Polícia odhalila pranie špinavých peňazí cez Twitch

Polícia odhalila pranie špinavých peňazí cez Twitch
15:03, 05.01.2022

Tento utorok rozbehla turecká polícia rozsiahlu policajnú raziu pri ktorej bolo zadržaných štyridsať ľudí podozrivých z podvodu ohľadom prania špinavých peňazí. Medzi zadržanými sa nachádza aj niekoľko streamerov pôsobiacich na Twitchi, cez ktorých mali prúdiť nelegálne získané peniaze v odhadovanej celkovej výške deväť miliónov dolárov. A ako prebiehal celý proces?

Organizovaný gang zlodejov kreditných kariet sa prostredníctvom nich sústredil na nákup takzvaných bitov (virtuálna Twitch mena), ktoré následne dávali vybraným streamerom a oni ich po zdanení zase vracali späť podvodníkom. Takto si z investície 10 Dolárov za 1000 bitov prišli na sumu cca 7 až 8 dolárov. Podľa prvotných odhadov sa tento modus operandi datuje ešte do roku 2020 a teda ide o dlhodobé a systematické pranie nelegálne získaných finančných prostriedkov.

Celú kauzu pomáhal odhaliť aj najpopulárnejší streamer z Turecka, Ahmet "Jahrein" Sonuç, ktorý koncom minulého roka vyhlásil; že má dôkazy o rozsiahlom podvode na pôde Twitchu. Ahmet má momentálne cez 1,7 milióna odberateľov a tak po jeho výzve a apelovaní na Twitch veci nabrali ešte razantnejší spád. Okamžite na to sa niekoľko streamerov samo priznalo ku vedomej spolupráci so zločincami a momentálne ich konanie skúma aj polícia.


DALŠÍ

CGwillWin