnete při aktivaci, je o něco věrohodnější převedení černé barvy, ale jinak jede černá paleta na tradiční prezentaci. Další licence nás přesune do vod AMD FreeSync, což je mnohem lepší bonus, zvlášť máte-li svou sestavu s tímto pojmem úzce spjatou, ale během testování her s opačným břehem vzdáleným od AMD jsem změny prezentace obrazu jako takového zaznamenal jen stěží. Při dané úhlopříčce s na pohled příjemným zakřivením v poloměru 1500R je hraní na monitoru iiyama G-Master dost nadprůměrným zážitkem. VA panel se nesnaží zkreslovat kvalitu ani při výrazném narušení pozorovacího úhlu, což je pozitivní. V herní sféře jsou podstatné obnovovací frekvence a téměř nulová odezva, a v tomto ohledu G-Master rozhodně ví, co dělá. Faktickou část recenze zakončím přítomností reproduktorů, které tady vůbec být nemusely a za ušetřené peníze mohl výrobce dodat něco užitečnějšího (pod vousy brumlám něco o háčku na headset). Kvalita zvuku je vážně mizerná a když si vzpomenu na to, jak monitor zní, jako kdyby ho někdo hodil do popelnice, myslím, že vestavěné reproduktory by se nehodily ani jako poslední útočiště.

Dokonalý poměr ceny a výkonu

Klik pro zvětšení (iiyama G-Master GB3466WQSU - recenze)

O monitoru iiyama G-Master GB3466WQSU bychom toho mohli říct ještě spoustu, ale nakonec by to sklouzlo až k přehnané a zbytečné kritice. Je potřeba si uvědomit, pro koho je tento výrobek určený. Po měsíčním testování se iiyama podle mě snažili vyrobit herní monitor pro každého, kdo tak úplně neví, co by mělo hraní na zakřiveném panelu s velkou úhlopříčkou a vysokou obnovovací frekvencí obnášet. Ve finále se jim podařilo udělat cenově dostupnou alternativu schopnou ukojit poctivé hráče, jejichž oči ale zatím nepoznaly pocit okrajového pohlcení. Já ho používal i na běžnou kancelářskou práci a díky široké možnosti vstupů se mi povedlo připojit i konzole. V obou případech jsem proti kvalitě obrazu a možnosti nastavení říct křivého slova, což je asi tou nejzásadnější odpovědí na vaše pochybnosti ohledně monitoru značky iiyama.



Za poskytnutie produktu na recenziu ďakujeme spoločnosti iiyama

Klik pro zvětšení (iiyama G-Master GB3466WQSU - recenze)


CGwillWin