hw
recenze
Corsair K65 RGB Mini

Corsair K65 RGB Mini - recenze
Corsair K65 RGB Mini - recenze
07:00, 27.03.2021

Do vôd 60 percentných klávesníc tentoraz zakotvil aj Corsair a pred pár týždňami predstavil svoju prvotinu na tomto poli s názvom K65 RGB Mini. Či už teda potrebujete ušetriť priestor na stole, vedieť rýchlo a úsporne klávesnicu zabaliť na nejakú LAN párty, alebo jednoducho máte radi tento kompaktný dizajn, mohla by táto novinka padnúť do oka práve vám.

Klik pro zvětšení (Corsair K65 RGB Mini - recenze)

Trochu beletristický úvod tejto recenzie, hovoriaci o vodách 60 percentných klávesníc sa niekomu môže zdať spočiatku úsmevný, avšak napriek tomu, že tu podobné rozloženie máme už niekoľko rokov, za posledných pár mesiacov sa medzi gigantami herného hardvéru, stáva populárnym ako nikdy predtým. So svojou verziou 60% klávesnice prichádza každá väčšia spoločnosť, aby vytrhla žezlo z rúk "nadšeneckých", v širšej komunite menej známych spoločností ako napríklad Ducky, Anne, Keychron a podobne... No a verím že sa im to z časti podarí. Ak hráč väčšinu času trávi pri klávesovo nenáročných FPS hrách a viac priestoru potrebuje skôr pre svoju myš, vďaka viac frekventovanému šumu okolo tohoto layoutu ho to skôr či neskôr zakúpiť napadne. Navyše sú 60tky jednoducho pekné. Sú malé, kompaktné, častokrát pekne svietia a už svojou podstatou neobsahovania 40% kláves, ktoré má na klávesnici každý bežný smrteľník sú zaujímavé.

Klik pro zvětšení (Corsair K65 RGB Mini - recenze)

Pri K65 RGB Mini sa kvôli podstate 60 percentných klávesníc Corsair (konečne) zbavil prebytočných plastov, tlačidiel a rôznych kláves k ovládaní médií, ako to na jeho vlajkových lodiach väčšinou býva. Máme tu úplne jednoduchú a ľahkú plastovú základňu, Dvojvrstvové PBT klávesy, ktorých potlač sa časom nenaruší, odnímateľný USB-C kábel a v balení nájdeme aj náhradný (nepriehľadný) spacebar a klávesu escape s logom Corsair.

Klik pro zvětšení (Corsair K65 RGB Mini - recenze)

Čo ma však zarazilo pri prvom pohľade na zapojenú klávesnicu, je umiestnenie napájacieho kábla, ktorý je v samom strede základne klávesnice. Pravdepodobne tak väčšine hráčom bude narážať do podstavca monitora alebo sa nad ním rôzne vlniť. Tomuto riešeniu úprimne nerozumiem. Ako druhý v poradí ma zaujal biely vrchný plast, zakrývajúci základňu, do ktorej sú nastrkané spínače. Vďaka jeho svetlej a reflexnej ploche sa totiž RGB podsvietenie rozplynie po celej klávesnici omnoho efektívnejšie.

Klik pro zvětšení (Corsair K65 RGB Mini - recenze)

Jednou z ďalších predností, ktoré Corsair pri tomto modeli vyzdvihuje, je až 8000 Hertzová obnovovacia frekvencia klávesnice, ktorá by mala zaručiť okamžité a bezstratové zaznamenávanie vášho stláčania kláves. Priznám sa hneď v úvode, že podobná funkcia mi príde vcelku zbytočná, keďže takto veľký tok informácii z klávesnice, bude vyžadovať záťaž vášho systému a tak môžete dokonca prísť aj o niekoľko FPS vo vašej hre. Navyše som nikdy pre testovaní klávesníc s červenými spínačmi nenarazil na prípadné pomalé registrovanie stlačenia, skôr naopak. Keď som už však v tomto odstavci o spínačoch začal, poďme to aj dokončiť. K65 RGB Mini má červené Cherry spínače. Tie sú takým známym industry štandardom, avšak nie úplne tým najlepším čo by sme za cenu 135€ alebo 3500Kč mohli dostať. Tu v princípe nerozumiem, prečo Corsair zostáva verný tejto spoločnosti a nemá ambíciu posunúť sa tam kde jeho konkurenti a to osadením vlastných alebo o čosi kvalitnejších mechanických spínačov. Po skúsenosti napríklad s výbornými spínačmi HyperX sa túto otázku pýtam takmer vždy keď narazím na CherryMX v klávesnici v takejto cenovej skupine.

Klik pro zvětšení (Corsair K65 RGB Mini - recenze)

Softvér iCue od Corsairu patrí medzi tie prehľadnejšie a viac zábavné, narozdiel od svojej konkurencie. Čo sa týka customizácie, makier a svetelných efektov, ponúka K65 RGB Mini takmer úplne všetko. Má vlastnú pamäť a tak si všetky nastavenia vieme ponechať priamo v nej a využívať ich aj bez nainštalovaného softvéru. Môžeme si napríklad vytvoriť separátne svetelné nastavenie pre klávesy WASD a zvyšok klávesnice, nastaviť si čo všetko urobí uzamknutie klávesy Windows alebo premapovať takmer každú funkciu. Je toho jednoducho veľa a jedinou limitáciou je tu vaša fantázia.

Klik pro zvětšení (Corsair K65 RGB Mini - recenze)

Keď sa na to pozrieme vo všeobecnosti, Corsair K65 RGB Mini je samozrejme dobrá 60 percentná klávesnica. Trochu ma sklamala jej cenovka, pretože za podobnú cifru si vieme pokojne poskladať niečo podobné u menej známych značiek, ktoré sa týmto layoutom venujú už o čosi dlhšiu dobu. Zarazili ma ja niektoré funkčné prešľapy, ako napríklad spomínaný kábel v strede alebo absencia gumových nožiek na spodku, ktoré by zabránili jej šmýkaniu sa. Naopak v softvérovej customizácii má jednoznačne navrh pred akýmkoľvek konkurentom, preto je na vás aké prvky preferujete a s čím sa radšej hráte. Nezabudnite si pozrieť aj náš Unboxing:



CGwillWin