hw
recenze
iiyama UC SPK01M

iiyama UC SPK01M - recenze
iiyama UC SPK01M - recenze
08:08, 18.04.2023

Spoločnosť iiyama sa v našom neustále obmieňanom portfóliu článkov v minulosti objavila už viackrát, avšak doteraz sme vám v tejto súvislosti referovali výhradne o kvalitách ich kancelárskych a herných monitorov. Aj keď sa v zásade valná časť hardvérovej produkcie od predmetnej japonskej spoločnosti (po tej Číne trochu nezvyk, čo?) skutočne krúti okolo zobrazovacej techniky, v ich talóne sa nachádza aj pár, takzvaných odbočiek, kam spadá napríklad konferenčný reproduktor UC SPK01L schopný sa uplatniť nielen v malých či veľkých firmách, ale za určitých podmienok súčasne aj u vás doma. Keďže sa pri výbere článkov pre náš a váš magazín snažím čo najviac osviežovať zavedené kanály, ak to tak môžem povedať, rozhodol som sa lokálneho distribútora pre iiyama osloviť s možnosťou otestovať práve túto špecialitu a vás tak, dúfam, obohatiť o novú skúsenosť. A kto vie, možno si práve túto hračku vďaka nám sami zadovážite.

Diskusia na úrovni

Klik pro zvětšení (iiyama UC SPK01M - recenze)

Diskutovať sa dnes dá mnohými spôsobmi. Od bežného telefonického rozhovoru, cez video stretnutia v rámci sociálnych kanálov, až po hromadné video mítingy s predajcami hrncov. Spoločným menovateľom je túžba po čo najčistejšom prenose vášho hlasového prejavu, bez toho, aby protistrana počula štekot susedovho psa, či deti šantiace na záhrade. Posledné roky bola valná časť pracujúcej populácie uväznená za múrmi svojich obydlí a dopyt po komunikačných zariadeniach letel vyššie než kondor na Ritaline. Headsety, kamery, mikrofóny - všetok podobný hardvér bol v jednom čase vysoko nedostatkovým náradím a aj keď dnes už prežívame v tomto smere skôr nejaké tie dojazdy, konzumenti sa po predchádzajúcich skúsenostiach už automaticky snažia investovať viac do kvality, než do hardvéru schopného fungovať sotva pár mesiacov. Preto ma zaujímala kvalita vyššie spomínaného BT komunikátoru od japonskej značky iiyama, ktorý má, podľa popisu, zabezpečovať viacsmerový zber hlasu zo vzdialenosti až troch metrov, v maximálne čistej podobe a bez ozveny. Je tento PR opis však skutočnosťou, alebo len správne zvoleným marketingovým ťahákom?

3 zariadenia súčasne

Klik pro zvětšení (iiyama UC SPK01M - recenze)

Predmetný komunikátor sa cenovo pohybuje aktuálne na hranici 100 eur. Už po rozbalení som jasne cítil, že výrobca tieto peniaze požaduje za kus solídne spracovanej elektroniky a nie za nejakú plastovú nádobku na vzduch. Zariadenie má váhu prebližne 400 gramov a jeho šasi je vyrobené z na dotyk príjemného kovu guľatého tvaru. Zo spodnej strany je nalepená gumová linka, ktorá zabraňuje putovaniu tohto disku kade tade po stole, no rovnakou mierou pomáha aj spomínaná váha. V balení sa okrem nabíjacieho USB-C kábla a samotnej jednotky (nenájdete tu adaptér) nachádza už len malý USB kľúč určený na prepojenie s PC. Iiyama UC SPK01M má na tele niekoľko dotykových bodov, pomocou ktorých môžete zvyšovať úroveň hlasitosti, prijímať alebo pokladať telefonáty a párovať nové zariadenia. Z bočnej hrany vykúka fyzický spínač pre zapnutie/vypnutie a rovnako tak audio vstup na priame prepojenie. Komunikátor je možné pripojiť súčasne až k trom zariadeniam, avšak stávalo sa mi, že akonáhle som cez BT a USB kľúč prepojil prístroj s telefónom a počítačom súčasne, audio komunikácia fungovala vždy len na jednom z nich a druhé nebolo schopné v reálnom čase pochopiť, akým spôsobom chcem počas hovoru prenášať zvuk.

Čistý prenos

Klik pro zvětšení (iiyama UC SPK01M - recenze)

Poďme teraz k hodnoteniu toho najdôležitejšieho aspektu a teda onej čistoty prenosu hovoreného slova. Testovanú vzorku som umiestnil do našej kancelárie - stredne veľkej a z väčšej časti prázdnej miestnosti, kde je potenciálne nebezpečenstvo výskytu ozveny. UC SPK01M podľa popisu sníma prichádzajúci hlas až zo vzdialenosti troch metrov a to pri rozsahu 360 stupňov. Túto skutočnosť môžem potvrdiť. Počas mesačného testu bolo cez predmetnú vzorku realizovaných veľa telefonátov, či už skupinovej alebo 1on1 povahy, a ani v jednom prípade druhá strana nemala dôvod sťažovať sa na kvalitu prenášaného zvuku. Sám som však absolvoval viacstupňové testovanie práve z pozície druhej strany, s tým, že ma zaujímala toľko proklamovaná schopnosť potláčania šumu a ozveny pomocou umelej inteligencie. Výsledok prekvapil. Úroveň celkovej čistoty bola tak enormná, že mi nejaký čas trvalo pochopiť, cez čo vlastne hovor realizujem - do mikrofónu je možné hovoriť súčasne a viachlasne, s tým, že na druhej strane je všetko učesané a počuteľné v HD kvalite. Pritom nie je nutné komunikátor/reproduktor nejako špeciálne kalibrovať, či nastavovať, jednoducho ho zapnete, položíte kde treba a môžete začať hovoriť s celým svetom.

Dvojaké nabíjanie

Klik pro zvětšení (iiyama UC SPK01M - recenze)

Interná batéria má kapacitu 2 200 mAh a papierovo dokáže vydržať niečo málo cez osem hodín. Predmetný údaj sa však v praxi nepodarilo počas testu dosiahnuť a mne produkt vydržal necelých sedem hodín v chode. Tak či onak, dobíjanie energie sa dá realizovať priamo cez USB-C vstup, alebo je dokonca možné hardvér položiť na QI plochu a doplniť mu šťavu bezdrôtovou formou. Musím sa priznať, že okrem vybavovania hovorov cez rôzne aplikácie v PC, som komunikátor od spoločnosti iiyama využíval aj ako externý reproduktor pre počúvanie hudby. Síce na tento druh audio prezentácie nie je nejako špeciálne vybavený, avšak dokáže vyvinúť oveľa lepšiu zvukovú linku, než akýkoľvek reproduktor v notebookoch (maximálna hlasitosť na úrovni 85 dB). Suma sumárom: Produkt vidím relevantný aj v prípade, ak máte stredne veľkú až veľkú obývaciu izbu s masívnym jedálenským stolom. Do jeho stredu môžete položiť práve tento komunikátor a povýšiť tak rozhovory s rodinou, či vybavovanie pracovných stretnutí na úplne novú úroveň. O uplatnení v kancelárii som hovoril už vyššie v texte a tu je využiteľnosť iiyama UC SPK01M rovnako vysoká.

Vhodný pomocník do kancelárie a bežnej domácnosti

Klik pro zvětšení (iiyama UC SPK01M - recenze)



Za poskytnutie produktu na recenziu ďakujeme spoločnosti iiyama

Klik pro zvětšení (iiyama UC SPK01M - recenze)


CGwillWin