hw
recenze
Sony X95K

Sony X95K - recenze
Sony X95K - recenze
12:00, 24.08.2022

Pred nejakou dobou som dostal otázku v zmysle, prečo vlastne recenzujem akékoľvek televízory, ak si nedám tú prácu a nepripravím komplexné zhrnutie, kde sa pomocou sofistikovaných metód hodnotí každý jeden aspekt daného zariadenia separátne a kde padajú cifry z jednej neznámej. Pochopiteľne, plne rozumiem tomu, prečo niekoho moje texty okolo televíznych prijímačov nijako nenadchnú, avšak treba si v tomto prípade uvedomiť jeden zásadný fakt. Naša redakcia a ani ja ako, často externý technologický redaktor pracujúci pre rôzne médiá, nemám dostatočné vybavenie na to, aby som do článku opisujúceho takto sofistikovanú elektroniku vedel zaniesť metodiky, na aké je čitateľ zvyknutý z iných vyložene zahraničných, na danú tému zameraných, médií. A je preto úplne v poriadku, že je mojím cieľom hodnotenie TV pojať takzvane z opačnej strany a viac sa pri opise kvalít toho či onoho hardvéru sústrediť na akýsi konzumný aspekt, respektíve to celé viac popísať z pozície laika. Koniec koncov, stále tu ide len o skúsenosti s produktom a následné referovanie, či už v negatívnom, alebo pozitívnom duchu. Prepáčte mi, možno trochu zbytočný úvod do ďalšej recenzie z vreca nesúceho spomínané zameranie, každopádne, mal som pocit, že je nutné vyššie nastolenú myšlienku nejako zadefinovať a vyjadriť sa k celej téme. Teraz, keď už tí z vás, čo sem prišli hľadať namerané údaje okolo SDR jasu v cd/m2 a podobné, pre bežného zákazníka nič nehovoriace kódy z morzeovky, odišli, môžeme sa so zvyškom čitateľov pozrieť na aktuálnu vlajkovú loď v segmente TV s logom SONY.

Mini LED

Klik pro zvětšení (Sony X95K - recenze)

Klik pro zvětšení (Sony X95K - recenze)

Prostredníctvom tohtoročného modelu X95K vstúpila japonská spoločnosť SONY naplno do sveta 4K mini LED panelov a práve tento televízor môžeme preto brať ako prvý krok smerom k čistejšej a jasnejšej obrazovke (X95K tak nahrádza minuloročný model X95J, ktorý používal štandardnú LED technológiu). Keď sa pozrieme na papierové predpoklady, tak výrobca sa u tohto konkrétneho hardvéru snažil vytvoriť komplexný televízor, s ktorým by jeho majiteľ dokázal a bol schopný koexistovať vo všetkých aspektov využitia - či už je reč o hraní videohier, prepojení s PC, sledovaní bežného stream obsahu, alebo užívaním si veľkolepých a špecificky nakrútených kino hitov. Povedané po lopate, snažili sa vyrobiť televízor schopný uspokojiť každého, bez výrazných kompromisov. Mňa osobne v tomto ohľade samozrejme a predovšetkým zaujímala výhoda pri spárovaní s konzolou PlayStation 5 a inými hernými mašinkami, ale o tom si ešte čo-to povieme. Poďme sa teraz spoločne pozrieť na prvý aspekt mojej vlastnej hodnotiacej šablóny a teda na dizajn a kvalitu konštrukcie. Do kancelárie mi dorazil 65palcový variant, ktorý by svojou šialenou váhou dokázal vyhodiť platničku aj skúsenému rumunskému vzpieračovi - naozaj by som vám doprial ten smutný pohľad na útleho kuriéra, keď sa aj napriek mojej nemalej pomoci snažil manipulovať s tým ozrutným balením usadeným na korbe dodávky. Avšak, ak bývate v letiskovom hangári a tento rozmer je pre vás nedostatočný, k dispozícii je aj 75 alebo dokonca 85palcová verzia (cenovo to je potom odstupňované nasledovne, 65 palcov - cca 3 500 eur, 75 palcov - cca 4 000 eur a 85 palcov - cca 6 500 eur). Proces vybalenia a následného zloženia nie je možné zrealizovať bez asistencie ďalšieho páru rúk. Viac než 30 kilogramov vážiaci panel lemovaný kovovým rámom a zo zadnej strany obalený hrubým plastovým plátom s akýmsi efektom šachovnice sa dá zavesiť na stenu, alebo môžete využiť kovové nohy uchytené štvoricou skrutiek. Užívateľ si môže zvoliť trojakú pozíciu stojanu a buď nohy dá úplne na okraj obrazovky, ak mu to nábytok umožňuje, alebo ich upevní viac do stredu a treťou možnosťou je panel zdvihnúť viac do výšky, s cieľom si podeň usadiť napríklad soundbar, či prípadne spomínanú konzolu.

Dobrý prístup ku vstupom?

Klik pro zvětšení (Sony X95K - recenze)

Aj napriek obrovským rozmerom sa testovaná vzorka pevne usadila na mieste a vďaka svojej váhe a dostatočne pevným/širokým nohám, sa ani pri snahe ju rozkývať, nemala chuť prevrátiť. Už spomínaný efekt šachovnice na zadnej strane pôsobil na mňa moderným dojmom, aj keď v tomto ohľade ho okrem vás asi nikto ďalší nebude mať možnosť zaregistrovať. V balení, okrem očakávaného príslušenstva, môžete nájsť všetky plastové kryty, schopné úspešne skryť pripojenú kabeláž, a, čo ma rovnako potešilo, pevné svorky, vďaka ktorým si viete dlhšie káble namotať do klbka a zaistiť. V rámci vstupov máte možnosť zapojiť jedno HDMI z ľavej strany a rovnako tak tam zasunúť jeden USB kľúč, zvyšok brán je potom vedených o kúsok ďalej, zo spodnej hrany, kde nájdete aj toľko velebený herný HDMI port, vďaka ktorému budete vedieť využiť všetky dôležité funkcionality ako VRR a podobne. Ako má konkrétne toto riešené konkurencia? Samsung sa u svojich prémiových strojov rozhodol celú kolekciu vstupov odseparovať od televízora samotného a na zadnú hranu kovového stojanu pripevnil takzvaný One Connect Box, kde nájdete všetko potrebné ohľadom vstupov pre káble - je na dlhú diskusiu, či je tento spôsob užívateľsky prívetivejší alebo nie, avšak ja osobne si myslím, že ak raz za televízorom nemáte dostatok priestoru na pohyb a strkáte tam ruky, zatiaľ čo vaša hlava zodiera náter zo steny, nepomôže vám ani jeden z dvoch vymenovaných spôsobov. Z boku panelu som v strede nameral hrúbku viac ako šesť centimetrov a čo sa týka tenkosti rámiku voči kovovému lemu okolo obrazovky, tak tu sme na úrovni ôsmych milimetrov - televízor pri zapnutí aj preto vyzerá skutočne luxusne a prémiovo. Konštrukčná celistvosť je na vysokej úrovni, aj keď v prípade nasadzovania zadných krytov na prekrytie kabeláže je nutné si nájsť istý grif, čo je však otázkou niekoľkých pokusov a rovnako tak nejakej tej sprostej nadávky. Úprimne, kto z vás sa počas inštalácie akéhokoľvek proporčne veľkého hardvéru dokázal zaobísť bez starého dobrého nárečia dláždičov? S tým, ako testovaná vzorka vyzerala v priestore, nemám absolútne žiadny problém a myslím si, že akonáhle SONY X95K začleníte do svojej domácnosti, nájde si tam svoje pevné miesto a upúta pozornosť každého, kto vkročí do jej zorného poľa.

Prvé krôčiky

Klik pro zvětšení (Sony X95K - recenze)

Klik pro zvětšení (Sony X95K - recenze)

Rozsvietením žltého svetielka na spodnej hrane sa pri prvom pustení zariadenia súčasne rozbehne proces užívateľsky nenáročného nastavovania. Rozprávame sa tu o Google televízore a preto ak chcete rozhranie viesť týmto smerom, je nutné najprv nastaviť lokálne Wi-Fi pripojenie a neskôr si všetko spárovať s vaším Google kontom. Kto by však nechcel realizovať nič takéto, môže pochopiteľne tieto, ale aj iné kroky preskočiť a vôbec sa k nim už nevrátiť. Tak či onak, samotné rozhranie (Android 10) je pomerne svižné a reaguje bez výrazného oneskorenia, hoci že SONY do svojej vlajkovej lode opäť neváhala strčiť už takmer dva roky starý procesor MediaTek MT5895. Tu by som si na margo daného čipu dovolil aj na základe cenovej relácie, kde sa televízor pohybuje, trocha kritiky, keďže by som konečne rád videl v rámci procesoru výrazné priblíženie sa segmentu mobilných telefónov. Google Play obchod vám napriek všetkému ponúka obrovské množstvo aplikácií na stiahnutie, pri ktorých som nezaznamenal žiadne technické problémy (nemusíte sa obávať ani invazívnych a nevyžiadaných reklám na pozadí). Vďaka Google Chromecast ste schopní si prenášať akýkoľvek vizuálny obsah z telefónu alebo tabletu na obrazovku TV a ak sa vám doma povaľuje staršia kamera podporujúca rad Bravia, môžete skúsiť videohovor naprieč svojou sociálnou bublinou - zariadenie obsahuje vstavaný mikrofón, ktorý je však možné deaktivovať. Apropo, fyzické prepínače nájdete na zadnej strane a preto ak by sa vám nejakým nedopatrením podarilo stratiť ovládač, alebo by nebol po ruke onen mobil, televízor sa v základnom ponímaní dá ovládať aj staromódnym spôsobom. A keď už spomíname diaľkové ovládanie, poďme sa pozrieť na to, čo nájdete v balení s X95K (batérie sú súčasťou).



Inžinieri zo SONY sa oproti minuloročnému modelu rozhodli výrazne orezať počet tlačidiel a z pôvodnej päťdesiatky spravili takmer polovičnú porciu. Ovládač je tak minimalistický, ale v rámci dôležitej interakcie ponúka všetko potrebné. Pomocou hlasového ovládania ste schopný vyvolať virtuálnu klávesnicu na obrazovke ako aj realizovať ďalšie svoje požiadavky. Máme tu tlačidla venované všetkým dôležitým streamovacím službám, až na jednu (hádajte ktorú) a celkové spracovanie vyzerá skutočne luxusne. Povrch tvorí kovový plát s výrazným logom SONY a naopak zvyšok je zabalený do drsného plastu. Ten krásne drží na povrchu dlane, nech už je akokoľvek spotená. Tlačidlá sú samozrejme plne podsvietené a vďaka snímaču okolitého svetla tak ovládač vie, kedy je nutné sa rozžiariť a kedy naopak šetriť duo AAA batérií. Panel vám ďalej umožňuje prepínať osem modusov obrazu, kde logicky nechýba štandardný Kino režim, Živý obraz, Videohra, IMAX, vlastné nastavenie, či vizuál zameraný na fotografiu. Vybrať by si mal rozhodne aj ten náročnejší z vás. Vyššie spomínaným IMAX certifikátom sa však nenechajte nejako opiť, tento modus je skôr do počtu a z toho čo som mal možnosť vypozorovať, voči samotnému Kino režimu neponúka žiadne relevantné výsledky - ide o čoraz viac proklamovaný marketing, s akým sa radi oháňajú predajcovia v kamenných obchodoch, len aby donútili zákazníka tasiť peňaženku. A teraz to najpodstatnejšie, ostatne načo vám mám opakovať už zrejmú vec, že tento 4K Mini LED zvláda už v základnej kalibrácii ponúknuť úžasné vizuálne orgie pri filmoch alebo seriáloch, keď to od SONY tak nejako automaticky očakávate. Poďme sa preto pozrieť na herný modus, ktorý nás, ako herný web, musí zaujímať predovšetkým. X95K je TV ideálna ku vašej PlayStation 5 mašinke ale rovnako tak sa nenechá zahanbiť ani po prepojení s Xbox Series X. Užívateľ musí uvedené konzoly zapojiť do konkrétnych HDMI 2.1 vstupov (sú tu na tento účel dva), ktoré mu umožnia sprístupniť variabilnú obnovovaciu frekvenciu (VRR). Televízor automaticky rozpozná spustenie daného hardvéru a aktivuje gaming modus, zatiaľ čo pridá tlak na nízku latenciu bez toho, aby si užívateľ musel niečo nastavovať. Modus okrem iného podporuje Dolby Vision a rovnako tak mapovanie HDR tónov s cieľom čo najlepšie optimalizovať HDR ako také. Hranie, či už na PS5 alebo XSXS bolo aj vďaka testovanému hardvéru skutočne unikátnym zážitkom a keďže sám aktuálne plánujem nákup nového televízoru (budeme sa s rodinkou sťahovať do väčšieho domu), práve X95K je aj kvôli hrám na vrchnom mieste môjho zoznamu. Zónové stmievanie a celý systém podsvietenia označovaný ako XR Backlight Master Drive má síce oproti konkurencii menšie nedostatky ale opäť si myslím, že to bežné oko zákazníka nebude vedieť nijako identifikovať, keďže obraz je sám o sebe jedinečný a pre laické oko jednoznačne ohromujúci.

Očarujúci obraz a výborný zvuk

Klik pro zvětšení (Sony X95K - recenze)

Prepracovali sme sa na záver našej recenzie zameranej na prémiový model televízoru od SONY, ktorý sa pod kódovým značením X95K dostal von, to všetko, ako vôbec prvý mini LED od spomínaného výrobcu. Predmetný panel si ma osobne získal vďaka komplexnému obrazu, nech už by sme separátne rozobrané aspekty ako HDR, lokálne stmievanie, či iné veci museli po porovnaní s OLED technológiou jemne degradovať (je tu badať občasné pretekanie pixelov pri vyššom nasvietení). Opäť tu však musím podotknúť jednu zásadnú vec. Skúsenému a prísnemu oku odborníka nemôžeme vyčítať pátranie po minimálnych odchýlkach, tak ako priemerne zorientovanému zákazníkovi nemôžeme uberať právo nechať sa očariť obrazom komplexne viac ako dobre, ale nie dokonalo postavenej elektroniky. SONY si s X95K dozaista dokáže na seba naviazať záujmy oboch týchto táborov, kde dominanciou bude samozrejme prepracovaný herný režim, dobré užívateľské rozhranie, ako aj kvalitné spracovanie celého šasi. Je toto ideálna TV na hranie hier? Rozhodne. Rozprávali sme sa tu o zariadení schopnom ukojiť potreby milovníkov filmov, seriálov, či športových prenosov, zatiaľ čo vonku svieti ostré slnko? Samozrejme. Je toto obraz vhodný na prepojenie s PC? Áno, predmetný panel zobrazuje korektné farby v správnom pomere, aby ste mohli plynulo sledovať text na ploche a to všetko bez latencie (navyše sú tu vysoké pozorovacie uhly).

Spokojnosť na všetkých frontoch

Klik pro zvětšení (Sony X95K - recenze)

Klik pro zvětšení (Sony X95K - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Sony Czech.

Klik pro zvětšení (Sony X95K - recenze)


CGwillWin