hw
recenze
Samsung QE55QN95B

Samsung QE55QN95B - recenze
Samsung QE55QN95B - recenze
12:39, 27.11.2022

Ako určite dobre viete, tak spoločnosť Samsung už dlhší čas úzko spolupracuje s Microsoftom, respektíve s jeho hernou divíziou Xbox, na integrácii ich cloudovej služby Game Pass do Samsung televízorov a prvé výsledky si už dnes môžete reálne dovliecť domov. Tých modelov podporujúcich jednoduchú Xbox Game aplikáciu je dnes samozrejme viac než len pár, avšak v nasledujúcom texte sa ja osobne zameriam na hardvér s konkrétnym označením Samsung QE55QN95B, ktorý sa nám dostal do redakcie ako jeden z TOP panelov určených nie len na streamovanie Xbox softvéru, ale aj na ďalšiu zmes štandardných funkcií. Nebudeme sa tak logicky rozprávať len o hraní hier bez konzole ako takej, ale spoločne si prejdeme jednotlivé kvalitatívne body uvedeného zariadenia a nezabudneme ani na ono obligátne odporúčanie v zmysle "cena vs výkon".

Je to kritické keď...

Klik pro zvětšení (Samsung QE55QN95B - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung QE55QN95B - recenze)

Bežne sa hovorí niečo v tom zmysle; že pravý muž predsa nepotrebuje návod aby postavil čokoľvek od elektro bicykla cez gril, vianočný stromček, stodolu až po jadrový fúzny reaktor. Pravý muž má všetky návody už dávno vo svojom genofonde a papiere potvrdzujúceho jeho domnienky sú tak úplne bezpredmetné. No, ja osobne som však pri skladaní testovacej vzorky predsa len nedokázal zo svojej DNA vyloviť jednu konkrétnu konštrukčnú vec a tou bol spôsob uchytenia špeciálneho One Connect Boxu o zadnú hranu kovového stojanu. Keďže kolega, čo TV testoval predo mnou, niekde zapatrošil stručný návod, aký výrobcovia nechávajú vždy na vrchu krabice, musel som si ho stiahnuť do telefónu a nazrieť tak do mysle konštruktérov. Prečo toto spomínam v recenzii? Apelujem tým na vás mužov, aby ste sa nebáli sem tam priznať, že si ten návod jednoducho musíte nájsť, veď nejde o nič potupujúce. Nechajme však moje malé konštrukčné problémy bokom a poďme sa pozrieť na dizajn televízora ako takého. Vizuálny part je tu skutočne nádherne minimalistický. Kovový rám zariadenia v striebornom prevedení krásne pasuje k masívnemu kovovému stojanu, ktorý má svetlú výšku takmer osem centimetrov, čo konzumentovi umožňuje zasunúť pod TV soundbar (ja vám v tomto ohľade odporúčam Samsung S800B, ktorý som rovnako dostal na TEST a s akým som bol nadmieru spokojný). Jediná nevýhoda stojanu môže byť v jeho výraznejšej hĺbke, každopádne stále je tu možnosť prístroj zavesiť na stenu, ak by ste ten priestor niekde na stolíku nakoniec nenašli. Panel má zo zadnej strany jednotný tvar a jeho šírka je len niečo málo pod tri centimetre, začo dizajnérom a strojcom musím zatlieskať. Systém organizácie vstupov je, čo u tohto výrobcu býva pravidlom, realizovaný výhradne do jednej strany a počet portov musí uspokojiť väčšinu z vás. Máme tu však len jeden HDMI 2.1 a preto ak vlastníte next-gen konzolu PlayStation 5 a Xbox Series X súčasne, budete si pri chuti hrať hry podporujúce variabilné snímkovanie, musieť prehadzovať jeden kábel medzi dvoma strojmi. Ďalšie trio HDMI je už štandardne 2.0 a dopĺňa ich dvojica USB (2.0) a iné štandardne očakávané brány.

miniLED vs OLED

Klik pro zvětšení (Samsung QE55QN95B - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung QE55QN95B - recenze)

Áno, miniLED nie je OLED a naopak. Samsung aj naďalej nechce naplno vkročiť do vôd dnes čoraz viac populárnych OLED panelov a preto pokračuje v LED evolúcii. Výsledkom je označenie miniLED, ktoré oproti pôvodnej technológii môžete natlačiť do oveľa tenšieho šasi (aj preto tie 3 centimetre) a súčasne si zaistiť navýšenie sekcií pre lokálne stmievanie (pri 55 palcovej obrazovke ich je takmer 600). V redakcii sme už mali na stole niekoľko miniLED obrazoviek a aj keď sa značná časť z nich nedala označiť za zrovnateľnú s OLED konkurenciou (čierna bez takzvaného Halo efektu sa stále nekoná), na danú métu nijako zásadnej nestrácali. Teraz je otázne, ak sa rozhodnete kúpiť tento konkrétny model, aký panel vlastne dostanete - Samsung neuvádza presný popis a tak si vlastne kupujete buď VA alebo IPS obrazovku, čo je otázkou zmiešavania naprieč regiónmi. Dôležitá je tu však výsledná kvalita ako taká a v nej QE55QN95B má dozaista čo ponúknuť. Máme tu 100 Hz 4K panel s výrazne vysokým jasom, ktorý docenia predovšetkým užívatelia sledujúci a hrajúci počas dňa. Obrazovka zo seba dokáže v niektorých režimoch vytlačiť až 2 000 nits, čo znamená, že akokoľvek ostré slnečné lúče na ňu počas dňa dopadnú, nebudú mať negatívny vplyv na sledovaný obsah. Okrem excelentnej svietivosti je tu rovnako prítomný aj kvalitný kontrast (25 000 : 1) a DCI-P3 s pokrytím 95%. Moje osobné a samozrejme stále skôr laické dojmy z prezentácie obrazu u testovanej vzorky boli viac ako pozitívne a aj keď predmetný model porovnám s nedávno recenzovaným SONY X95K, cez to všetko že oba využívajú miniLED technológiu, SONY v tomto prípade pri stmievaní dáva dôraz na detail a Halo efekt ju nezaujíma - Samsung však ide opačnou cestou. Porovnania sú však pre bežné oko skôr len zbytočným balastom nerelevantných údajov a ak sa nepovažujete za "bystrozrakého", sotva toto celé pre vás bude mať nejakú váhu. Televízor som aktívne testoval pri sledovaní filmov/seriálov a samozrejme som sa sústredil aj na spomínané hranie a ani v jednom prípade som s celkovou kvalitou obrazu nemal žiadny problém.

Bez Dolby Vision

Klik pro zvětšení (Samsung QE55QN95B - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung QE55QN95B - recenze)

Cez to všetko, že predmetná TV podporuje očakávané HDR štandardy a má v talóne aj HDR10+ Adaptive (regulácia HDR na základe okolitého svetla), absentuje tu podpora Dolby Vision - pre mnohých milovníkov filmov to môže byť dosť zásadný problém. Obnovovacia frekvencia ako aj slušná odozva na úrovni 8 ms / 10 ms input lag, to všetko nahráva do karát hernému režimu, s ktorým som bol, ako už uvádzam vyššie, maximálne spokojný. Čo sa týka hrania, tu by sme mohli pozvoľna prejsť ku operačnému systému Tizen, ktorý zabezpečuje slušnú odozvu na vaše príkazy a rovnako tak aj dobrú stabilitu. V bohatej ponuke aplikácií na mňa čakala aj proklamovaná Xbox app, ktorou môžete vkročiť do sveta hier bez toho, aby ste mali doma reálnu Xbox konzolu. Stačí mať dostatočne rýchly internet (či už ťahaný cez Wi-Fi alebo kábel) a rovnako tak si platiť Game Pass členstvo a jediné čo vás bude deliť od spustenia prvej videohry, je spárovanie podporovaného BT gamepadu. Môžete zvoliť priamo Xbox ovládač alebo siahnuť pokojne po PlayStation 5 ovládači, čo je už plne na vás. Celý proces je úplne jednoduchý a gamepad vám bude slúžiť aj na reguláciu interného rozhrania TV. Keď už spomínam ovládanie, tak televízor má samozrejme svoj vlastný multifunkčný ovládač so solárnym panelom, ktorý môžete nabíjať aj cez USB-C vstup umiestnený na jeho spodnej hrane (ten však nie je súčasťou obsahu krabice). Kto by dával naopak prednosť hlasovému ovládaniu, môže podľa očakávania prejsť procesom nastavenia asistentov od Samsungu, Amazonu a Googlu. Čo tu máme ešte ďalej? Kto si nezakúpi soundbar, musí si vystačiť s inak dobre hrajúcimi vstavanými reproduktormi s výkonom 60 W pri schéme 4/2/2.

Áno alebo nie?

Klik pro zvětšení (Samsung QE55QN95B - recenze)

Za predpokladu, že nie ste fanaticky fixovaný na OLED technológiu a bez akýchkoľvek problémov si vystačíte s miniLED alternatívou, je pre vás vyššie opisovaný model 4K TV viac ako vhodným zariadením. Jeho prednosti pre hráčsku komunitu sme si už dostatočne vysvetlili a čo sa týka zvyšku funkcií, Samsung QE55QN95B má rozhodne viac ako silný nádych prémiového produktu, do akého sa nemusíte obávať investovať plnú sumu. Apropo tá sa aktuálne pohybuje na hranici 1 700 Eur.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Samsung

Klik pro zvětšení (Samsung QE55QN95B - recenze)


CGwillWin